Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Väestöstä on kärsinyt jossain vaiheessa päänsärystä
Advertisements

AIVOVERENKIERRON HÄIRIÖT
Stressi Stressi on elimistöön kohdistuvaa fyysistä tai psyykkistä, ympäristöstä tulevaa tai sisäsyntyistä kuormitusta.
Lasten ja nuorten päänsärky lisääntyy –miten ehkäistään?
Elimelliset (orgaaniset) häiriöt
Tules - Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Ruusu Jenni Pajulahti.
Allergiat s
Anni Lindberg Laura Lehtinen Aino-Maria Lahdensuo
Kotitehtävä.
PAHOINVOINTI JA OKSENTAMINEN
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Mielenterveyden häiriöt
Osteoporoosi Sarita ja Marleena.
Sydän- ja verisuonisairaudet
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Sydän- ja verisuonitaudit
Diabetes (sokeritauti).
Allergia ja astma + muut hengityselinsai- raudet
Hypoglykemia eli alhainen verensokeri
Verenpainentauti & Sepelvaltimotauti & Sydäninfarkti
Matti, Atte, Olli ja Jasmin
Bulimia ja laktoosi-intoleranssi
Masennus eli Depressio.
ADDIKTIO ELI RIIPPUVUUS
Sydän- ja verisuonitaudit
PSYKOOSI = vakava mielenterveyden häiriö, jossa todellisuudentaju hämärtyy ja vääristyy, synonyymi sanalle mielisairaus.
PSYKOOSI JA KAKSISUUNTAINEN MIELIALAHÄIRIÖ
Allergia & Astma. Mitä astma on?  Astma on keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus (inflammaatio)  Limakalvon reagoinnin taustalla on tavallisesti.
Mielenterveyden Häiriöt. Vuosittain 1-2 ihmistä sadasta sairastuu mielen sairauteen. Ihmisen mieltä ei voida mitata yhtä helposti kuin verenpainetta tai.
Päänsärky – ”kansantauti” * % / 20-45v. / naiset / vähenee iän myötä A. Varsinaiset sairaudet: Jännityspäänsärky, 30-78% < lihasjännitys, yksipuoliset.
Astma. Mikä astma on?  Pitkäaikainen keuhkosairaus, johon kuuluvat keuhkoputkien limakalvojen jatkuva tulehdustila (inflammaatio) ja siihen liittyvä.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
LÄÄKKEIDEN HAITTAVAIKUTUKSET. osa ennakoitavissa – perustuu lääkkeen tunnettuun vaikutusmekanismiin osa odottamattomia – lääkevalmisteen aiheuttama haittavaikutus,
Sepelvaltimotaudin oirekuvat
Osteoporoosi. Mikä on osteoporoosi? Osteoporoosi eli tunnetummalla nimellä luukato on Suomessa runsaslukuisena esiintyvä yleissairaus. Sairaus sekä tietyt.
Diabetes. Mitä diabetes on? ▪ Diabetes on sokeriaineenvaihdunnan sairaus. ▪ Diabetes johtuu insuliinin tuotannon vähenemisestä tai sen lakkaamisesta haimassa.
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
Masennus eli pitkäkestoinen masentunut mieliala. Masennuksen yleisyys Joka viides suomalainen kärsii masennuksesta jossain vaiheessa elämäänsä Yli puolet.
BMI = painoindeksi= paino/(pituus x pituus metreinä) Body Mass Index eli painoindeksi on ainoastaan viitteellinen väline painon arvioimiseen. Se ei ole.
Muistisairaudet dementia ja Alzheimer. Miten syntyy ja mitkä tekijät vaikuttavat? Dementian yleisin syy on alzheimerin tauti (yli 50%) tai vaskulaarinen.
VATSAKIPU JA RUUANSULATUSVAIVAT. YLEISTÄ VATSAVAIVOISTA OHIMENEVÄT VATSAKIVUT OVAT IHAN NORMAALEJA JOKAISELLA IHMISELLÄ JOIDEN TAKIA EI KANNATA MENNÄ.
Kuume ja Flunssa. Kuume Kuume on tavallien oire monissa virusten ja bakteerien aiheuttamissa sairauksissa. Tulehdussairauksille on tyypillistä että kuume.
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
Hanna, Ada ja Siiri M.  Fyysinen riippuvuus on tyypillinen ihmisille, jotka käyttävät lääkkeitä ja päihteitä.  Käyttäjän elimistö on tottunut aineeseen,
Keuhkokuume ja virtsatieinfektio
62. Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
63. Mielenterveyden häiriöt
Mielenterveyden häiriöt
63. Mielenterveyden häiriöt
Aivoverenkierron häiriöt (AVH)
Aivoverenkierron häiriöt (AVH)
Epilepsia.
Mielenterveyden häiriöt
Tuki- ja liikuntaelinsairudet
7 Itsehoito ja hätäensiapu
Kohonnut verenpaine.
Mielenterveyden häiriö
Syömishäiriöt 5.6.
HAMMASSÄRKY Juho ja janne.
Alkoholiriippuvuuden kehittyminen ja hoito
Kuume ja flunssa Mika ja Eerik.
Päänsärky – ”kansantauti” % / 20-45v
Päihdyttäviä paineita
IHOTTUMAT.
Nivelrikko Syyt / Oireet / Hoito.
Ms-tauti Jenina Pesonen.
2-02 Lääkehoidon merkitys.
KIPU. KIPU KIPU fyysisestä vammasta tai tavasta käyttää kehoa stressi tai huolet voivat aiheuttaa pääkipua tai lihasjännityksiä tunteet ja ajatukset.
Esityksen transkriptio:

Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät päänsäryt ovat migreenityyppiset säryt, lihasperäiset päänsäryt ja tulehdusperäiset päänsäryt. Joskus syy voi olla merkki vakavammasta sairaudesta esim. aivokasvaimesta.

Migreeni Migreeni on perinnöllinen sairaus. Se periytyy häiriönä aivorungon hermotumakkeissa. Ilmenee toistuvina voimakkaina kohtauksina ja sen voi aiheuttaa esim.kirkkaat valot, alkoholi, voimakkaat lämpötila vaihtelut ja valvominen. Migreeniin liittyy monenlaisia sivuoireita kuten näköhäiriöt ja pahoinvointia. Migreeniä hoidetaan lepäämällä pimeässä ja viileässä. Lääkkeitä voidaan hankkia ilman reseptiä, mutta vahvimmat lääkkeet ovat reseptilääkkeitä.

Jännityspäänsärky Yleisin päänsäryn muoto, johtuu lihasjumeista ja kovista henkisistä paineista, mutta varmaa syytä ei tiedetä. Jännityspäänsärky on lähes jokaiselle ihmiselle tuttu ja sitä ilmenee kaikissa ikäryhmissä. Liikunta on tärkeä osa jännityspäänsäryn estämiseen että hoitoon, se lievittää paineita ja auttaa jumien aukaisemisessa. Jokapäiväinen särkylääkkeen syöminen ei ole terveydelle kannattavaa, mutta joskus sitä voi ottaa.

Tulehdusperäiset syyt pääkipuun Tavallisin tulehdusperäinen syy pääkipuun on nenäonteloidentulehdus. Tulehdus ilmenee kroonisena- tai sivuontelo tulehduksena. Pääkipu voi johtua myös hampaissa ja korvissa esiintyvistä tulehduksista. Tulehdusperäisiin syihin lukeutuu myös aivokalvojen, usein virussairauksien aiheuttama, tulehdus. Tulehdusperäistä pääkipua hoidetaan tulehduslääkkeillä esim. Burana.

Hermorataperäiset syyt Tavallisin hermorataperäinen särky on kolmoishermosärky, jossa kipu esiintyy kasvojen alueella. Hermorataperäisiä särkyjä voi myös aiheutua mm. voimakkaan rasituksen yhteydessä. Hermorataperäiset säryt menevät yleensä nopeasti ohi. (15-20 min kuluttua) Jos oireita ilmenee pitempään on hakeuduttava lääkäriin.

Päänsärky, vakavamman sairauden oire Jos henkilöllä, jolla ei ole ennen ollut huomattavaa ja pitkittynyttä yhtäkkistä päänsärkyä saattaa se olla merkki kalvonsisäisestä aivokasvaimesta, mutta tähän liittyy yleensä muitakin oireita, kuten oksentelu ja tasapainohäiriöt. Aivoverisuonten ahtautumissa ilmenee verenkierto peräistä särkyä. Äkillinen voimakas päänsärky voi kieliä myös aivoveren vuodosta. Hakeudu hoitoon välittömästi oireiden ilmennettäyä.

Lähteet http://www.studio55.fi/terveys/article/laakari-tallaisesta- paansarysta-pitaa-huolestua/125974 https://peda.net/siikalatva/siikalatvan- lukio/oppiaineet/terveystieto/te1/tv11/vita1-1601152/terveystietoa- verkosta/itsehoito2 http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk0 0322 http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk0 0242 Tekijät: Ada, Senja ja Janika