KASVIEN RAVINNETALOUS

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vitamiinit ja kivennäisaineet
Advertisements

Uusiutuvat energialähteet
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
TYPPI JA TYPEN KIERTOKULKU
Kappale 7.
Maatalouden lannoitteet
Pituus- ja paksuuskasvu
Lämpö Lämpö on energiaa. Kappaleet voivat luovuttaa ja vastaanottaa lämpöenergiaa. Lämpöenergia voi myös varastoitua.
Kasvien veden ja pääravinteiden saanti johtojänteellä
11. Rehevöityminen on vesistöjen ongelma
Peltojen f osforihuuhtoumat kiinni kipsillä: Miten? Viljelijäpäivä Nurmijärvi Liisa Pietola.
2. KASVISOLUKOT Vain pieni osa kasvisoluista jakautuu jatkuvasti, muut erilaistuvat tehtäviinsä ja muodostavat erilaistuneita solukoita.
SOLUN AINEENVAIHDUNTA
Tehtävät s.35.
Ympäristön myrkyttyminen. Orgaaniset ympäristömyrkyt  Orgaanisilla ympäristömyrkyillä tarkoitetaan hiiliyhdisteitä, jotka ovat vahingollisia eläimille.
KASVIEN VESI- JA RAVINNETALOUS
KASVIEN VESITALOUS ELÄVÄ KASVI HYVIN VESIPITOINEN: KESKIMÄÄRIN % MEHEVÄT LEHDET, HEDELMÄT YLI 90 % TUORE PUU 50 % SIEMENET %
Ravintoaineet Proteiinit Hiilihydraatit Rasvat Vitamiinit Kivennäisaineet Suositeltava määrä saadaan syömällä monipuolista ruokaa ! 12. Ravitsemus.
Miehen haavat Gordon Dalby – The healing of the masculine soul.
1. Arkipäivän fysiikkaa ja kemiaa
ENERGIAN TUOTANTO SUOMESSA. SUOMEN TÄRKEIMMÄT ENERGIANLÄHTEET Puupolttoaineet: Energiakäyttöön puun kuori, sahanpuru ja mustalipeää. Myös oksat ja kannot.
KOULULAIS- JA OPISKELIJAKESÄTYÖPAIKAT KESÄLLÄ 2012.
LAPSEN ESIOPETUSSUUNNITELMA Lapsen nimi Esiopetuspaikka ja toimintavuosi Esiopetuksesta vastaava opettaja Syntymäaika HuoltajuusYhteishuoltajuusYksinhuoltajuus.
HEATEX-system on ainutlaatuinen energiansäästöjärjestelmä.
ELÄMÄN EDELLYTYKSET 1) LÄMPÖTILA - veden jäätyminen (0°C) - valkuaisaineiden hajoaminen eli denaturoituminen (~42°C) - veden kiehuminen (~100°C) => eli.
ILMASTONLÄMPENEMI NEN. YLEISESTI Ilmastonlämpeneminen on maapallon keskilämpötilan kohoamista. Merien ja alailmakehän lämpötila kohoaa ja sen on ennustettu.
Ravinteiden kierto ja sen häiriöt Marianna, Anna, Veeti, Janne ja Joel.
KASVIEN RAVINNETALOUS  16 alkuainetta, jotka välttämättömiä kasvin kasvulle ja kehittymiselle makro- ja mikroravinteet tarve erilainen eri kasveilla ja.
ELIÖKUNNAT KÄYTÖSSÄ KUUDEN KUNNAN JÄRJESTELMÄ MILLÄ PERUSTEILLA ELIÖT SIJOITETAAN KUNTIIN? S RAKENTEELLINEN (solut,elimistö) SAMANKALTAISUUS,
Ravinteiden kierto ja sen häiriöt Tekijät: Niklas, Elmeri, Mikko, Jarno, Camilla.
WEC Finlandin aamiaisdebatti: Voiko bioenergialla vähentää kasvihuonekaasupäästöjä? Sampo Soimakallio, TkT, Dos., Suomen ympäristökeskus, Scandic Hotel.
Solujen kemiallinen rakenne.  Solujen yleisimmät alkuaineet: o Hiili (C) o Vety (H) o Happi (O) o Typpi (N)  Solujen yhdisteet voivat olla: o Orgaanisia.
YOPALAn ja Jyväskylän yliopiston opiskelijakyselyn vertailua
2. Solun hienorakenne.
KPL 6 Solun energian vapauttaminen
Eutanasia s
Eläimen aineenvaihdunta
Ilmaston vaikutus maatalouteen
Maissin mahdollisuudet Pohjois-Savossa Kasvi-Taito –hanke
8. Solut tarvitsevat energiaa
Solun toiminta II Solun toiminta.
Viinitarhan lannoittaminen perustamisen ja kasvun aikana
Vesistöjen rehevöityminen
Mitkä ovat ihmisen rakennusaineet?
Kivennäisaineet Pinja, Laura, Ella.
Rehevöityminen Yyterissä
LÄMPÖ Miksi tiskivesi tuntuu kädessä lämpöiseltä?
Ravintoaineet Hiilihydraatit pilkkoutuvat ruuansulatuksessa glukoosimolekyyleiksi. Verenkierron kautta glukoosi imeytyy soluihin. Soluhengityksessä glukoosi.
Solujen energian sitominen ja energian vapauttaminen kpl 7-8
MOTIT LIIKKEELLE – TERVE, TUOTTOISA METSÄ
Vaahtera.
Vesivoima.
Yhteyttäminen.
Jaksollinen järjestelmä
Riikka Tarsa käsityökasvatuksen aineopinnot kevät 2011
Elinympäristömme alkuaineita
Vesi Veden erityisominaisuudet Veden erityisominaisuudet
5. KASVIT JA LEVÄT 7. BIOLOGIA.
Koulutuskeskus Salpaus Hanna Salminen 2011
Syväjuuriset kasvit.
Kasvien ja mikrobien talvi
Toimiva lajittelu purkutyössä - Purkumerkki Oy
II Ekologia.
Lämpö ja infrapunasäteily
Kestävä ja vastuullinen vedenkulutus
Lantalogistiikan kehittämismahdollisuudet
Asiatyylin ominaisuudet
Rehevöityminen Yyterissä
Menkää istumaan ryhmittäin, ryhmä on sama, jossa tänään työskentelit
Luonnontiedeaiheinen projekti
Esityksen transkriptio:

KASVIEN RAVINNETALOUS

Pääravinteet *Kasvien ottamista maaperän ravinteista kuutta yleisintä alkuainetta sanotaan perusravinteiksi -niistä tärkeimmät ovat typpi, fosfori ja kalium *kasvit ottavat ravinteita veteen liuenneina ioneina *typpeä kasvit tarvitsevat pääasiassa valkuaisaineiden valmistukseen *fosforia löytyy kasveista DNA:sta ja ATP:sta ja sitä tarvitaan siementen ja taimien varhaiskehitykseen *kalium edistää kasvien hallan ja kuivuuden kestoa

Kasvien tarvitsemat pääravinteet ja hivenaineet

Hivenaineet *kasvien pieniä määriä tarvitsemia hivenaineita ovat mm. rauta, sinkki, kupari ja boori -toimivat entsyymien vaikutusosina tai aktivoivat muulla tavoin kasvin entsyymien toimintaa *tietyn hivenaineen puuttuessa kasveissa ilmenee puutostauteja -esim. kuparin puute muuttaa viljakasvien lehdet keltakärkisiksi, eikä tähkiin kehity laisinkaan jyviä

Kasvien ravinteiden puutos

Ravinteiden otto *kasvit ottavat ravinteet juurillaan veden mukana *vesi imeytyy maasta kasviin juurien kärkiosissa olevien juurikasvojen kautta *juuret kasvavat sitä mukaa, kun ravinteet loppuvat ympäröivästä maasta, samalla juurikarvat uusiutuvat eli vanhat kuolevat ja uusia tulee tilalle *esim. kanervakasveilla on sienijuuri, joka elää kasvin kanssa symbioosissa ja korvaa juurikarvat *ravinneionit eivät voi sähkövarauksensa takia päästä diffuusisesti solukalvon läpi *juuren solut joutuvat tekemään töitä ravinteita ottaessaan ja energia tähän tulee soluhengityksestä

Lannoitus ja minimilaki *ravinteet viljelyksiltä poistuvat sadonkorjuun ja kevään sulamisvesien mukana *minimilaki -> kasvua rajoittaa aina se tekijä, jota on kasvin vaatimuksiin nähden vähiten saatavissa *minimilain vuoksi on tärkeää antaa kaikkia ravinteita oikeissa suhteissa *viljelysten oikea ravinnekoostumus on tärkeä myös meidän kannalta, sillä ravinnekoostumuksella on vaikutus tuotteiden terveellisyyteen ja makuun

Muistiinpanot kappaleesta 8 *Kasvien tärkeimmät perusravinteet ovat typpi, fosfori ja kalium, mutta kasvit tarvitsevat myös muita pääravinteita sekä hivenaineita *kasvit ottavat ravinteita veteen liuenneina ioneina *ravinteiden vajaus aiheuttaa kasveille puutostauteja *soluhengitys on tärkeä ravinteiden oton kannalta, sillä ravinteiden otto kuluttaa runsaasti energiaa *minimilaki -> kasvua rajoittaa aina se tekijä, jota on kasvin vaatimuksiin nähden vähiten saatavissa