Sosionomin koulutus ja TKI-toiminta nyt ja 2025 Sosiaalialan verkostopäivät 6.4.2017 ylitarkastaja Sanna Hirsivaara.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
TURVALLINEN LÄÄKEHOITO – KERTAUSTA JA TEHYN NÄKEMYKSIÄ
Advertisements

Korkeakoulutus 1.Vastuu ammattikorkeakoulujen perusrahoituksesta siirretään kokonaan valtiolle ja ammattikorkeakouluista tehdään itsenäisiä oikeushenkilöitä.
Satu Helmi & Ismo Kantola
FUAS-liittouma – maan suurin ammattikorkeakoulukokonaisuus July 2,
Hallitusohjelmatavoitteiden viestintä Taustatietoa Akavan koulutuspoliittisille tavoitteille Rahaa koulutukseen – Suomi kukoistukseen.
Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta Kuinka rajata ja määritellä TKI-opintopisteet? Kaisu Piiroinen.
Ministeriöverkoston kokous Kohti kestävää tuottavuutta - työelämän laatu, innovaatiot ja tuottavuus -hankkeen käynnistäminen.
HYVÄ-DIILI luonnos /pj HYVÄ DIILI –VERKOSTO Opso-järjestäjien hallitus /Luonnos SUOMEN OPPISOPIMUSKESKUSTEN.
Uudistunut aluehallinto ja TYKE-tehtävä
Teemaryhmä 1: Profiilin ja tunnettuuden kehittäminen Toimintasuunnitelma Aloitusseminaari Marja Kopeli Katja Komonen.
Osaamisen ja sivistyksen asialla Kansainväliset yhteistohtoriohjelmat Opetusneuvos Carita Blomqvist.
J Kangasniemi 2010 Osaava-ohjelman taustaa ja rakenne Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin versio. (viimeksi.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kvalitetskriterier i läroavtalsutbildningen Laatukriteerit oppisopimuskoulutuksessa Pasi Kankare
Ylermi Perusteluja Uusien toimintatapojen ja uusien tuotteiden luomiseen.
HUOMENNA AVOIN YLIOPISTO Puheenjohtaja Kari Seppälä Yliopistojen aikuiskoulutusverkosto
Osaamisperustaisuus korkeakouluissa
KTT Minna Söderqvist: Miten työnantajat näkevät ulkomaiset työnhakijat ja ulkomaisen henkilökunnan? 33 työnantajahaastattelua 2004 Kokemusta ulkomaisista.
Osaamisperustaisuus korkeakouluissa
Opettamisesta osaamiseen – kehittämisohjelma Metropoliassa Opettamisesta osaamiseen - kehittämisohjelman avausseminaari Leena Koivumäki,
INSSI-KEHITTÄMISSEMINAARI Teknillisen korkeakoulutuksen kehittämisen tilanne Johtaja Hannu Sirén.
Hannu Sirén Insinöörikoulutus uudistuu, INSSI-seminaari Opetus- ja kulttuuriministeriön tilannekatsaus Hannu Sirén Insinöörikoulutus uudistuu,
Miten oppilaitokset voivat hyötyä avoimesta tiedosta? Tietovarastofoorumi Matti Hartikainen Tampereen ammattikorkeakoulu Miksi oppilaitosten.
Rakenteellinen kehittäminen
GOPP –hanketyöpaja Teemaryhmät Ohjausryhmän edustajat SAMOK ry. Projektipäällikkö.
Ajankohtaisiltapäivä Uusi rakennerahastokausi Juha Pulliainen.
Sosiaali- ja terveysalan yksikkö, Oulu
Toimitusjohtaja Petri Lempinen #ammatillinenkoulutus #työllistyminen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Simo Rista Kuva: Helsingin kaupunginmuseo Huippuosaamista.
Aikuiskoulutus ammattikorkeakoulussa Opetusministeriön Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma 2003 – 2008: Yhtenä painoalueena aikuisten koulutusmahdollisuuksien.
W w w. h a m k. f i Kanta-Hämeen haasteita Matala kansainvälistymisen taso Yritystoiminnan rakenne Verkostoituminen ja yhteistyö Palveluliiketoiminta,
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Koulutus ja tutkimus Opetusministeriön.
Oulun ammattikorkeakoulu. Suomalainen koulutusjärjestelmä.
SeAMK kehittämisohjelma Kehittämisseminaari Tapio Varmola.
Oulun ammattikorkeakoulu. Sosiaali- ja terveysalan yksikkö Oulu ja Oulainen.
Pirjo Virtanen Etelä-Suomen läänin ennakointikatsaus  Ennakointikatsauksen tavoitteet  Ennakointikatsauksen sisältö  Käytetyt ennakointiaineistot.
Sosiaalityön käytännön, koulutuksen ja tutkimuksen strategista kumppanuutta Itä-Suomen yliopistossa Katri Savolainen Projektipäällikkö Itä-Suomen yliopisto.
Tästä pois logo Koulutusorganisaatiot innovaatiojärjestelmän toimijoina -projekti Verkostotapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY.
Kajaanin ammattikorkeakoulu Arto Karjalainen Rehtori Kajaanin ammattikorkeakoulu
Tavoitteena alueellinen osaamiskeskittymä – matkalla Lapin koulutuskonserniin Lapin korkeakoulukonsernin neuvottelukunnan Tulevaisuusseminaari
Arviointituloksista kehittämiseen Ammatillisen koulutuksen reformin tilannekatsaus Opetusneuvos Tarja Riihimäki.
IT-palvelut opetuksen tukena? Soile Väänänen suunnittelija, IT-palvelut
SYKSY 2016 Päivi Pakkanen.
Ari Maunuksela Toimitusjohtaja/Rehtori
Saumat tulevaisuuteen -tapahtuma 2016 Toisen asteen koulutuksen mahdollisuuksia ja odotuksia Raija Meriläinen, opetusneuvos, KT Ammatillisen koulutuksen.
Kunta- ja sote -uudistus hyvinvoinnin ja terveyden edistäjänä
Digitalisaation ohjausmalli
Aikuisten uraohjaajien erikoistumiskoulutus
Kehittämissuunnitelma ja ennakointi Päijät-Hämeen ennakointiverkosto
Hilkka Kousa Tilastopäällikkö
Ajatuksia ICT-ohjausryhmästä ja CSC:n asiakasohjauksesta
Matkailukoulutuksen verkostopäivät Porvoossa
M/S SOSTE , avoin verkostotapaaminen Sirpa Pajunen
Kokkolan yliopistokeskus Chydenius
Kuntaliiton kehittämistoiminnan vaikuttavuus
Kehityskulkuja Työelämä muuttuu entistä nopeammin
Sosiaalialan koulutus ammatti korkeakouluissa: Arene: Selvitys projektin suunnitelma Päivi Karttunen vararehtori Arenen SOTELIKA –verkoston pj.
Pelastustoimen uudistaminen
Korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistus Ilmari Hyvönen
Jatkoaskeleet Hallituksen esityksen päälinjat
Leena Setälä, LT, EMBA Sairaanhoitopiirin johtaja
Sosiaalialan tehtävärakenne
AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA
HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Koulutusta, tutkimusta, kehittämistä
Sote-uudistuksen muutoksen tuki
Verkoston ammattilaiset työkykyä tukemassa – työpaja
Sote-uudistuksen toimeenpano
Järjestökoulutuksen kehittäminen
Osaamisella soteen! TEHY
Ohjaamopäivä Kotka Merja Hilpinen
Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus vankilaopetukseen
Ajankohtaista korkeakoulupolitiikassa opetusneuvos Sanna Hirsivaara
Esityksen transkriptio:

Sosionomin koulutus ja TKI-toiminta nyt ja 2025 Sosiaalialan verkostopäivät 6.4.2017 ylitarkastaja Sanna Hirsivaara

Sosiaalialan kehittäminen Opetus- ja kulttuuriministeriön ja ammattikorkeakoulujen sopimusneuvottelut Ammattikorkeakoulu arvioi vuoden 2017 loppuun mennessä yhdessä muiden sosionomi (AMK) tutkintonimikkeeseen johtavaa koulutusta antavien ammattikorkeakoulujen kanssa sosiaalialan koulutusta siten, että syntyy nykyistä vahvempia yksiköitä työelämän tarpeita vastaavasti. Lastentarhanopettajien koulutusmääriä on sovittu lisättäväksi yliopistoissa.

Taustalla Sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmän uudistus – vaikutukset osaamistarpeisiin Korkeakoululaitoksen visiotyö 2030 – korkeakoulutuksen ja tutkimuksen tavoitteista, sisällöstä ja rakenteista. Laadukas, vaikuttava ja kansainvälisesti kilpailukykyinen korkeakoulujärjestelmä. Korkeakoulujen yhteistyön, painoalojen ja profiilin kehittäminen.

Mitä dialogilla tavoitellaan – nostoja Miten reagoida muutoksiin ja omalla toiminnalla vahvistaa muutosta Yhteistyön lisääminen, parhaiden resurssien jakaminen Profiili ja painotukset voivat ilmetä useilla tasoilla, myös TKI, erikoistumiskoulutus, täydennyskoulutus, ylempi ammattikorkeakoulututkinto Voisiko kaikilla olla osa-alueet, johon syventyä? Maakunnillakin erilaiset tarpeet Digitalisaatio osaamisen jakamisen tueksi

Mitä dialogilla tavoitellaan - nostoja Sosiononimi (AMK) koulutuksen ja geneerisen osaamisen tarve Ihminen kokonaisuutena – pois siiloista Toiminnan luonteen, vaikuttavuuden ja talouden ymmärtäminen kokonaisuutena - samalla asiakkaan polku ja etu esiin Kansalliset tarpeet palvelujen kehittämisessä, katvealueiden tunnistaminen (TKI) Sosionomikoulutuksen osaamisen ja sosiaalialan merkityksen näkyväksi tekeminen

SOTE-uudistus ja osaamisen muutos – eräitä muutosvoimia Kuva osaamistarpeen muutoksesta perustuu tällä hetkellä alueellisiin hankkeisiin ja asiantuntijapuheenvuoroihin. Tavoite sosiaali- ja terveyspalvelujen integraatiosta Palvelujen ja asiakkaiden ohjaus Kustannustietoisuus – vaikuttavat käytännöt Digitalisaatio voimavarana Moniammatillinen tiimityöskentely, professiokeskeisyydestä asiakaskeskeisyyteen

Tehtäväkuvien kehittäminen ja mahdolliset tehtäväsiirrot Yksityiset toimijat tulevina työnantajina Henkilökohtainen budjetointi Korkeakoulusektorien rooli, tutkintojen rakenne ja sisällöt, tutkinnon jälkeen suoritettava koulutus, TKI-toiminta. Aloitteita siitä, että OKM ja STM ottaisivat valtakunnallista roolia koordinaatiossa, osaamistarpeen muutoksen tunnistaminen ja koulutuksen ja TKI:n kehittämisprosessin tuki

Opetus- ja kulttuuriministeriö käynnistää sosiaali- ja terveysalan koulutuksen kehittämisen Sote-uudistuksen onnistuminen ja järjestelmän laatu ja vaikuttavuus perustuvat henkilöstön ammattitaitoon. Opetus- ja kulttuuriministeriö käynnistää sote-osaamisen kehittämisprosessin, jossa kartoitetaan osaamisen uudistamisen tarpeet ja varmistetaan niihin vastaaminen korkeakouluissa ja ammatillisessa koulutuksessa. Sote-palvelujen integraatio, asiakaslähtöiset palvelut ja valinnanvapaus muuttavat palveluita, työnjakoja ja osaamistarpeita. Ammattilaisten osaaminen on otettava täysimääräisesti käyttöön, ja mahdollisuus uudistaa omaa osaamistaan joustavasti on erittäin tärkeää.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tehtävänä on valtakunnan tasolla varmistaa, että koko maassa nykyinen ja tuleva koulutusjärjestelmä vastaa yhteiskunnan tarpeita. Palvelujen uudistuessa ja toimintatapojen muuttuessa ei saa päästä syntymään osaamisvajeita. Ministeriö on tunnistanut jo erityisiksi haasteiksi neuvonnan ja ohjauksen sekä kustannustietoisuuteen liittyvät osaamistarpeet. Jotta sote-uudistuksesta kaavaillut hyödyt toteutuvat, palveluohjaukseen on kiinnitettävä erityistä huomiota myös koulutuksessa. Tulevien maakuntien ja sote-toimijoiden johdossa ja keskijohdossa taas tarvitaan terveystaloudellista osaamista.

Ympäri maan on jo käynnistetty erilaisia sote-uudistuksen tarvitsemaan osaamiseen keskittyviä hankkeita, mutta valtakunnallinen koordinaatio koulutusjärjestelmän tasolla on puuttunut. Käynnistyvää valtakunnallista prosessia tukemaan asetetaan yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa korkean tason ohjausryhmä, joka käy läpi tarvittavat uudistustarpeet sekä tutkintoon johtavassa koulutuksessa että täydennyskoulutuksessa. Opiskelijoiden soveltuvuus sote-alalle varmistetaan

Ammattikorkeakoulujen koulutus- ja TKI-toiminta nyt - Arenen organisoimana käynnistymässä selvitys sosiaalialan koulutuksesta  tuottaa ammattikorkeakoulujen näkökulmasta kuvan nykytilasta ja muutoksen tarpeista - Miltä tilanne näyttää tänään?