Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

SATAKUNNAN TALOUS 10 ● marraskuu 2007 Nykytila ja lähiajan näkymät 29.11.2007.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "SATAKUNNAN TALOUS 10 ● marraskuu 2007 Nykytila ja lähiajan näkymät 29.11.2007."— Esityksen transkriptio:

1 SATAKUNNAN TALOUS 10 ● marraskuu 2007 Nykytila ja lähiajan näkymät 29.11.2007

2 2 Satakunnan talouskehitys tammi-kesäkuu 2007 YLEISTÄ Vuoden 2007 tammi–kesäkuun talouskehitys on sujunut Satakunnassa hyvin myönteisissä merkeissä ja kehitys on edelleen parantunut useilla toimialoilla. Teknologiateollisuuden korkeasuhdanne voimistui edelleen kohonneen hintatason ja myönteisenä jatkuneen tilauskantojen kehityksen myötä. Teknologiateollisuus saavuttikin ennätyskorkean liikevaihdon kasvun metallien jalostuksen sekä kone- ja metallituoteteollisuuden ansiosta. Myös kaikki muut teollisuuden päätoimialat pääsivät kasvuun kiinni, vaikka teknologiateollisuuden kaltaisiin ennätyslukemiin ei päästykään. Rakennusalalla saavutettiin liikevaihdon ennätyskasvu, 23,3 %. Myös palvelut olivat huippuvireessä, sillä palvelusektorin liikevaihdon kasvu kiihtyi. Erityisen huomionarvoista on kaupan sekä majoitus- ja ravitsemispalveluiden liikevaihdon selvä kasvu Satakunnassa, ja monen vuoden tauon jälkeen kasvu oli myös muuta maata kovempaa. Teollisuuden viennin arvo kasvoi voimakkaasti metalliteollisuuden ennätysvahvan viennin ansiosta. Maan keskimääräinen talouskehitys oli samansuuntaista kuin Satakunnassa, mutta kasvuluvut olivat pääosin selvästi maltillisempia.

3 3 Satakunnan talouskehitys tammi-kesäkuu 2007 LIIKEVAIHTO Liikevaihto kasvoi yhteensä 15,1 % edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Satakunnassa talouskehitystä on vahvistanut metalliteollisuuden voimistunut liikevaihdon kehitys, johon on vaikuttanut sekä värimetallien korkealla pysytellyt hintataso että vilkas tuotantotoiminta. Metallien jalostus on ollut korkean hintatason ansiosta yhä voimakkaassa kasvussa. Kone- ja metallituoteteollisuudessa saavutettiin ennätys- lukemia. Rakennusalan kasvu ylsi myös ennätykseen. Kasvua kaikilla päätoimialoilla Palvelusektorilla kaikkien alojen liikevaihdon kasvu kiihtyi, ennätyskasvua majoitus- ja ravitsemistoiminnassa. VIENTI Teollisuuden viennin arvo kasvoi yhteensä 27,6 %. Metalliteollisuuden viennin arvo kasvoi nopeasti ( 59,9 %). Metsäteollisuuden viennin arvon kasvu jatkui kohtalaisena (3,4 %).

4 4 Satakunnan talouskehitys tammi-kesäkuu 2007 PALKKASUMMA JA TYÖLLISYYS Palkkasumman kasvu nopeutui hieman (5,7 %). Palkkasumman kasvu oli Satakunnassa voimakasta telakoilla, rakentamisessa, metallituotteiden valmistuksessa, liike-elämän palveluissa sekä elektroniikka- ja sähkötuotteiden valmistuksessa. Palkkasumma laski ainoastaan metsäteollisuudessa irtisanomisten vuoksi. Kaikkien toimialojen yhteenlaskettu henkilöstömäärä kasvoi 3 % alkuvuonna 2007 vuoden 2006 vastaavasta ajasta. Teollisuudessa kasvua kirjattiin 3,3 %, rakentamisessa 7,8 % ja palveluissa 4,1 %. Maakunnan työllisyyskehitys on ollut myönteistä ja työttömyys on laskenut aiempaa nopeammin. Henkilöstömäärien kasvun voidaan odottaa lähitulevaisuudessa heikkenevän jonkin verran. Mikäli suotuisa yleinen talouskehitys jatkuu, pysynee työllisyystilanne kuitenkin nykyisellä hyvällä tasolla.

5 5 Liikevaihdon toimialoittainen kehitys Satakunnassa KASVU NOPEAMPAA KUIN KOKO MAASSA KESKIMÄÄRIN TAMMI-KESÄKUUSSA: Kaikki toimialat yhteensä (Satakunta 15,1 % / Koko maa 8,6 %) Koko teollisuus yhteensä (Satakunta 17,6 % / Koko maa 7,4 %) Teknologiateollisuus pl. telakat (Satakunta 37,3 % / Koko maa 13,5 %)  Metallien jalostus (Satakunta 35,8 % / Koko maa 33,9 %)  Metallituotteiden valmistus (Satakunta 30,3 % / Koko maa 20,7 %)  Koneiden ja laitteiden valmistus (Satakunta 46,7 % / Koko maa 12,8 %)  Elektroniikka- ja sähkötuotteiden valmistus (Satakunta 14,1 % / Koko maa 5,3 %)  Telakat/muu kulkuneuvojen valmistus (Satakunta 16,3 % / Koko maa 8,9 %, palkkasumman kasvu)

6 6 Liikevaihdon toimialoittainen kehitys Satakunnassa KASVU NOPEAMPAA KUIN KOKO MAASSA KESKIMÄÄRIN TAMMI-KESÄKUUSSA (jatkuu): Elintarviketeollisuus (Satakunta 6,5 % / Koko maa 4,7 %) Puu- ja paperiteollisuus (Satakunta 8,6 % / Koko maa 6 %) Rakentaminen (Satakunta 23,3 % / Koko maa 19,6 %) Tukku- ja vähittäiskauppa (Satakunta 8,1 % / Koko maa 7,7 %) Majoitus- ja ravitsemistoiminta (Satakunta 9,4 % / Koko maa 6,7 %) Liike-elämän palvelut (Satakunta 15,9 % / Koko maa 12,8 %)

7 7 Liikevaihdon toimialoittainen kehitys Satakunnassa KASVU HITAAMPAA KUIN KOKO MAASSA KESKIMÄÄRIN TAMMI-KESÄKUUSSA: Kemikaalien sekä kumi- ja muovituotteiden valmistus (Satakunta 5,2 % / Koko maa 6,3 %) Sosiaali- ja terveyspalvelut (Satakunta 4,5 % / Koko maa 7,1 %, palkkasumman kasvu)

8 8 Satakunnan talouden lähiajan näkymät Suomen talouden kasvu tasaantumassa  Maailmantalouden kasvu on ollut nopeaa, eikä sen odoteta heikkenevän olennaisesti lähiaikoina. Myös euroalueen talouskehitys on ollut pääosin suotuisaa erityisesti Saksassa.  Kysymysmerkki on edelleen Yhdysvaltojen talouden kehitys ja erityisesti asuntoluottokriisin mahdollinen leviäminen ja sen vaikutukset. USA:n BKT:n kasvu onkin jäänyt monia muita teollisuusmaita alemmaksi.  Suomessa kasvuodotuksia on nostettu kuluvana vuonna ja tämän vuoden talouskasvuksi muotoutunee suunnilleen 4,3 %. Ensi vuonna kasvun odotetaan tasaantuvan noin 3,1 %:iin. Satakunnan yritysten lähiajan näkymät edelleen pääosin suotuisat  Suomen yrittäjien ja Finnveran tuoreimman pk-yritysbarometrin mukaan suhdanneodotukset ovat edelleen vahvat, mutta näkymiä kuvaava saldoluku on pudonnut keväästä kolme yksikköä. Näin suurta muutosta ei ole tapahtunut kevään 2004 jälkeen.  EK:n mukaan marraskuun suhdannebarometrin mukaan hyvä talouskehitys näyttäisi vielä jatkuvan, mutta epävarmuus tulevaisuudesta on voimistumassa. Suhdannetilanne on useimmilla toimialoilla tällä hetkellä selvästi tavanomaista parempi. Monilla toimialoilla suhdanteiden ennustetaan kuitenkin hieman heikentyvän talven aikana. Lounais-Suomen alueella teollisuuden ja rakentamisen suhdanneodotukset ovat heikentyneet alkuvuodesta, ja ovat maan keskiarvon tuntumassa. Palvelusektorin näkymät ovat myös hieman hiipuneet ja ovat vähän maan keskimääräistä heikommat, mutta tilanne on kuitenkin normaalia parempi. Työllisyystilanne pysyy hyvänä, mikäli suotuisa talouskehitys jatkuu  EK:n barometri ennakoi Lounais-Suomen teollisuus- ja rakentamisyritysten henkilöstö- määrien kehittyvän verraten suotuisasti. Alueen palveluyritykset sen sijaan antavat varovaisempia arvioita henkilöstökehityksestä.  Finnveran ja Suomen yrittäjien barometrin mukaan pk-yritysten henkilöstömääräodotukset ovat heikentyneet Satakunnassa ja ovat nyt maan muita alueita heikommat.  Lisähenkilöstön tarve on siis vähentynyt alueella, mikä heijastunee myös arvioihin työvoimapulan vakavuudesta: lounaissuomalaiset ja satakuntalaiset yritykset antavat parempia arvioita ammattityövoiman saatavuudesta kuin aiemmin.


Lataa ppt "SATAKUNNAN TALOUS 10 ● marraskuu 2007 Nykytila ja lähiajan näkymät 29.11.2007."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google