AU / Ammatillisen kuntajohtamisen välineistä uuden kuntalain (410/2015) mukaan Kunnallistieteen päivät, Helsinki / Työryhmä:

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kysely kuntajohtamisen kehittämisestä 2013 Kuntajohtajapäivillä julkistetut tulokset.
Advertisements

MYR:N TEHTÄVÄT 1.YHTEENSOVITTAA EU:n ja valtion rahoituksen kohdentuminen ohjelmaa rahoittaville viranomaisille (MYAK) MYAK:n tarkistus budjetin hyväksymisen.
Kohtuullinen korvaus. •Kohtuullinen korvaus tässä yhteydessä tarkoittaa kohtuullista korvausta tekijänoikeuden siirron osalta. •Muissakin tekijänoikeudellisissa.
Selvittäjän ja kuntien välinen työnjako. Kuntarakennelain tavoite • Elinvoimainen, alueellisesti eheä ja yhdyskuntarakenteeltaan toimiva kuntarakenne.
AR HALLITUKSEN ESITYS 155/2006 TYÖRYHMÄN NÄKÖKULMASTA Aimo Ryynänen.
Kuntalaki uudistuu -seminaarisarja: Miten kunnallisen päätöksenteon läpinäkyvyyttä ja luotettavuutta parannetaan? Puoluerahoituksen kehittämistä.
Yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon lakien uudistaminen
”Takasuoralla mennään, viestinviejä vaihtuu” 1. Viestikapulan vastaanottajat.
Hyvinvointitoimikunnan tehtävät ja rooli Kaupunginhallitus Ma
Hyvä hallinto ja johtamistapa
Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
KU-selvitys Demokratiamallit Järvenpää-talo.
Kuntafoorumi SDP:n kuntatyöryhmän Puheenjohtaja Maarit Feldt-Ranta
JIK-TILAAJALAUTAKUNTA
Kuntien juridinen asema: itsehallinto, tehtävät ja rahoitusperiaate Kuntatalo Heikki Harjula.
Luottamuksen suoja ja hallintopäätösten perustelminen
Yliopistolakiuudistuksen vaikutusten arviointi Heljä Misukka Koulutusjohtaja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ.
Yhteistoimintalaki ja Yt:n organisointi
Demokratian vahvistaminen ja uusi kuntalaki
Minna-Marja Jokinen Lainsäädäntöneuvos Valtiovarainministeriö
KUNTAMARKKINAT ” MITEN EDISTÄÄ KUNTIEN POLIITTISEN JA AMMATILLISEN JOHDON VUOROVAIKUTUSTA JA YHTEISTYÖTÄ” JOHTAJASOPIMUS Suomen kuntajohtajat.
Matti Piispanen Seurakuntarakenteiden kehittäminen kunta- ja palvelurakenneuudistuksessa Paikallisidentiteetin merkitys
Lautakuntatyön tulevaisuus. Kuntien lautakunnat toimialoittain
Timo Kietäväinen varatoimitusjohtaja
Kunta palvelujen ostajana
Omistajapolitiikka tuotannon ohjauksessa ja valvonnassa
Esitys aluetoimikuntamalliksi Vapaa-ajan asukaspalveluiden lautakunta §65.
Uusi kuntalaki Karkkilan valtuustoseminaari Aulanko
Mahdollisen yhdistymisen aikataulu ja yhdistymissopimuksen sisältö.
Sosiaalihuoltolaki.
Missä mennään ilmastoneuvotteluissa? Harri
Kaikissa malleissa tärkeää: – kuntalain mukaiset oikeudet ja velvoitteet – kunnan omista tarpeista lähtevän mallin ja toimintatavan kehittäminen – mallin.
Uusi kuntalaki (410/2015) Vaikutukset vammaisneuvostojen toimintaan ja kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksiin Kunta- ja aluehallinto-osasto.
Kuntalain mahdollistamat toimielin- ja hallintomallit ja sote/itsehallintoalueuudistuksen vaikutukset Kirkkonummi Nyholm Inga Neuvotteleva virkamies,
Uusi kuntalaki (410/2015) VVM. Uusi kuntalaki voimaan Uudistuksen taustalla yli kahden vuoden valmistelu: Valmistelutyöryhmät ja parlamentaarinen.
Nuorisovaltuuston perustaminen.. Nuorten vaikuttamisesta on määrätty laissa Kuntien lakisääteinen velvollisuus on kuulla nuoria heitä koskevissa asioissa.
Palveluntuottajajärjestöjen rooli tulevaisuudessa SOSTE
Kaikki käyttävät sosiaali- ja terveyspalveluita, mutta missä palvelut määritellään? Antti Kuopila Erityisasiantuntija Kuntaliitto
Keskustan politiikka keskustan kunnallispolitiikkaa johtaa kunnallisjärjestö kunnallisjärjestö hyväksyy kunnallisvaaliohjelman, ohjaa valtuustoryhmän nelivuotiskauden.
Kalastuksenvalvojan kelpoisuusvaatimukset ja hyväksymismenettely - keskeiset asiat Kalatalouden Keskusliitto.
Hallinnon uudistus Väliraportin tulosten yhteenveto ja jatkotoimenpiteet Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen Hallituksen iltakoulu
Organisaatiotoimikunnan tehtävään liittyviä kysymyksiä Kunnanhallituksen § 117 asettama organisaatiouudistusta valmistelema toimikunta Keijo.
Tulevaisuuden kunta – parlamentaarinen työryhmä
Varhaiskasvatuksen arvioinnin lähtökohtia
Pienosuuskuntien johtamisen haasteet
Aikuisten uraohjaajien erikoistumiskoulutus
Etsivä nuorisotyö Ohjaamoissa – seminaari Mikkeli 9. 2
-Yksi kuntamuoto: KUNTA
Vesihuollon kehittämissuunnitelma
Laki alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista
OMA –projektiryhmäläisten kanta – vuoden lisäaika reformin säädöksiin?
Kunta Jäsenyys Perusjäsenet (kotikunta) ja muut jäsenet (esim. kiinteä omaisuus, yritys) Perusjäsenillä oikeuksia mm. äänioikeus oikeus käyttää kunnan.
Kuntaliiton kehittämistoiminnan vaikuttavuus
Erityisasiantuntija Jaana Joutsiluoma
Maakunta- ja sote-uudistus Ministerin tilannekatsaus
Suomen suuriruhtinaskunta syntyy
-Yksi kuntamuoto: KUNTA
-Yksi kuntamuoto: KUNTA
Sote-keskus teemaryhmä kokous 5: tiedotettavat asiat
UUSI KUNTALAKI (410/2015).
Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali ja terveys Kuntaliitto
Sote-uudistus ja ICT Maritta Korhonen.
Maakunnan hallintosääntömalli
Maakunnan hallintosääntö
MAAKUNNAN TOIMINNAN RAKENNE JA JOHTAMISJÄRJESTELMÄ
Keskustelukooste hyvien kehittämistyön edellytysten luomisesta
Maakunta- ja sote-uudistus Ministerin tilannekatsaus
Nuorisotyön laadun ja menetelmien kehittäminen Osaamiskeskus Kanuunan TOIMINTAPERIAATTEET Kanuuna-seminaari Jyväskylä
Julkisen hallinnon tietoarkkitehtuuriryhmän toimintasuunnitelma 2014
Sosiaalihuoltolain uudistushanke – Mikä muuttuu?
Esityksen transkriptio:

AU / Ammatillisen kuntajohtamisen välineistä uuden kuntalain (410/2015) mukaan Kunnallistieteen päivät, Helsinki / Työryhmä: Kuntajohtamisen työryhmä Asko Uoti Julkisoikeuden (kunnallisoikeus) yliopistonleht., HT, YTM Tampereen yliopisto, JKK / julkisoikeuden opintosuunta

AU / ESITYKSEN SISÄLLYS Lainsäädäntö ja kuntajohtaminen Kunnan johtamisesta kuntakonsernin johtamiseen Luottamushenkilöjohtamisen ja ammatillisen johtamisen suhde Kunnanhallitus kunnan toiminnan ammatillisen johtamisen kannalta Ammatillisen kuntajohtajan välineistön oikeudellisesta muutoksesta – ja muutostarpeesta CASE omistajaohjaus ammatillisen kuntajohtamisen kannalta Lopuksi

AU / LAINSÄÄDÄNTÖ JA KUNTAJOHTAMINEN Keskeisiä oikeudellisia lähtökohtia:  Kuntien itsehallinnollinen asema ja sen muutokset oikeusjärjestyksessä (ennen itsenäisyyttä, Suomen hallitusmuodon ensi vuosikymmenet, hyvinvointivaltiokausi, Suomi EN- ja EU- jäsenenä)  ’säteilyvaikutus’ kuntajohtamiseen  Ammatillisen kuntajohtamisen kehitys kaupunkien hallintojärjestelmän uudistamisesta (L 328/1927) uuteen kuntalakiin (410/2015) Ammatillisen kuntajohtamisen vapaaehtoisuus, sivu- ja päätoimisuus, virkamies-/viranhaltija-aseman muutokset, suhde poliittiseen / luottamushenkilöperustaiseen johtamiseen Kunnanhallituksen ja ammatillisen kuntajohtamisen suhteen sääntely ja sen muutokset

AU / KUNNAN JOHTAMISESTA KUNTAKONSERNIN JOHTAMISEEN KuntaL 365/ §: ”…Hallinnon järjestämiseksi valtuusto hyväksyy tarpeelliset johtosäännöt, joissa määrätään kunnan eri viranomaisista sekä niiden toiminnasta, toimivallan jaosta ja tehtävistä.” KuntaL 410/ § (lain tarkoituksesta): …”edistää kunnan toiminnan suunnitelmallisuutta ja taloudellista kestävyyttä” JA KuntaL 410/ §: ”Tätä lakia sovelletaan, jollei lailla toisin säädetä, kunnan hallinnon ja talouden järjestämiseen sekä 6 §:n 2 momentissa tarkoitettuun kunnan toimintaan.” (KuntaL 410/ §: ”Kunnan toiminta käsittää kunnan ja kuntakonsernin toiminnan lisäksi osallistumisen kuntien yhteistoimintaan sekä muun omistukseen, sopimukseen ja rahoittamiseen perustuvan toiminnan.”

AU / LUOTTAMUSHENKILÖJOHTAMISEN JA AMMATILLISEN JOHTAMISEN SUHDE Ammatillisen kuntajohtajan organisatorinen asema, tehtävät ja toimivalta ovat vaihdelleet huomattavasti  1900-luvun alun kaupunginjohtajajärjestelmästä kuntalain (410/2015) kunnan johtamisen sääntelyä (luku 7) koskevaan järjestelmään Kunnallislaeissa jakolinjana on ollut kuntajohtajan virkamies- /viranhaltijaroolin suhde kuntajohtajan poliittisen rooliin Uusi kuntalaki pyrkii ’palauttamaan’ kunnanjohtajan poliittista roolia luottamushenkilöjärjestelmän ja –johtamisen piiriin  Valtuuston tulee normittaa kuntastrategian (37 §) avulla kunnan toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteet nimenomaisesti kunnan toiminnan johtamista silmälläpitäen (ks. 38 §)  Kunnanhallituksen pj:sta säädetään nyt uudessa kuntalaissa (39 §) Johtaa poliittista yhteistyötä  korostaa kh:n pj:n asemaa kunnan poliittisena johtajana – kunnanjohtajan poliittista johtajuutta kaventavasti (?)

AU / KUNNANHALLITUS KUNNAN TOIMINNAN AMMATILLISEN JOHTAMISEN KANNALTA KuntaL 410/ §:n mukaan kh johtaa kunnan toimintaa, hallintoa ja taloutta (vanha L: ”kunnanhallitus vastaa kunnan hallinnosta ja taloudenhoidosta…”) Kunnanjohtajan asema ”johtaa kunnanhallituksen alaisena kunnan hallintoa, taloudenhoitoa ja muuta toimintaa” ei muuttunut säännöstasolla kuntaorganisaation ytimen osalta Kuntakonsernia (koko kunnan toimintaa) koskeva sääntely on selvästi kattavampaa uudessa kuntalaissa (mm. 6, 47, 48 §:t)  Kunnanjohtajalta edellytetään merkittävää informointi- ja valmistelupanosta kunnanhallituksen tuloksekkaan konserniohjauksen toteuttamisen mahdollistajana Kysymys myös yksityisoikeudelliseen (kuntarahoitteiseen) ”kunnan toimintaan” kohdistuvan poliittisen johtamisen vahvistumisesta so. vahva omistajuus

AU / AMMATILLISEN KUNTAJOHTAJAN VÄLINEISTÖN OIKEUDELLISESTA MUUTOKSESTA – JA MUUTOSTARPEESTA Uuden kuntalain 410/2015 myötä tuli lainsäädännöllisesti melko paljon ’uutta’ välineistöä määrittämään ammatillisen kuntajohtajan oikeudellista asemaa  Kunnan toiminta –käsitteen velvoittavuus ja myös oikeudelliset mahdollisuudet (mm. verkostot) kuntajohtamisen kannalta  Kuntastrategiasta virallinen kuntajohtamisen ohjenuora  Kunnanhallituksen puheenjohtaja ammatillisen kuntajohtajan tehtävien ja toimivallan selkeyttäjänä – ja sekoittajana (?)  Johtajasopimus pakolliseksi työkaluksi kunnan johtamisen edellytysten määrittelyn osalta – sääntely EI sisällä velvoittavia määräyksiä  vaikuttavuusongelmako? Tarvitsee korjaamista?  Uudet hallintosääntömääräykset mm. konsernijohdon tehtävistä ja toimivallan jaosta – sääntelyn riittävyysongelma (?)

AU / CASE OMISTAJAOHJAUS AMMATILLISEN KUNTAJOHTAMISEN KANNALTA Kuntalaissa (410/2015) omistajaohjaus tarkoittaa toimenpiteitä, joilla kunta omistajana tai jäsenenä myötävaikuttaa yhtiön tai muun yhteisön hallintoon ja toimintaan (46 §) Kuntalain (410/2015) mukaan omistajan tahdon ilmaisee kunnanhallitus ja konsernijohto (jossa mukana kunnanjohtaja) Ammatillisen kuntajohtajan viranhaltija- ja poliittisen roolin legitiimi yhteensovittaminen omistajaohjauksen perustana olevan kunnallisen omistajapolitiikan tavoitteiden kanssa

AU / LOPUKSI Uusi kuntalaki (410/2015) edellyttää sekä ammatilliselta että luottamushenkilöperustaiselta kuntajohtamiselta (kunnanhallituksen pj) huomattavasti myös monipuolista oikeudellista osaamista Kunnan johtamista ja kunnanhallitusta koskeva sääntely jättää tarkoituksellisesti melko paljon kuntajohtamisen välineistöä kunnan itsensä määriteltäväksi  korostaa itsehallinnon merkitystä  Johtajasopimuksen säädännäinen väljyys  Kunnanjohtajan oikeusaseman tarkempi määräytyminen hallintosäännössä  Kunnanjohtajan rooli konsernijohdossa ja omistajaohjauksessa  Kunnanjohtajan viranhaltija-aseman ’joustavuus’- luottamuksen tärkeys

AU / KIITOS!