ORCIDin käyttöönoton etenemissuunnitelma

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tutkijan identifiointi - kansallisen tason toteuttamisvaihtoehdot CSC:n toteuttama esiselvitys OKM:n toimeksiannosta Hanna-Mari Puuska CSC – Tieteen tietotekniikan.
Advertisements

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi ”KSHJ” eli Oppijan verkkopalvelukokonaisuus Mikä se on ja miten se tehdään? Joonas Mäkinen.
Tutkijan identifiointi –kyselyn tuloksia Hanna-Mari Puuska, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
Tutkijan identifiointi kansallisella tasolla Hanna-Mari Puuska, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy
Opetus- ja kulttuuriministeriön bibliometriikkatyön linjauksia vuodelle 2015 Olli Poropudas, opetusneuvos Opetus- ja kulttuuriministeriö Bibliometriikka.
Kannusteet ORCID-tunnisteen käyttöönottoon. Kannusteita tutkijoille ORCID-tunnisteen käyttöönottoon Tiedottaminen? – Saadaan tavoitettua vain murto-osa.
Tutkijan identifiointi -esiselvitys Hanna-Mari Puuska, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy RAKETTI-tulosseminaari
Tilannekatsaus / VIRTA-Opintotietopalvelu.
Esiselvitys tutkimuslaitosten ja yliopistollisten sairaaloiden julkaisutiedonkeruusta ja lausuntojen yhteenveto Olli Poropudas, Opetusneuvos Opetus- ja.
Uusia avauksia korkeakouluyhteistyössä tutkimuksen tukipalveluiden ja hallinnon alueella - Tutkimuksen tuen ja hallinnon verkosto RAKETTI -päätösseminaari.
Käyttöoikeustietojen välittäminen Haka-luottamusverkostossa FinELib-päivä Arto Tuomi CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
Tilannekatsaus / VIRTA-Opintotietopalvelu.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAKETTI-TUTKI-hankkeen.
Tutkijan identifiointi - kansallisen tason toteuttamisvaihtoehdot CSC:n toteuttama esiselvitys OKM:n toimeksiannosta Hanna-Mari Puuska CSC – Tieteen tietotekniikan.
Julkaisutiedot valtakunnalliseksi tietovarannoksi Korkeakoulujen valtakunnallinen tietovaranto -seminaari Hanna-Mari Puuska CSC – Tieteen tietotekniikan.
ORCID yhdistämispalvelu Kansallinen ORCID-yhdistämispalvelu Haka –on Suomen korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten käyttäjätunnistusjärjestelmä.
ORCIDin käyttöönotto Suomessa Hanna-Mari Puuska
Tutkijan identifiointi -seminaari
Julkaisutietovirrat Hanna-Mari Puuska CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy.
Avoin tiede ja tutkimus -tiekartan vastuut tutkimusrahoittajille Ilona Lundström
Ammattikorkeakoulujen julkaisutiedonkeruun kehittäminen Hanna-Mari Puuska Julkaisutiedonkeruuseminaari Turku.
ORCID-tutkijatunnisteen käyttöönotto Hanna-Mari Puuska Julkaisutiedonkeruuseminaari
Julkaisusyöttöpalvelun toteutus Hanna-Mari Puuska Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon ja OKM:n tiedonkeruiden ohjausryhmä
Avointen aineistojen julkaisualusta AVAA © 2016 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.
Tutkimusaineistojen hakupalvelu Etsin © 2016 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.
Avoin tiede ja tutkimus Suomessa– Toimintakulttuurin avoimuus korkeakouluissa 2015 Seminaari
VIRTA-julkaisutietopalvelun tilannekatsaus Hanna-Mari Puuska Julkaisutiedonkeruuseminaari
Julkaisutietovirrat - tilannekatsaus Hanna-Mari Puuska
KTPO-CSC-vuosisopimukseen liittyviä kuulumisia Juha Haataja
Tutkimustietovaranto
Tutkimustietovaranto – käyttötapauksia (Tutkimuspalvelupäivien työpajan tuloksia) Tutkimushallinnon tietovirtojen ja tutkimustietovarannon ohjausryhmä.
Tutkimuksen viitearkkitehtuuri – Tutkimuksen tuen ja hallinnan näkökulma Mari Riipinen Turun yliopisto.
Julkaisutietovirrat - tilannekatsaus
Tutkimustietojen näkyvyys ja hyödynnettävyys
Tutkimuksen tuen ja hallinnon verkosto TUHA
VIRTA-julkaisutietopalvelun pilotointi
VIRTA-julkaisutietopalvelu
Lupakäytännöt tietojen luovutukseen VIRTA-julkaisutietopalvelusta
Taiteellisen toiminnan raportointi VIRTA-julkaisutietopalveluun
Kotilava Kotimaiset tieteelliset lehdet avoimiksi ja vaikuttamaan
VIRTA-julkaisutietopalvelun toteutuksen eteneminen
VIRTA-julkaisutietopalvelu
Tutkimuksen tuen ja hallinnon verkosto TUHA
Julkaisujen syöttöpalvelu
Tutkimusinfrastruktuurien tietopankki
VIRTA-julkaisutietopalvelun tilannekatsaus
Aineistonhallintasuunnitelmatyökalu dmpTuuli
Tutkimustietovaranto ja tutkimustietovirrat
Julkaisutietovirrat - tilannekatsaus
Ammattikorkeakoulujen julkaisujen syöttöpalvelu
Tutkimustietovaranto – Virran tuomaa Työpaja
ORCID yhdistämispalvelu
VIRTA-julkaisutietopalvelu ja tutkijan tietovirrat
Tilannekatsaus / VIRTA-Opintotietopalvelu
Tilannekatsaus / VIRTA-Opintotietopalvelu
ORCID-tutkijatunnisteen käyttöönoton edistäminen
Julkaisusyöttöpalvelun toteutus
Opetuksen ja tutkimuksen viitearkkitehtuurit yhteentoimivuuden ja yhteistyön mahdollistajina Nestori Syynimaa.
Open Researcher & Contributor iD
VIRTA-julkaisutietopalvelun tilannekatsaus
Tutkimustietoportaalin kehitys benchmark
Käyttäjäkysely ja glögi -iltapäivä
MITKO-ryhmän työskentelyä
Ristiinopiskelun kehittäminen -hanke
Kohti valtakunnallista tutkimustietovarantoa
Tutkimushallinnon sanaston julkistus ja sanaston käyttö
TUHA-julkaisumetriikka-verkoston tapaaminen
Esityksen transkriptio:

ORCIDin käyttöönoton etenemissuunnitelma Hanna-Mari Puuska 7.10.2015

CSC:n ORCID-koordinaatiotehtävät OKM ja CSC ovat neuvotelleet koordinaatiotehtävistä ORCIDin käyttöönoton edistämiseksi. Selvityksessä ehdotetut tehtävät toimenpiteet sisällytetään CSC:n tehtäviin OKM-KTPO/CSC-vuosisopimuksessa ORCID-koordinaattorin tehtävät käynnistetty 9/2015 Tehtäviä mm. Yleinen viestintä Tutkimusorganisaatioiden ja palveluntarjoajien tuki Jäsenyyden koordinointi Kansallinen yhdistämispalvelu

1. Viestintä ORCID-koordinaattori edistää tunnisteen tunnettuutta Suomessa tutkijoiden, korkeakoulujen, muiden tutkimusorganisaatioiden ja palveluntarjoajien keskuudessa, mm. Orcid.fi-verkkosivusto sekä sosiaalisen median palvelut Viestintämateriaalin tuottaminen korkeakoulujen yms. käyttöön Esitteleminen sidosryhmissä (ATT, TUHA, CSC-asiakasohjausryhmät jne.) Muu tiedottaminen ja tilaisuudet Tutkimusorganisaatiot vastaavat tunnisteen käytön edistämisestä omien tutkijoidensa keskuudessa

2. Tutkimusorganisaatioiden ja palveluntarjoajien tuki Korkeakouluille, muille tutkimusorganisaatioille ja palveluntarjoajille annetaan tukea ORCIDin kytkemisessä omiin järjestelmiin ja prosesseihin Tunnisteen käyttöönottoa testataan CSC:n tutkijoille tarjoamissa palveluissa Potentiaalisia järjestelmiä ja palveluita mm. Tutkimustietojärjestelmät HR- ja IdM-järjestelmät Kirjastot Julkaisuarkistot Aineistoarkistot Tutkimusrahoittajat Tieteelliset kustantajat Muut tutkijoiden käyttämät palvelut

Jäsenmaksu vuodessa /organisaatio 3. Jäsenyyden koordinointi Tietyt tutkimustieto- yms. järjestelmien toiminnallisuudet edellyttävät, että organisaatio on ORCIDin jäsen Jäsenyys mahdollistaa myös omien tutkijoiden tietojen muokkaamisen sekä ei-julkisten tietojen lukemisen (tutkijan luvalla) Jäsenmaksu vuodessa /organisaatio Yksittäinen organisaatio Ryhmäjäsenyys (5-9 organisaatiota) (10-19 organisaatiota) (20-29 organisaatiota) Basic 5 000 $ - Premium 10 000–25 000 $ 6 000 $ 4 000 $ Pilotointiin osallistuvat organisaatiot maksavat jäsenyytensä itse, mahdollisia mm. CSC, Akatemia, TSV:n OJS-julkaisupalvelu Yliopistoja (lausunnoissa alustavasti HY, JY, LTY, TTY, TY) Tutkimuslaitoksia (lausunnoissa alustavasti IL, LUKE, SYKE, TTL)

4. Kansallinen yhdistämispalvelu Yhdistämispalvelussa tutkija voi välittää oman ORCID-tunnisteensa kotiorganisaatioonsa liittämällä sen Haka-tunnisteeseensa Hyödyllinen erityisesti organisaatioille, joilla ei tutkimustietojärjestelmää (=esim. kaikki ammattikorkeakoulut) Haka-tunnisteeseen liitettyä ORCIDia olisi mahdollista välittää myös muihin Hakaa käyttäviin palveluihin (esim. Akatemia) Lausunnoissa alustavasti kiinnostuneita mm. Arcada, JAMK, OY, TaY, UEF

Yhteistyön käynnistäminen Kartoitetaan (lausuntojen perusteella) organisaatiot, jotka kiinnostuneita Ottamaan ORCID-tunnisteen käyttöön omassa palvelussa tai prosessissa, ORCID-jäsenyydestä tai Yhdistämispalvelun pilotoinnista Perustetaan laaja-alainen ORCID-yhteistyöryhmä käyttöönoton koordinointia, tiedonvaihtoa ja kokemusten jakamista varten