Yhteentoimivat tietomääritykset ja semanttista yhteentoimivuutta tukeva välineistö osana yhteistä tietoarkkitehtuuria Suvi Remes Tietohallinto- ja ICT-ohjausryhmä.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sosiaalialan tietoteknologiahanke
Advertisements

Kehittämishankkeiden tuotosten hyödyntäminen valtakunnallisesti
KAOS KAOS WORLD CAFE VALTIOVARAINMINISTERIÖSSÄ: JHS179 UUDISTUS Cafe 1 – Toiminta-arkkitehtuuri.
4.4 Yhteismitallista ja yhteentoimivaa tietoa hyödyntävien palveluiden tuottaminen s Toimenpiteet s.15.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut ONKI-projekti Dataportaali
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tietohallinto-ohjausryhmän.
Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen yhteisten arkkitehtuurien tilanne ja hallintamallin tilanne IH
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
Tietohallintolaki edellyttää, että julkisen hallinnon viranomaisten on tietojärjestelmien yhteentoimivuuden mahdollistamiseksi ja varmistamiseksi suunniteltava.
Korkeakoulujen ICT-palveluiden arkkitehtuurin kannalta huomioitavat muut arkkitehtuurit Korkeakoulujen tietohallinto- ja ICT-ohjausryhmä, Ilmari.
Viitearkkitehtuurin luonne, käyttötarpeet ja käyttäjät Pekka Linna, CSC.
Metatietoryhmän työpaja Keskiviikko klo 9-12 VM, Mariankatu 9, nh Jakovara.
Yhteentoimivuutta edistävien työkalujen kehittäminen - JulkICTLab pilotti Pilottiehdotuksen osapuolet: CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy Aalto-yliopisto.
Julkisen hallinnon tietoarkkitehtuuri Tavoitteet ja tehtävät Anne Kauhanen-Simanainen
Semanttisen yhteentoimivuuden viitekehys Luonnos JHS 179 –suosituksen liitteeksi.
Julkisen hallinnon metatietopalvelu Esiselvitys 2013 ja toimenpiteet sen toteuttamiseksi osana kansallista palveluarkkitehtuuria Anne Kauhanen-Simanainen.
KMR Julkisen hallinnon käsitemalliryhmä vetäjä Mikael af Hällström raportti JH TA-ryhmä:lle
JHKA tietoarkkitehtuuriryhmän työskentely Teemojen ja tiekartan työstäminen Anne Kauhanen-Simanainen.
KATRE-tiedot – kokonaisuus, kuvaukset ja toteuttajat
Yhteinen tiedon hallinta (YTI) –hanke
SOTE-organisaatioihin liittyviä käsitteitä keskustelun pohjaksi
Semanttinen yhteentoimivuus tietoarkkitehtuurikuvauksissa
Pilottiehdotuksen osapuolet: CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy
Tietoarkkitehtuurin kehittäminen julkishallinnossa
Yhteinen tiedon hallinta – Miten tietoa voisi kysyä vain kerran?
Koulutuksen järjestämisen ja opintojen järjestämisen prosessit
Asetus kokonaisarkkitehtuurin kuvauksista ja määrityksistä
Julkisen hallinnon paikkatiedon viitearkkitehtuuri
Julkisen hallinnon paikkatiedon viitearkkitehtuuri
Kohti yhteentoimivaa metatietoa
Finton kehittäminen yhteisten sanastojen palveluna
Tieteiden talo, Helsinki
Case: Kansallinen tulorekisteri
Mikael af Hällström KMR/YSR Verohallinto
Semanttisen yhteentoimivuuden viitekehys
Sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatio- ja palvelutiedon hallinta
Semanttisen yhteentoimivuuden viitekehys
Julkisen hallinnon paikkatiedon viitearkkitehtuuri
Metatietopalvelut Elementit Mikael Vakkari, neuvotteleva virkamies. VM.
Yhteisten tietomäärittelyjen hallinnan esiselvitys
Palvelut ja tiedot käytössä Yhteenveto
Tavoitteet ja mittarit 2015
korkeakoulutuksen ja tutkimuksen ICT:n
JHKA kehittämispolku JulkICT Jari Kallela
Haastattelujen kysymykset
Yhteisten tietomäärityksien mallintaminen
Tietomallit digiaikaan
Koodistopalvelu ja yhteentoimivuustyö
VARDA-hankkeen tilannekatsaus
Semanttisen yhteentoimivuuden viitekehys
Anne Kauhanen-Simanainen
Asettamiskirje: Korkeakoulujen tietohallinto-ja ICT-ohjausryhmän täsmennettynä tehtävänä on:
Hanketietovarannon tietosisältö ja tietovirrat
VARDA-tietovarannon tietomalli
Julkisen hallinnon metatietopalvelu
Kansalliskirjasto ja Suomi.fi yhteistyö
Avoin tiede ja tutkimus - viitearkkitehtuuri
Tietovirta- ja sanastotyön koordinaatioryhmä, OKM Suvi Remes, VM
Päätös VIRTA-opintotietopalvelun hallintamallin hyväksymisestä
JHKA tietoarkkitehtuurin kehittämispolku 2018
Tietoarkkitehtuurin kehittäminen
Julkisen hallinnon tietoalue N Julkisen hallinnon yhteinen toimija
YTI – Yhteinen tiedon hallinta
Korkeakoulujen tietomallin soveltaminen käytäntöön
JHS XXX Rekisteritiedon metatiedot osana yhteisen tiedon hallintaa
Julkisen hallinnon tietoarkkitehtuuriryhmän toimintasuunnitelma 2014
Esityksen transkriptio:

Yhteentoimivat tietomääritykset ja semanttista yhteentoimivuutta tukeva välineistö osana yhteistä tietoarkkitehtuuria Suvi Remes Tietohallinto- ja ICT-ohjausryhmä 17.05.2016

Kehityspolku Yhteentoimivuusmalli ja siihen linkittyvät muut tietomääritykset, yhteentoimivuuden kuvaukset ja sanastot muodostavat kyseisten viitearkkitehtuurien tietoarkkitehtuuriulottuvuuden. Tietoarkkitehtuuriulottuvuudella tarkoitetaan tässä kuvausta tietomalleista, ontologioista, käsitteistä, luokituksista ja sanastoista. Vastaan osaltaan tietoarkkitehtuurin kautta näihin kysymyksiin ja pyrkimyksiin: Tulisi ratkaista, miten voitaisiin kytkeä korkeakoulujen sisäisiä, eri siiloihin jakautuneita kehityspyrkimyksiä toisiinsa ja isossa kuvassa eri suuntiin Nykyiset arkkitehtuurit ovat historian kautta muotoutuneita, muitakin voisi olla

Hyödyt ja lisäarvo Tuote 1 - menetelmä Tuote 2 - välineistö toteutusriippumaton lähestymistapa, joka mahdollistaa yhteentoimivien tietomallien kehittämisen eri käyttötarkoituksiin (viestinvälitys – rajapinnat; tietokantarakenteet – tietovarastot; sovelluskehitys – tietojärjestelmät) tuotekehitetty tietoarkkitehtuurin menetelmiä – tuloksena yhteentoimivuusmenetelmä tietomääritysten uudelleenkäyttö uudelleenmäärittelyn sijaan – tehokkuus & säästöt! tietosisältöjen kuvaaminen tavalla, joka mahdollistaa organisaatioiden välisen tiedonsiirron eri tavoin toteutettujen tietojärjestelmien välillä eri käyttötarpeisiin muodostetut tietomallit perustuvat yhteisiin käsitteisiin, ts. sanastoihin; liittyy implementaatiokohtainen dokumentaatio (sovellusprofiili) linkitys kansainvälisiin standardeihin (formaalisti ja semanttisesti) tukee tietomallinnusta eri mallinnustasoilla (käsitteellinen, looginen, fyysinen) kehitettävä tietojärjestelmä on työkalu konkreettisesti hyödyntää arkkitehtuurityössä syntyviä määrityksiä operatiivisessa toiminnassa avoimen lähdekoodin ja sitä kautta palveluiden yhteisöllisen ja tarvelähtöisen jatkokehittämisen mahdollistamista. Avoin kehittäminen mahdollistaa sidosryhmille projektin seuraamisen ja sen tuotosten arvioinnin oman toiminnan kannalta joustavasti eri etenemisen vaiheissa. tietomääritysten versionhallinta on hallittavissa ja muutokset jäljitettävissä laajasti käyttöönotettava palvelu täydentäväksi osaksi olemassa olevaa metatietopalvelu- ja järjestelmäekosysteemiä hajautettu määritysten tuottamisen ja ylläpidon hallintamalli Tuote 1 - menetelmä Tuote 2 - välineistö

Yhteentoimivuuden välineistö Koodisto-palvelu Sanasto- editori tuottaa visualisointeja 3 käyttää koodistoja 4 tuottaa sanastoja iow.csc.fi Finto -sanasto- ja ontologiapalvelu (Kansalliskirjasto) Rajapinta JHS julkisen hallinnon yhteinen sanasto, OKSA- opetus- ja koulusanasto tietosisältö kuvattu profiilissa käyttää sanastoja 1 2 TEPA-termipankki (TSK Sanastokeskus) Tietokomponentit Soveltamisprofiilit XSD Rajapinnan skeema tuottaa skeemoja / sovelluskohtaisia tietomalleja JSON Schema RDF -sanastot sijaitsevat niiden hallintamallin mukaisesti määritellyssä paikassa, esimerkiksi Finto (Kansalliskirjasto) tai TEPA (TSK Sanastokeskus); vaatimuksena koneluettavuus -uusi tietojärjestelmä hyödyntää valmiiksi määriteltyjä (terminologisia) sanastoja tai ontologioita esim. OKSA = Opetus- ja koulutussanasto; JHS = Julkisen hallinnon yhteinen sanasto kehityksessä

Etenemisen tilanne ja yhteistyömallit Onnistuneena käyttöönottona voidaan pitää ja tavoitellaan: toimialueen tietomääritykset mallinnettu tietojärjestelmällä toteutuksessa käytetään tietojärjestelmällä tuotettua tietomallia, esimerkiksi tiedonsiirrossa ”valmis” on vaikea sana! pitkäjänteistä ja monenkeskistä yhteistyötä – määritysten eri osa-alueiden hyödynnettävyys eri vaiheissa, esimerkiksi koneluettavien sanastojen puute; kriittistä osaamisen henkilöityminen hyväksi tavaksi on osoittautumassa tietomääritysten tuottaminen ja järjestelmäpalvelun käyttöönoton testaamisen projekteittain/hankekohtaisesti/toteutustarvekohtaisesti – verkostoja tarvitaan yhteisen ymmärryksen tuottamiseen konseptista sessiopuheenvuorot kansainvälisissä konferensseissa EUNIS (9.6.2016) ja euroCRIS (9.6.2016) Toimintaympäristön muutos palvelukehitysympäristönä toimineen JulkICTLab-palvelun muuttuminen maksulliseksi 1.7.2016 alkaen laajempi kiinnostus menetelmään ja kehitettyyn järjestelmäpalveluun – uudet yhteistyömallit ja rahoitusmekanismi yhteistyöllä valtiovarainministeriön kanssa

Päätösehdotus Ohjausryhmä keskustelee tehdystä työstä ja päättää suosittaa yhteisten määritysten tuottamisen jatkamista ja järjestelmäpalvelun kehitys- ja käyttöönottotyötä korkeakoulutuksen ja tutkimuksen alueilla. Ohjausryhmä keskustelee toimintaympäristössä tapahtuneista muutoksista ja avautuneista uusista yhteistyömalleista, ja päättää tukea laajemman kansallisen yhteistyön toteuttamista yhteentoimivuus- konseptissa.