Mopot/Mopoilu.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Maija Laatikainen Anni Lantto Jannika Sammalkangas
Advertisements

UUSI AJOKORTTILAKI 2013 Muutokset lyhyesti.
2B Opastimet - ajoneuvo-opastimet - jalankulkuopastimet - polkupyöräopastimet - ääniopastimet Kari Sane 1.
MOOTTORIKELKKAILU Moottorikelkkasafari on suosittu retkeilymuoto silloin, kun on tarve liikkua maastossa usean kelkan ryhmässä. Ryhmäkelkkailu poikkeaa.
Lineaarinen riippuvuus
Erikoiskuljetus Virossa
KOULUTUSOHJELMAT Peruskurssi (P) Yhdistetty peruskurssi (YP)
SUURIMMAT SALLITUT MITAT JA MASSAT SUOMESSA 2007
Oikeus liikkua maastossa
Turvallisesti rautatieym-päristössä
KIVIMÄEN MOOTTORIRADAT -HANKE-
Leena Kulmala 2005 Lammas liikenteessä Aloita klikkaamalla tästä.
ERIKOISKULJETUS TRAKTORILLA
STANDARDI EN EN on eurooppalainen tieturvallisuusstandardi joka säätää seuraavaa: ”Tien laitteiden tukirakenteiden törmäysturvallisuus.
 tarkista traktorin alta mahdolliset vuotolätäköt  tarkista renkaat (rengaspaine)  tarkista moottorin öljymäärä, onko riittävä  tarkista jäähdytinnesteen.
LIIKKEELLELÄHTÖ TRAKTORILLA
TVT ja SoMe Jonna ja Johanna.
Ikäihmiset ongelmapelaajina Narratiivisuus apuna
Ajokyvyn arviointi Miten ajonäyte/ajokoe käytännössä toteutetaan?
Pidä pelivaraa moottorikelkkailija
Vasta n. 30% jalankulkijoista käyttää heijastinta. Liikenneturva tiedottaa jalankulkuun liittyvistä vaaroista. Kotimaiset heijastimien valmistajat huolehtivat.
Fysiikan keksinnöt Esimerkki tehtävä.
-Jäseniä (Kaupungissa 54627) -Ikäluokka vuotiaat Mikkelin hiippakunta -Hallinnollisesti 6 alueseurakuntaa, nuorisotyö hoidetaan keskitetysti.
Koulupolku-ryhmä Minna Marttinen Heli Pakarinen Eija Zweygberg
Pendelöinti Pendelöinti eli asuinkunnan ulkopuolella työssäkäynti on yleistynyt lähes koko Suomessa 1980-luvun lopulta lähtien. Pendelöivien osuus on kasvanut.
Liito-orava Pteromys volans.
18. Miksi kappale kaatuu Tavoitteet ja sisällöt Kappaleen painopiste
Helsingin rakennuslautakunnan linjanvetoja esteettömyysasioissa
Olet ostamassa omaa asuntoa Pirkanmaalta. Bruttopalkkasi on 2971 €/kk, josta sinulle käteen jää verojen jälkeen 2018 €/kk. Omia säästöjä sinulla on 8000.
Tekniikanmuseo Kävimme Tekniikanmuseossa 25.3 katsomassa vanhoja työkoneita ja esineitä Tehnyt Niko ja Mikael.
PITUUDET km hm dam metri dm cm mm.
Turvassa Tiellä 2015 Kansallinen tieliikenneturvallisuuskampanja
Taittopyöräilijän päiväkirja Mihin kaikkeen taittopyörä oikein taittuu?
Liikennekasvatuksen vuosikello Honganpalon koulu Raahe 2016.
OHJEITA MALLIKUVIEN KÄYTTÖÖN (1 – Liikenteen pysäyttäminen) Näitä mallikuvia tulee käyttää silloin kun liikenne joudutaan pysäyttämään tietyissä tapauksissa.
OHJEITA MALLIKUVIEN KÄYTTÖÖN (3 – Työ ajoradalla) Näitä mallikuvia tulee käyttää silloin kun työkoneet tai muu kalusto on sijoitettuna joko osittain tai.
OHJEITA MALLIKUVIEN KÄYTTÖÖN (2 – Liikkuva työ) Näitä mallikuvia tulee käyttää silloin kun työ on luonteeltaan liikkuvaa, esim. kaapeleiden auraaminen.
NANOBIOTEKNIIKAN SOVELLUKSIA. MITÄ ON NANOBIOTEKNIIKKA? Nanobiotekniikassa kehitetään nanomittakaavan teknologiaa, jota yhdistetään biologisiin rakenteisiin.
Ajoneuvon renkaan ilmanpaineen aiheuttaman tapaturmavaaran torjunta rengastyössä Selvitä rengastyöhön liittyvät vaarat ja oikeat.
OHJEITA MALLIKUVIEN KÄYTTÖÖN (5 – Työ kevyenliikenteenväylällä) Näitä mallikuvia käytetään kun työskennellään kevyenliikenteenväylällä. Kevyenliikenteenväylät.
Kerhotoimintaa Oulun normaalikoululla Tiesikkö, voisikko, vihtikkö?
Teknikmagasinet Puhelimenkuoret.fi Gigantti
OHJEITA MALLIKUVIEN KÄYTTÖÖN (6 – Työ risteysalueella)
20. Paikka, nopeus, kiihtyvyys
VETY- JA SÄHKÖKÄYTTÖISTEN AUTOJEN TEKNISTALOUDELLINEN VERTAILU
Kiistat Venäjän kanssa ja 25-vuotinen sota
Salibandy.
Keskustelua nikotiinituotteista
465102A Konetekniikan materiaalit, 5op
Männän vaihto mopoon.
VIRO.
Bmw Bmw on yritys joka valmistaa henkilöautoja ja moottoripyöriä.
PP -viemäriputket: ominaisuudet, käyttö ja asennus
Suomen suuriruhtinaskunta syntyy
Minä kuljettajana Mikko Rautio.
18. Miksi kappale kaatuu Tavoitteet ja sisällöt Kappaleen painopiste
POLKUPYÖRÄ Polkupyörä on lihasvoimalla käytettävä ajoneuvo.
Hydrokopteri Fysiikan ilmiö teknisen käsityön aihepiirinä luokka
AUTOMOBILE -itsestään liikkuva
Selkokieli.
Kulkuneuvot Kulkuneuvot Auto Lentokone Helikopteri Laiva Purjevene
Opastuskilven vaihto 36-vuotiasta työntekijää kuljetettiin trukin haarukoilla pihan poikki. Tarkoituksena oli vaihtaa opastuskilpi uuteen. Trukinkuljettajan.
LuK vianmääritys ja huolto vinkkejä henkilöautojen kytkin
(TE1 Eerik Kasimir Miika)
Liikennevirasto nopeat kokeilut
Tervetuloa jatkamaan DIGITAALI- TEKNIIKAN opiskelua!
Rekan ratissa istuu isiä ja äitejä
SOS II TYÖPAJA 2 Maanantai
Verkostojen suunnittelu
Walkera AG15 Hybridi drone maataloudessa
Esityksen transkriptio:

Mopot/Mopoilu

Mopo Mopo on kaksi- tai kolmirenkainen ajoneuvo jonka moottorinteho ja huippunopeus ovat moottoripyörää pienempi. Mopoa saa ajaa 15-vuotiaana jos on käynyt mopokoulun. Mopo saa kulkea 45km/h ja iskutilavuus saa olla vain 50cc ja sen rakenteellista nopeutta ei saa muuttaa. Olemassa on skoottereita ja enduro ja supermoto mallisia mopoja. Mopon moottorissa on yleensä ilmajäähdytys tai nestejäähdytys polttomoottori tai sähkömoottori. Ilmajäähdytteisessä moottorissa ilma viilentää moottoria ja nestejäähdytteisessä neste jäähdyttää moottoria. Mopon moottorit ovat kaksitahtisia tai nelitahtisia.

Erityisesti yläkoulun 8-9-luokkalaiset ovat kiinnostuneita mopoilusta ja mopoautoilusta. Yleensä jos hommaa mopokortin niin yleensä siinä samalla hankkii traktorikortin. Traktorikortilla saa ajaa Traktoria ja Moottorikelkkaa. Mopo”tyylit” Pappamopot, Urheilumopot, Tossumopot, Enduromopot, Moposkootterit, Custom-mopot, Sähkömopot, Invaliidimopot

Mopon Perävaunu Jos rakennan skootteriin alle 1m levyisen peräkärryn niin= 1. Tarviiko kärry jotain valoja tai heijastimia? = L-luokan ajoneuvon ja polkupyörän perävaunussa tulee olla etu-, sivu- ja takaheijastimet. Valaisimet ja heijastimet tulee olla perävaunun molemmilla puolilla. Kuitenkin perävaunussa, jonka leveys on enintään 0,8 metriä, vaaditaan vain yksi jarruvalaisin, takavalaisin ja takaheijastin. 2. Entä voiko mopon kilpi olla mopossa kiinni vai pitääkö sen olla peräkärryyn kiinnitettynä? = L-luokan rekisteröintivelvollisuus ei koske: perävaunua, joka on tarkoitettu kytkettäväksi L- luokan ajoneuvoon. 3. Minkälaiset renkaat pitää olla? =L-luokan ajoneuvon ja polkupyörän perävaunussa tulee olla ilmarenkaat. Tarkempia tietoja L-luokan ajoneuvon peräkärryn vaatimuksista löytyy tästä linkistä.

Mopon virittäminen Virittämisellä tarkoitetaan pääasiassa tieliikennekäytössä olevan mopon muuttamista siten, että se ylittää laissa sallitun rakennenopeuden 45 km/h. Virittämistä on myös mopon rakenteen muuttaminen muulla lainvastaisella tavalla, kuten iskutilavuuden suurentaminen yli 50 cm³:n. Trafin mukaan mopo tulkitaan moottoripyöräksi, jos sen suurin rakenteellinen nopeus ylittää 45 km/h tai sylinterin iskutilavuus on yli 50 cm³. Moottoripyörä verot tulee jos mopo kulkee yli 65km/h ja tulee moottoripyörä verot.

Mopon moottori Moottori oli usein puhallinjäähdytteinen. 1960–1970-luvun taitteessa yleistyi puhallinjäähdytteinen moottori ja vuonna 1970 tehdyn lakiuudistuksen jälkeen yleistyivät jalkavaihteet ja syrjäyttivät yhdessä jalkatappien kanssa käsivaihteet ja polkimet. Vaihteiden määrä kasvoi yhdellä jo 1960-luvun puolella, kun urheilumopot yleistyivät. 1970-luvulla mopoissa oli jo yleisesti neliportainen vaihteisto. Nykyään mopoissa on yleensä 6-vaihdetta.

Lähteet https://www.wikipedia.org/ https://liikenneturva.fi/ http://www.trafi.fi/mopoilu