Elämän alku Luku 12  Ydinsisältö.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Muokkaa alaotsikon perustyyliä osoitt Miten oppia kuuntelemaan ja jakamaan lasten mielikuvia sodista ja konflikteista? Psykologi, psykoterapeutti.
Advertisements

NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
KASVATUSSOPIMUS? Tiina Haapsalo.
Sikiöaikaisten alkoholivaurioiden sosiaaliset merkitykset ja moraaliset jännitteet lasten ja nuorten palvelujärjestelmässä Tutkija, YTT Susan Eriksson,
Puhdas vesi jokaiselle lapselle
Ajankohtaista hedelmöityshoidosta
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
K OLME NÄKÖKULMAA IHMISEEN. Daniel Dennet 1997: Jos minun aivoni siirrettäisiin sinun päähäsi ja sinun aivot minun päähäni, niin missä minä olisin? Mitä.
eli raskauden keskeytys
Kysymys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä
Raudaskylä Tapio Luoma. evoluutio = biologinen teoria elämän kehittymisestä ja sitä säätelevistä mekanismeista kolme keskeistä kohtaa: 1) lajit.
LASTENSUOJELIJAT KAHDEN EETOKSEN RISTIPAINEESSA ERJA SAURAMA HELSINGIN YLIOPISTO
Kirje joulupukille By Eetu, Olli & Tuukka.
Tupakointi ja seksi.
Lapsen oikeudet kuvakäsikirjoitus
Hedelmöityshoidot ja syntymättömän lapsen etu
Perusopetuksen arvoperusta ja arvokeskustelut
LAKI LÄÄKETIETEELLISESTÄ TUTKIMUKSESTA 488/1999 Julia Soudunsaari 2b.
RUKOILEMALLA YHTEYTEEN
Yhteiskunnan tuki lapsiperheille Peruspalvelut * Äitiys- ja lastenneuvola * Päivähoito * Koulu * Nuorisotyö Erityispalvelut * Lapsiperheiden kotipalvelu-
EUROOPAN KIRKOT NYKYAIKANA UE2 LAJM. TEHTÄVÄ Tee ohjelmajulistus parisi/ ryhmäsi kanssa, jolla voitaisiin konkreettisesti tukahduttaa ja sensuroida opiskelijoitten.
LASTENLÄÄKÄRIKSI. Erikoislääkäritutkinnon rakenne Valtakunnallinen kuulustelu Johtamiskoulutus Teoreettinen kurssimuotoinen koulutus Säännölliset arvioinnit.
tarkastelee vauvan ja vanhemman välisen vuorovaikutuksen malleja ja niiden vaikutusta lapsen kehitykseen lapsen minäkuvan muodostuminen lapsella biologinen.
KIRKOT JA VALTIO Luku 17 – Ydinsisältö. Uskontojen merkitys valtion kannalta merkittäviä yhteiskunnallisia vaikuttajia tuottavat myös sosiaali- ja terveyspalveluja.
Palveluvalikoimaneuvoston avoin seminaari Reima Palonen Erityisasiantuntija
 Abortti eli raskaudenkeskeytys tarkoittaa raskauden keinotekoista päättämistä poistamalla alkio sikiö tai sikiökohdusta silloin, kun abortoitavan ei.
Paljon tukea tarvitsevat – paljon palveluita käyttävät –hanke Keski – Pohjanmaan osakokonaisuus 05/ /2017 Hanketyöntekijät 40% + 40% työajalla Sosiaalityöntekijä.
OIKEUDENMUKAISUUS Luku 15 – Ydinsisältö. Oikeudenmukaisuus tärkeä yhteiskuntaetiikan ja uskontojen käsite oikeudenmukaisuuden vaatimusten periaatteet:
ELÄMÄ TOTEUTUU SUHTEESSA MUIHIN Luku 11  Ydinsisältö.
Kertaus 1. Miten ihastuminen eroaa rakastumisesta? 2. Millä eri tavoilla seurustelussa voi pettyä? 3. Milloin on valmis seurustelemaan? 4. Millainen on.
-Eutanasia on armokuolema tai kuolinapu ja se on tarkoituksella suoritettu toisen ihmisen kuoleman tuottaminen, jonka tarkoituksena on kyseisen henkilön.
Usko ja riippuvuudet Pekka Lund Mistä puhumme, kun puhumme riippuvuuksista? Pekka Lund
PELASTUS Luku 4 – Ydinsisältö. Kristillinen oppi pelastuksesta Pienoisevankeliumissa (Joh. 3:16) on tiivistettynä kristillinen näkemys pelastuksesta:
Terveyden määritelmät
Anna Heino & Mika Gissler
NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
12. Reformoidut kirkot Ydinsisältö.
Patio 1 1.
Pekka Lund Usko ja riippuvuudet.
A Rocha Suomi, Panu Pihkala
Eutanasia s
ASIAKKAAN JA POTILAAN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET
Köyhyys ja lapsen oikeudet
6 MORAALIN PAIKKA JA MERKITYS
Yhteisöön kuulumisen etiikka
Elämän alku ja sen muokkaaminen eettisinä haasteina
Ikuisia kysymyksiä erityisesti uskonnot vastaavat näihin, mutta myös monet ideologiat kaikissa uskonnoissa tai ideologioissa ei vastauksia kaikkiin kysymyksiin.
Tieteellinen tutkimus
Soveltava etiikka Soveltavassa etiikassa pyritään etiikkaa soveltamaan käytännön kysymyksiin (esim. ympäristöetiikka, lääketieteen etiikka ja eläinetiikka)
Syöpään vaikuttavat sisäiset tekijät
Ihmissuhteet, perhe ja seksuaalisuus
MUUTTUVA KRISTINUSKO Luku 18 – Ydinsisältö.
PELASTUS Luku 4 – Opetusvinkki 1.
Yhteiskuntafilosofia
Kirkkokuntien eettisiä painotuksia
Perimä Geneettinen perimä Sosiaalinen perimä
Filosofiaa lapsille –tehtävä 1 (kaikille)
KRISTILLISTEN KIRKKOJEN EETTISET PAINOTUKSET
Kristinusko – armo ja sovitus
MINÄ ITSE – SUHTEIDEN LÄHTÖKOHTA
KRISTILLINEN OPPI IHMISESTÄ JA ELÄMÄN TARKOITUKSESTA
Hyvä vanhemmuus (/Pia Salo 2014)
mikä tekee ihmisestä ihmisen?
EETTINEN AJATTELU TERVEYSTIEDOSSA
13 KUOLEMAN ETIIKKA Luku 12 –Ydinsisältö.
Näkökulmia vastaamiseen
Miesparit ja sijaissynnytys
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon toiminnan suunta vuoteen 2020
YDINSISÄLTÖ Luku 2 – Myytit Luku 2 – Myytit.
KRISTILLINEN OPPI IHMISESTÄ JA ELÄMÄN TARKOITUKSESTA
Esityksen transkriptio:

Elämän alku Luku 12  Ydinsisältö

Elämän alkuun liittyviä eettisiä kysymyksiä: Missä vaiheessa ihmisestä tulee ihminen? Mikä tekee ihmisestä ihmisen? Onko kaikki elämä yhtä arvokasta?  Onko abortti hyväksyttävä, ja jos on, niin millaisissa tilanteissa?  Onko mahdollinen vammaisuus hyvä syy tehdä abortti?  Saako ihmisalkioita ja -sikiöitä käyttää lääketieteellisissä tutkimuksissa ja hoidoissa?  Onko lasten saaminen jokaisen oikeus?

Kristillisten kirkkojen näkökulmia aborttiin Lähtökohtana kristillinen ihmiskäsitys: Kaikki Jumalan luoma elämä on arvokasta. Elämää on suojeltava alusta alkaen. Käytännössä Roomalaiskatolisella kirkolla on jyrkän kielteinen kanta aborttiin: Abortti on viattoman surmaamista.

Luterilainen kirkko: Abortti ei ole naisen yksityisasia: Yhteisön tehtävä on huolehtia, että naiset voivat synnyttää. Abortista tulee säätää lailla. Abortti voi olla joskus pienempi paha.

Uusia elämän alkuun liittyviä moraalisia kysymyksiä: Sikiöseulonnat ja tieto perinnöllisistä sairauksista:  Onko sikiön mahdollinen vammaisuus hyvä syy tehdä abortti? Tieto kantasoluista:  Voiko sikiökantasoluja luoda hoitotarkoituksiin?  Voidaanko kloonaamistekniikalla luotuja soluja käyttää hoitoihin?

Lapsettomuushoitojen kehittyminen  onko lasten saaminen jokaisen oikeus?  voiko lapsen hankkia? - lahjoitetut sukusolut ja alkiot - kohdunvuokraus (ei Suomessa)  erilaiset vanhemmuudet: - geneettinen - biologinen - sosiaalinen

Luterilaisen kirkon näkökulma lasten saamiseen: Asioita on tarkasteltava heikoimman osapuolen näkökulmasta Lapsesta ei saa tehdä välinettä, jonka avulla tyydytetään aikuisten toiveita. Lapsen kannalta ei voida puhua lasten hankkimisesta ja oikeudesta saada lapsi. Lapsi on Jumalan lahja.