Orgaaniset typpiyhdisteet

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Molekyylien sidokset Juha Taskinen
Advertisements

Pesuaineet Pesuaineissa on tensidejä, eli aineita, joissa on pitkä, vettä hylkivä hiiliketju, ja veteen liukeneva hiili, ja –happiatomeista koostuva negatiivinen.
1. Malmista metalliksi Yleensä metallit esiintyvät erilaisissa yhdisteissä eli mineraaleissa Esim. Hematiitti (Fe2O3) ja kuparihohde (Cu2S) Jalot metallit.
Muovien tunnistus FT-IR-laitteella
Alkuaine, yhdiste vai seos?
Orgaaninen kemia Hiilen kemiaa Elollisen luonnon kemiaa.
Proteiinit.
Kemiallista kielioppia!
Suolojen liukoisuus Ioniyhdisteiden vesiliukoisuuteen vaikuttaa
Hiilihydraatit Monosakkarideillä on sekä suoraketjuinen että rengasrakenteinen muoto Renkaat voivat liittyä toisiinsa polykondensaatioreaktiolla, jossa.
Hapot ja emäkset Happo luovuttaa protonin emäs vastaanottaa
HIILI Hiili on yleinen epämetalli, neliarvoinen alkuaine, jolla on myös useita allotrooppisia muotoja. Sen kemiallinen me rkki on C (lat. carbonium) ja.
Suolojen liukoisuus Ioniyhdisteiden vesiliukoisuuteen vaikuttaa
6. Luonnon happamoituminen
Rikki
Typpi.
Happi Esiintyy ilmakehässä toiseksi yleisin ilmakehän kaasu (21%)
FOSFORI.
9. Dna.
1. Hiili – elämän alkuaine
KE3 Hapot, emäkset ja ympäristö. 19. Liuos voi olla hapan, neutraali tai emäksinen Aineet voidaan luokitella happamiin, emäksisiin ja neutraaleihin aineisiin.
KASVIEN VESI- JA RAVINNETALOUS
Karboksyylihapot. Rakenne  Karboksyylihapot koostuvat hiilestä, hapesta ja vedystä  Karboksyyliryhmä –COOH sisältää karbonyyli-ja hydroksyyliryhmän.
HIILIVEDYT IVA VITANOVA, SANNI SILVENTOINEN JA JONNA JALKANEN.
Amiinit.
Hiilivedyt.
KANSALLISKIRJASTO RDA-ohjeet Nimet ja nimien muutokset RDA-verkkokoulutus Maarit Huttunen, Kari Ahola Kansalliskirjasto.
Ravinteiden kierto ja sen häiriöt Marianna, Anna, Veeti, Janne ja Joel.
14. Aminohapot ja valkuaisaineet  Aminohapon rakenteessa on sekä aminoryhmä -NH 2 ja karboksyyliryhmä –COOH  Aminoryhmä on yleensä liittynyt karboksyyliryhmän.
BIOS BIOS 2 jakso 1 Geenit ohjaavat proteiinien rakentumista 4 aminohappo DNA emäskolmikko geeni Golgin laite koodaava juoste lähetti-RNA mallijuoste Avainsanat.
Avain Kemia 2 | Luku 7 Useimpien epämetallioksidien vesiliuokset ovat happamia ja metallioksidien vesiliuokset ovat emäksisiä. Vetyionit aiheuttavat liuoksen.
Solujen kemiallinen rakenne.  Solujen yleisimmät alkuaineet: o Hiili (C) o Vety (H) o Happi (O) o Typpi (N)  Solujen yhdisteet voivat olla: o Orgaanisia.
7. Aineet ovat seoksia tai puhtaita aineita
III VAHVAT SIDOKSET Ionisidos Metallisidos Kovalenttinen sidos
Eliöt rakentuvat soluista
Lukion kemia 3, Reaktiot ja energia
MONIPUOLINEN HIILI Elollisen luonnon molekyylien runkoalkuaine on hiili. Sillä on kaksi ominaisuutta, jotka tekevät siitä alkuaineiden joukossa poikkeuksellisen:
SIDOKSEN POOLISUUS Tarkoittaa sidoselektronien epätasaista jakautumista Sidos on pooliton, jos sitoutuneet atomit vetävät yhteisiä elektroneja yhtä voimakkaasti.
Miksi metaanin eli maakaasun kiehumispiste (–162 °C) on huomattavasti alhaisempi kuin veden kiehumispiste (100 °C)? Miksi happi ja vety ovat kaasuja,
Proteiinit.
METALLIT.
IV HEIKOT SIDOKSET 14. Molekyylien väliset sidokset
Mitkä ovat ihmisen rakennusaineet?
Kemiallinen analyysi Kemiallisella analyysilla tarkoitetaan kemiallisin tai fysikaalisin keinoin tapahtuvaa tutkittavan aineen koostumuksen määrittämistä.
Avoketjuisen rakenteen lisäksi monosakkaridit esiintyvät heterosyklisinä rengasrakenteina, joissa karbonyyliryhmän happi on osa rengasrakennetta.
Luku 5, Orgaanisia yhdisteitä
Kovalenttinen sidos ja metallisidos
15. Hiilihydraatit ovat hiilen, hapen ja vedyn yhdisteitä
Hiili ja sen yhdisteet Hiiltä on kaikessa elollisessa (kasvit,
Rakennekaavoja.
ILMA Emma ja Vilma 5B.
Orgaanisia reaktioita
I AINEET YMPÄRILLÄMME Kemia on … Aineen eri muodot Maailmankaikkeus
1.Kemiaa kaikkialla Kemia on kokeellinen luonnontiede, jossa tutkitaan aineiden ominaisuuksia, rakennetta ja aineiden välisiä reaktioita Tutkimuksia tehdään.
Orgaanisten yhdisteiden luokittelua
II ATOMIN RAKENNE JA JAKSOLLINEN JÄRJESTELMÄ
Mitä kemia on? KEMIA.
Elävän luonnon kemialliset reaktiot tapahtuvat
Alkoholeissa ketjurakenteiseen tai sykliseen hiilirunkoon on liittynyt poolinen OH-ryhmä eli hydroksyyliryhmä.
Orgaanisissa yhdisteissä reaktiot tapahtuvat pääsääntöisesti funktionaalisissa ryhmissä.
Orgaaniset yhdisteet Biomolekyylit C + O C + N C + H Alkoholit Amiinit
Alkeenien yleinen kaava
Tehtävä 74 Miten eroavat toisistaan ionihilan ja poolisen molekyylihilan a. rakenneyksiköt b. hilaa koossa pitävät voimat c. sulamispisteet
Millainen luonnontiede kemia on ?
Kovalenttinen sidos Kovalenttinen sidos muodostuu epämetallien välille. Molemmat epämetalliatomit luovuttavat sidokseen yhden , kaksi tai kolme elektronia,
Kemian opetuksen päivät
Muovien tunnistus FT-IR-laitteella
Vesi Veden erityisominaisuudet Veden erityisominaisuudet
1 Biopolttoaineet Bioenergian lähteitä lämpölaitoksissa voivat olla
4 Typenoksidipäästöjen muodostuminen
Esityksen transkriptio:

Orgaaniset typpiyhdisteet

AMIINIT Ammoniakin johdannaisina, koska ammoniakin vetyatomeja voidaan korvata hiiliketjulla: primäärisissä amiineissa on korvattu yksi vety sekundäärisissä amiineissa kaksi tertiäärisissä amiineissa kolme. Funktionaalisista ryhmistä käytetään nimityksiä primäärinen, sekundäärinen ja tertiäärinen aminoryhmä.

Yksinkertaisten amiinien nimen perusosa on -amiini, ja typpeen liittyneet hiilivetyketjut ilmoitetaan sivuryhminä. Jos –NH2- ryhmä ilmoitetaan sivuryhmänä, sen nimi on amino. Pienimolekyylisiä amiineja syntyy luonnossa proteiinien mätänemistuotteina. Amiinien haju on hyvin epämiellyttävä.

Amiinit ovat vesiliuoksissa emäksisiä. Amiineissa typellä on vapaa elektronipari, joten se voi muodostaa vetysidoksia. Amiinit ovat vesiliuoksissa emäksisiä. Amiinit voivat olla myös aromaattisia. Tunnetuin aromaattinen amiini on aniliini eli fenyyliamiini. Siinä aminoryhmä on liittynyt bentseenirenkaaseen. Aniliinia käytetään esimerkiksi tekstiili- ja lääketeollisuudessa sekä väriaineiden valmistuksessa. Esimerkiksi aniliininpunainen eli magenta on nimetty lähtöaineena käytettävän aniliinin mukaan.                 Amfetamiini Aniliini

Amidit Orgaaniset amidit ovat karbonyyliyhdisteitä, joissa karbonyylihiileen on liittynyt aminoryhmä.                        Asetamidia eli etaaniamidia käytetään esimerkiksi muovinpehmentimenä.

AMINOHAPOT Aminohapoissa on kaksi funktionaalista ryhmää: primäärinen aminoryhmä ja karboksyylihapporyhmä. Aminohapot ovat proteiinien rakennusosia. Eläin- ja kasviproteiinit rakentuvat 20 aminohaposta, joiden sivuketju R vaihtelee.

Aminohapot esiintyvät kahtaisionimuodossa

Kun aminohapot liittyvät toisiinsa amidiryhmillä eli peptidisidoksilla, syntyy proteiiniketjuja.

T. 1Luokittele seuraavat yhdisteet seuraaviin ryhmiin T.1Luokittele seuraavat yhdisteet seuraaviin ryhmiin. Määritä lisäksi amiineista ja amideista, ovatko ne primäärisiä, sekundäärisiä, tertiäärisiä vai aromaattisia. a. Amiinit b. Amidit c. Aminohapot d. Heterosykliset yhdisteet