LUONNONVARAT Luonnon omissa prosesseissa syntyneitä, ihmisille hyödyllisiä / tarpeellisia varoja Luonnonvarat jaetaan: uusiutumattomat / uusiutuvat aineelliset / aineettomat
Maatalous Maapallon maapinta-alasta noin puolet soveltuu viljelyyn & karjankasvatukseen Maanviljelyn edellytykset: Ilmastotekijät; riittävä sademäärä, sateiden oikea ajoitus, sopiva lämpötila, kasvukauden pituus, lämpötilan vaihtelut, routa Maaperä: hedelmällinen maannos, maaperän tasaisuus, maaperän kosteudensitomiskyky, pH, ravinteikkuus Erilaiset kasvi- ja eläintaudit + tuhohyönteiset Alueen korkeus merenpinnasta Kulttuuritekijät
Maatalouden muodot ryhmitellään: maanviljely – karjatalous ( sekatalous, vuoroviljely…) => luokittelu sen mukaan mitä viljellään / kasvatetaan Intensiivinen – ekstensiivinen maatalous => luokittelu maankäytön tehokkuuden mukaan omavaraistalous – kaupallinen maatalous => luokittelu tuotteiden käytön mukaan
Plantaaseja
Ekstensiivistä karjankasvatusta
Kaskiviljelmiä
Keidasviljelyä
Ravinnontuotanto Maatalouden / ravinnontuotannon edellytyksiä eri puolella maailmaa (maanosittain) -> lämpötilat, sademäärät, maaperä, varallisuus, tuholaiset… Esitä karttaan tärkeimmät ravinnontuotantoalueet + erittele ne väreillä, symboleilla tms. Onko tuotanto intensiivistä, ekstensiivistä, sekataloutta, omavaraistaloutta, kaupallista etc.. Kuinka tärkeä mikin ravinnonlähde maailmanlaajuisesti Nälänhädän syitä ja mahdollisia ratkaisuja??