Mielenterveyden häiriöt

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Varhaisvaiheen toimintamalli sosiaali- ja terveyskeskukseen: päihteet ja mielenterveys (työikäiset) Päivitetty xx/2013 Lähde: Välittäjä hankeen toimintamalli.
Advertisements

Maahanmuuttaja mielenterveyspalveluissa
Vaikuttavat suuresti väestön terveyteen s
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Terveystieto 7.
Mielenterveyden häiriöt
Riippuvuus tupakoinnista
Anni Lindberg Laura Lehtinen Aino-Maria Lahdensuo
Teini-ikäisen mielialoista Teini-ikäisen ”tuulet” ovat osa aikuistumista.
Mielenterveyden häiriöt
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Sydän- ja verisuonitaudit
Mielenterveys Mielenterveys Pinja ja Iiris H 1c.
Paniikkihäiriö.
Matti, Atte, Olli ja Jasmin
Bulimia ja laktoosi-intoleranssi
Masennus eli Depressio.
PSYKOOSI = vakava mielenterveyden häiriö, jossa todellisuudentaju hämärtyy ja vääristyy, synonyymi sanalle mielisairaus.
PSYKOOSI JA KAKSISUUNTAINEN MIELIALAHÄIRIÖ
Masennus; masentunut mieliala  depressio (väh. 2 vko) ”Kansantauti” - joka 5. sairastuu Naisilla yleisempää Tällä hetkellä kärsii oireista Keskeinen.
KAKSISUUNTAINEN MIELIALAHÄIRIÖ
Mielenterveyden Häiriöt. Vuosittain 1-2 ihmistä sadasta sairastuu mielen sairauteen. Ihmisen mieltä ei voida mitata yhtä helposti kuin verenpainetta tai.
Päihteet ja Mielenterveys. Pohdittavaksi Miten suhtaudut nuorten tupakointiin? Miten koulussasi ehkäistään tupakointia? Miksi tupakoinnin lopettaminen.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
HENKISEN KRIISIN SYITÄ *Työn menettäminen *Rakkaan henkilön kuolema *Raiskatuksi tuleminen (usein uhrille ”henkinen kuolema”) *Avioero *Oma vahingoittuminen.
Henkisen hyvinvoinnin häiriöt 1,5 % väestöstä sairastuu vuosittain 20% suomalaisista sairastaa jotain mielenterveyden häiriötä Sukupuolierot melko suuret.
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
Masennus eli pitkäkestoinen masentunut mieliala. Masennuksen yleisyys Joka viides suomalainen kärsii masennuksesta jossain vaiheessa elämäänsä Yli puolet.
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
Kertaus 1. Miten ihastuminen eroaa rakastumisesta? 2. Millä eri tavoilla seurustelussa voi pettyä? 3. Milloin on valmis seurustelemaan? 4. Millainen on.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
13 Mielenterveyden häiriöt ulottuvat lievistä vaikeisiin Ydinsisältö.
SYÖMISHÄIRIÖT. YLEISTÄ - SYÖMISHÄIRIÖT ALKAA USEIN NUORUUSIÄSSÄ - OVAT MIELEN JA KEHON SAIRAUKSIA -TAUSTALLA YLEENSÄ PSYYKKISTÄ PAHAA OLOA, PELKOA, JA.
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT NOORA JA ELENA. Yleistä  Mielenterveyden häiriöitä ovat masennus, ahdistuneisuushäiriöt, kaksisuuntainen mielialahäiriö, psykoosi,
Navigaattori Kunpa uni tulisi. Navigaattori 3 Unettomuus Aivojen ”unikeskus” ei pysty voittamaan ”valvekeskuksen” liian suurta aktiivisuutta.
Kuume ja Flunssa. Kuume Kuume on tavallien oire monissa virusten ja bakteerien aiheuttamissa sairauksissa. Tulehdussairauksille on tyypillistä että kuume.
Kroppasuhde, mielihyvä ja riippuvuus Kirjan sivut
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
Kertaus 1. Miten ihastuminen eroaa rakastumisesta? 2. Millä eri tavoilla seurustelussa voi pettyä? 3. Milloin on valmis seurustelemaan? 4. Millainen on.
Kertaus 1) Mitä sana huume tarkoittaa? 2) Miten keskushermostoa lamaannuttavat aineet eroavat keskushermostoa piristävistä aineista? 3) Miksi kannabiksen.
Meeri, Katariina ja Heidi. Riikka 4-vuotta Riikka on 4-vuotias astmaa sairastava tyttö. Hänen perheeseen kuuluvat äiti, isä ja 2-vuotias pikkusisko. Perhe.
MIELENTERVEYS JA MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
63. Mielenterveyden häiriöt
Mielenterveyden häiriöt
63. Mielenterveyden häiriöt
Terveyden määritelmät
Aivoverenkierron häiriöt (AVH)
Epilepsia.
Mielenterveyden häiriö
14 Masennus on yleisin mielialahäiriö
Masennus masentunut mieliala depressio (väh. 2 vko) ”Kansantauti” - joka 5. sairastuu Naisilla yleisempää Tällä hetkellä
Itsetuhoisuus - usein oire MT häiriöstä
17 Psykoosit ovat vakavimpia mielenterveyden häiriöitä
Kuume ja flunssa Mika ja Eerik.
Mielenterveys PS5 LAJM.
Mielenterveyden häiriöt
VOIMAVAROJEN TALO Piirrä vihkoon/paperille talo, jossa on 5 kerrosta ja kussakin kerroksessa 2 huonetta Mieti ensin itseksesi kysymyksiä ja kirjaa ajatuksiasi.
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
16 Persoonallisuushäiriöissä piirteet ilmenevät äärimmäisissä muodossa
Psyykkinen terveys.
Työpäivän kokeminen kuraa vai kivaa?
63. Mielenterveyden häiriöt
Skeema Tunteet ilmenevät monin tavoin Ydinsisältö MUOKATTU
Ongelmista selvitään Ihmiset selviävät vaikeista kokemuksista luultua paremmin. Menetystä ja kriisiä ei käsitellä erityisissä vaiheissa. Bonnano: jopa.
Myyttejä itsemurhista ja mitkä ovat faktat
Opintopsykologi Katja Hietanen
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Jangsterit- nuoret hoivaajat meillä ja muualla -hanke
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Esityksen transkriptio:

Mielenterveyden häiriöt

Mielenterveys: Joskus muutaman päivän psyykkinen paha olo voi kuuluua arkeen. Jos kuitenkin tällaista tunnetta on usein kannattaa hakeutua lääkärille. Psykkiset sairaudet voivat johtua biologisista tekjöistä. Monilla sairatuneilla on havaittu erilaisia aivojen rakenteellisia muutoksia.

Mielen pahasta olosta kannattaa puhua!! Vuosittain 1-2 ihmistä sairastuu mielen sairauteen. Psyykkiseen terveyteen voivat vaikuttaa esimerkiksi perimä, hankalat elämän tilanteet sekä omat psyykkiset varat. Mielen pahasta olosta kannattaa puhua!!

Vakavat mielenterveyden häiriöt voivat lisätä vahingoittumisen ja ennenaikaisen kuoleman riskiä.

Masennus Masennus (eli depressio) on yleisin mielenterveyden häiriö. Masennus voi ilmentyä lievänä, keskivaikeana tai vaikeana. Hoitoa vaativaa vaikeaa masennusta sairastaa n. 5%

Masennusjaksot voivat kestää jopa vuosia Masennusjaksot voivat kestää jopa vuosia. Usein toistuneista masennusjaksoista kärsivät ihmiset osaavat paremmin tunnistaa oireet ja hakeutuvat paremmin hoitoon.

Masennuksen oireita: Masentunut mieliala Elämän ilot vähenevät Uupumus ja toivottomuuden tunne Unihäiriöt Itseluottamus vähenee Syyllisyyden tunne Fyysinen vetäytyminen Itsetuhoisuus Keskittymisvaikeudet Kuolemaan ja itsemurhaan liittyvät ajatukset Jos oireita ilmenee niin kannattaa hakeutua lääkäriin

Psykoosi Psykoosiin sairastunut ei enää kunnolla erota todellisuutta kuvitelmasta. Pykoosin oireita voivat esimerkiksi olla: Aistiharhat Henkilö kuulee ääniä Kertoo kokevansa asioita joita ei ole tapahtunut Voi tehdä asioita joita ei normaalisti tekisi

Miten hoidan mielen hyvinvointia?: Mielen hyvinvointia voi kuitenkin myös hoitaa erilaisin tavoin. Esimerkiksi masennuksesta paranee lähes aina, mutta se saattaa uusiutua. Näin voit esimerkiksi hoitaa mieltäsi: Rentoudu Nauti hetki hiljaisuudesta Nuku riittävästi Nauti esim. musiikista tai hyvästä kirjasta Ole hyvässä seurassa Koe uusia elämyksiä

OIKEIN VÄÄRIN VÄITTÄMÄT

Vähäinen psyykkinen huono olo kuuluu monesti tavalliseen arkeen. O/V

Mielen pahasta olosta ei kannata kertoa kenellekään. O/V

Masennus on mielenterveyden häiriö. O/V

Masennuksen oireita voivat esimerkiksi olla unihäiriöt ja keskittymisvaikeudet. O/V