Fysiikka ja kemia Antiikin aikoina ja pitkään sen jälkeen tutkijat pohtivat laajasti luonnonilmiöitä. Sama tiedemies saattoi tutkia geometrisiä ongelmia,

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Klassisssa mekaniikassa määritellään liikemäärä pkl näin:
Advertisements

Erkki Hiltunen, Jukka Kiijärvi, Maarit Vesapuisto, Heikki Salminen
Atto ja avaintaidot työssä oppien? Sirkka Hulkkonen.
Helsingin yliopisto, fysiikan laitos ja Fysiikan tutkimuslaitos
ANTIIKIN KIRJALLISUUS (800 eKr. – 300 jKr.)
Vuorovaikutuksesta voimaan
MITÄ ON TURVALLINEN RUOKA?
Aineen rakenteen standardimalli
Mitä fysiikka on? Fysiikka (< muinaiskreikaksi φύσις, fysis eli luonto) Esim. mitä on salama ? tiede joka tutki ainetta, energiaa ja luonnon lakeja opettaa.
ANTIIKIN KREIKAN TIEDE
Valmennuskurssi sosiaalitieteiden tutkinto-ohjelmaan
Prosessi- ja ympäristötekniikan osasto Eetu-Pekka Heikkinen, yliopisto-opettaja Prosessimetallurgi(n)a Oulun yliopistossa P i e t a r i B r a h e n R o.
Haasteellinen vuorovesi-ilmiö
matematiikan ja luonnontieteiden pedagogiikan professori, OKL, JY
Lukiolaisen opintopolut
Tytöt teknologian taitajiksi
Miten sinä voit torjua ilmastonmuutosta? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Ilmastonmuutos.

Pohdipas hetkinen näitä:
KLASSINEN FYSIIKKA Aikaisemmat kurssit olivat klassista fysiikkaa.
– GISEL-hanke 1 Lomakekysely oppilaille fysiikan opiskelusta Kalle Juuti Jari Lavonen Opettajankoulutuslaitos.
Energia ja energiapolitiikka kouluopetuksessa
Ennakkotietämys esiin! Fysiikan ja kemian pedagogiikan perusteeet (mat/fys/kem suunt.) Syksy 2014 Kari Sormunen.
Aristoteles ( eKr.) - Antiikin kreikkalainen filosofi ja tiedemies
Newtonin ensimmäinen laki
Maailmankaikkeuden rakenne
LÄMPÖOPIN PÄÄSÄÄNNÖT.
A RISTOTELES OLI ANTIIKIN KREIKKALAINEN FILOSOFI JA TIEDEMIES.
Tiedon vallankumous ja uusi maailmankuva
Albert Einstein. Elämä Syntyi vuonna 1879 Saksassa, kuoli 1955 Yhdysvalloissa Hänellä on epäilty autismia 1900-luvun tärkeimpiä fyysikkoja Teoreettinen.
Ihminen, ympäristö, kulttuuri Hi1 Karhulan lukio.
KEMIA, seutukunnallinen, vuosiluokkaistettu Tampereen seutu.
FYSIIKAN JA KEMIAN OPS 2016 Vuosiluokat 7-9. Mikä muuttuu? (FYKE 7-9) Pääpaino kvalitatiivisella/makroskooppisella tasolla Sisältöjen jäsentäminen ja.
NANOBIOTEKNIIKAN SOVELLUKSIA. MITÄ ON NANOBIOTEKNIIKKA? Nanobiotekniikassa kehitetään nanomittakaavan teknologiaa, jota yhdistetään biologisiin rakenteisiin.
13. Nopeus kuvaa liikettä Nopeus on suure, joka kertoo kuinka kappaleen paikka muuttuu ajan suhteen. Nopeus on vektorisuure. Vektorisuureen arvoon liittyy.
Ylöjärven opetussuunnitelma luokka 6. LUOKAN OPETUSSUUNNITELMA Keskeiset sisällöt oppiaineittain.
WERNER HEISENBERG. Werner Karl Heisenberg Werner Karl Heisenberg Saksalainen fyysikko ja filosofi Saksalainen fyysikko ja filosofi Syntynyt 5. joulukuuta.
Valo hiukkasfyysikon silmin Aleksi Vuorinen Helsingin yliopisto Tähtitieteellinen yhdistys Ursa Helsinki,
Aurinkokunta Aurinko on Aurinkokunnan keskus, jota kaikki kappaleet kiertävät Siihen kuuluu mm. kahdeksan planeettaa, kymmenittäin kuita ja plutoideja.
TUTKE Koordinoivan hankkeen ja klusteritutkimusten väliraportti
Selittäminen ja tieteenalojen erot
painotuslinjan esittely
Paikkakunta päivämäärä Etunimi Sukunimi WinNova
Kemian opetuksen visiot kemianteollisuuden näkökulmasta
Kristinusko ja tiede Antiikin Kreikka ja Rooma (n.700 eKr. – 500 jKr.) - apologia: kristinuskon puolustus antiikin filosofeja vastaan filosofian keinoin.
Fyysikan historiaa.
Tieteenfilosofia Tieteenfilosofia tutkii tieteen tavoitteita, menetelmiä ja tieteellisen tiedon tutkimista filosofiasta käsin.
1. Johdanto Fysiikka on perusluonnontiede, joka tutkii kappaleiden ja luonnon ilmiöiden mitattavia ominaisuuksia, pyrkii löytämään ilmiöissä vallitsevia.
Lukion tuntijakotaulukko 2016
Antiikki ja varhainen filosofia
Vuorovaikutus ja voima
5 Lämpö ja energian siirtyminen
Juha T. Hakala Gaudeamus – Helsinki Tammer - Paino Oy, Tampere 2005
1 Termodynaaminen systeemi
Toiminnallinen tiedepäivä
TIETEELLISEN AJATTELUN JA TIETEEN SYNTY
Kokoa oheiseen kuvioon keskeiset tiedot kustakin tiedemiehestä
LUONNONTIETEELLISEN MAAILMANKUVAN SYNTY (s )
1.Kemiaa kaikkialla Kemia on kokeellinen luonnontiede, jossa tutkitaan aineiden ominaisuuksia, rakennetta ja aineiden välisiä reaktioita Tutkimuksia tehdään.
Reaktio 3 Reaktiot ja energia
I AINEET YMPÄRILLÄMME Kemia on … Aineen eri muodot Maailmankaikkeus
Luku 13 – Raamatun tutkimus
Tieteellisen ajattelun ja tieteen synty ANTIIKIN AIKANA (s )
Psykologia tutkii.
Millainen luonnontiede kemia on ?
Lämpimästi tervetuloa Kumpulan tiedekampukselle!
TIETEELLINEN TUTKIMUS (7ET)
Kirjoittajaprofiilit
Muista nämä aineisto- tai dokumenttitehtävään vastatessasi:
Jättiläismäiset dinosaurukset
Esityksen transkriptio:

Fysiikka ja kemia Antiikin aikoina ja pitkään sen jälkeen tutkijat pohtivat laajasti luonnonilmiöitä. Sama tiedemies saattoi tutkia geometrisiä ongelmia, taivaankappaleiden liikkeitä ja ikiliikkujan rakentamista. 1700-luvulta lähtien kemia ja fysiikka ovat kehittyneet voimakkaasti. Tekniikan kehitys on perustunut kemian ja fysiikan tietoihin. Tutkimus on eriytynyt niin, että nykyään tutkija saattaa tehdä elämäntyönsä pelkästään jonkin aineryhmän, esimerkiksi rasvojen tutkijana. Fysiikan tutkimus ja teoria perustuivat pitkään Isaac Newtonin kehittämiin teorioihin. Hän loi klassisen mekaniikan, jonka avulla voitiin selittää kappaleiden liiketiloja, taivaankappaleiden liikkeitä jne. Useat arkielämän ilmiöt saavat edelleen selityksensä klassisen mekaniikan pohjalta, esim. koneenrakennus, lujuuslaskelmat ja elintarvikkeiden rakenteen tutkimus perustuvat suurelta osin klassiseen mekaniikkaan. Kuuluisia tiedemiehiä: Kreikkalainen filosofi Aristoteles (384-322 eKr.) perusti uusia tieteitä, mm. logiikan Kolumbus – löysi Amerikan 1492 Galilei – maapallo pyörii auringon ympäri Isaac Newton - painovoimalaki 1687 Albert Einstein (1879-1955) loi suhteellisuusteorian; moderni fysiikka, jääkaappi hkl

tutkii voimia, liiketiloja, säteilyä, lämpöä, Fysiikka tutkii voimia, liiketiloja, säteilyä, lämpöä, olomuodonmuutoksia ja sähköilmiöitä Lämpöoppi Mekaniikka Ydinfysiikka Sähköoppi hkl

tutkii ainetta eli materiaa ja kemiallisia reaktioita, joissa aineet muuttuvat toisiksi aineiksi Biokemia Epäorgaaninen kemia Orgaaninen kemia Elintarvike- kemia hkl

Mihin fysiikkaa ja kemiaa tarvitaan Jokainen tarvitsee fysiikan ja kemian tietoja ammatillisissa yhteyksissä, yksityiselämässä sekä yhteiskunnallisena päätöksentekijänä ja toimijana. Ympäristöasioiden ymmärtäminen on tullut entistäkin tärkeämmäksi, kun kestävän kehityksen periaatteiden toteuttamisesta on tullut ihmislajin elinehto. hkl

Fysiikka ja kemia kokin opetussuunnitelmassa Ensin opetetaan fysiikka 1ov, sitten lämpöoppi ja kemia 1 ov. Mihin tarvitsemme fysiikan ja kemian tietoja Ruoanvalmistus on kemiaa ja fysiikkaa käytännössä Ammattiin liittyvien ilmiöiden tuntemus ja koneiden toiminnan ymmärtäminen luovat varmuutta työhön Ympäristöasioiden tuntemus edellyttää meiltä kaikilta fysiikan ja kemian tietoja Tuotekehittelyssä ja tuotteiden valinnassa tarvitaan kemian tietoja Työsuojelutoimet pohjautuvat fysiikan ja kemian tietojen soveltamiseen Tullakseen hyväksi kokiksi on tiedettävä, miksi ruokaa tehdään tietyllä tavalla. Ruoassa tapahtuviin kemiallisiin reaktioihin voi vaikuttaa esimerkiksi muuttamalla ruoan ainesuhteita tai säätelemällä ruoanvalmistuksen reaktioiden lämpötilaa tai reaktioaikaa. hkl