1 Tehtävien vastaukset. Taito (s. 16) Keksi ihmetteleviä kysymyksiä a)äärettömyydestä Esimerkiksi: Mitä ääretön tarkoittaa? Voiko avaruus olla ääretön?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
KiVa Koulu -ohjelma Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä toimenpideohjelma KiVa Koulu ei ole ohimenevä ”projekti”, vaan pysyvä toimintatapa kiusaamisen.
Advertisements

Filosofian aloja ja suuntauksia
FILOSOFIAN OSA-ALUEET
Estetiikka on filosofian kauneutta ja taidetta tutkiva osa-alue.
Uusi testamentti alkukieli kreikka 27 kirjaa
Katsomusopetus Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Filosofian synty Filosofia on arkipäiväisien asioiden ihmettelyä ja yliluonnollisten kysymyksien pohdiskelua. Filosofiassa argumentointi ja kyseenalaistaminen.
Palautetaidot ja opponointi
Filosofian opetuksen piirteitä. Mikä on olennaista filosofiassa? Miksi kaikkien Suomen lukiolaisten pitäisi oppia filosofiaa? Mitä kaikkien Suomen lukiolaisten.
MITÄ TIETOA JA OSAAMISTA LASTENSUOJELUTYÖ TARVITSEE? Lastensuojelun tila nyky-Suomessa Helsingin yliopisto Ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja.
Valistus: 1700 – luvulla syntynyt aatevirtaus
KULTTURIENVÄLINEN VIESTINTÄ
Polkuja filosofiaan PowerPoint-tiivistelmä ensimmäisestä kappaleesta
Y LEISTÄ Vanhempien ja opettajan erilaisia näkemyksiä lapsen toiminnasta ryhmän jäsenenä Yleensä puhutaan kodin ja koulun välisestä yhteistyöstä Vanhempien.
4/9/2017 Mitä filosofia on? Kreikan kielestä sana filosofia = viisauden rakastaminen Länsimainen filosofia syntyi 600 e.Kr. antiikin Kreikassa. Tämä kurssi.
Koulussa elämää opettelemassa
Kurssityön laatiminen Puolalanmäen lukio VA4 syksy 2006 Anne Lindholm.
Filosofian opetuksen piirteitä Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Luku- ja tenttivihjeet 5 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Taksonomiat ja oppilas- arviointi lukion ET:n ja filosofian opetuksessa Yliopistonlehtori Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos Käyttäytymistieteellinen.
Miten pitäisi elää?.  Keskittyy kysymykseen ’’miten pitäisi elää?’’  Tarkoituksena on löytää pohtimalla elämälle merkitys  Painottaa tekemistä ja henkistä.
Tehtävänanto, otsikko, aloitus ja lopetus esseekokeessa
FILOSOFISIA POHDINTOJA.  Mitä hyötyä on  matematiikasta  biologiasta  historiasta  filosofiasta  rakkaudesta?  Mitä on hyöty?
USKONNON MÄÄRITTELEMINEN UE1 LAJM. TEHTÄVÄ Tee oma määritelmä uskonnosta Yritä vastata omin sanoin kysymykseen: ”mitä uskonto on?”
Miksi historiaa pitäisi ylipäätään opiskella? Antaa valmiuksia jokapäiväisen maailman ymmärtämiseen Antaa valmiuksia jokapäiväisen maailman ymmärtämiseen.
Normatiivinen etiikka Normatiivinen etiikka antaa ohjeita siitä miten meidän tulisi elää. 1)Hyve-etiikka. Erityisesti antiikin filosofien (Sokrates, Platon.
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
1 Aloitusvisa. Jakautukaa joukkueisiin ja keksikää joukkueellenne nimi. Vastatkaa seuraaviin kysymyksiin kirjallisesti. Arvatkaa, jos ette tiedä. Ohjeet.
TERVEYSTIETO 8 1. Tunne itsesi. Tunne itsesi Itsetunto tarkoittaa omien hyvien puolien ja heikkouksien tuntemista sekä niiden arvostamista. Kukaan ei.
MAAILMANKUVA, MAAILMANKATSOMUS, ELÄMÄNKATSOMUS. MITÄ TARKOITTAVAT KÄSITTEET: Maailmankuva Maailmankatsomus Elämänkatsomus.
Strippi = muutaman ruudun mittainen sarjakuva. Sarjakuvan synty 1890-luvulla – The Yellow Kid Aluksi lyhyitä ja viihdepitoisia Myöhemmin otettiin kantaa.
38 Diplomatia ja puolustusvoimat maan turvana s
Terveyden määritelmät
16. Uskontojen moninaisuus
1. Monimuotoinen terveys
Moraali Eräät nohevat 9A.
6 MORAALIN PAIKKA JA MERKITYS
Ideoinnista ja suunnittelusta liikkeelle!
Uskonto ja yhteiskunta
1 MITÄ FILOSOFIA ON? FI1 LAJM.
Okkultismi Okkultismi eli salaoppi tai salatiede tarkoittaa taikuuden tai salaisten oppien avulla tavoiteltavaa tietoa tai tähän tietoon perustuva uskonnollista.
”Onko tieto taitoa vai taito tietoa varhaiskasvatuksessa
Antiikki ja varhainen filosofia
Voiko omilla elämäntavoilla vaikuttaa yhteiskuntaan?
Luonnontiedeaiheinen projekti
Kansainvälisyyspäivät Seinäjoella
Uskontojen tieteellinen tutkimus
Eksistentialismi Martin Heidegger.
Yhteiskuntafilosofia
OPETUSVINKKI.
Uskonnon määritelmiä uskoa YLILUONNOLLISEEN PYHÄN kunnioittamista
Filosofian alat TEOREETTINEN FILOSOFIA
Filosofian osa-alueet
Keskustelupainotteinen tunnin toteutus
Viisauden rakastamista……
1 Ydinsisällöt.
Miellekartta.
YDINSISÄLTÖ Luku 1 – Mitä uskonto on?.
TIEDE JA KRISTINUSKO UE2 LAJM.
Lukiossa on tärkeää saada hyviä arvosanoja.
OMAN AJATTELUN KEHITTYMINEN AATE- JA KÄSITEHISTORIA
Kielitietoisuus.
2. tieto osana maailmankuvaa
1 Uskomukset On vaikea tietää varmasti
VIESTINTÄ MITÄ SE ON?.
YDINSISÄLTÖ Luku 2 – Myytit Luku 2 – Myytit.
OPPIMISTA OHJAAMAAN - Oppimistaidot ja ohjaava opetus
2.2 Kulttuuriperintö.
Miten puhua kulttuureista koulussa?
Maailmankatsomus.
Esityksen transkriptio:

1 Tehtävien vastaukset

Taito (s. 16) Keksi ihmetteleviä kysymyksiä a)äärettömyydestä Esimerkiksi: Mitä ääretön tarkoittaa? Voiko avaruus olla ääretön? b)kauneudesta Esimerkiksi: Onko kauneus vain katsojan silmässä? Miten kauneusihanteet muuttuvat? c)myytille. Esimerkiksi: Onko ajalla alkua tai loppua? Miksi aika tuntuu välillä hidastuvan? Ihmettele kysymällä esimerkiksi: Miten? Miksi? Millainen?

Harjoittele (s. 17) 1.Etsi luvun tekstistä tai kirjan hakemistosta määritelmät a)järjelle kyky nähdä asioiden järjestys b)kritiikille asioiden ja käsitysten erittelemiseen perustuva arviointi c)myytille. kertomus joka kuvaa esimerkiksi maailman tai yhteiskunnan syntyä

2.Kirjoita luvusta muutaman lauseen mittainen tiivistelmä, jossa käytät seuraavia sanoja: myytti, järki, valistus, kritiikki, filosofian synty, perinne ja kyseenalaistaminen. Esimerkiksi: Filosofian synty ajoittuu antiikin Kreikkaan, jossa pelkkien myyttien sijaan maailmaa aletaan tutkia myös järjen avulla. Keskeiselle sijalle nousee myös perinteen kyseenalaistaminen. Filosofian historiassa erityisesti valistus nostaa kritiikin tärkeäksi keinoksi yhteiskunnallisten olojen kehittämisessä. Harjoittele (s. 17)

3.Perinnettä voi ihmetellä filosofisesti esimerkiksi kysymällä, kenellä on oikeus päättää, mikä perinteestä on säilyttämisen arvoista. Kirjoita lisää ihmettelykysymyksiä aiheesta perinne. Esimerkiksi: Millaista olisi, jos mitään perinteitä ei olisi? Mihin perinnettä tarvitaan? Miten ja miksi eri perheiden tai kulttuurien juhlaperinteet eroavat toisistaan? Miksi perinteitä ei saa muuttaa? Miksi perinteitä pitää muuttaa? Onko perinteiden sekoittuminen hyvä vai huono asia? Harjoittele (s. 17)

4. a)Anna esimerkkejä asioista, jotka olet oppinut koulun eri oppiaineissa, vanhemmiltasi tai isovanhemmiltasi ja kavereiltasi. Esimerkiksi: Läksyjä on parasta tehdä täydessä hiljaisuudessa. Hiilihydraattien vähentäminen auttaa laihduttamisessa. Armeija kasvattaa pojista miehiä. b)Miten niitä voisi kyseenalaistaa? Kyseenalaistaminen voi lähteä liikkeelle esimerkiksi omien kokemusten ja opitun välisestä ristiriidasta tai eri auktoriteettien näkemysten vertailemisesta. Harjoittele (s. 17)

5.Valistusfilosofien kriittiset näkemykset yhteiskunnasta vaikuttivat 1700-luvun lopulla keskeisesti itsevaltiuden kukistumiseen luvulla feministinen filosofia on puolestaan vaikuttanut naisten aseman paranemiseen, esimerkiksi äänioikeuden saamiseen, monissa maissa. Mitä asioita filosofien pitäisi mielestäsi 2000-luvulla ajatella kriittisesti ja pyrkiä muuttamaan? Esimerkiksi: köyhyyttä, epätasa-arvoa, saastumista, kiusaamista, ulkonäköihanteita, harhaanjohtavaa mainontaa, vihapuhetta, yksinäisyyttä tai syrjäytymistä Harjoittele (s. 17)

Tieto (s. 18) Minerva-oppimateriaalisarja on saanut nimensä viisauden jumalattarelta, koska filosofia tarkoittaa sananmukaisesti viisauden rakastamista. Mitä muita symboleita viisaudella on? Anna esimerkkejä viisaudesta tai viisaina pidetyistä henkilöistä. Viisaus yhdistetään usein kokemuksiin ja vanhuuteen, erityisesti parrakkaisiin miehiin kuten Gandalf, Dumbledore tai Sokrates. Monissa uskonnoissa viisaudelle on omia symboleitaan.