Aivoverenkierron häiriöt (AVH)

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Aivoverenkiertohäiriöt AVH
Advertisements

Aivoverenkierron häiriö oireina mm.
KANSANTAUDIT.
OTA TÄMÄ VIESTI VAKAVASTI!
UNI ja PARKINSONIN TAUTI
AIVOVERENKIERRON HÄIRIÖT
Aivoverenkiertohäiriöt (AVH)
Penfield kokeita aivoleikkausten yhteydessä
SLI Poikkeava tai viivästynyt puheen kehitys
Liikunnan puute Runsas suolan käyttö Runsas alkoholin käyttö Stressi
Neurokirurgiaa.
Tapaturmat s
Persoonallisuus Biologinen perusta.
Kielellinen erityisvaikeus SLI
Osastonhoitaja Kirsi Salmén-Puumalainen
Aivoverenkiertohäiriön jälkeinen moniammatillinen kuntoutus
SYDÄN- JA VERISUONITAUDIT
Alkoholi.
SYDÄN- JA VERISUONISAIRAUDET
Allergiat.
Sydän- ja verisuonisairaudet
Sydän- ja verisuonisairaudet
Sydän- ja verisuonitaudit
Diabetes.
Sydän- ja verisuonitaudit
Kuntapäättäjien seminaari
Hypoglykemia eli alhainen verensokeri
Valtimotaudit: AVH, aivoinfarkti, SAV & ICH
Verenpainentauti & Sepelvaltimotauti & Sydäninfarkti
Matti, Atte, Olli ja Jasmin
Sydän- ja verisuonitaudit
Osteoporoosi Julia ja Sara.
Syöpä.
2. SyDÄN- ja verisuonitaudit
Päänsärky – ”kansantauti” * % / 20-45v. / naiset / vähenee iän myötä A. Varsinaiset sairaudet: Jännityspäänsärky, 30-78% < lihasjännitys, yksipuoliset.
Aivoverenkierron häiriöt (=AVH)
Sattuu ja tapahtuu – yli miljoona tapaturmaa vuodessa Hurtig
DEMENTIA  Dementia on tila, jossa ihmisen älylliset toiminnat ja aivotoiminta heikkenee rajoittaen hänen sosiaalista selviytymistään.  Dementia voi olla.
SILMÄ. NÄKEMINEN Valonsäteet tulevat silmään silmämunan etuosassa olevan kirkkaan, kaarevan sarveiskalvon läpi ja taittuvat siellä. Menevät mykiön läpi.
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
63. Mielenterveyden häiriöt
Mielenterveyden häiriöt
63. Mielenterveyden häiriöt
Aivoverenkierron häiriöt (AVH)
Parkinsonin tauti parkinsonismus idiopathicus
Lääkekorvausoikeudet
Epilepsia.
Mielenterveyden häiriöt
Marjo Eronen, SPR, ensiavun ja terveystiedon kouluttaja
Mielenterveyden häiriö
Hermoston rakenne ja toiminta
Epilepsialiiton näkemyksiä erikoissairaanhoidon keskittämisestä
17 Psykoosit ovat vakavimpia mielenterveyden häiriöitä
Kuume ja flunssa Mika ja Eerik.
Päänsärky – ”kansantauti” % / 20-45v
kysymyksiä Mikä on diabetes?
Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät.
Syöpätaudit Miikka, Lintu, Eele.
Paksusuolensyöpä.
Luentomateriaali Aivoinfarkti ja TIA: kuntoutus
Valtimonkovetustauti eli ateroskleroosi
Oppimisvalmiuksien tukeminen liikunnan avulla
TERVETULOA AVH-INFOON ! (AVH = AIVOVERENKIERTOHÄIRIÖ)
Kansantaudit Suomessa
AVH Laura Laakkonen.
Taru Patrikainen, Ruut Kielinen, Tanja Seppänen, Helena Lavikainen
OTA TÄMÄ VIESTI VAKAVASTI!
Kielellinen erityisvaikeus
Aivoverenkiertohäiriöt AVH
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Esityksen transkriptio:

Aivoverenkierron häiriöt (AVH) AVH aiheuttaa aivojen toimintahäiriön, jonka seurauksena ilmenee esim. motorisia tai kielellisiä vaikeuksia. aivoinfarkti tai aivoverenvuoto => pysyvä vaurio TIA aivoverenkierron tilapäinen ja vielä korjaantuva häiriö

Aivoverisuonitukos eli aivoinfarkti sairaus, jossa aivokudoksessa verenkierto häiriintyy aivot jäävät ilman happea seurauksena paikallinen osa aivokudoksesta menee pysyvään kuolioon.

aivoverenvuoto Aivoverenvuodossa valtimosuoni repeää, jolloin veri vuotaa Aivoaineeseen (ICH) lukinkalvon alaiseen tilaan (SAV) SAV:n aiheuttaa useimmiten aivojen pinnalla olevan valtimon synnynnäisen pullistuman (aneurysman) repeäminen. Vuotanut veri imeytyy vähitellen pois aivoista, mutta verenvuoto aiheuttaa kuitenkin kudosvauriota.

TIA TIA (transient ischemic attack) on ohimenevä aivoverenkiertohäiriö. Sen oireet muistuttavat aivoinfarktia, mutta menevät nopeasti ohi. Oireet kestävät tyypillisimmin 2 - 15 minuuttia (yleensä alle tunnin).  TIA:n sairastaneista vähintään joka kolmas saa myöhemmin aivoinfarktin.

Aivoverenkierron häiriön oireet *Halvausoireet: yleensä toispuoleinen käden ja/tai jalan voima- ja/tai tuntoheikkous * Suupielen roikkuminen * Puhehäiriö * Näköhäiriö: molemmilla silmillä nähtävät kaksoiskuvat tai näkökentän puutokset * Tasapainohäiriö, kävelyvaikeus ja huimaus yhdessä  *Oireet ovat useimmiten kivuttomia. *Aivoverenvuotoon voi liittyä äkillinen ja kova päänsärky. 

AVH:N HOITO tärkeintä on välttää ja vähentää riskejä aivoverenkiertohäiriöön viittaavien oireiden varhainen diagnostiikka ja hoito aivoinfarktin varhainen akuuttihoito siihen erikoistuneessa neurologisessa AVH-yksikössä liuotushoito siihen soveltuville potilaille kaikille sairastuneille kuntoutustarpeen arviointi AVH-yksikössä soveltuville potilaille kuntoutus moniammatillisessa kuntoutukseen erikoistuneessa yksikössä.

Huomioitava kummalla puolella vaurio on Oikean puolen aivovaurio: Kehon vasemman puolen halvaus ja tuntopuutokset Näkökenttäpuutos vasemmalla Vaikea hahmottaa vasenta kehon puolta/neglet Oikean aivopuoliskon vaurion kuntoutuja tarvitsee enemmän aikaa kuntoutuakseen. Runsaasti aikaa, tukea ja kärsivällisyyttä Vasemman puolen aivovaurio: Kehon oikean puolen halvaus ja tuntopuutokset Näkökentän puutos oikealla Afasia/kielellisen toiminnan häiriö: puheen tuottamisen/ymmärtämisen vaikeus Saavuttaa ruumiillisen tasapainon aika nopeasti, mahdollisuudet tulokselliseen kuntoutumiseen ovat olemassa

AVH tilastoina Sairastuvuus; joka päivä 38 suomalaista sairastuu aivoverenkiertohäiriöihin, eli vuosittain sairastuu lähes 14 000 ihmistä. Kuolleisuus; vuosittain menehtyy lähes 5000 aivoverenkiertohäiriöön sairastunutta. AVH on kolmanneksi yleisin kuolinsyy.