6 MORAALIN PAIKKA JA MERKITYS

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
Advertisements

Filosofian aloja ja suuntauksia
- omat vakiintuneet toimintatavat salilla (riitit) -Kehon äärimmäinen kunnioitus (pyhä) -Alan auktoriteetteihin uskominen (gurut) Bodaus uskonto.
TUTKII, MILLAINEN MORAALIN PITÄISI OLLA!
HYVÄ MONIKULTTUURINEN KOHTAAMINEN Juha Parkkinen
ETIIKKA.
MORAALIFILOSOFIA Hyvä elämä Oikeat / väärät teot Hyvä / paha
Etiikan peruskäsitteet
UE1 syksy 2007© Anne Rongas1 Uskonto ja kulttuuri  Millä eri tavoin aihetta voisi hahmottaa?  Kulttuuri vaikuttaa uskontoon ja uskonto kulttuuriin 
Moraalinen relativismi Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Elämänkatsomustiedon didaktiikan peruskurssin koontia Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Miten meidän tulee toimia?
Uskonnot ilmiöinä.
EUROOPAN KIRKOT NYKYAIKANA UE2 LAJM. TEHTÄVÄ Tee ohjelmajulistus parisi/ ryhmäsi kanssa, jolla voitaisiin konkreettisesti tukahduttaa ja sensuroida opiskelijoitten.
ISLAMILAISUUS; KULTTUURIEN KOHTAAMINEN. KÄSITTEITÄ  Islam= jumalan tahtoon alistuminen  Muslimien yhteisö= umma  Saria= jumalan pyhä laki, eri tulkinnat.
KIRKOT JA VALTIO Luku 17 – Ydinsisältö. Uskontojen merkitys valtion kannalta merkittäviä yhteiskunnallisia vaikuttajia tuottavat myös sosiaali- ja terveyspalveluja.
USKONNON MÄÄRITTELEMINEN UE1 LAJM. TEHTÄVÄ Tee oma määritelmä uskonnosta Yritä vastata omin sanoin kysymykseen: ”mitä uskonto on?”
Vanhusneuvostojen seminaari Oulu Vanhustyön pastori Markku Palosaari.
ELÄMÄ TOTEUTUU SUHTEESSA MUIHIN Luku 11  Ydinsisältö.
Normatiivinen etiikka Normatiivinen etiikka antaa ohjeita siitä miten meidän tulisi elää. 1)Hyve-etiikka. Erityisesti antiikin filosofien (Sokrates, Platon.
JUMALAN TAHDON NOUDATTAMINEN JA ESIMERKKINÄ SUHTAUTUMINEN HOMOSEKSUAALISUUTEEN Luku 6  Opetusvinkki 2.
Etiikka Hyvän ja oikean jäljillä.  S. 42  Onko olemassa jotain,mitä ei saa tehdä koskaan?  Älä tapa, vai saako tappaa? Jos henkeäsi uhataan tai rakkaasi.
Usko ja riippuvuudet Pekka Lund Mistä puhumme, kun puhumme riippuvuuksista? Pekka Lund
PELASTUS Luku 4 – Ydinsisältö. Kristillinen oppi pelastuksesta Pienoisevankeliumissa (Joh. 3:16) on tiivistettynä kristillinen näkemys pelastuksesta:
2. Mitä uskonto on? Ydinsisältö.
Moraalinen relativismi
NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
12. Reformoidut kirkot Ydinsisältö.
Patio 1 1.
Pekka Lund Usko ja riippuvuudet.
Mitä Raamattu opettaa oikeasta ja väärästä
Elämän alku Luku 12  Ydinsisältö.
Eutanasia s
Humanismi.
Moraali Eräät nohevat 9A.
Luku 11 – Nykyajan uskonnollisuuden kirjo
1 JUMALA Luku 1 – Opetusvinkki 1.
Yhteisöön kuulumisen etiikka
Ikuisia kysymyksiä erityisesti uskonnot vastaavat näihin, mutta myös monet ideologiat kaikissa uskonnoissa tai ideologioissa ei vastauksia kaikkiin kysymyksiin.
Etiikka MORAALI ETIIKKA (lat. mores, ’tavat’)
Hyvä ja paha - Uskonnoissa hyvä ja paha persoonallisia voimia
Uskonto ja yhteiskunta
Fenomenologia.
Etiikan teoriat s Etiikan teoriat tarkastelevat eri näkökulmista sitä, millä perusteella jokin teko on oikein.
Yksilön lyhyt historia
Uskonto ilmiönä - uskonnollisuus ihmiselle tyypillistä (lat. homo religiosus = uskonnollinen ihminen)   yliluonnollinen ulottuvuus (transsendenssi) keskeinen.
2. Mitä uskonto on? Ydinsisältö.
Mitä uskonto on?.
OPETUSVINKKI.
Katolinen kirkko.
Kirkkokuntien eettisiä painotuksia
Reformoitu opetus.
Hyvä elämä Kpl 11, s Emma.
Filosofian osa-alueet
Keskustelupainotteinen tunnin toteutus
YDINSISÄLTÖ Luku 1 – Mitä uskonto on?.
KRISTILLINEN OPPI IHMISESTÄ JA ELÄMÄN TARKOITUKSESTA
Anarkismi Helmi & Jasmin.
Uskonnon koe 1.
Voiko jumalan olemassaoloa todistaa?
Alkuitsearviointi Nimi: Ryhmä: Päivämäärä:
RAAMATUN ETIIKKA.
Reformoidun teologian oppi
Mikä/kuka on kristitty?
ETIIKAN KÄSITTEITÄ s
1 Uskomukset On vaikea tietää varmasti
YDINSISÄLTÖ Luku 2 – Myytit Luku 2 – Myytit.
1 ETIIKAN PERUSTEET FI02 LAJM.
KRISTILLINEN OPPI IHMISESTÄ JA ELÄMÄN TARKOITUKSESTA
Maailmankatsomus.
Esityksen transkriptio:

6 MORAALIN PAIKKA JA MERKITYS Luku 6  Ydinsisältö

Moraali = käsitys hyvästä ja pahasta kielletyistä ja sallituista teoista Tavoite kehittyä moraalisesti on osa kristillistä elämäntapaa Kilvoitus = pyrkimys tehdä hyvää ja toimia oikein Moraalista kehitystä korostetaan myös muissa uskonnoissa ja antiikin filosofiassa

Jokaisella yhteisöllä on moraali: sitoudutaan siihen, mitä pidetään hyvänä torjutaan hyvän vastainen Arvot = käsitys hyvistä, toivotuista ja arvokkaista asioista Arvohierarkia = arvojen järjestys Itseisarvot ovat haluttavia sinänsä Välinearvot ovat arvokkaita, koska niitä voi käyttää keinoina jonkin arvokkaan asian saamiseksi

Normit = kiellot, käskyt ja kehotukset auttavat toteuttamaan arvoja Etiikka = moraalin filosofinen tutkiminen

Kristillisessä perinteessä korostetaan, että ihmisen tulisi elää Jumalan tahdon mukaisesti. Mikä takaa, että Jumalan tahdon noudattaminen toteuttaisi hyvää? Kumpi on otettava lähtökohdaksi, moraalinen hyvä vai Jumalan tahto? Kaksi eri perinnettä:

Jumalan kaikkivaltiuden korostaminen Jumalan hyvyyden korostaminen Jumala voi tahtoa mitä vain, eikä ihmisen tule kysyä perusteita Jumalan tahdon kyseenalaistaminen on synnin vaikutusta Ihminen on moraalisilta kyvyiltään puutteellinen eikä pysty tietämään itse, mikä on oikein Jumalan käskyt ilmentävät Jumalan hyvyyttä Jumala ei käske mitään mielivaltaisesti eikä edellytä sokeaa tottelemista Jumalan tahdon noudattaminen edellyttää sen harkitsemista, mikä toteuttaa lähimmäisenrakkautta

Sanoja kappaleesta…… Yhteiskunnissa on monenlaisia käsityksiä arvoista Tee ajatuskoe, ja mieti millainen elämä olisi, jos normeista luovuttaisiin Moraali on aina osa laajempaa näkemystä siitä, miten tulisi elää Onko moraali suhteellista? Isis: ulkolinja(yle areena) : MIKSI? Mitä on tapahtunut? Keitä vastaan se on? Mieti: tyttöjen silpominen Koska elinolot muuttuvat koko ajan, uusi tapoja lähimm.rakkauteen löydyttävä

Lisää sanoja kappaleesta Itsensä kehittäminen – pyrkimys hyväksi Taustoja:moraali tullut antiikin filosofiasta (Fi2), talonpoikaiskulttuurista, pohjoismaisesta kulttuurista sekä uskonto Dogman mukaan usko ei pelasta silti vaikeuksilta, ihminen on kokonaan Jumalan armon varassa Kilvoitus on pyrkimys elää moraalin mukaan Arvoilla on ristiriitoja sekä hierarkioita Länsimaiden riesana kulttuurissa: yksilönvapaus? Seksuaalisuuden ylikorostus