Humehista… Jarkko Riikonen Itä-Suomen poliisilaitos erityisnuorisotyöntekijä.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kannabis valistajan haasteena
Advertisements

TERVEYSNEUVONTAPÄIVÄT 2011 HUUMEKULTTUURIN MUUTOS POLIISIN NÄKÖKULMASTA Mika Raatikainen Rikoskomisario Huumerikosyksikkö Helsingin poliisilaitos.
Sama keho ja sama pää koko elämän
Mannerheimin Lastensuojeluliitto. MIKÄ MLL? • Valtakunnallinen järjestö, joka toimii lasten, nuorten ja lapsiperheiden oikeuksien ja etujen hyväksi •
Hannu Virtanen Selkokielen tarvearvio 2014
Alkoholi ja huumeet.
Alkoholiteollisuuden ja järjestöjen vastakkainasettelu alkoholimainonnassa Toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi.
Onko pakkauskoolla, mainonnalla vaikutusta terveyteen?
Seuratoiminnan kehittäminen
Psykoterapia ja avohoito on edullista
Janne Aro-Heinilä Varsinais-Suomen poliisilaitos
Turvallisuusilta Ajatuksia varautumisesta ja turvallisuudesta
Holma 23.9 –  Mitä alueelle kuuluu?  Mitä päihdeaiheisia asioita alueella on?  Mitä hyvää alueella jo tehdään?  Mitä pitäisi vielä tehdä nuorten.
Projektin nimi: Iso rinkeli
Tekoja-kampanja Maailmassa on tällä hetkellä ennätysmäärä nuoria ihmisiä. Enemmistö heistä asuu kehitysmaissa. Moni nuori on kasvanut konfliktin.
Paikallinen näkökulma päihdetilanteeseen
Päihdeongelmien torjunta - kaikkien yhteinen asia
Alipalkkaus kuriin – PAMin esitys palkkarikosten sanktioimisesta PAMin kärkiteemat kevät 2013.
Kannabis koulutyön näkökulmasta Anne Ahlefelt, Vanhempi kouluttaja, EHYT ry Kannabisakatemia
Rikos- ja riita-asioiden sovittelu 2012/Tilastoraportti 15/20131 Rikos- ja riita-asioiden sovittelu 2012 Aune Flinck, Tuula Kuoppala ja Salla.
Kaupan merkitys kansantaloudessa
HUUMAUSAINELAKI. Huumausainelakia sovelletaan huumausaineiden ja niiden valmistuksessa käytettävien aineiden valvontaan Myös huumeen puhdistus luokitellaan.
TOSITIETOA Alkoholi. Yleistä alkoholista Valmistetaan luonnontuotteista (mm. viljat ja hedelmät) käyttämällä tai tislaamalla Vaikuttavana aineena kaikissa.
Päihdehuollon huumeasiakkaat 2014 Martta Forsell Tuula Nurmi.
TOSITIETOA Kannabis. Yleistä kannabiksesta Hamppukasvista valmistettava päihde- ja lääkeaine Sisältää kymmeniä kannabinoideja Tetrahydrokannabinoli eli.
Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö Jyväskylä Matti Tolvanen OTT, rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen OTT, rikos ja prosessioikeuden.
By: Jarno ja Arttu (On n00b)
Tupakka, alkoholi ja huumeet Kappaleet 10,11,12. Oikein vai väärin? Tupakka sisältää noin 4000 eri kemikaalia, joista noin 60 aiheuttaa syöpää. OIKEIN.
Barents ja BRYC? Pikaopas nuorisovaltuustoille kotialueen kansainvälisyydestä Tehnyt: Sunna Kokkonen
KANSALAISTURVALLISUUDEN TILA SUOMESSA näkökulma kansalaisten varautumisen tilaan ja resursseihin eri alueilla Tuula Kekki & Teija Mankkinen
KLAARI HELSINKI, NUORISOASEMA JA KOULUYHTEISTYÖ. PÄIHDEKASVATUSPILOTTI Lähtötilanne: Eri toimijoilta yhteydenottoja kannabikseen liittyvissä asioissa.
Seurakuntavaalit 2010: miten äänestettiin ja miksi Onnistuiko ensimmäinen kerta? Cafe Agricola 13/ Helsinki Harri Palmu, Kirkon tutkimuskeskus.
NUOREN SISÄINEN KAMPPAILU LAPSEN MAAILMA -lyhytjänteisen toiminta - leikin ja holhouksen suoman turvallisuuden maailma NUORI AIKUISEN MAAILMA - pitkäjänteinen.
Miten puhua kannabiksesta.
Kertaus 1) Mitä sana huume tarkoittaa? 2) Miten keskushermostoa lamaannuttavat aineet eroavat keskushermostoa piristävistä aineista? 3) Miksi kannabiksen.
Miten puhua kannabiksesta.
Nuorisotyön ja koulun yhteistyötä Iisalmessa Esimerkkinä yhteistyöstä: HUPIA-päihdekasvatusrata HUPIA-päihdekasvatusrata.
Alkoholista asiallisesti
KAPPALE 24 ALKOHOLISTA ASIALLISESTI
Medialukutaito Kuva: Tussitaikurit.
Näkökulmia huumeiden käytön rangaistavuuteen
22 Valtiontalous tarvitsee veroja s
Ohjaamot ja etsivä nuorisotyö
Keskustelua kannabiksesta
Kauppa Suomessa Jaana Kurjenoja.
kansanedustajasi oikein ydinvoimasta?
KOMMENTTI TEEMAAN PAKKO JA RANGAISTUKSET
Huumeet.
Päihdehuollon huumeasiakkaat 2015
Näkökulmia tilastojen tulkitsemiseen
Alaikäisen tekemä sopimus Anniina Väisänen & Jutta Kokkonen
Huumeet: pelottava terveysvaara
Matkustatko Islantiin ?
Ennaltaehkäisevän päihdetyön malli lapsille ja nuorille
Tupakka, alkoholi ja huumeet
Rikos- ja riita-asioiden sovittelu 2015
Lasten ja nuorten asiantuntijaryhmän näkökulma
KYSELY LAPIN NUORILLE 2014 Lapin aluehallintovirasto kartoitti nuorten mielipiteitä kuntien heille tarjoamista palveluista Lapin aluehallintovirasto: Sirpa.
Päätösten lapsivaikutusten arviointi
Miten puhua kannabiksesta
Arvonlisäys toimialoittain Raahen seutukunnassa 2016
Miten puhua kannabiksesta vanhempainilta
Jangsterit- nuoret hoivaajat meillä ja muualla -hanke
PÄIHDEILMIÖ-RASTIRATA Tehtäväkortit
Miten puhua kannabiksesta vanhempainilta
Miten puhua kannabiksesta
Jokioisten kunnan 8.-luokkalaisten HUBU-tulokset vuosina
Alkoholipolitiikkaa lapsinäkökulmasta
Tor –selain (logoja) Pikaviestisovelluksia Signal Wicker
Nuoret ja trendit -tutkimus
Esityksen transkriptio:

Humehista… Jarkko Riikonen Itä-Suomen poliisilaitos erityisnuorisotyöntekijä

2 Nuorisobarometri  ”Ystävien puute on nuorten arvioissa selvä ykkönen, toiseksi tärkeimpänä syynä syrjäytymiselle pidetään joutumista huonoon seuraan.” sivu 125  ”Myös päihteet koetaan erittäin vahvasti syrjäytymisen syyksi.”  82 prosenttia nuorista pitää päihteitä paljon tai jonkin verran syrjäytymistä aiheuttavana seikkana.

3 Nuoret poliisin tilastoissa  NUORI RIKOKSENTEKIJÄLLÄ tarkoitetaan henkilöä, joka tehdessään rangaistavan teon on ollut viisitoista mutta ei kahtakymmentäyhtä täyttänyt. Ri 209  Rangaistus määrätään noudattaen lievennettyä rangaistusasteikkoa, jos tekijä on tehnyt rikoksen alle 18-vuotiaana. RL 6:8

4 Huumausainerikos vertailua vuotiaat (tammi-elo)29

5 Kiteen tilastot, kaikki huumausainerikokset => =>YHT (-elo)0 044

6

SPEKULOINTIA HUUMEIDEN ”VAPAUTTAMISESTA” NUORTEN NÄKÖKULMASTA 7

8 Yhdistyneiden kansakuntien (YK) huumausaineyleissopimus huumeiden kieltämiseksi vuodelta 1961, jossa kiellettiin mm. kannabishuumeet (Suomi ratifioi sopimuksen ). Suomessa säädettiin vuonna 1972 huumausainelaki (suuri valiokunta päätti kriminalisoinnista arvalla).

9 Huumausainelaki 5 § ( /322)( /322) Yleiskiellot Huumausaineen tuotanto, valmistus, tuonti Suomen alueelle, vienti Suomen alueelta, kuljetus, kauttakuljetus, jakelu, kauppa, käsittely, hallussapito ja käyttö on kielletty. Kiellosta voidaan poiketa lääkinnällisissä, tutkimuksellisissa ja valvonnallisissa sekä teollisen käytön tarkoituksissa siten kuin niistä erikseen tässä laissa tai muualla laissa säädetään.

10 Missä kannabista myytäisiin ja kenelle? Ässällä tai ärrällä kelle vain?

11 Jos yleiskieltoa ei olisi, määrättäisiin kannabikselle varmasti ikäraja. Todennäköisesti nykyiset alkoholin hallussapitoikärajat 18 ja 20 –vuotta tulisivat kyseeseen. Myynti rajoitettaisiin Alkoon tai apteekkiin.

Tällä hetkellä oluen litrahinnasta kaupassa 60– 80 % on jo veroja. Panimoliitto 12 Gramma kannabista maksaa Joensuussa 10 – 20 euroa. Jos kannabis laillistettaisiin, verojen jälkeen hinta olisi 30 – 40 euroa gramma.

13 Jos kannabis tällä tavalla ”laillistettaisiin”, mikä muuttuisi nuorten kohdalla?

14 Väittely siitä, kumpi on vaarallisempaa, alkoholi vai huumeet, ei ole oikeasti järkevää. Jokainen tietää, ettei kumpikaan ole ihmiselle terveellistä tai tarpeellista. Järkevä kysymys kuuluu, miksi pitää päihtyä? Siis oikeasti?!

15 Kysyttävää? Kommentoitavaa? KIITOS!