TE4 Terveyteen ja terveysongelmiin liittyvät ilmiöt Hurtig 2016.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Suvi Laine, 2005 Tietoa keskeytyksen taustalla olevista tekijöistä (lainattu OPH:n julkaisusta ”Keskeyttääkö vai ei?)
Advertisements

Painonhallinta ja lihavuus
Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
Pohdi, mitkä tekijät länsimaisessa yhteiskunnassa edistävät ja toisaalta hankaloittavat terveellisen ravitsemuksen noudattamista.
VALOVUOSI = km IHMISIÄ = 1 IHMINEN / km LINNUNRATA Ø = VALOVUOTTA
Kolmivaiheinen nuoruus: kehitystehtävät
IHMISEN PSYYKKINEN KEHITYS (PS2)
Terveysosaaminen ja media
TYÖHYVINVOINTI- MITÄ SE ON VAI ONKO SITÄ?
Terveystieto 7.
Arvo ja arvoitus Terveystieto 1, 2012.
Kappale 21 Kansantaudit ovat väestössä yleisiä sairauksia. Näiden ehkäisy tuottaa suuria säästöjä terveydenhoitokuluissa. Suomalaisten kuolinsyyt kuvassa.
Ystäväpiiri-toiminta verkostoi ja lievittää ikääntyvien ihmisten yksinäisyyttä iAreena Anu Jansson Vanhempi suunnittelija (toimintaterapeutti,
Terveysosaaminen ja media
Geenit.
FT, Yliopistonlehtori Taina Kinnunen, kulttuuriantropologia ”If I can find a good job, I may stay” ULKOMAALAISTEN TUTKINTO-OPISKELIJOIDEN INTEGROITUMINEN.
Kansanterveystyö s Kansanterveystyö lisää tietoa ja ymmärrystä tutkimukset tutkimukset tilastot tilastot rekisterit rekisterit.
NUORTEN SEKSUAALI- KASVATUS JA SEKSUAALITERVEYS
Sosiaalisen kehityksen keskeiset kysymykset
Markkinoinnin perusteet
Päihteet ja Mielenterveys. Pohdittavaksi Miten suhtaudut nuorten tupakointiin? Miten koulussasi ehkäistään tupakointia? Miksi tupakoinnin lopettaminen.
PROMOOTIO JA PREVENTIO, VÄESTÖSTRATEGIAT
( TE3 NÄKÖKULMIA TERVEYTEEN Hurtig
Mitä yksilö / yhteisöt / yhteiskunta voi tehdä ehkäistääkseen mielenterveyden häiriöitä? vastaa vain siihen, mitä kysytään (keskity tähän koko vastauksen.
PERHEVÄKIVALTA tte. Mitä perheväkivalta on?  Fyysinen: kurittaminen, potkiminen, lyöminen  Henkinen: sanallista alistamista, nolaamista ja vapauksien.
9 Mielihyvä ja riippuvuudet
15 PAINONHALLINTA JA LIHAVUUS. 1) BMI (Body mass index) = paino/pituus 2
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
TE3 TERVEYDEN, TOTTUMUSTEN JA TOIMINTAKYVYN ARVIOINTI JA SEURANTA Hurtig
Globalisaatio Ihmisten, tavaroiden, palvelujen, informaation ja pääomien liikkumista yli rajojen Vuorovaikutus eri alueiden välillä lisääntynyt ja nopeutunut.
ELÄMÄ TOTEUTUU SUHTEESSA MUIHIN Luku 11  Ydinsisältö.
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
Hurtig Te1 Ympäristöterveys. Ympäristön terveyteen vaikuttavat tekijät: 1. Fysikaaliset: melu, tärinä, säteily, kuumuus, kylmyys 2. Kemialliset:
Kertaus 1. Miten ihastuminen eroaa rakastumisesta? 2. Millä eri tavoilla seurustelussa voi pettyä? 3. Milloin on valmis seurustelemaan? 4. Millainen on.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
TERVEYSTIETO 8 1. Tunne itsesi. Tunne itsesi Itsetunto tarkoittaa omien hyvien puolien ja heikkouksien tuntemista sekä niiden arvostamista. Kukaan ei.
Kroppasuhde, mielihyvä ja riippuvuus Kirjan sivut
HURTIG Tupakointi on turhaa. Kertaus 1. Mistä riippuvuuden vieroitusoireet johtuvat? 2. Mitä tarkoittaa sosiaalinen riippuvuus? 3. Kerro jokin.
Kertaus 1) Mitä sana huume tarkoittaa? 2) Miten keskushermostoa lamaannuttavat aineet eroavat keskushermostoa piristävistä aineista? 3) Miksi kannabiksen.
Nuoret, terveys ja arkielämä (TE 2) Tavoitteena on, että opiskelija oppii tarkastelemaan elämäänsä aikuisuuden ja vanhemmuuden näkökulmasta pohtii ja tarkastelee.
Psyykkisen kehityksen keskeiset tekijät ja uhkat eri ikäkausina
NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
Konstruktivismi Tekijä Bogi
MEDIAPSYKOLOGIA MEDIAPS TUTKII MIHIN IHMISET KÄYTTÄVÄT MEDIAA JA MITÄ VAIKUTUKSIA MEDIALLA ON KESKEISET KYSYMYKSET: MILLÄ TAVOIN MEDIA VAIKUTTAA IHMISEN.
Biologiset motiivit HOMEOSTAASI HORMONITOIMINTA
Kansalaiskysely seksuaalisuudesta ja seksistä
PRECEDE-PROCEED –malli
Sanna Heino lehtori Koulutuskeskus Tavastia
TE2 NUORET, TERVEYS JA ARKIELÄMÄ
KERTAUSTUNNIT Hurtig
NYKYAIKA JA TERVEYS Hurtig
Kansalaiskysely seksuaalisuudesta ja seksistä
Terveyskulttuuri.
Temperamentti.
Aggressio yleensä määritellään TOIMINNAKSI, joka TARKOITUKSELLISESTI pyrkii vahingoittamaan muita tähän voi liittyä tai olla liittymättä vihan tunne jaottelua:
Mielenterveys on psyykkisen, älyllisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila, jossa yksilö ymmärtää omat kykynsä, pystyy toimimaan elämän normaalistressissä,
Hyvän elämän tekijöitä
Fyysis-psyykkis-sosiaalinen kokonaisuus
Kansalaiskysely seksuaalisuudesta ja seksistä
Perimä Geneettinen perimä Sosiaalinen perimä
Yleisimpiä tarkasteltavia näkökulmia (1/3):
Riippuvuudet ja niiden syntyyn vaikuttavia tekijöitä
16 Persoonallisuushäiriöissä piirteet ilmenevät äärimmäisissä muodossa
- TIETEELLISESTI!! Psyykkinen Biologinen Sosiaalinen ja
Kirjoittajaprofiilit
Ongelmista selvitään Ihmiset selviävät vaikeista kokemuksista luultua paremmin. Menetystä ja kriisiä ei käsitellä erityisissä vaiheissa. Bonnano: jopa.
Hyvä johtaminen edistää henkilöstön terveyttä
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Esityksen transkriptio:

TE4 Terveyteen ja terveysongelmiin liittyvät ilmiöt Hurtig 2016

”Uusien” terveysongelmien taustoja usein kulttuurisia, psykologisia tai yhteiskunnallisia ilmiöitä yhteiskunnalliset muutokset, ideologiat, trendit ym. muuttaneet ihmisten käyttäytymistä → esim. ajankäytön, perhemallien, ihanteiden ja arvojen muuttuminen

Terveysongelmiin liittyviä ilmiöitä Suomalainen alkoholikulttuuri Suomalainen mielenterveys Ulkonäkökeskeisyys Seksin ja seksuaalisuuden ylikorostuminen Elämysten ja extremen etsintä Huomaa myös muualta tulleet kulttuuriperinteet → esim. tyttöjen ympärileikkaus/silpominen

Syy-seuraussuhteiden monimutkaisuus Useiden terveysongelmien taustalla olevien ilmiöiden esim. työ- ja tehokkuuskeskeisyys, ulkonäkökeskeisyys, huippukokemusten, nautinnon ja mielihyvän metsästys takana monitahoinen syiden ja seurausten verkko (ei useinkaan yhtä ainoaa selittävää syytä

Tehtävä: Hahmottele vihkoosi seuraavien ongelmien taustalta löytyviä syitä a) lihavuus b) syömishäiriö c) päihde- ja huumeriippuvuus

Esim. Lihavuuden yleistymisen taustalla Perinnölliset tekijät (geneettinen perimä, tottumusten periytyminen) Vähäinen liikunta (tv, tietokonepelit, internet, arkiliikunnan vähyys, fyysisten töiden vähentyminen) Ruokailutottumukset (liika syöminen suhteessa kulutukseen, epäsäännöllinen ateriarytmi, epäterveellisen napostelun lisääntyminen, alkoholinkäytön lisääntyminen, perheiden yhteisten ruokailujen vähentyminen) Yhteiskunnalliset tekijät (työ- ja perhe-elämän muutokset, mainonta, ruokatarjonta, pakkauskoot, fyysisen ympäristön muutokset ihmisiä passivoivaan suuntaan)

Esim. syömishäiriöiden taustalla: 1.YKSILÖ: ikä, sukupuoli, puberteetti vaikeus ilmaista tai hallita tunteita heikko itsetunto fyys. tai seks. pahoinpitely tunnollisuus, halu miellyttää 2. PERHE Korkea vaatimustaso, kriittisyys Vuorovaikutustekijät, ruokailuun liittyvät käyttäytymismallit 3. GENEETTISET TEKIJÄT 4. YSTÄVÄT Kiusaaminen sosiaaliset paineet 5. KULTTUURI Kauneusihanteet: media (ruumiinkuva) suorituskeskeisyys

Esim. päihde- ja huumeriippuvuus =monimutkainen ilmiö, joka perustuu biologisiin tekijöihin, mutta jonka kehittymisessä ympäristö- ja sosiaaliset tekijät ovat lähes aina ratkaisevassa osassa.