Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

KERTAUSTUNNIT Hurtig 2016-2017.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "KERTAUSTUNNIT Hurtig 2016-2017."— Esityksen transkriptio:

1 KERTAUSTUNNIT Hurtig

2 Mitä aihealueita kurssin aikana on käsitelty?
Sosiaalinen pääoma/sosiaalinen tuki Itsetunto, minäkäsitys, kehonkuva ja niiden ongelmat Tapaturmat, väkivalta, itsemurhat, kriisit Ravinto (energiansaanti, ruokavaliot, syöminen, ruokakulttuurit) Seksuaalisuus (parisuhde, perhe, vanhemmuus) Riippuvuudet & päihteet

3 painottuvat näkökulmat:
TE2 –kurssilla painottuvat näkökulmat: psyykkinen – fyysinen – sosiaalinen yksilö – lähiyhteisö - yhteiskunta kansallinen – maailmanlaajuinen syyt – seuraukset positiivinen vaikutus – negatiivinen vaikutus prevention tasot terveyden edistämisen keinot eettiset/moraaliset pohdinnat ja perustelut

4 ESSEETEHTÄVÄT Essee on lukion reaaliaineissa tyypillisin vastausmuoto
Siinä kuvataan kysyttyä asiaa kattavasti. Siinä esitetään näkökulmia kysyttyyn asiaan. Teemaan voi liittyä syy-seuraussuhteita. Tarkastellaan mikä on kysytyn asian merkitys. Esitettyä tietoa voi myös tulkita ja arvioida. Kysymykseen voi liittyä teksti-, kuva tai tilastoaineisto. Tietoa on tärkeää osata myös soveltaa.

5 Esseen pisteytys 0-6 3 pistettä
Vastaus on pääosin ymmärretty oikein tehtävänannon mukaisesti, mutta rajoittuu vain muutamaan keskeiseen pääkohtaan. Vastauksessa ei ole pahoja asiavirheitä. 6 pistettä Vastaus sisältää kypsää, loogista ajattelua ja siinä on asiatiedot kattavasti. Se on kohdennettu, rajattu ja painotettu tehtävänannon mukaisesti. Vastaus on kielellisesti ja sisällöllisesti ehjä ja selkeä kokonaisuus, jossa tiedot on yhdistetty laajempiin asiayhteyksiin. Kriittinen arviointikyky sekä tietojen ja taitojen itsenäinen soveltaminen on ansiokasta.

6 TE-kokeessa tärkeää Merkittävät kansalliset tai maailmanlaajuiset terveysongelmat. Syyt ilmiöiden taustalla (esim. mitä syitä voidaan löytää syömishäiriöiden lisääntymiseen, alkoholinkulutuksen lisääntymiseen, riippuvuuksien syntyyn…). Ilmiöistä johtuvat seuraukset (esim. mihin yhteiskunnan ulkonäkökeskeisyys voi vaikuttaa, mitä haittoja voi olla seksin ylikorostuneesta näkyvyydestä mediassa). Merkittävät termit, jotka liittyvät esim. keskeisiin tai yleistyneisiin terveysongelmiin tai ajankohtaisiin asioihin.

7 Kokeessa: Luota itseesi -> tuo kaikki aiheeseen liittyvät tietosi esille! Panosta tekstin tyyliin -> kirjoita asiapitoista, tiivistä tekstiä, mutta älä kuitenkaan sen kustannuksella karsi tietoja pois! Havainnollista, kuvaile, selitä, anna esimerkkejä - mutta älä jaarittele ja pyörittele samoja asioita. Älä ole laiska! Suunnittele vastauksesi ja mieti kappalejako. Älä tyydy vain ensimmäisenä mieleesi tuleviin asioihin, pohdi lisää. Jos sivu loppuu aloita uusi sivu, äläkä lopeta vastausta! Tsemppiä!

8 Koekysymys esimerkkejä:
Määrittele mitä terveysliikunta on, havainnollista sitä liikuntapiirakan avulla ja luettele terveysliikunnan edullisia terveysvaikutuksia. Suurin osa tupakoivista ihmisistä haluaisi lopettaa tupakoinnin, mutta vain harva onnistuu siinä. Miksi? Selvitä tupakkariippuvuuksien mekanismeja. Kuvaile Suomen huumausainetilannetta ja keinoja huumausaineiden käytön haittavaikutusten vähentämiseksi. Selvitä raskaudenkeskeytyksen tekemistä Suomessa.

9 Ylipaino ja liiallinen alkoholinkäyttö ovat tällä hetkellä merkittävimmät suomalaisten terveyttä uhkaavat tekijät Suomalaisista miehistä jo 2/3 on ylipainoisia, naisista yli puolet. Selvitä seuraavat termit ja kuvaile, miten ne liittyvät ylipainoon tai painonhallintaan. a) BMI (3p) b) Energiatiheys (3p) Selvitä lapsettomuuden syitä ja hoitomuotoja. Tapaturmat aiheuttavat yksilöllisten kärsimysten lisäksi suuret kustannukset yhteiskunnalle. Kuvaile suomalaisten tapaturmia ja pohdi keinoja, miten niitä voitaisiin ehkäistä. Nuori mies on vaarallinen eläin liikenteessä! Miten voit perustella tätä väitettä?

10 Selvitä alkoholin vaikutuksia elimistössä ja kuvaile alkoholin aiheuttamia haittoja yksilölle ja yhteiskunnalle. Pohdi huumebisneksen eettisyyttä ja perustele, miksi huumekauppa ei ole ”reilua kauppaa”. Kuvaile mekanismia, joka saa meidät tuntemaan mielihyvää. Mitä itsetunto on, miten se kehittyy ja miten sitä voi tietoisesti kohentaa? Valtakunnallinen terveydenhuollon eettinen neuvottelukunta on määritellyt terveydenhuollon eettiset periaatteet. Selvitä nämä periaatteet ja kuvaile, mitä ne tarkoittavat. Määrittele, mitä ovat kehityskriisit ja traumaattiset kriisit ja miten kriisin kokeminen vaihe vaiheelta etenee.

11 Tehtävä Tee mind-map aiheesta;
tupakan/ alkoholin/huumeiden käytön riskejä ja haittavaikutuksia Tarkastele fyysisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia jne. haittavaikutuksia Katso lopuksi kirjan sivujen listauksia vaikutuksista ja riskeistä ja täydennä mind- mappisi! Katso lopuksi kirjan sivujen listauksia vaikutuksista ja riskeistä ja täydennä mind-mappisi!

12 Määritelmiä Inseminaatio Ovulaation induktio MET BMI Energiatiheys
Addiktio Traumaattinen kriisi COPD Muuntohuume/tutkimuskemikaali Toleranssi Transsukupuolinen


Lataa ppt "KERTAUSTUNNIT Hurtig 2016-2017."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google