YSL:n yleiset periaatteet, velvollisuudet, kiellot sekä sijoituspaikka

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Lasten oikeudet. Lapsen oikeuksien sopimus Maailman laajin ihmisoikeussopimus Hyväksyttiin 1989, Suomessa voimaan maata hyväksynyt, vain Yhdysvallat.
Advertisements

Vanhat varastosäiliöt | Hannu Kononen 2 Vanha varastosäiliö – Sen kun varastoi maailman nappiin… Ei huolta huoltamisesta.. Ei voida.
Kurssimarkkinointia Koulutuksen toiminta-alue/Sari Helminen1 Syksyn kursseilla on tilaa!
Syöpätaudit. Yleistä syöpätaudeista  VUOSITTAIN UUSIA TAPAUKSIA YLI  N KUOLEE VUOSITTAIN SYÖPÄÄN  Suomen syöpärekisterin syöpätilastot.
4. esitelmä: Mistä tiedän, käytetäänkö nanomateriaaleja työpaikallani?
KEMIA, seutukunnallinen, vuosiluokkaistettu Tampereen seutu.
Mitä tulee huomioida. Työoikeudesta oikeudenalana Yksityisoikeuteen kuuluva oikeudenala Työsuhdetta koskevien ja siihen asiallisesti liittyvien oikeusnormien.
TOSITIETOA Tupakka. TOSITIETOA Yleistä tupakasta Tupakan savu sisältää yli 4000 kemikaalia Nikotiinin lisäksi tupakka sisältää mm. arsenikkia, kadmiumia,
Miten SOVA-lain perusteella voi vaikuttaa kuntien jätestrategioihin Eija Koski, Uusi Elämä -hanke, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy.
Kansainvälinen maaperävuosi 2015 Neuvotteleva virkamies Juhani Gustafsson Luontoympäristöosasto / Vesiensuojelu ja ympäristövaikutusten arviointi - ryhmä.
© Otava-konserni 1 Ympäristövastuu © Otava-konserni Otava-konserni.
Biotalousoikeus – oikeudellisen sääntelyn rooli biotalouden edistämisessä ja sen rajoitteena Prof. Tapio Määttä, Itä-Suomen yliopisto , Helsink.
Emätilaperiaate Täydennyskoulutus © Kai Kokko 2008.
Globalisaatio Globalisaatio (maailmanlaajuistuminen) tarkoittaa eri alueiden välisen vuorovaikutuksen kasvua ja vahvistumista Taloudellinen globalisaatio,
ILMASTONLÄMPENEMI NEN. YLEISESTI Ilmastonlämpeneminen on maapallon keskilämpötilan kohoamista. Merien ja alailmakehän lämpötila kohoaa ja sen on ennustettu.
MORAALITEORIAT Luku 7  Ydinsisältö. Moraaliteoriat kokonaisnäkemyksiä hyvän elämän toteutumisesta osa käytännöllistä filosofiaa eli etiikkaa edustavat.
Marjut Salokannel OTT, dosentti  EU:n PSI –direktiivi ja sen uudistaminen  Valtioneuvoston periaatepäätös ( )tietoaineistot avoimesti.
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Ydinsisältö.
LIIKEKILPAILUN SÄÄNTELY KILPAILU- MENETTELY KILPAILUN- RAJOITUKSET
Ympäristönsuojelulain tarkoitus ja soveltamisala
Kuntavaalit 2017 Paluu tulevaisuuteen
Selvitys järjestöjen palveluista 2016
Opetuksen suunnittelu ja toteutus
Kansallinen palveluarkkitehtuuri Tilanne ja lainsäädäntö
Ympäristönäkökohdat - kierrätystä
Tupakan uho ja tuho    .
Ympäristön tila YSL luku 15 Laatuvaatimukset
Aluksen käymäläjätteet
Tupakka tuhoaa ja tappaa
TE1 Terveyden perusteet
Lainsäädäntö ja sen merkitys
Loimi-Hämeen Jätehuollon omistajapäivä
17. Ratkaisuja ympäristöongelmiin
Tyynenmeren jätelautta
Laadullisten tutkimusmenetelmien seminaari
Lääkehoidon toteuttaminen 1,5ov
Jeremia, aleksi, lauri, santeri & oona
Rakennusmies putosi lämpöeristenipun päältä 2,3 metriä maahan
Rajoitteet Iäkkään henkilön hoidossa käytetylle fyysiselle rajoittamiselle ei ole olemassa yhtä yleispätevää määritelmää. Yhteistä rajoitteille on kuitenkin.
Esteellisyys KA-työryhmissä
Koulutuskeskus Salpaus Hanna Salminen 2011
Esityksen nimi / Tekijä
Sosiaalisen kuntoutuksen valtakunnallinen kehittämishanke SOSKU
Osakeyhtiön oikeudellinen riskienhallinta corporate governance, yritysetiikka, juristi  “When written in Chinese, the word crisis is composed of two characters.
Kalasta elinkeinoja ja hyvinvointia
Käyttöturvatiedotteet
ASA ASA rekisteri Laki 716/2000 Vna työhön liittyvän syöpävaaran torjunnasta Laki 717/2001 Syöpäsairauden aineille ammatissaan altistuvien rekisteristä.
Sosiaalihuollon ammattihenkilöiden valvontaa 1. 3
Energiarenessanssi kaavoituksessa
Ympäristöriskinarviointi viranomaistoiminnassa
Laki rakennusperinnön suojelusta 498/2010
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Ydinsisältö
MELUNTORJUNTAOHJELMA
Terve Kunta –verkostokokous / Sanna Ahonen
Mikä on tuotteen ELINKAARI?
Hyvinvoinnin edistäminen kunnan ja maakunnan yhteistyönä
EUTR – Toimeenpano ja valvonta Suomessa Marko Lehtosalo
Tietopaketti kompostointipuiston vierailun jälkeen
Päätösten lapsivaikutusten arviointi
Esteellisyys KA-työryhmissä
Lainsäädäntö Valtion lupa- ja valvontaviraston on tarkoitus aloittaa toimintansa alkaen. Ehdotus Valtion lupa- ja valvontaviraston perustamisesta.
MARKKINOINTISÄÄNNÖKSET JA HYVÄ LIIKETAPA
Ympäristökorvauksen muutokset v. 2020
Käyttöoikeusyksiköitä koskevat tuotteet ovat seuraavat:
EUTR – Toimeenpano ja valvonta Suomessa Marko Lehtosalo
RANKU 3 -hanke Ravinneneutraali toiminta kunnan käytännöksi
STV:n ja STA:n roolit Santtu Hellstén Santtu Hellstén
REKISTERINPITÄJÄN VELVOLLISUUDET
YH9, yh1, teht.12 LAKIEN SÄÄTÄMINEN
Koulutuskiertue Suomen Sotaveteraaniliitto, Leena Seppälä.
Esityksen transkriptio:

YSL:n yleiset periaatteet, velvollisuudet, kiellot sekä sijoituspaikka YSL 2 luku

”Toimijatyypit” YSL:ssa Laki koskee ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttavaa toimintaa (ks. 5 § kohta 3) toiminnanharjoittaja (ks. 5 § kohta 8) luonnollinen tai oikeushenkilö rekisteröitävä toiminta (ks. 116 §) luvanvarainen toiminta (ks. 27 §) ns. direktiivilaitos muu luvanvarainen toiminta YSL:n määräykset kohdistuvat eri tavoin kuhunkin toimijatyyppiin Lisäksi tiettyjä toimintoja koskevat erityismäärä-ykset.

Periaatteiden jaottelua Menettelyperiaatteet Yleiset hallinnon menettelyperiaatteet, hallintolaki Virallisperiaate: tavoitteena aineellinen totuus Samanaikaisuusperiaate Yleiset ympäristöperiaatteet Kestävä kehitys Läpäisyperiaate Aiheuttamisperiaate Varovaisuusperiaate

Periaatteiden jaottelua Ympäristöoikeuden sektoriperiaatteita Monimuotoisuuden suojelun periaate Kestävän ja säästävän käytön periaatteet Monikäytön periaate Haittojen minimoinnin periaate Ympäristölainsäädännön omaleimaiset periaatteet=> oma oikeudenala, merkitys kuitenkin vaihtelee eri lohkoilla

Säännöt ja oikeusperiaatteet Säännöt ja oikeusperiaatteet ovat luonteeltaan erilaisia oikeusnormeja, käyttötapa erilainen Säännöt: joko–tai –tyyppisiä, esim. käsky, kielto Oikeusperiaatteille on luonteenomaista punnintaulottuvuus eri periaatteita sovelletaan siinä määrin kuin kulloisessakin tilanteessa on mahdollista yksittäisiä pykäliä sovelletaan periaatteiden ohjaamaan suuntaan

YSL:n yleiset periaatteet 20 § Koskevat kaikkia toimijoita Periaatteiden tarkoituksena on ohjata yksittäisissä soveltamistilanteissa muiden säännösten tulkintaa varovaisuus- ja huolellisuusperiaate ympäristön kannalta parhaan käytännön periaate (BEP)

Vanhan YSL:n yleisten periaatteiden soveltamiskäytäntöä KHO 2011:37, KHO 2010:28 Jakeluaseman sijoittaminen pv-alueelle KHO 2006:102 Lietelannan levittäminen pv-alueelle, ympäristönsuojelumääräykset ja EU-tuet KHO 2005:52 Öljysäiliöiden poistosta määrääminen KHO 2004:38 VOC-päästöt ja BAT-tekniikka vrt. 1 §:n soveltamiskäytäntöön

Periaatteista 1 (2) Hallinto-oikeudellisten periaatteiden ongelmia ympäristöoikeudessa: Luottamuksensuoja, oikeusvoima, taannehtivuus? viranomaisen päätöksen pysyvyys? => ympäristönsuojeluoikeudessa dynaaminen elementti => ympäristön muutokseen voidaan reagoida muuttamalla päätöstä (tietenkin tarkkojen reunaehtojen vallitessa) Omaisuudensuojakiistat (PL 15 §) suurimpia luonnonsuojeluoikeudessa ja rakennussääntelyssä kenelläkään ei lähtökohtaista oikeutta pilata ympäristöä=> ei korvausvelvollisuutta, vaikka lupaa ei tule

Periaatteista 2 (2) Yhdenvertaisuusperiaatteen merkitys? kaavoituksessa erittäin tärkeä, ei samassa merkityksessä ys-oikeudessa jos yksi tehdas saa liata, ei anna oikeutta toiselle tehtaalle => asiaa tulkitaan ympäristön sietokyvyn kannalta (= resipienttiperiaate) toisaalta myös alueen käytön tavanomaisuus on vaikuttava tekijä (maaseutu - sikala)

YSL:n yleiset velvollisuudet 1 (2) Koskevat kaikkia toimijoita: Selvilläolovelvollisuus (6 §) Velvollisuus ehkäistä ja rajoittaa ympäristön pilaantumista (7 §) sekä jätelain 2 luvun yleiset velvollisuudet ja periaatteet kemikaalilain ja EU-asetusten yleiset velvoitteet ja periaatteet kemikaalien käytössä Pilaantumisen torjuntavelvollisuus (14 §) koskee lähinnä poikkeuksellisia tilanteita Luvanvaraisia ja rekisteröitäviä toimintoja koskevia lisävaatimuksia 8-10, 19 §:issä

YSL:n yleiset velvollisuudet 2 (2) Jätelain 2 luvun yleiset velvollisuudet ja periaatteet velvollisuus noudattaa etusijajärjestystä (JL 8 §) tuotteen valmistajan, markkinoille saattajan ja jakelijan huolehtimisvelvollisuudet (JL 9 §) selvilläolo- ja tiedonantovelvollisuus (JL 12 §) jätteestä ja jätehuollosta aiheutuvan vaaran ja haitan ehkäiseminen (JL 13 §) jätteiden erilläänpitovelvollisuus (JL 15 §) ja vaarallisten jätteiden sekoittamiskielto (JL 17 §) vaarallisten jätteiden pakkaamis- ja merkitsemis-velvollisuus (JL 16 §) omavaraisuus- ja läheisyysperiaatteet (JL 19 §) aiheuttamisperiaate (JL 20 §) ja loppukäsittelyn kustannusten kattaminen (JL 21 §) kielto polttaa jätettä Suomen vesialueella ja talousvyöhykkeellä (JL 18 §)

Ennaltavarautumisvelvollisuus (15 §) koskee vain luvanvaraista toimintaa varauduttava ennakolta toimiin onnettomuuksien ja muiden poikkeuksellisten tilanteiden estämiseksi ja seurausten rajoittamiseksi tiettyjen toimintojen laadittava riskinarviointiin perustuva varautumissuunnitelma

YSL:n yleiset kiellot Koskevat kaikkia toimijoita Voimassa ehdottomina eikä poikkeamiseen ole mahdollista saada lupaa maaperän pilaamiskielto (16 §) ks. KHO 2005:52, KHO 2004:37 pohjaveden pilaamiskielto (17 §) ks. KHO 2011:37, KHO 2010:28, KHO 2006:102 merta koskevat erityiset kiellot (18 §) Laissa ei yleistä pilaamiskieltoa

Pilaamiskielto merensuojelulaissa (1415/1994, 1 §) ”Merta pilaavana toimintana pidetään toimintaa, josta mereen joutuu joko suoraan tai välillisesti ainetta tai energiaa, joka voi vaarantaa ihmisen terveyden, vahingoittaa elollisia luonnonvaroja tai meren elämää, estää kalastusta tai muuta oikeutettua meren käyttöä, huonontaa meren käyttömahdollisuuksia, vähentää viihtyisyyttä tai aiheuttaa muuta näihin rinnastettavaa haittaa.” Sisältää myös Suomen maa-alueella, sisävesi-alueella, aluevesillä tai talousvyöhykkeellä tapahtuvat toimet, joista voi aiheutua meren pilaantumista Suomen talousvyöhykkeen ulkopuolella

Sijoituspaikka Otettava huomioon oikeusvaikutteinen kaava (12 §) 11 §: Toiminnan sijoituspaikan soveltuvuutta arvioitaessa on otettava huomioon toiminnan: 1) luonne, kesto, ajankohta ja vaikutusten merkittävyys sekä pilaantumisen todennäköisyys ja onnettomuusriski; 2) vaikutusalueen herkkyys ympäristön pilaantumiselle; 3) merkitys elinympäristön terveellisyyden, ja viihtyisyyden kannalta; 4) sijoituspaikan ja vaikutusalueen nykyinen ja oikeusvaikutteisen kaavan osoittama käyttötarkoitus; 5) muut mahdolliset sijoituspaikat alueella. Otettava huomioon oikeusvaikutteinen kaava (12 §) Turvetuotannon sijoittumista koskevat erityiset määräykset (13 §)