Tiivistelmä 6. Paine ja noste

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Mekaaninen energia voimatarinoita
Advertisements

Paine p.
Paine p.
Paine Mistä aiheutuu ilmanpaine?
Työ,ja teho.
Vuorovaikutuksesta voimaan
3 TYÖ MUUTTAA MEKAANISTA ENERGIAA
Voimista liikeilmiöihin ja Newtonin lakeihin
Talonrakennuksen jatkokurssi 4 ov Kosteus
5 SÄHKÖINEN VOIMA.
Voima työ teho Laske oman suorituksen käytetyn voiman, työn ja tehon pöytäkirjan perustella.
Esim. työstä Auto lähtee levosta liikkeelle nousemaan mäkeä ylöspäin. Keskimääräinen liikettä vastustava voima on vakio. Mäen päällä autolla on tietty.
Dynamiikkaa Newtonin lait Kitkavoima Keskipakovoima , ympyräliike
Kertaus.
Ammutaan korkealle mikko rahikka ammu ammutaan tykillä ylöspäin olkoon alkunopeus v 0 kuvitellaan, että ei ole ilmanvastusta nousukorkeus on h.
Massa ja paino.
LÄÄKELASKENTA Kaasulaskut
Mitä kitka on?. Mitä kitka on? Kitka: Kitka vastustaa liikettä. Miksei tämä toimi?
Massa m ja paino G.
Vesi Veden kiertokulku Puhdas vesi Veden pintajännitys Kapillaari-ilmiö Noste (Arkhimedeen laki) Paine Veden olomuodot Simulaatio olomuodoista.
Voima.
Voima.
25. Noste Tavoitteet ja sisällöt Tiheys Noste
Tuulet.
VUOROVAIKUTUKSET Kaksi kappaletta ovat keskenään vuorovaikutuksessa, jos ne vaikuttavat jotenkin toisiinsa. Vaikutukset havaitaan molemmissa kappaleissa.
Aineen rakenne.
VOIMIEN LAKEJA.
Ideaalikaasun tilanyhtälö
Aineen oma paino aiheuttaa paineen
Voima liikkeen muutoksen aiheuttajana
Ilmakehä suojaa elämää
Mekaniikan tehtävien ratkaisuja
24. Paine Tavoitteet ja sisällöt Paine Hydrostaattinen paine
Vuorovaikutus ja voima
13. Nopeus kuvaa liikettä Nopeus on suure, joka kertoo kuinka kappaleen paikka muuttuu ajan suhteen. Nopeus on vektorisuure. Vektorisuureen arvoon liittyy.
1. FYKE:ä oppimaan Mitä ovat fysiikka ja kemia?
Sähköisen oppimisen edelläkävijä | 24. Paine Tavoitteet ja sisällöt -Paine -Hydrostaattinen paine -Ilmanpaine -Yli- ja alipaine.
ELÄMÄN EDELLYTYKSET 1) LÄMPÖTILA - veden jäätyminen (0°C) - valkuaisaineiden hajoaminen eli denaturoituminen (~42°C) - veden kiehuminen (~100°C) => eli.
Voimat syntyvät vuorovaikutuksista Joni Lämsä
3. Vuorovaikutus ja voima Vuorovaikutus Kahden kappaleen välillä esiintyy vuorovaikutus Kahden kappaleen välillä esiintyy vuorovaikutus Vuorovaikutuksen.
Voimavektorit Kaikki voimatehtävät pohjautuvat Newtonin II lakiin: Tiivistelmä ja tehtäviä voimavektorien yhdistämisestä m on tarkasteltavan kappaleen.
 Energia, työ ja liike – Youtube tai osoite Energia, työ ja liike – Youtube Milloin tehdään fysikaalista työtä?
12. Ilmakehä, Maan suojamuuri
8 Lämpölaajeneminen.
Tiivistelmä 2. Vuorovaikutus ja voima
Länsiharjun koulu 4a.
Fyysikan historiaa.
Määritä kappaleen aiheuttama paine
1. Energia liikeilmiöissä
Paine p.
VUOROVAIKUTUKSET Kaksi kappaletta ovat keskenään vuorovaikutuksessa, jos ne vaikuttavat jotenkin toisiinsa. Vaikutukset havaitaan molemmissa kappaleissa.
Vuorovaikutus ja voima
Mekaaninen energia ja työ
Tiivistelmä 3. Liike Nopeus kuvaa aikayksikössä kuljettua matkaa.
ILMA SÄÄ.
19. Liikettä vastustavat voimat
Vesi Yleistä Astel-sivusto Aiheita: veden ominaisuudet, vesi liuottimena, veden puhdistaminen, luonnonvesien tutkiminen Vesijalanjälki -testi Vesikoulu.
Mekaniikan peruslait (Newtonin lait)
Tiivistelmä 4. Työ ja teho
4 Työ, teho ja hyötysuhde.
LÄMPÖ Miksi tiskivesi tuntuu kädessä lämpöiseltä?
10. Kaasujen yleinen tilanyhtälö
Hitausmomentti Lauri Nuuttila.
Tutki mitkä asiat vaikuttavat kitkaan
Lämpö energiamuotona Lämpövoimakone muuttaa lämmön mekaaniseksi energiaksi. Lämpövoimakoneita: lämpövoimalaitokset, auton polttomoottori. Energian huononeminen.
Voima.
2 Paine.
25. Noste Tavoitteet ja sisällöt Tiheys Noste
Hydrokopteri Fysiikan ilmiö teknisen käsityön aihepiirinä luokka
Lämpöenergia Energian säilymislaki: energia muuttaa muotoaan, muttei häviä. Lämmön säilymislaki: kun kylmä ja lämmin kappale koskettavat, kylmä vastaanottaa.
Esityksen transkriptio:

Tiivistelmä 6. Paine ja noste Paine-erot pyrkivät tasaantumaan. Paine leviää tasaisesti nesteissä ja kaasuissa. Paine kuvaa pinta-alayksikölle kohdistuvaa voimaa. Painovoima puristaa ilmaa kokoon ja aiheuttaa ilmanpaineen. Ilmanpaine Maan pinnalla on noin 1 bar (baari) eli 100 000 Pa. Noste on ylöspäin suuntautuva voima, joka saa nesteessä ja kaasussa olevan kappaleen tuntumaan kevyemmältä. Arkhimedeen laki: Nesteessä olevaan kappaleeseen vaikuttaa ylöspäin suuntautuva voima, noste, joka on yhtä suuri kuin kappaleen syrjäyttämän nestemäärän paino.

Paine Paine ilmaisee yhdelle pinta-alayksikölle kohdistuvan voiman. Paine p on voima F jaettuna pinta-alalla A eli p = F / A. Paineen yksikkö on pascal (1 Pa = 1 N/m²). Hydrauliset nosturit ja autojen nestejarrut perustuvat paineen tasaiseen leviämiseen nesteessä. Ilmanpaine johtuu ilman omasta painosta. Ilmanpaine maan pinnalla on noin 100 000 Pa = 100 kPa = 1 000 hPa. Ilmanpaine pienenee ylöspäin mentäessä. Keskimääräistä suurempaa ilmanpainetta sanotaan korkeapaineeksi K ja pienempää matalapaineeksi M.

Noste Vedessä olevaan kappaleeseen vaikuttaa ylöspäin suuntautuva voima, noste. Noste saa kappaleen tuntumaan kevyemmältä. Kelluvalla kappaleella noste ja paino ovat yhtä suuret. Noste vaikuttaa myös ilmassa. Noste on yhtä suuri kuin kappaleen syrjäyttämän neste- tai kaasumäärän paino. Ilmiötä sanotaan Arkhimedeen laiksi.