Ruokamyrkytykset
Ruokamyrkytykset ja epidemiat Ruokamyrkytys on ruuan tai juoman aiheuttama sairastuminen Epidemia puhutaan kun sairastuneita on vähintään kaksi Oireiden alkaminen vaihtelee Tautitapaukset selvitetään ja tilastoidaan Ravintolalla on ilmoitusvelvollisuus terveystarkastajalle Omavalvontavelvollisuus
Tartuntareittejä Syödään saastunutta elintarviketta kuumentamatta tai riittämättömästi kuumennettuna. • Ruoan säilyttäminen vaaravyöhykelämpötilassa + 6 ºC - + 60 ºC. • Ristisaastutus tai jälkisaastutus – saastuneella raaka-aineella, vedellä tai välineellä saastutetaan valmiiksi syötävä elintarvike • Tartuntaa oireellisena tai oireettomana kantava henkilö levittää tartuntaa käsiensä välityksellä. Ruokamyrkytykset
Ruokamyrkytysbakteereita n. 20 erilaista Bakteerit tuhoutuvat kuumennettaessa Bakteerien tuottamat toksiinit eli myrkyt eivät häviä kuumennettaessa Bakteeri-itiöt eivät välttämättä tuhoudu kuumennettaessa Taulukko s. 24-25 Listeria ja muita ruokamyrkytystä aiheuttavia bakteereita
Ruokamyrkytyksiä aiheuttavia viruksia Virus tarvitsee isäntäsolun Säilyvät elävinä pitkään esim. pakasteissa Levittäjänä useimmin ulosteella saastunut vesi Noroviruksen leviäminen Ruokamyrkytyksiä aiheuttavat virukset
Ruokamyrkytyksiä aiheuttavia loiseläimiä ja alkueläimiä Loiseläimet Lapamato Anisakiasis Trikiini Huolellinen kuumennus tuhoaa loisen Alkueläimet toksoplasma