Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Haastattelujen kysymykset

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Haastattelujen kysymykset"— Esityksen transkriptio:

1 Haastattelujen kysymykset
PERTTI (Perustietovarantojen tietomallien yhteensovittaminen)

2 PERTTI-haastattelut Menettely
Haastatteluja pidetään 2 kpl / perustietovaranto Ensimmäisessä haastattelussa kysytään tämän esityksen seuraavilla sivuilla mainitut kysymykset ja saadaan niihin vastaukset Ensimmäisessä haastattelussa voidaan lisäksi kysyä lähdemateriaaliin liittyviä kysymyksiä Toinen haastattelu on varattu tarkennuksia ja lisäselvityksiä varten PERTTI-selvityksen ydinryhmä valmistautuu haastatteluihin oman perustietovarantonsa osalta ja tarvittaessa kommentoi kysymyksiä sekä pyytää mahdolliset tarkennukset etukäteen ennen haastattelujen alkamista

3 1 Perustietovarantojen viitearkkitehtuuri
Onko perustietovarantojen viitearkkitehtuurin kuvausdokumentti (ks. linkki) ajan tasalla oman tietovarantosi osalta? Perustietovarantojen viitearkkitehtuuri 1.0 Tarkista erityisesti LIITE1_Nykytilan_kuvaus_Perustietovarantojen_kuvaukset

4 2 Kokonaisarkkitehtuurin kypsyystaso
Valtion tietohallintokysely 2014: Millä tasolla organisaatiosi kokonaisarkkitehtuurin nykytila on julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuurin kypsyystasomallilla arvioituna? 1 = ei hallittu 2 = osittainen 3 = määritelty 4 = johdettu 5 = strateginen Kokonaisarkkitehtuurin aihealue Taso Kuvaukset Menetelmät Hallintaprosessit Kehittäminen ja käyttöönotto Organisointi Osaaminen Substanssitoiminnan tuki Arkkitehtuuriyhteensopivuus

5 3 Arkkitehtuurimenetelmä
Millä tavoin organisaatiossanne noudatetaan julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuurimenetelmää? (ks. kuva seuraavalla sivulla) Miten organisaationne kokonaisarkkitehtuurin kuvaus on järjestetty ja organisoitu? (rkkitehdit, liiketoiminnan kehitysprojektien yhteydessä tms.) Kuinka kattavia kokonaisarkkitehtuurikuvaukset ovat? Onko kuvaukset tehty kaikille tasoille (käsitteellinen, looginen, fyysinen) Onko käytössänne kokonaisarkkitehtuurin kuvausväline? Onko kuvaukset saatavilla perustietovarantoja koskevilta osuuksilta?

6 3 Arkkitehtuurimenetelmä kuva

7 4 Käsitemalli / Tietomalli
Onko perustietovarannosta kuvattu käsitemalli tai tietomalli? Mistä kuvaus löytyy? Esimerkkinä YTJ-luokkamalli seuraavalla sivulla

8 4 Käsitemalli / Tietomalli Kuva

9 5 Keskeiset käsitteet ja ydinkäsitteet
Mitä keskeisiä käsitteitä tai päätietoryhmiä perustietovarantosi sisältää? Miten keskeiset käsitteet tai päätietoryhmät on dokumentoitu? Mistä dokumentaatio löytyy? Käytetäänkö organisaatiossa samoista asioista keskenään samoja käsitteitä? Miten tämä ilmenee? Ydinkäsitteellä tarkoitetaan käsitettä, joka on niin yleinen (julkisen hallinnon toiminnassa), että on luontevaa nostaa se ydinsanastoryhmän omistukseen ja hallintaan. Esim. henkilö, aika, päivämäärä, kuolema, kulkuneuvo, kunta, valtio, yritys, kiinteistö jne. Mitä ydinkäsitteitä perustietovarantosi sisältää?

10 6 Avaintunnisteet Avaintunnisteella tarkoitetaan ydinkäsitteen virallista tunnusta, kuten esimerkiksi henkilön henkilötunnus tai kiinteistön kiinteistötunnus. Mitä avaintunnisteita perustietovarantosi sisältää? Mitä erilaisia rooleja avaintunnisteella voi olla? Esimerkiksi henkilö voi olla lastensa huoltaja ja kiinteistön omistaja. Onko perustietovarantosi sisältämä tietojärjestelmä jonkin avaintunnisteen master-tietojärjestelmä ja millä perusteella? Esimerkiksi Yritys- ja yhteisötietojärjestelmä (YTJ) on yritys- ja yhteisötunnuksen (Y-tunnus) master-tietojärjestelmä Yritys- ja yhteisötietolain nojalla.

11 7 Tietojen standardointi, omistajuus, hallintamalli
Tietojen standardoinnilla ja hallintamallilla tarkoitetaan tässä esityksessä ydintietojen kuvauksia ja ns. masterdata-ajattelutapaa. Onko perustietovarannon tiedot standardoitu organisaatiossa? (Tietokenttien muodot ja pituudet, käsittelysäännöt) Onko perustietovarannon tietojoukoille tunnistettu omistaja(t)? Kuvaile perustietovarantosi tietojen hallintamalli. (Linkki dokumenttiin)

12 8 Sanasto Sanastot kuvaavat fyysisen (koodisto-) tason termejä, eikä sanastolla siten tarkoiteta ylemmän tason käsitteistöä. Millaisia ohjeita tai malleja organisaatiossasi noudatetaan sanastojen ja termien laatimisessa? Millainen yhteys perustietovarantosi termeillä on julkisen hallinnon yhteiseen sanastoon (JHS-sanasto, JHS-metatietorekisteri)? termipankkeihin (esim.Valtioneuvoston Valteri)? sanasto- ja ontologiapalveluihin (esim. finto)? EU-sanastoon (European Commission e-Government Core Vocabularies)?

13 9 Ylläpitoprosessit Kuvaa perustietovarantosi tietojen rekisteröinti- ja ylläpitoprosessi (linkki dokumentaatioon). Kenellä toimijoista on ajantasaisin tieto? (Esimerkiksi tiedon tuottaja / tietovastuullinen) Miten mielestäsi voitaisiin parantaa rekisteröint- ja ylläpitoprosessin tietojen ajantasaisuutta ja läpimenoaikoja, jotta tieto olisi mahdollisimman nopeasti tietojen hyödyntäjien käytössä?

14 10 Tietopalveluvelvoitteet ja tuottamismallit
Mitä tietopalveluvelvoitteita perustietovarantosi rekisterinpitäjällä on? (linkki lainsäädäntöön) Mitä muita tietopalveluja perustietovarannoista tarjotaan tai voidaan tarjota? Miten organisaatiossasi on ao. tietopalveluvelvoitteet toteutettu (tuottamismalli / toteutustapa)?

15 11 Laatutoimenpiteet Kuvaile perustietovarantosi laatuprosessi
Millaisia (tietojen) laadun parantamisen toimenpiteitä perustietovarantoosi kohdistuu? Säännölliset ja erikseen tarvittaessa tehtävät toimenpiteet? Mitataanko tai raportoidaanko (tietojen) laatua läpinäkyvästi organisaatiolle (esimerkiksi tietojen omistajille)? Tehdäänkö ja julkaistaanko tietotilinpäätös säännöllisesti? Miten laatutoimenpiteitä kehitetään? Millä tavoin perustietovarantosi laadun parantamistoimet näkyvät organisaationne strategiassa?

16 12 Yhteentoimivuus Millainen yhteys tietovarantosi käsitteillä on muiden tietovarantojen käsitteisiin? Onko tiedossanne käsitteiden välisiä eroavaisuuksia? Miten eroavaisuudet hallitaan? Mikä on perustietovarantosi tietojen ylläpitoprosessin suhde muihin perustietovarantoihin ja niiden ylläpitoprosesseihin? Hyödyntääkö perustietovarantosi muiden perustietovarantojen tai paikkatietojärjestelmien tietoja? Mitä nämä ovat (linkki dokumentaatioon)? Hyödynnetäänkö organisaatiossa yksityisten palveluntarjoajien tietoja? Mitä nämä ovat (linkki dokumentaatioon)? Esimerkkinä postinumeroalueet tai karttapohjat. Millaiset yhteistyö- ja hallintamallit ovat kyseessä? Miten hyvin perustietovarantojen avaintunnisteet toimivat keskenään (tunnusten vastaavuus ja yhteneväisyys sekä muutostilanteet)? Tarvitaanko tietojen välityksessä esimerkiksi manuaalisia tai automaattisia käsittelyjä tai tarkistuksia? Puuttuuko tietoja? Saadaanko poistuneet (ei-aktiiviset) tiedot selville helposti?

17 13 Yhteentoimivuuden parantamismahdollisuudet
Millaisia perustietovarantojen käsitteiden ja tietojen yhteentoimivuuden parantamismahdollisuuksia organisaatiossasi on tunnistettu? Millaisia perustietovarantojen tietojen rekisteröintiprosessien yhdistämismahdollisuuksia organisaatiossasi on tunnistettu? Millaisia perustietovarantojen tietojen muutosprosessien yhdistämismahdollisuuksia organisaatiossasi on tunnistettu? Millaisia perustietovarantojen tietojen tietopalveluprosessien yhdistämismahdollisuuksia organisaatiossasi on tunnistettu? Millaisia perustietovarantojen yhteentoimivuuden parantamismahdollisuuksia organisaatiossasi on ylipäänsä tunnistettu, jos näitä ei ole mainittu edellä?

18


Lataa ppt "Haastattelujen kysymykset"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google