SATAKUNNAN TALOUS 6 ● marraskuu 2005 Nykytila ja lähiajan näkymät

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Metallien jalostus Suomessa Ennakkotiedot vuoden 2014 kehityksestä.
Advertisements

SATAKUNNAN TALOUS 7 ● kesäkuu 2006 Nykytila ja lähiajan näkymät
Finanssialan henkilöstö Kesäkuu finanssiala.fi Työllisten määrä toimialoittain 2014 Toimiala1000 henkeä A, B Maatalous, metsätalous, kalatalous;
SATAKUNNAN TALOUS 10 ● marraskuu 2007 Nykytila ja lähiajan näkymät
SATAKUNNAN TALOUS Nykytila ja lähiajan näkymät Aluekehitysasiantuntija Saku Vähäsantanen Satakuntaliitto
Eläkkeellesiirtymisikä vuonna 2015 Jari Kannisto Kehityspäällikkö
SATAKUNNAN TALOUS 16 ● marraskuu 2010 Nykytila ja lähiajan näkymät Projektitutkija Saku Vähäsantanen Turun yliopiston kauppakorkeakoulu, Porin.
SATAKUNNAN TALOUS Nykytila ja lähiajan näkymät Projektitutkija Saku Vähäsantanen Turun yliopiston kauppakorkeakoulu, Porin yksikkö.
SATAKUNNAN TALOUS Nykytila ja lähiajan näkymät Projektitutkija Saku Vähäsantanen Turun yliopiston kauppakorkeakoulu, Porin yksikkö.
SATAKUNNAN TALOUS Nykytila ja lähiajan näkymät Projektitutkija Saku Vähäsantanen Turun yliopiston kauppakorkeakoulu, Porin yksikkö.
SATAKUNNAN TALOUS 15 ● kesäkuu 2010 Nykytila ja lähiajan näkymät
Suhdannekehitys Pohjois- Karjalassa alkuvuonna 2015 TRENDIT 2/2015 -julkistustilaisuus maakunta-asiamies Kimmo Niiranen.
Tutkimus- ja kehittämistoiminta 2014, Pohjois-Savon ja Kuopion seudun asema Lähde: Tilastokeskus, tutkimus- ja kehittämistoiminta (tietokanta) Tekes, Teknologiateollisuus.
SATAKUNNAN TALOUS 9 ● kesäkuu 2007 Nykytila ja lähiajan näkymät
SATAKUNNAN TALOUS 13 ● kesäkuu 2009 Nykytila ja lähiajan näkymät
1 Aluetaloustiedon tuottaminen Satakunnassa Satakunnan taloutta ja aluekehitystä koskevaa tietoa:  Satakunnan talous -suhdannekatsaus (painettu ja pdf)
SATAKUNNAN TALOUS 11 ● kesäkuu 2008 Nykytila ja lähiajan näkymät
SATAKUNNAN TALOUS Nykytila ja lähiajan näkymät Projektitutkija Saku Vähäsantanen Turun yliopiston kauppakorkeakoulu, Porin yksikkö.
Seurantakomitea, Rovaniemi Kesäkuu 2010 Tilastokatsaus.
SATAKUNNAN TALOUS 14 ● marraskuu 2009 Nykytila ja lähiajan näkymät
SATAKUNNAN TALOUS 8 ● marraskuu 2006 Nykytila ja lähiajan näkymät
Suhdannekehitys Pohjois-Karjalassa alkuvuonna 2014 TRENDIT 2/2014 -julkistustilaisuus maakunta-asiamies Kimmo Niiranen.
SATAKUNNAN TALOUS 12 ● marraskuu 2008 Nykytila ja lähiajan näkymät
Finanssialan henkilöstö
Pohjois-Karjalan talouskehitys TRENDIT 1/2017
Lähde: Tilastokeskus; TuKKK, Porin yksikkö
SATAKUNNAN TALOUS Nykytila ja lähiajan näkymät 1/2004
SATAKUNNAN TALOUS Nykytila ja lähiajan näkymät 1/2005
SATAKUNNAN TALOUS Nykytila ja lähiajan näkymät 2/2004
Pohjois-Karjalan TRENDIT 1/2013
Pohjois-Karjalan Trendit Talouskatsaus 2/2017
Tutkimus- ja kehittämistoiminta 2016, Pohjois-Savon ja Kuopion seudun asema Lähde: Tilastokeskus (aluejako ), tutkimus- ja kehittämistoiminta,
Taloudellinen katsaus
Yksityisen kulutuksen muutos-% Investointien muutos-%
Vaasan kaupunki Talousarviokehys 2009 Kaupunginvaltuuston info 26. 5
Uudet tilaukset ja tilauskanta
Talouskasvu jakaantuu epäyhtenäisesti myös vuonna 2017
Taloudellinen katsaus
Intia Kiina Kasvu keskimäärin: +3,4 % Muu it. Eurooppa
Taloudellinen katsaus
Tilastotietoa teknologiateollisuuden rekrytointitarpeista, henkilöstön koulutustaustasta ja teknologia-alojen koulutuksesta.
Maailmantalouden ennustetaan kasvavan 3,4 % vuonna 2017
Talouskasvu euromaissa on lähes puolittunut vuodesta Teollisuuden ja palvelujen ostopäällikköindeksi,
Uudet tilaukset ja tilauskanta
Bruttokansantuote kasvaa myös Suomessa, mutta takamatkaa muihin euromaihin on 8 prosenttia Teknologiateollisuus Lähde: Macrobond.
Tuotanto & liikevaihto
Bruttokansantuote on kasvanut Euroopassa ja USA:ssa, Suomessa vain niukasti Lähde: Macrobond.
Etelä-Pohjanmaan tietopaketti
Maailmankaupan vahvin kasvu on jo takanapäin
Bruttokansantuote on kasvanut Länsi-Euroopassa ja USA:ssa, mutta ei Suomessa Lähde: Macrobond.
SATAKUNTA LUKUINA Satakunnan toimintaympäristö -infograafeja väestöstä, aluetaloudesta, suhdannekehityksestä ja positiivisesta rakennemuutoksesta helmikuu.
Maailmankaupan vahvin kasvu on jo takanapäin
Bruttokansantuotteen takamatkan kurominen umpeen edellyttää Suomessa 3,0 %:n talouskasvua vuosittain Teknologiateollisuus *) IMF.
Teollisuustuotanto Suomessa on painunut jopa vuoden 2009 alapuolelle
Bruttokansantuote on kasvanut Länsi-Euroopassa ja USA:ssa, mutta ei Suomessa Lähde: Macrobond.
Maailmantalouden kasvu jatkuu suotuisana
Bruttokansantuotteen kasvuennusteita vuodelle 2019 on heikennetty viime kuukausina Teknologiateollisuus Lähde: Consensus Economics Teknologiateollisuus.
Uudet tilaukset ja tilauskanta
Työvoiman poistumisennusteet Pirkanmaalla
Bruttokansantuote on kasvanut Euroopassa ja USA:ssa, Suomessa niukemmin Teknologiateollisuus Lähde: Macrobond.
Bruttokansantuote on kasvanut pitkään Euroopassa ja USA:ssa, Suomi on jälkijunassa Teknologiateollisuus Lähde: Macrobond.
Talouskasvu euromaissa on hidastunut selvästi Teollisuuden ja palvelujen ostopäällikköindeksi, 50 = ei muutosta edelliskuukaudesta.
Tavaravienti Suomesta alueittain
Bruttokansantuote on kasvanut pitkään Euroalueella, nyttemmin myös Suomessa Teknologiateollisuus Lähde: Macrobond.
Teollisuuden merkitys Rauman seudun hyvinvoinnille
Työllisyyden tilannekuva kesäkuussa ja 1. vuosipuoliskolla
Uudet tilaukset ja tilauskanta
Bruttokansantuotteen kasvuennusteita vuodelle 2019 on heikennetty
Teknologiateollisuuden Talousnäkymät
Tuotanto & liikevaihto
Esityksen transkriptio:

SATAKUNNAN TALOUS 6 ● marraskuu 2005 Nykytila ja lähiajan näkymät 30.11.2005

Talouskehitys tammi-kesäkuu 2005 LIIKEVAIHTO Liikevaihto laski paperiteollisuuden työkiistan vuoksi Liikevaihto väheni yhteensä 1,6 % (edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna) Kasvua kuitenkin lähes kaikilla toimialoilla (vain metsäteollisuus ja majoitus- ja ravitsemistoiminta laskussa) Liike-elämän palveluissa ja rakentamisessa ripeää kasvua Metallien jalostuksen heikko kehitys hidasti metalliteollisuuden liikevaihdon kasvua VIENTI Viennin arvo laski yhteensä 13,7 % Metalliteollisuuden ja metsäteollisuuden vientien arvot laskivat (-9,0 % ja -16,3 %)

Talouskehitys tammi-kesäkuu 2005 PALKKASUMMA JA TYÖLLISYYS Palkkasumman kasvu hidastui 3,4 %:iin Työllisyys heikkeni hieman, mutta työttömyys laski (keskimäärin 1,8 % vähemmän työllisiä kuin vuotta aiemmin, työttömiä 9 % vuotta aikaisempaa vähemmän) Työllisten määrä kääntyi kasvuun II neljänneksellä

Talouskehitys tammi-kesäkuu 2005 KASVU NOPEAMPAA KUIN KOKO MAASSA KESKIMÄÄRIN: Rakentaminen (Satakunta 12,4 % / Koko maa 6,8 %) Elektroniikka- ja sähkötuotteiden valmistus (Satakunta 12,7 % / Koko maa 12,0 %) Kemikaalien sekä kumi- ja muovituotteiden valmistus (Satakunta 6,6 % / Koko maa 5,8 %) Liike-elämän palvelut (Satakunta 18,4 % / Koko maa 7,9 %) Elintarviketeollisuus (Satakunta 0,3 % / Koko maa -3,0 %)

Liikevaihdon toimialoittainen kehitys KASVU HITAAMPAA KUIN KOKO MAASSA KESKIMÄÄRIN: Puu- ja paperiteollisuus (Satakunta -15,7 % / Koko maa -12,5 %) Teknologiateollisuus (Satakunta 3,9 % / Koko maa 13,4 %) Metallien jalostus (Satakunta 1,3 % / Koko maa 12,3 %) Koneiden ja laitteiden valmistus (Satakunta 9,0 % / Koko maa 14,5 %) Metallituotteiden valmistus (Satakunta 5,5 % / Koko maa 17,4 %) Tukku- ja vähittäiskauppa (Satakunta 4,2 % / Koko maa 6,3 %) Majoitus- ja ravitsemistoiminta (Satakunta -0,4 % / Koko maa 4,1 %) Sosiaali- ja terveyspalvelut (Satakunta 5,4 % / Koko maa 8,2 %) (palkkasumman kasvu)

Satakunnan talouden lähiajan näkymät Yleinen talouskasvu jatkunee nopeana Maailmantalouden kasvu ripeää Kasvun painopiste kuitenkin Euroopan ulkopuolella Ensi vuonna Suomen talouden odotetaan kasvavan n. 3,5 %:n. Kasvu on Euroopan keskiarvoa nopeampaa Satakunnan yritysten lähiajan näkymät pääosin positiiviset Odotettavissa kasvua, kasvun painopiste liikevaihdossa ja tuotannossa, ei henkilöstön määrässä Heikentynyt euro vauhdittaa vientiä Kasvua saattavat pidemmällä aikavälillä rajoittaa yritysten vähentyneet investointiaikeet ja tutkimus- ja kehittämispanostukset sekä pula ammattitaitoisesta työvoimasta Odotettavissa työllisyystilanteen kohenemista Työttömien määrän väheneminen jatkuu Telakoiden parantunut työtilanne Ydinvoimalatyömaan työntekijämäärän kasvu Kohenemista hidastaa jonkin verran irtisanomisten realisoituminen ensi vuoden alkupuoliskolla