Ydinjäte Aleksi Nurminen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
5 RADIOAKTIIVISUUS.
Advertisements

Hajoamislajit Ionisoimaton Ionisoiva säteily Hajoamislaki Radon
Ongelmajätteet ja niiden käsittely
Jorma Kuusisto Säteilyturvakeskus
Lajittelupeli Catering-ala.
Hotelli- ja ravintola-ala
Kestävä Kehitys Jarno, Jimi ja Jami.
Kansantaudit.
Säteilylähteiden varastointi ja käytöstä poistaminen
LAJITTELU JA KIERRÄTYS
Ryhmä A: Anna, Hanna, Henna, Mirja ja Tapani AIDS-rokotteen kehittäminen •rokotteella pyritään ennaltaehkäisevään suojaan -> valtaisat markkinat •mikropartikkelien.
Ympäristöterveys.
PUU, TURVE JA BIOMASSA.
Kaikki maailman aine koostuu ainehiukkasista. Aineen lisäksi on olemassa niin sanottua antiainetta. Antihiukkaset muistuttavat ainehiukkasia niin paljon,
Lajittelupeli Graafinen ala.
Jätteenkierrätys Jätettä syntyy joka paikassa ja se joudutaan hävittämään, paras vaihtoehto on kierrätys. **Paras jäte on kuitenkin syntymätön jäte**
1 Mitä kuntani voi tehdä ilmastonmuutoksen suhteen? Kuntapäättäjän ja kansalaisjärjestön yhteistyö Ilmastovastaava Leo Stranius.
Lajittelupeli Rakennusala.
BCU:n käynnistäminen Vesa Nurminen Helsingin pelastuslaitos Kuva: Olli Vuori.
Muovien kierrätys.
Teesit ydinvoimakeskusteluun TEESI 1: Ydinvoima ja ilmastonmuutos TEESI 2: Ydinvoima ja uusiutuvat TEESI 3: Uraanikaivosten ongelmat TEESI 4: Ydinaseiden.
Paavo Laurila, Tiina Pikki, Tiia Ervasti, Olavi Laakso Kokki 1
KIVIHIILEN KORVAAMINEN ENERGIAN TUOTANNOSSA
Maailmankaikkeuden rakenne
Oseania Lassi Vanhanen 2A.
LHC -riskianalyysi Emmi Ruokokoski Johdanto Mikä LHC on? Perustietoa ja taustaa Mahdolliset riskit: –mikroskooppiset mustat aukot.
Kivihiili. Maailman eniten käytetty sähkötuotannon polttoaine Öljyn jälkeen maailman tärkein energianlähde.
Ympäristön myrkyttyminen. Orgaaniset ympäristömyrkyt  Orgaanisilla ympäristömyrkyillä tarkoitetaan hiiliyhdisteitä, jotka ovat vahingollisia eläimille.
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
YDINVOIMA. Ydinvoima on energiantuotantoa, joka perustuu raskaiden atomiytimien hajoamiseen eli fissioon. Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus: - Tšernobylin.
5. Entsyymit pilkkovat ja rakentavat molekyylejä.
Jätteet energiantuotannossa. Miten jätettä tuotetaan? Me kaikki tuotamme jätettä joka päivä. Suomalainen tuottaa jätettä yli 500 kiloa vuodessa, josta.
Kestävä kulutus ja kierrätys
TURVE On muodostunut kuolleista kasvin osista maatumalla kosteissa olosuhteissa. Kasvava turvekerros syntyy, kun kasvit eivät pääse hajoamaan hapenpuutteen.
LUONNONHASARDIT Luonnonhasardit syntyvät äkillisesti luonnosta itsestään. Useimpia hasardeja ihmisen on mahdotonta estää, mutta niihin voidaan varautua.
Kehon energiantuotto.
Kulutus ja jätehuolto.
2. Solun hienorakenne.
Jokilaaksot.
8 Lämpölaajeneminen.
Turvallisuusluvan ja luvan muutosten hakeminen Säteilyturvakeskuksesta Hakemuslomakkeet Säteilyn käyttö teollisuudessa, tutkimuksessa, opetuksessa, tuote-
Otsikko Leipäteksti MTB-teknologia AVI WFW/Olli Haila.
Kierrätyksen etiikka.
by Amanda Auvinen & Santeri Neuvonen
INTIA Väkiluku: BKT: 4,99 biljoonaa USD
15.Sukupuolikromosomien perintötekijät
Fuusioenergia Elina Kallijärvi LV15J Jaakko Köykkä 15IBB
Tulevaisuuden energiantuotanto
AISTIT *tehtävä: välittää tietoa ympäristöstä sopeu-
kysymyksiä Mikä on diabetes?
OPETUSVINKKI.
Aurinkoenergia VILLE HAKKARAINEN.
14 Makrokosmos ihminen: 100 m = 1m  Suomi: 106 m
Aivojen mielihyvärata ja päihteiden vaikutus mielihyvärataan
Betonin ominaisuudet ja käyttö
KEMIA JA LIIKENNE Laura, Pinja, Ella.
Vaatteideni vaikutus ympäristöön
Virtapiiri Sähkövirralla on säteily-, lämpö-, kemiallinen ja magneettinen vaikutus. Virtalähteen energia siirtyy sähkölaitteen energiaksi suljetun virtapiirin.
Arvio maan hallituksen 8. 9
Kuolleenmeren suola- ja mineraalipitoisuus voi olla korkeimmillaan 33 massaprosenttia. Kuinka monta grammaa liuenneita suoloja on 0,500 kg:ssa Kuolleenmeren.
Yritä ajatella kuten hän ajattelee.
Säteilylajit ja radioaktiivisuus
Ympäristötekoja pullonpalautus-automaatilla
Radioaktiivinen hajoaminen
TERVEYSTIETO PALOTURVALLISUUS.
Lukion biologia Eliömaailma BI 1.
Tietoja kuntaomisteisista yrityksistä vuonna 2016
Puolustuskeinot: 1. ulkoinen puolustus 2. sisäinen puolustus
Kestävä kulutus ja kierrätys
Allergiamekanismit Aleksi Lamminen.
Esityksen transkriptio:

Ydinjäte Aleksi Nurminen

Yleistä Ydinvoimalat kattavat suurimman osan maailmanlaajuisesta ydinjätteen tuotosta, mutta ydinjätettä syntyy myös sairaaloissa, teollisuudessa, sekä maanviljelyssä. Ydinjätettä syntyy suhteellisen vähän verrattuna muihin ongelmajätteisiin, mutta sen jälkikäsittely ja loppusijoitus ovat erittäin tärkeitä ympäristölle ja ihmisille. Ydinjätteen radioaktiivisiin aineisiin kuuluvat mm. isotoopit  Cesium- 137 ja Strontium-90.

Eri tyyppiset jätteet Suurin osa ydinvoimaloiden tuottamasta jätteestä luokitellaan matala- ja keskiaktiiviseksi ydinjätteeksi. Näiden jätteiden sisältämän radioaktiivisuuden määrä on vähäinen, eikä niitä pidetä suurena uhkana turvallisuudelle. Useimpien jätteen sisältämien radioaktiivisten aineiden puoliintumisaika on niin lyhyt, että ne voidaan yksinkertaisesti varastoida odottamaan radioaktiivisuuden häviämistä. Kun säteily on heikentynyt riittävästi, voidaan jäte toimittaa normaaliin jätehuoltoon tai joskus kierrättää. Ydinvoimala tuottaa myös jätettä, joka on luokiteltu korkea-aktiiviseksi. Sitä syntyy reaktiossa paljon pienempi määrä, kuin matala- ja keskiaktiivisia jätteitä, mutta se kattaa valtaosan voimaloiden tuottamasta radioaktiivisuudesta. Korkea-aktiivisen ydinjätteen radioaktiivisuus on hyvin korkea, ja tehokkaan säteilysuojauksen lisäksi se vaatii jäähdytystä jatkuvasti. Korkea- aktiivinen jäte menettää suurimman osan radioaktiivisuudestaan noin vuosi reaktorista poiston jälkeen (n.99%). Jäte on silti vuoden jälkeen yhä erittäin radioaktiivista, mutta sen jälkikäsittely muuttuu helpommaksi radioaktiivisuuden laskiessa.

Jälkikäsittelytavat Käytetylle ydinpolttoaineelle on olemassa kaksi yleisesti käytettyä jälkikäsittelytyyliä. Ensimmäinen näistä on geologinen loppusijoitus, jossa radioaktiivinen jäte sijoitetaan johonkin säteilyeristettyyn säilytyspaikkaan (yleisesti suljettu kallioluolasto). Tämä on yhä monen maan suosiossa, vaikka toinenkin tapa on yleistymässä. Toinen tavoista on kierrätys, jossa ydinjäte kierrätetään uudelleenkäytettäväksi ydinpolttoaineeksi. Tämä voisi olla kannattavaa, sillä syntyvästä ydinjätteestä yli 90% voidaan kierrättää polttoaineeksi. Vaikka loppusijoitusta pidetään edullisempana vaihtoehtona, on kierrätys paljon ympäristöystävällisempi.

Tehokkaan säilönnän tärkeys On elintärkeää, että ydinjätteen loppusijoituspaikka on tarpeeksi hyvin suojattu ja vartioitu, että säästyttäisiin säteilyn aiheuttamilta vahingoilta. Säteily on sille altistuneelle ihmiselle ja hänen perimälleen erittäin vahingollista.

Ydinsäteilyn vaikutus soluihin

Lähteet http://www.stuk.fi/aiheet/sateilyvaara https://fi.wikipedia.org/wiki/Ydinj%C3%A4tehuolto