Ruokamyrkytykset.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Elimistö puolustautuu
Advertisements

ELINTARVIKKEIDEN ULKOMYYNTI JA SUURET YLEISÖTILAISUUDET
Lihan kylmäketjun vaiheet
Keski-Suomen ruokakulttuuri – nyt!
Uudet itu- ja raakamaitosäädökset
Canikur® tabletit ja rakeet
ILMANSAASTE – PLANEETTAMME ONGELMA Astma, allergiat, keuhkolaajentuma, keuhkoputkentulehdus, syöpä, sydäntaudit… Viimeisen 10 vuoden aikana sairastuneiden.
MITÄ ON TURVALLINEN RUOKA?
Tervetuloa opiskelemaan hygieniaa ja suomen kieltä.
Myrkytystapaturmat.
Unitutkimus.
ASEPTIIKKA Elävän kudoksen tai steriilin materiaalin suojaaminen mikrobikontaminaatiolta poistamalla, estämällä tai tuhoamalla mikrobit ASEPTINEN mikrobeilta.
Ympäristöterveys.
SUUHYGIENIA HUONO SUUHYGIENIA AIHEUTTAA - PAHANHAJUISTA HENGITYSTÄ
Tervetuloa opiskelemaan hygieniaa ja suomen kieltä.
Aseptiikan käsitteitä
Elimistö puolustautuu
Chapter 7: Control of microorganisms by physical and chemical agents
Canikur®.
Missä menee suomalaisten ruokakulttuuri?
Tartuntataudit s
Kappale 1.
Biologinen turvallisuus elintarvikekuljetuksissa ja varastoinnissa Kuljetus- ja logistiikkaseminaari Veli-Mikko Niemi Maa- ja metsätalousministeriö.
OMAVALVONTASUUNNITELMA
Ruoka-aineallergiat Nathalia Modig.
MAILAAMAAN!. Sähköpostiviestin ominaisuudet Perille nopeasti Vastaaminen helppoa Ei tarvitse olla yhtä aikaa viestimässä Ongelmana lyhyt harkinta-aika.
Kotitehtävä.
7. MIKROBIT JA ELIMISTÖN PUOLUSTUSMENETELMÄT
Ekosysteemien tila MERET: Saastuminen: Ylikalastus Tulokaslajit
SIENISTÄ.
PUOLUSTUSJÄRJESTELMÄ
SÄHKÖTURVALLISUUS By: Emilia, Jaana, Janita, Mikko, Tomas.
Kaikki ruoka-aineet eivät sovi kaikille
6. RAVINTOAINEET HALTUUN
Myrkytystapaturmat.
Multaa kynsien alla – allergiaterveitä lapsia? Hyppysellisessä maata:  milj. bakteeria  Miljoonia alkueläimiä  Miljoona sientä (hiivat, homeet.
Elinympäristömme tärkeitä aineita Vettä tarvitaan elämiseen. Suomalaisen vedenkulutus on keskimäärin 155 litraa vuorokaudessa. Saastunut juoma- ja käyttövesi.
Elintarvikkeiden hygieeninen käsittely. Säilyvyyden parantaminen Kuivaaminen Suolaaminen Sokeri Pakastaminen Happamuuden säätäminen Pakkaaminen Säilöntäaineet.
Hygieniaosaaminen Terhi Kinnunen Elintarvikehygienia  = toimet, joilla varmistetaan elintarvikkeiden turvallisuus ja puhtaus pellolta pöytään 
Hurtig Te1 Ympäristöterveys. Ympäristön terveyteen vaikuttavat tekijät: 1. Fysikaaliset: melu, tärinä, säteily, kuumuus, kylmyys 2. Kemialliset:
Kuume ja Flunssa. Kuume Kuume on tavallien oire monissa virusten ja bakteerien aiheuttamissa sairauksissa. Tulehdussairauksille on tyypillistä että kuume.
Yleistä: Testi perjantaina 27.5 klo 14 auditoriossa Ota mukaan: henkilöllisyystodistus (esimerkiksi kelakortti, passi, mopokortti yms.) lyijykynä sekä.
Hurtig TE1 Tartuntataudit. Infektio/tartuntataudit Yleisimmät tartuntataudit: hengitystietulehdukset, suolistoinfektiot, sukupuolitaudit Taudinaiheuttajia:
Keuhkokuume ja virtsatieinfektio
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Pirjo Korpela
Vrt. Tartuntatautien osuus kuolinsyynä…
Yleistä: Testi tiistaina 7.2 auditoriossa Ota mukaan:
TE1 Tartuntataudit Hurtig
Nestetasapaino.
1. Hygieniapassikoulutus
7. Taudit ja tuholaiset.
Eliöt rakentuvat soluista
Kuume ja flunssa Mika ja Eerik.
Tupakka tuhoaa ja tappaa
BIOTERRORISMI JA BIOASEET
Ruokaa hygieenisesti.
SYÖVÄLLE ALTISTAVAT MIKROBIT
2. Elintarvikkeiden hygieniaa uhkaavat tekijät
TUPAKAN JA NUUSKAN AINESOSAT
Kappale 4 Selkärangattomilla ei ole sisäistä tukielimistöä, vaan lihakset kiinnittyvät usein ulkoiseen tukirakenteeseen kuten kalkki- tai kitiinikuoreen.
Mikrobeja on kaikkialla mutta niitä ei näe paljain silmin
Ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita, kun kauppaan ei pääse
Ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita, kun kauppaan ei pääse
Mikrobiologia.
HIV -Mikä on human immunodefiency virus? -Miten se tarttuu?
Ruokaa hygieenisesti (2)
IV Luonnon monimuotoisuus
ASEPTIIKKA Elävän kudoksen tai steriilin materiaalin suojaaminen mikrobikontaminaatiolta poistamalla, estämällä tai tuhoamalla mikrobit ASEPTINEN mikrobeilta.
Puolustuskeinot: 1. ulkoinen puolustus 2. sisäinen puolustus
Menkää istumaan ryhmittäin, ryhmä on sama, jossa tänään työskentelit
Esityksen transkriptio:

Ruokamyrkytykset

Ruokamyrkytykset ja epidemiat Ruokamyrkytys on ruuan tai juoman aiheuttama sairastuminen Epidemia puhutaan kun sairastuneita on vähintään kaksi Oireiden alkaminen vaihtelee Tautitapaukset selvitetään ja tilastoidaan Ravintolalla on ilmoitusvelvollisuus terveystarkastajalle Omavalvontavelvollisuus

Tartuntareittejä Syödään saastunutta elintarviketta kuumentamatta tai riittämättömästi kuumennettuna. • Ruoan säilyttäminen vaaravyöhykelämpötilassa + 6 ºC - + 60 ºC. • Ristisaastutus tai jälkisaastutus – saastuneella raaka-aineella, vedellä tai välineellä saastutetaan valmiiksi syötävä elintarvike • Tartuntaa oireellisena tai oireettomana kantava henkilö levittää tartuntaa käsiensä välityksellä. Ruokamyrkytykset

Ruokamyrkytysbakteereita n. 20 erilaista Bakteerit tuhoutuvat kuumennettaessa Bakteerien tuottamat toksiinit eli myrkyt eivät häviä kuumennettaessa Bakteeri-itiöt eivät välttämättä tuhoudu kuumennettaessa Taulukko s. 24-25 Listeria ja muita ruokamyrkytystä aiheuttavia bakteereita

Ruokamyrkytyksiä aiheuttavia viruksia Virus tarvitsee isäntäsolun Säilyvät elävinä pitkään esim. pakasteissa Levittäjänä useimmin ulosteella saastunut vesi Noroviruksen leviäminen Ruokamyrkytyksiä aiheuttavat virukset

Ruokamyrkytyksiä aiheuttavia loiseläimiä ja alkueläimiä Loiseläimet Lapamato Anisakiasis Trikiini Huolellinen kuumennus tuhoaa loisen Alkueläimet toksoplasma