Luku 14 Kylmän sota päättyy.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Globaaliin maankäyttöön liittyviä näkökohtia Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskus Ilmastopaneelin tiedotustilaisuus
Advertisements

ENERGiA JA iLMASTONMUUTOS
Talouden näkymät ja Suomen haasteet
KAINUUN MAAKUNNAN sähköiset palvelut Kainuun maakunta suunnittelija Paula Karppinen
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO 2007 Hallituksen iltakoulu YLIOPISTOJEN TALOUDELLISEN JA HALLINNOLLISEN ASEMAN UUDISTAMINEN JA INNOVAATIOYLIOPISTON PERUSTAMINEN.
Rippikoulu ja nuoren hyvinvointi Avainsanat LIMINAALISUUS JA INTENSIIVINEN YHTEISÖLLISYYS KIUSAAMATTOMUUS PUHTAAN PÖYDÄN MAHDOLLISUUS SUORITTAMISEN VÄHÄISYYS.
Perheiden ruokailu ennen ja nyt – lapsen kasvaminen omaan ruokakulttuuriin Jyväskylä
Eikö talous enää kasva? Timo Lindholm / Sitra
Näkökulmia tilastojen tulkitsemiseen Käytä oikeita käsitteitä.
Maailman johtavana metsäklusterina vuoteen 2030 Suomen metsäklusterin tutkimusstrategia.
1 HE 116/2008 vp valtion talousarvioksi vuodelle 2009 (luku Energiapolitiikka) Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan työ- ja elinkeinojaosto
SAK:n luottamusmieskonferenssi Kiljava YT-paja.
Poliittinen tutkielma. Tieteellisempi ote Spinozan viimeinen teos, Tractatus politicus, jäi kesken hänen kuollessaan. Nimensä mukaisesti se on paluuta.
Erilaiset alueet – erilainen hyvinvointi? Ilkka Mella TEM/ AKY Alueet ja hyvinvointi - seminaari.
Afrikka kylmän sodan jälkeen Risto Marjomaa
Nationalismi: Kansallisuusaate
Kylmä sota Kahden valtion välinen valtataistelu, lähes sotatila, jossa ei käytetä suoria sotilaallisia toimia. Turvaudutaan propagandaan, vakoiluun, taloudellisiin.
» Venäjän kaksijakoisuus: rikkaat ja köyhät » Huono sotamenestys » Epäluottamus hallitsijaa kohtaan » Nälkä ja puute » Vaikutusmahdollisuuksien puute.
Sosiaalimenot ja rahoitus 2011 Esa Arajärvi, Nina Knape
Counter-Strike on lähiverkossa tai internetissä pelattava verkkopeli.Se on ollut jo vuosia verkkopelien ykkönen. Pelaajia on monista kymmenistä maista,
KYLMÄ SOTA KANSAINVÄLISET SUHTEET. USA NEUVOSTO- LIITTO NATO VARSOVAN LIITTO RAUTAESIRIPPU KAPITALISMI MEILLÄ MENEE HIENOSTI. USA SORTAA TYÖLÄISIÄ. APUA!
Kivihiili. Maailman eniten käytetty sähkötuotannon polttoaine Öljyn jälkeen maailman tärkein energianlähde.
Talouden sisäinen tasapaino: Inflaatio ja työttömyys
Luvun jakaminen tekijöihin Luvun tekijät ovat ne luvut, joilla luku on jaollinen. Esim. luettele luvun 12 tekijät. 1, 2, 3, 4, 6, 12. Alkuluku on luku,
Mitä tiede sanoo Hallitustenvälisen ilmastopaneelin uusin arviointiraportti G.
IHMINEN, YMPÄRISTÖ JA KULTTUURI Uusin aika. MAAILMA MUUTTUU 1900-luvulle tultaessa: Räjähdysmäinen väestönkasvu Muuttoliike maaseudulta kaupunkiin Siirtolaisuus.
Luku Kolme maailmaa, s. 170–174 KOLME MAAILMAA. Kolme maailmaa Maailma vuonna Kokoa kolmen maailman keskeiset tunnuspiirteet ja vertaile niitä.
Uni –lääkkeistä parhain Hurtig LEVON VIIKKORAPORTTI Oliko unen määrä sopiva koko viikon? Olitko jossain vaiheessa viikkoa väsynyt? Voisitko.
NATIONALISMI MURTAA WIENIN JÄRJESTELMÄN. 1. Wienin kongressi 1814 – 1815 ideana palauttaa maailma vuoteen 1789 turvallisuus-, laillisuus- ja tasapainoperiaate.
- yhteisö, yhteistyö, tasa-arvo, tarpeiden tyydytys ja yhteisomistus
KANSAINVÄLISET SUHTEET
Tilastokuvaajien tulkinta
Kuinka eläintuotanto voisi vaikuttaa ympäristöön?
Kiuruveden kirjaston tilastokatsaus 2012
Nuorisokulttuuri 1950-luvulta nykyhetkeen.
1800- ja 1900-lukujen vaihteen kirjallisuus
21 Kansantalous on koko Suomen talous s
Psykoterapian vaikutta-
Osakkeet Laskea, onko omat osakkeet plussalla vai miinuksella
OHJEITA HISTORIAN KOKEESEEN
KYLMÄN SODAN KUUMAT KRIISIT
Huoltotase & BKT.
Perusterveydenhuollon vuodeosastohoito vuosina 2015–2016
EUROOPPALAINEN IHMINEN
Suomen historian käännekohtia
Näkökulmia tilastojen tulkitsemiseen
TIETEELLISEN AJATTELUN JA TIETEEN SYNTY
SOTA Sota tarkoittaa aseellista konfliktia vähintään kahden eri ryhmän, esim. valtion tai kansan, välillä Sisällissota tarkoittaa saman valtion sisällä.
Kiina Kiina on myös toisiksi varakkain maa.
TALOUSKASVU.
Elämänkatsomustiedon oppilasmäärien kehitys
Tehtävä s. 67 a) -Vienti romahti 2008 ja on jäänyt alemmalle tasolle. -Sitä seurannut tulojen olematon kasvu ja työttö- myyden kasvu näkyvät kysynnän ja.
SIIRTOMAAVALLAN PURKAUTUMINEN
Suomen historian käännekohtia
Väestönkehityksen näkymät
V TEOLLISEN YHTEISKUNNAN SYNTY
Yritä ajatella kuten hän ajattelee.
WHERE ARE YOU FROM?
Litosfäärilaatat.
Työpäivän kokeminen kuraa vai kivaa?
Maaesittely Kolmen hengen ryhmätyö
Jos sodan aikana käydään taisteluita kaupunkialueella, ne voivat tuhota kokonaisia asuinalueita tai kaupunkeja. Tällä hetkellä sodan vaurioittamia kaupunkeja.
1. Ilman lukevia aikuisia ei kasva lukevia lapsia
Sopeutumispotentiaali ja investointitarve
II ANTIIKIN MAAILMA Historian taidot, s. 64–65.
SUOMEN VIENTI ja TUONTI
Jumala Luku 1 – Motivointi 1.
Jakso III Monikasvoinen Aasia.
Esityksen transkriptio:

Luku 14 Kylmän sota päättyy

b) Mikä voisi selittää tuota kuvaa? Tehtävä Vertaa alla olevia dokumentteja. a) Minkälaisen kuvan ne antavat 1980-luvun Neuvostoliitosta? b) Mikä voisi selittää tuota kuvaa? Dokumentti A: Viimeisen 25 vuoden aikana Neuvostoliiton elintaso on noussut huomattavasti. – – Kansa on alkanut syödä ja pukeutua paremmin ja kestohyödykkeiden myynti on moninkertaistunut. – – SNTL on maailman johtavia maita öljyn, hiilen, teräksen, koneenosien ja monien muiden tavaroiden tuotannossa – – Rahojen ja voimavarojen jakaminen puolustustarkoituksiin asevarustelun takia vaikuttaa edelleen talouteen. – – Neuvostoliiton talouskapasiteetti kasvaa 100 % vuoteen 2000 mennessä. – – Tavoitteena on tuottaa entistä parempia hyödykkeitä nopeammin ja halvemmin. Ote neuvostoliittolaisen Novosti- uutistoimiston kirjasesta Johdatus Neuvostoliittoon vuodelta 1986. Dokumentti B: Venäläiset ovat alkaneet myöntää joitakin asioita, joita he ovat vuosien ajan piilotelleet. Nyt on käynyt ilmeiseksi, että huonolla ravinnolla, lisääntyvillä teollisuussaasteilla, alkoholismilla ja heikkenevällä hygienian ja terveydenhuollon tasolla on ollut hä- lyttäviä vaikutuksia. Tilastot lapsikuolleisuudesta, tartuntatautien leviämisestä ja huononevasta eliniä- nodotteesta saavat Neuvostoliiton muistuttamaan pikemminkin kolmannen maailman valtiota kuin suurvaltaa. – – Neuvostoliitto on surkuteltavalla viidennelläkymmenennellä sijalla lapsikuolleisuuden vähäisyyttä mittaavalla asteikolla. Economist-aikakauslehden raportti elämästä Neuvostoliitossa vuodelta 1986. Dokut opeopas s. 165.