Rakkaus, tieto ja elämäntapa Gnostilainen pelastuskäsitys

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sijaisvanhemmuus ja henkinen hyvinvointi. 1.Palauta usein mieleesi, ettet ole syypää lapsen ongelmiin, et ole niistä vastuussa, mutta voit toimia ensisijaisena.
Advertisements

RUKOILEMME YHDESSÄ.
Opetuksen laadun rakenteet Mikko Mäntysaari
1. Tim 2: 1-4 Arvoisa Sisärengaslainen, 1. Timoteuskirjeen 2. luvussa Paavali antaa käytännön ohjeita oikeaan jumalanpalveluksen viettämisen. Kysymyksiä,
Paavalin kirje Filemonille
Näkyvyys Värien huomionherättämiskyky.
Ammatillisuus ja kristillisyys huumetyössä
ELÄMÄN VARRELLE On hyvä säilyttää luottamus siihen,
Lieksa Sananvapaus, vihapuhe, rikos. Kolme tasoa Sananvapauden ydinalue Harmaa alue Rikoslain maailma.
Pyhä pienen koululaisen arjessa - Learning by smiling 
Nuoruus kehitysvaiheena
MORAALIFILOSOFIA Hyvä elämä Oikeat / väärät teot Hyvä / paha
ETIIKKA LAATU- JA TULOSTAVOITTEIDEN PAINEESSA
Buddhalaisuus s
KESKEISIÄ ETIIKAN TEORIOITA
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Katumuksen sakramentti
Johdatus lääketieteen etiikkaan Pekka Louhiala LT, PhD Helsingin yliopisto.
Hyvä ja paha Muistiinpanot 9. luokan oppikirjan 3. kappaleeseen
PYHÄ KOLMINAISUUS Stefan Holm: Kirkon jäsenenä – Oppikirja 9. luokalle. Kappale 7. Kuvat:
KUOLEMA. MOROO MORROO Kuolema on ratkaisematon arvoitus. Kukaan ei tiedä, mitä sen jälkeen tapahtuu. Eri uskoinnoissa on myös eri käsityksiä kuolemasta.
Elämän pyhyys. Kristillisen ihmiskäsityksen mukaan Jo äidin kohdussa ihminen on ainutkertainen kokonaisuus ”Sinun silmäsi näkivät minut jo idussani. Minun.
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus Opetusvinkki 2: Raamatun tulkintatapoja.
1 HISTORIAN PERUSKÄSITTEITÄ Hi1-KURSSI Toni Uusimäki 2014 Lähde: Eepos. Maailmanhistorian käsikirja. Porvoo 2002.
Syyllisyys ja häpeä. Askel 5 syyllisyys ja häpeä Tavoitteet: Ymmärtää syyllisyys ja häpeä ja niiden välinen ero Tutkia kuinka vastaamme näihin tunteisiin.
ELÄMÄ TOTEUTUU SUHTEESSA MUIHIN Luku 11  Ydinsisältö.
UUSI TESTAMENTTI UE1 LAJM. Uuden testamentin maailma.
Normatiivinen etiikka Normatiivinen etiikka antaa ohjeita siitä miten meidän tulisi elää. 1)Hyve-etiikka. Erityisesti antiikin filosofien (Sokrates, Platon.
 Tehtävä 2.7. pareittain, sivu 76  Kriisi on ongelma tai vaikeus ihmisen elämässä, joka voimakkuutensa vuoksi tekee ihmisen väliaikaisesti kykenemättömäksi.
KRISTILLISEN OPIN KEHITTYMINEN ENNEN JA JÄLKEEN KONSTANTINOLAISEN KÄÄNTEEN UE2 LAJM.
1 Islamista on hyvä tietää perusasiat, se edistää hyvää kohtaamista muslimien kanssa ja rakentaa vankkaa ammatillisuutta.
Arvojulistus Julkisen elämän normeja. 1. Epäitsekkyys Viranomaisten tulee tehdä ratkaisunsa pelkästään yleistä etua tavoitellen. Viranomaisen ei tule.
Japaniin matkustaminen. Turvallisuustaso Japanissa ei tarvitse olla erityisen varovainen Japanissa ainoat vaarat ovat taifuunit ja maanjäristykset Japanin.
PELASTUS Luku 4 – Ydinsisältö. Kristillinen oppi pelastuksesta Pienoisevankeliumissa (Joh. 3:16) on tiivistettynä kristillinen näkemys pelastuksesta:
Millaisen seurakunnan SINÄ HALUAT?
12. Reformoidut kirkot Ydinsisältö.
Patio 1 1.
Mitä Raamattu opettaa oikeasta ja väärästä
Islam 1,5 mrd 35 milj. Euroopassa 2. suurin uskonto Syntyi 600-luvulla
Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen omiin arvoihin sitoutumalla
6 MORAALIN PAIKKA JA MERKITYS
TE2 NUORET, TERVEYS JA ARKIELÄMÄ
YHDESSÄ KOHTI ELÄMÄÄ: Lähetys ja evankeliointi muuttuvassa maailmassa
OUTOLINTU Englanninkielinen alkuteos; Divergent |Veronica Roth | 2011 |Trilogian 1. osa.
Kristinuskon oppi maailman suurin uskonto (2,1 mrd kannattajaa), perustuu Jeesus Nasaretilaisen toimintaan ja julistukseen Yhteinen historia juutalaisuuden.
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus
YDINSISÄLTÖ Luku 4 – Rituaalit.
Etiikan teoriat s Etiikan teoriat tarkastelevat eri näkökulmista sitä, millä perusteella jokin teko on oikein.
Hyvän elämän tekijöitä
PELASTUS Luku 4 – Opetusvinkki 1.
Kirkkokuntien eettisiä painotuksia
SEURAAVAT TAIDOT HYÖDYLLISIÄ OHJAAMISESSA JA KOHTAAMISESSA
KRISTILLISTEN KIRKKOJEN EETTISET PAINOTUKSET
KRISTINUSKO kpl 8.
Reformoitu opetus.
Riitit ja rituaalit.
Ja Suomen Rukoilevaisen Kansan Yhdistys
Filosofian osa-alueet
Keskustelupainotteinen tunnin toteutus
LÄNNEN KIRKKO USKONNOLLISENA VAIKUTTAJANA
Islam –oppi ja velvollisuudet
Hindulainen kultti ja pyhät tavat tehtävä:
Maan veli Tehnyt Martti, Juho ja Joonas
VANHA TESTAMENTTI PROFEETTAKIRJAT.
Reformoidun teologian oppi
Matteuksen evankeliumi luvut 5-7
4. Luterilainen kristillisyys
Esitys Pirkanmaan pipliaseuran seminaarissa
Kirjallisuusessee Essee: lyhyt, tav. yleistajuinen esitys jostakin tieteen tai varsinkin taiteen, kirjallisuuden alalta. (Nykysuomen sanakirja)
Maailmankatsomus.
Esityksen transkriptio:

Rakkaus, tieto ja elämäntapa Gnostilainen pelastuskäsitys Minna Heimola Yleisöluento 25.5.2010 Suomen gnostilainen seura

Kirkkoisien perinne murtuu ajatus siitä, että esim. valentinolaiset pelastuvat vain luontonsa perusteella harhaoppien leimaaminen eettisesti epäilyttäviksi: (liiallista) asketismia tai libertinismiä primaarilähdeissä vain vähän suoria eettisiä ohjeita -> etiikka jäi sivuun Michel Desjardins: Sin in Valentinianism Koulukontekstin korostaminen

Jaakobin toinen ilmestys Lopussa Jaakobin marttyyrikuolema kivittämällä ja Jaakobin rukous ”Koska sinä olet elämän elämä, pelasta minut nöyryyttävältä viholliselta! Älä anna minua sellaisen tuomarin käsiin, joka on ankara syntiä kohtaan! Anna minulle anteeksi kaikki päivieni synnit!”

Seksi ja avioliitto Vanha näkemys äärimmäisistä suhteista seksiin Kokonaisuus monisyisempi: erilaisia näkemyksiä ja ristiriitaisia tulkintoja Avioliitto ja sukupuoliyhteys keskeisiä symboleita, jotka kuvaavat hengellisiä asioita (esim. liitto ihmissielu ja enkelin välillä) Maallinen perhe-elämä alempaa taivaalliseen verrattuna, mutta silti hengellisen todellisuuden ”kuva”

Tieto ja pelastus ”Meitä ei tee vapaaksi pelkkä kaste, vaan tieto siitä, keitä me olimme ja mitä meistä on tullut, missä olemme olleet tai mihin olemme joutuneet, minne olemme matkalla ja mistä meidät on vapautettu, mitä on syntymä ja mitä jälleensyntyminen.” Klemens Aleksandrialainen, Katkelmia Theodotokselta, 78,2

Tieto hyveenä Pelastuksen edellytys Tarvittiin Demiurgin ja/tai voimien vuoksi Välittyi osin rituaaleissa: kuolinvuoderituaali välitti tiedon, joka tarvittiin valon maailmaan siirtymiseen Osin pitkäaikaisen opiskelun tulos Vrt. Varhaiskristillisyys ja filosofikoulut: pitkäkestoinen hengellinen ja eettinen opetus

Rakkaus ja vastuu Kuului olennaisena osana tietoon Tiedon jakaminen muille Tieto muiden tarpeista, henkisistä edellytyksistä ja opetusmenetelmistä (esim. Filippuksen evankeliumi) Vastuu muista: positiivinen esimerkki maailmassa ja maailmaan vaikuttaminen

Muut eettiset periaatteet ”Aikakausi sai aikaan kaikenlaisia tekoja: monia vihan tekoja, kaunaa, kateutta, pahantahtoisuutta, kiukkua, panettelua, halveksuntaa, taisteluja, valehtelua, harhaanjohtamista, surua, himoja, häpeällisyyttä, saastaisuutta, vilppiä, sairautta ja mielivaltaisia, vääriä tuomioita” (Suuren Voimamme tunteminen, s. 39)

Paheluettelot Yleinen kirjallinen lajityyppi uskonnollisissa ja filosofisissa teksteissä, esim. 1 Tim. 1:9-10 Sisältö usein samantyyppinen Stoalaiset vaikutteet: tunteiden pitäminen kielteisinä ja häiritsevinä, tavoitteena vapautuminen surusta, pelosta Rahanahneus ja väärät tuomiot samoin yleinen topos

Pelastuskäsitys Tieto keskeinen pelastuksen edellytys Pelastus lepona Seuraavaan maailmaan pääseminen Pelastus lepona Stoalainen ideaali: vapautuminen häiritsevistä tunneimpulsseista? Pelastus yhteytenä valon maailman kanssa Perhe- ja avioliittometaforat