NYKYAIKA JA TERVEYS Hurtig 2016-2017.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sama keho ja sama pää koko elämän
Advertisements

2. Terveyteen vaikuttavat tekijät
N UORTEN PÄIHTEETTÖMYYDEN TUKEMINEN - VANHEMPAINILTAMALLI.
Terveyden edistämisen politiikkaohjelma Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelman asiantuntijaryhmä
Liikunnan ja kulttuurin PARAS –seminaari Kokkolassa
Terveyden edistäminen
KULUTTAJANA VAIKUTAT LÄHELLE JA KAUAS TÄMÄN AINEISTON TUOTTAMISEEN ON KÄYTETTY MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN TUKEA Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi.
Matti Rautalahti Syöpäjärjestöt
Mitä terveys on? s. 8 – 15.
2. Terveyteen vaikuttavat tekijät
Terveys ei jakaudu tasan
Terveystieto 7.
Kulttuurinen näkökulma miesten terveyteen Arja Oikarinen TtT, lehtori Terveydenhoitajapäivät 2009.
Arvo ja arvoitus Terveystieto 1, 2012.
Terveytemme.fi / Timo Koskela1 Terveytemme.fi Tietoa väestön terveydestä alueittain ja väestöryhmittäin.
Naisen terveyden edistämisen erityiskysymyksiä, 1 ov
Kansanterveystyö s Kansanterveystyö lisää tietoa ja ymmärrystä tutkimukset tutkimukset tilastot tilastot rekisterit rekisterit.
Lapsen oikeudet kuvakäsikirjoitus
Mitä on kulttuuri?.
Sydän- ja verisuonitaudit
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Terveyspalvelut ja terveydentila. Yksityisestä sairaanhoidosta korvauksia saaneet helsinkiläiset, osuus % väestöryhmästä 2000– Naisten ja.
Terveys kansanterveysohjelma
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
9-luokan terveystiedon sisältö, suoritustavat, tavoitteet ja arviointi
WHO: n terveyden edistämisen tavat
WHO: n terveyden edistämisen tavat
Päihteet ja Mielenterveys. Pohdittavaksi Miten suhtaudut nuorten tupakointiin? Miten koulussasi ehkäistään tupakointia? Miksi tupakoinnin lopettaminen.
Pitäisikö terveyseroja pyrkiä kaventamaan? Miten? Pitäisikö jokaisen kustantaa omista elintavoista johtuvien sairauksien kustannukset? Miksi?
Voisiko yhteiskunnallisilla ratkaisuilla vaikuttaa päihderiippuvuuksiin? Olli-Pekka Ryynänen Itä-Suomen yliopisto.
Ravitsemushoidolla vaikutuksia kansantalouteen Ravitsemishoidon strategiaseminaari FinnMedi 5 Tampereen yliopistollinen sairaala Timo Keistinen,
Terveyden ja hyvinvoinnin alueelliset erot Suomessa (AVI-alueet, maakunnat, suuret kaupungit) - Esimerkkinä Etelä-Suomen AVI vs. koko Suomi Murto.
( TE3 NÄKÖKULMIA TERVEYTEEN Hurtig
Hurtig TE1 Mielenterveys voimavarana. Mielenterveys voimavarana Mielenterveyttä tukee: toimivat ihmissuhteet perheeseen ja ystäviin mahdollisuus.
Sairaudet ja niiden ehkäisy Yleisesti kansanterveydestä.
Onko terveys onnenkauppaa? Terveys määräytyy suureksi osaksi sen perusteella, millaiseen sosiaaliseen ympäristöön ihminen syntyy sekä missä hän kasvaa,
TE3 TERVEYDEN, TOTTUMUSTEN JA TOIMINTAKYVYN ARVIOINTI JA SEURANTA Hurtig
Hurtig Te1 Ympäristöterveys. Ympäristön terveyteen vaikuttavat tekijät: 1. Fysikaaliset: melu, tärinä, säteily, kuumuus, kylmyys 2. Kemialliset:
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.
Kroppasuhde, mielihyvä ja riippuvuus Kirjan sivut
Koealue: s  Mielihyvän tavoittelu on luontaista, sitä tavoitellaan monin eri keinoin esim. urheilemalla, ruoalla, internetillä, peleillä 
Tupakoinnin haitat Siiri K, Ulpu & Harri. Yleisön aktivointi Mene oman mielipiteesi mukaan sen seinän luo, missä vastaustasi vastaava kirjain on. Kirjahyllyn.
TE4 Terveyteen ja terveysongelmiin liittyvät ilmiöt Hurtig 2016.
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Motivointi 1: Pohdintapilvi: Oletko sosiaalinen silloin kun olet sosiaalisessa mediassa?
Nuoret, terveys ja arkielämä (TE 2) Tavoitteena on, että opiskelija oppii tarkastelemaan elämäänsä aikuisuuden ja vanhemmuuden näkökulmasta pohtii ja tarkastelee.
3. ELÄMÄNKULKU JA TERVEYS TERVEYSTIETO 7. IKÄJANA  Asiantuntijaryhmät: Lapsuus 0-11v Nuoruus 12-18v Aikuisuus 19-64v Vanhuus 65  v  Perehtykää apukysymysten.
12 Vaikeuksia voi ennaltaehkäistä ja niistä voi selvitä Ydinsisältö.
Terveyden määritelmät
Mitä terveys on? s. 8 – 15.
PRECEDE – PROCEED -malli kansantajuisesti
PRECEDE-PROCEED –malli
Pitäisikö terveyseroja pyrkiä kaventamaan. Miten
TE2 NUORET, TERVEYS JA ARKIELÄMÄ
Terveyskulttuuri.
TERVEYTEEN VAIKUTTAVAT TEKIJÄT
5. Mitä kansanterveydellä tarkoitetaan
Merja Kauhanen (PT) ja Sami Napari (ETLA)
Mikä näistä mielestäsi kuvaa terveyttä? Perustele.
Eläkeikäiset.
TE1 Terveyden perusteet
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Motivointi 1: Pohdintapilvi: Oletko sosiaalinen silloin kun olet sosiaalisessa mediassa?
Syöpätaudit Miikka, Lintu, Eele.
Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali- ja terveysasiat
(TE1 Eerik Kasimir Miika)
Näkökulmia vastaamiseen
30. TERVEYS ERI PUOLILLA MAAILMAA
Ongelmista selvitään Ihmiset selviävät vaikeista kokemuksista luultua paremmin. Menetystä ja kriisiä ei käsitellä erityisissä vaiheissa. Bonnano: jopa.
HUS-HYTE verkoston kehittämispäivä työryhmien tuotokset
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Esityksen transkriptio:

NYKYAIKA JA TERVEYS Hurtig 2016-2017

Terveys ei jakaudu tasan Terveys vaihtelee iän, sukupuolen, kielen, siviilisäädyn, asuinpaikan ja sosioekonomisen aseman mukaan Kulttuuria ja taidetta harrastavat elävät keskimäärin pidempään Sosiaalinen pääoma karttuu sosiaalisessa toiminnassa koko elämän ajan

Terveyseroja selittävät Perimä ja biologiset tekijät - perinnöllinen alttius sairastua - vanhuudessa yleistyvät pitkäaikaissairaudet Elämäntavat ja omat valinnat - alkoholi ja tupakka selittävät n. 50% naisten ja miesten elinajanodotteen erosta - päihde-, liikunta- ja ravintotottumukset selittävät sosiaaliryhmien eroja - varallisuuserot vaikuttavat kulutustottumuksiin ja valintoihin Yhteiskunta ja terveyspalvelut - korkeammin koulutetut käyttävät enemmän terveyspalveluja - Pohjois-Suomessa hoitoon pääsy hankalampaa Lisäksi sattuma? Koettu yhteisöllisyys?

Vaaka tasapainoon Terveyttä kuormittavat Terveyttä ylläpitävät DIA4 Vaaka tasapainoon Terveyttä ylläpitävät Terveyttä kuormittavat

Terveyskäyttäytymiseen vaikuttavia tekijöitä altistavat mahdollistavat vahvistavat

Tehtäviä 1. Pohdi ja selvitä, mitkä ovat terveellisiä ruokatottumuksia ja tupakoimattomuutta selittäviä altistavia, mahdollistavia ja vahvistavia tekijöitä. Miten selität omaa käyttäytymistäsi ja valintojasi näissä terveystottumuksissa? 2. Ota selvää, miten verotus, hinta, rajoitukset ja kiellot ovat vaikuttaneet ihmisten alkoholinkäyttöön tai tupakointiin. Perustele. 3. Miksi pitkälle koulutettujen ihmisten terveystottumukset ovat terveellisemmät kuin vähemmän koulutettujen? 4. Pohdi, mitä polarisaatio tarkoittaa, kun puhumme väestön terveystottumuksista. Mistä arvelet polarisaatio-ilmiön johtuvan?

Yhteiskunnan terveyspolitiikka Väittelyn aiheita: Hedelmien ja vihannesten arvonlisävero on syytä poistaa. Tupakoinnista lasten lähellä pitäisi rangaista samalla tavalla kuin muustakin väkivallasta. Epäterveellisten ruokien saatavuutta pitäisi rajoittaa. Alkoholiveroa pitäisi korottaa.

Kenen vastuu: yhteiskunnan vai yksilön? Kenen pitäisi maksaa niiden ihmisten terveydenhoitomaksut, jotka eivät itse vaivaudu huolehtimaan omasta terveydestään? Kuinka monta lääkärikäyntiä yhteiskunnan pitää tarjota ihmiselle, joka ei noudata saamiaan elintapa- tai hoito-ohjeita? Onko ihmisellä oikeus olla piittaamatta terveydestään ja terveistä elämäntavoista? Saako nuori päättää itse elämäntavoistaan? Jos saa, miksi? Jos ei, kenen niistä pitäisi päättää tai kantaa vastuuta? Minkälaista terveyskäyttäytymistä yhteiskunta voi vaatia jäseniltään?