Keskustelua nikotiinituotteista

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tupakoinnin aloittaminen
Advertisements

Tupakkatutkimus Samu Heinonen 2B.
Tupakoinnin lopettaminen
Puuttuminen perusopetuksen oppilaan tupakointiin.
N UORTEN PÄIHTEETTÖMYYDEN TUKEMINEN - VANHEMPAINILTAMALLI.
Tupakka ja ympäristö.
Mitä nuuska sisältää? Ruotsalainen kostea nuuska sisältää noin kemiallista ainetta, kuten * Nikotiinia 0,5–1,0% * Syöpävaarallisia aineita, esim.
Tupakointi ja sen vaikutukset
Kehittämishanke/ Nuorten päihteisiin puuttuminen / Suunterveydenhuolto vuotiailta hml/shg kysyy tupakoinnista - mittarin käyttö: tupakoinnin määrä.
Idolien ja esikuvien rooli. Keskustelunaiheita. Tehtävät
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
Perusarvon laskeminen
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
Tupakoinnin aloittaminen ja käyttö
Kehittämishanke: Nuorten tupakan ja alkoholin käyttöön vaikuttaminen Akateeminen terveyskeskus / STM Perustana Mari Heikkisen ja Kaarina Järvenpään tutkimukset.
Tupakointi ja seksi.
Perinataalitilasto − synnyttäjät, synnytykset ja vastasyntyneet Eija Vuori Mika Gissler.
Tupakka Suomessa ja maailmalla
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
Terveydenhuollon palvelukeskus Hammashoito Miten tupakointi näkyy suussa?
TOSITIETOA Alkoholi. Yleistä alkoholista Valmistetaan luonnontuotteista (mm. viljat ja hedelmät) käyttämällä tai tislaamalla Vaikuttavana aineena kaikissa.
Päihteet ja Mielenterveys. Pohdittavaksi Miten suhtaudut nuorten tupakointiin? Miten koulussasi ehkäistään tupakointia? Miksi tupakoinnin lopettaminen.
TOSITIETOA Nuuska. TOSITIETOA Yleistä nuuskasta Valmistetaan samasta tupakkakasvista kuin perinteinen savuke Sisältää yli kemiallista yhdistettä,
TOSITIETOA Tupakka. TOSITIETOA Yleistä tupakasta Tupakan savu sisältää yli 4000 kemikaalia Nikotiinin lisäksi tupakka sisältää mm. arsenikkia, kadmiumia,
Tupakointi BELIEVE ME, SMOKING MAY KILL YOU…. Mitä on tupakka? >Tupakkaa valmistetaan tupakkakasvin lehdistä >Tupakkaa käytetään polttamalla, nuuskaamalla,
Tupakoimaton elää pidempään Pentin päivänä 2013 Valtimotautien ehkäisyn ja työterveyslaatuverkoston tempaus tupakoimattomuuden edistämiseksi.
Tyokalupakki.net Tupakoinnin lopettaminen. tyokalupakki.net Suurin osa tupakoitsijoista haluaa lopettaa Miksi kannattaa lopettaa? Kynnet ja sormet muuttuvat.
Päihdeilmiö-rastirata Vastaukset. Rasti 1. Totta vai tarua päihteistä 1. Yli 90 % tupakoivista aikuisista on aloittanut tupakoinnin alaikäisenä. Totta.
HURTIG Tupakoinnin seuraukset. Tupakan haittavaikutukset terveyteen Tupakointi on aina haitallista. Myös tupakkayhtiöt myöntävät sen. Sairastumisen.
HURTIG Tupakointi on turhaa. Kertaus 1. Mistä riippuvuuden vieroitusoireet johtuvat? 2. Mitä tarkoittaa sosiaalinen riippuvuus? 3. Kerro jokin.
Tupakoinnin haitat Siiri K, Ulpu & Harri. Yleisön aktivointi Mene oman mielipiteesi mukaan sen seinän luo, missä vastaustasi vastaava kirjain on. Kirjahyllyn.
Hanna, Ada ja Siiri M.  Fyysinen riippuvuus on tyypillinen ihmisille, jotka käyttävät lääkkeitä ja päihteitä.  Käyttäjän elimistö on tottunut aineeseen,
TUPAKKALAKI JA TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN
Tupakkalaki, nuuskan maahantuonti ja sen valvonta
KAPPALE 24 ALKOHOLISTA ASIALLISESTI
Medialukutaito Kuva: Tussitaikurit.
Keskustelua kannabiksesta
Keskustelua kannabiksesta
Kuinka eläintuotanto voisi vaikuttaa ympäristöön?
Tupakan uho ja tuho Ada,Antero,Jenni L..
Tupakan uho ja tuho    .
KEUHKOSYÖPÄ …..
Tupakan haittavaikutukset
Keskustelua sähkösavukkeesta
Nuuska.
Tupakka tuhoaa ja tappaa
Keskustelua nuuskasta
Marke Jääskeläinen Sirpa Virtanen
Päihteet Minna, elias ja kalle.
TUPAKKA KPL 23.
Keskustelua nikotiinituotteista
TUPAKAN JA NUUSKAN AINESOSAT
Tupakan terveydelliset haittavaikutukset
Tupakan vaikutus aivojen mielihyvärataan
Tupakointi vahingoittaa sinua ja lähimmäisiäsi
SECOND-HAND SMOKE THIRD-HAND SMOKE Tupakka tai tupakan vastike lämmitetään laitteen päällä olevan hiilen avulla. Palamisreaktiossa syntynyt.
Nuuska
ånni-projektin oppitunnit 5.-6.luokkalaisille syksy 2014/ pilotointi
NIKOTIINI-RIIPPUVAISUUDEN HOITO
Nuuska.
Ennaltaehkäisevän päihdetyön malli lapsille ja nuorille
Tupakka, alkoholi ja huumeet
Tuotettu yhteistyössä EHYT ry:n kanssa
Tupakoimattomuuden merkitys knk-potilaalle leikkaukseen valmistautumisessa Päivi Siimes, sh Korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikka, KYS
18. TUPAKOINTI VAARANTAA TERVEYDEN
Toimintalogiikan kuvaaminen
PÄIHDEILMIÖ-RASTIRATA Vastaukset
PÄIHDEILMIÖ-RASTIRATA Tehtäväkortit
Tuotettu yhteistyössä EHYT ry:n kanssa
Esityksen transkriptio:

Keskustelua nikotiinituotteista Kuva: Tussitaikurit

Mitä nikotiinituotteita tiedätte? Mistä nikotiinia saadaan? Mikä on nikotiinin alkuperäinen tehtävä? Miten nikotiini vaikuttaa ihmiseen? Miksi nikotiinituotteita käytetään?

Erilaiset nikotiinituotteet Perinteiset Tupakka Nuuska Purutupakka Vesipiippu (Shisha) Sähköiset Sähkösavuke Sähköshisha Nikotiinivalmisteet Purukumi Tabletit Laastari Suusumute Inhalaattori Nenäsuihke

Nikotiinituotteiden haitat Mitä haittoja nikotiinituotteet aiheuttavat? Mitkä ovat mielestänne ikävimmät haitat? Voiko nikotiinituotteita käyttää ilman minkäänlaisia haittoja? Mitä muuta tupakka ja nuuska sisältävät kuin nikotiinia?

Tupakoitsijan ravintoympyrä

Etsi virheet Nuuskaa saadaan vain Ruotsissa kasvavasta tupakan sukuisesta kasvista. Nuuska sisältää yli 2000 erilaista kemikaalia. Nuuska sisältää selvästi vähemmän nikotiinia kuin tupakka. Nuuskaa on vain yhtä laatua ja makua. Nuuska on hyvä apuväline tupakasta vieroittumiseen. Nuuskaa saa vapaasti tuoda Suomeen, mutta sitä ei saa myydä eikä ostaa Suomessa.

Nuuska Nuuskaa saadaan tupakkakasvista. Käytetään yleisimmin ylähuulen alla, myös kielen alla, alahuulessa sekä nenässä (kuiva jauhe). Nuuskassa voi olla jopa 2500 erilaista kemikaalia, joista syöpävaarallisiksi on todettu ainakin 28. Voi sisältää moninkertaisen määrän nikotiinia tupakkaan verrattuna (jopa 20 kertaa enemmän). Nuuskaa on paljon eri laatuja ja makuja. Nuuskaa käytetään usein tupakan lisäksi, ja sen haitat ovat hyvin samanlaiset kuin tupakassa. Tupakka aiheuttaa keuhkosyöpää, mutta nuuskan käyttö aiheuttaa enemmän suun alueen syöpiä. Yli 18-vuotiaat voivat tuoda nuuskaa omaan käyttöön maksimissaan 1000g/vuorokaudessa. Nuuskaa ei saa lahjoittaa eikä välittää edelleen. Nuuskan hallussapito on alle 18-vuotiailta kielletty.

Vaikutus nuoreen Suurin osa tupakoivista haluaa lopettaa tupakoinnin. Miksi sen lopettaminen voi olla vaikeaa? Millaisia vinkkejä antaisitte henkilölle joka haluaa lopettaa tupakoinnin tai nuuskan käytön?

Mitä tapahtuu kun lopetat tupakoinnin? Kunto ja terveys? Aika ja raha?

Pohdi parisi kanssa, kuinka moni koulustanne tupakoi tai käyttää nuuskaa päivittäin? Kuinka moni 8. ja 9. luokkalaisista tupakoi tai käytti nuuskaa päivittäin valtakunnallisesti viime vuonna?

Käyttää nikotiinituotteita päivittäin Peruskoulun 8. ja 9. luokan oppilaat

Miten tupakoinnin tilasto on kehittynyt 60-luvulta lähtien? Lähde: https://www.thl.fi/fi/web/alkoholi-tupakka-ja-riippuvuudet/tupakka/tupakointi-suomessa/aikuisvaeston-tupakointi

Pohdintapähkinä Mitkä tekijät ovat vaikuttaneet nikotiinituotteiden käytön muutokseen? Miten näkemänne tilasto tulee mielestänne kehittymään, perustele.