ERM- Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma Satakunnassa Timo Vesiluoma 25.2.2016.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
TAPAUS KESKI-SUOMI Maakuntien yhteistyöryhmien neuvottelupäivät Jyväskylässä Hannu Korhonen Keski-Suomen liitto.
Advertisements

MAKO TOIMEENPANOSUUNNITELMATYÖ JA TOIMINTAMALLI Tiina Harjunpää.
Kuntakulttuuri kohtaa 2013 Mahdollisuuksia kulttuurille
Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä 2007 / RA-M TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ALUEKESKUSOHJELMA ”Kasvun haasteita, kilpailukyvyn perustaa: sujuvaa.
Elinvoiman edistäminen kunnan toiminnan keskiössä
Maaseutupoliittisen toimenpideohjelman valmistelu Työpaja Tampere.
Uuteen ohjelmakauteen Aluekehitysjohtaja Kaisa-Leena Lintilä EAKR-seurantakomiteat kevät 2012.
M. Vanhasen II hallituksen ohjelma 4.3. Alueiden kehittäminen Aluepolitiikan painotukset ovat elinkeino- ja yritystoiminta, osaaminen ja työvoima, palvelut.
Kyläsuunnittelumalli
Hanke- ja hakuinfo Länsi-Suomen EAKR -ohjelma Pirjo Peräaho Keski-Suomen liitto.
1 TERVEYSTOIMI Terveystoimen strategia Arvot, toiminta-ajatus ja visio Kriittiset menestystekijät Arviointikriteerit ja mittarit Terla
Oulun seutu KOKO KOKO , Rovaniemi - Mitä tällä hetkellä tehdään - Mitä suunnitelmia ja tavoitteita vuodelle Mitä alustavia.
Alueellisen koulutustarpeen ennakointi Päivi Holopainen, Lapin liitto Pohjoiskalotti osana arktista aluetta,
EU-RAHOITUS KAINUUSSA JORMA TEITTINEN KAINUUN MAAKUNTA -KUNTAYHTYMÄ
Kansalaistoimijalähtöinen kehittäminen joensuun kaupunkialueilla kaupunginsihteeri Jari horttanainen
Joensuun seudun aluekeskusohjelma Ohjelmajohtaja Jarmo Kauppinen JOSEK Oy.
Tapaus Keski-Suomi MYR-neuvottelupäivät, Jyväskylä Jyväskylä Ylijohtaja Juha S. Niemelä.
Strateginen toiminnan ja talouden ohjaus Metropoliassa Tuula Kiiskinen.
Tekesin strategia 2015.
Tampereen seutu valtakunnallisesta alueiden kehittämisen näkökulmasta Seutufoorumi Tampere Ulla-Maija Laiho, kehitysjohtaja SM/aluekeskusohjelma.
HANKKEIDEN VALINTAMENETTELY JA PÄÄTÖKSENTEKO KUOPIO IISALMI VARKAUS Timo Ollila, Itä-Suomen lääninhallitus.
O PETUSMINISTERIÖ //1. KULTTUURIVIENTIOSAAMISEN KEHITTÄMINEN SUOMESSA Kulttuuriviennin valmisteluryhmän puheenjohtaja Johan Storgård, teaterchef Svenska.
ALUEELLINEN KILPAILUKYKY JA TYÖLLISYYS –TAVOITE ITÄ-SUOMEN EAKR-TOIMENPIDEOHJELMA
Ajankohtaisiltapäivä Uusi rakennerahastokausi Juha Pulliainen.
Innovatiiviset kaupungit
KESKI-POHJANMAA VUONNA 2030 –SEMINAARI Kommenttipuheenvuoro Ennakointiverkosto/Harri Lundell, KPEDU.
Alueellinen kilpailukyky ja työllisyys – tavoite Pohjois-Suomen toimenpideohjelma EAKR Terttu Väänänen Aluekehityspäällikkö Pohjois-Pohjanmaan.
LUONNONTUOTEALAN YRITTÄJYYS MENESTYKSEEN – pohjoiskarjalaisia näkökulmia Juha Rutanen, Irja Mäkitalo, Katri Kranni Luonnontuotealan teemaryhmä Aluetilaisuus,
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Koulutus ja tutkimus Opetusministeriön.
Manner-Suomen ESR-ohjelma-asiakirjaesitys 2007 –
SeAMK kehittämisohjelma Kehittämisseminaari Tapio Varmola.
Haku kasvusopimusmenettelyyn.  Alueellisten innovaatioiden ja kokeilujen käynnistäminen (AIKO) on yksi hallituksen syksyllä aloittamista aluekehittämistoimista.
Tiina Harjunpää, Keski-Pohjanmaan liitto Alueelliset innovaatiot ja kokeilut Keski-Pohjanmaalla.
Hallituksen eväät Keski- Pohjanmaalle Aluekehitysjohtaja Kaisa-Leena Lintilä.
Ajankohtaista aluekehittämisestä Aluekehitysjohtaja Timo Vesiluoma Satakunnan kunnallisjohdon kokous
Uudistettu tulosohjaus: kohti yhteisiä tavoitteita Tulosohjauksen verkostotapaaminen Markus Siltanen.
Ohjaus ja yhteistyö -kori Tilannekatsaus Maritta Korhonen / Minna Saario.
Maakuntaohjelmatyön seuraavia vaiheita - keskustelua Aluekehitysjohtajat Kuntatalolla
Aluetaloustilastojen käyttäjänäkökulma - Aluekehittämisen näkökulmasta Timo Aro, Satakunnan TE-keskus Porin yliopistokeskus Satakunta -Talousseminaari.
Miten tästä eteenpäin? Teemme yhdessä Pohjois-Karjalan tulevaisuutta POKETTI-hankkeen loppuseminaari, Joensuu Jarno Turunen Pohjois-Karjalan.
Asuntomarkkinat Asuntovaikuttajien areena Hotelli Scandic Park Helsinki Elinkeinoministeri Olli Rehn Mikä on järkevää alue- ja kaupunkipolitiikkaa?
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Rakennerahastokausi Ammatillisen koulutuksen seminaari Kokkola opetusneuvos Seija Rasku.
EU:n rakennerahastokausi Etelä- ja Länsi-Suomen alueellinen suunnitelma (versio ) ja EU:n komission lähtökohdat kumppanuussopimusneuvotteluihin.
Mika Heikkilä / Valtuustoseminaari / Lapin sairaanhoitopiiri Tuottavuusohjelma vuosille
Tiina Harjunpää, Keski-Pohjanmaan liitto Alueelliset innovaatiot ja kokeilut Keski-Pohjanmaalla.
Keski-Pohjanmaan Toimeenpanosuunnitelma MYR Tiina Harjunpää, Keski-Pohjanmaan liitto.
Ari Maunuksela Toimitusjohtaja/Rehtori
TURUN LIIKKUVA KOULU -OHJELMA
Puheenjohtajapäivät 2014, Kotka
Satakunnan ammatillisen koulutuksen neuvottelukunta
Digitalisaation ohjausmalli
Vahvuuksiamme Kuopiossa on toimiva koulutusketju varhaiskasvatuksesta yliopistoon (perusaste, lukio ja 2. aste, Sakky, Savonia, Pelastusopisto, SibeliusAkatemia,
POKAT 2021 maakuntaohjelman valmistelu
Kehityskulkuja Työelämä muuttuu entistä nopeammin
Keski-Pohjanmaan maakuntasuunnitelma 2040 ja maakuntaohjelma
Keski-Pohjanmaan maakuntasuunnitelma 2040 ja maakuntaohjelma
POKAT 2021 maakuntaohjelma
Soile Juuti, ohjelmapäällikkö
EU-rahoitus -info: Ajankohtaista rakennerahastoista
Maakuntaohjelman toimeenpanosuunnitelma
Siviilivalmiusyksikön päällikkö Jussi Korhonen, SM/PEO
Matkailuohjelma – ohjausryhmä V2.0
Yrittävä K-P teemaryhmän kokous
Ohjaus ja yhteistyö -korin tilanne - JORY 7. 5
Olemme osa hallituksen OTE-kärkihanketta
Kestävää kasvua ja työtä – Suomen rakennerahasto-ohjelma
Tiedolla johtaminen - työryhmä
Aluekehittämisen keskustelu simulointi helmikuu 2018
Järjestö 2.0: mukana muutoksessa - avustusohjelma yhdenvertaisuuteen digitalisoituvassa toimintaympäristössä Hankesuunnitelun tueksi käydystä yhteisestä.
Kaupunkistrategian laadinta
Esityksen transkriptio:

ERM- Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma Satakunnassa Timo Vesiluoma

Hallitukselle on tärkeää, että koko Suomen erilaiset voimavarat saadaan hyödynnettyä kasvun ja työllistymisen varmistamiseksi. Siksi hallitus on päättänyt hyödyntää kolmea erilaista työkalua alueiden uudistumisen tukena osana kilpailukyvyn edistämistä: Ennakoivan rakennemuutoksen toimet: - vauhditetaan alueilla nopeita ja kokeiluluonteisia uusia toimenpiteitä - vahvistetaan kykyä sopeutua muutokseen ja selvitä siitä Valtion ja kaupunkien väliset kasvusopimukset - yhdessä varmistetaan tärkeimmät kasvun toimenpiteet Kasvukäytävien rakentaminen - työvoima liikkeelle - sujuvoitetaan pendelöintiä - houkutellaan yritysten investointeja - luodaan uusia palveluliiketoiminnan mahdollisuuksia AIKO 30 milj € ~3x5 milj €

ERM – ennakoidun rakennemuutoksen varautumissuunnitelma Ennakoidun rakennemuutoksen (ERM) hallinta tarkoittaa elinkeinoja aktiivisesti uudistavaa toimintatapaa. Alueita kannustetaan omiin vahvuuksiin perustuvaan erikoistumiseen ja kokeiluihin. Keskeisessä roolissa ovat elinkeinojen ja yritystoiminnan uudistuminen, kasvu ja kansainvälistyminen sekä työllisyyttä ja yritystoimintaa edistävät kokeilut. Suunnitelmassa kolme pakollista osaa: 1.Muutosjoustavuuden analyysi ja itsearviointi Taloudellinen, yhteiskunnallinen ja institutionaalinen näkökulma 2.Riskialojen ja –alueiden tunnistaminen ja suunnitelma riskeihin varautumiseksi 3.Suunnitelma AIKO-rahoituksen käytöstä

ERM – ennakoidun rakennemuutoksen varautumissuunnitelma: Tukee hallitusohjelmaa (kärkihankkeet), alueiden kehittämisen valtakunnallisia painopisteitä, maakuntaohjelmaa ja älykkään erikoistumisen strategiaa On konkreettinen ja innovatiivinen On nopeasti toimeenpantavissa Tukee elinkeinorakenteen uusiutumista Tukee kasvua, kilpailukykyä ja kansainvälistymistä Vahvistaa ja hyödyntää verkostoja Sisältää uusia kehittämisavauksia ja kokeiluja Sisältää kansallisesti merkittäviä avauksia / hankkeita

ERM-varautumissuunnitelman sisältö: Maakuntien ERM-varautumissuunnitelmasta tulee ilmetä seuraavat seikat: 1.Alueen resilienssin (~muutosjoustavuus) analysointi Taloudellinen – Kuvaus keskeistä toimialoista ja niiden muutosjoustavuudesta – Teollisen rakenteen monipuolisuus ja eri toimialojen työpaikkojen osuus – Analyysi koko maakunnan osalta sekä seuduittain Yhteiskunnallinen – Maakunnallinen tarkastelu, mm. » Yhteistyökumppanuudet, verkostot ja erikoistuminen Institutionaalinen – Alue-ennakoinnin toimintamalli ja ryhmät – Viranomaisten työnjako ja toimenpiteet ÄRM-tilanteessa – Sitoutuminen toimimaan yhteisesti sovitulla tavalla

ERM-varautumissuunnitelman sisältö: 2.Riskialueiden/-toimialojen tunnistaminen ja suunnitelma niihin varautumiseksi Satakunnan elinkeinorakenteen nykyinen tilanne Keskeiset tulevaisuushaasteet ja mahdollisuudet, trendeihin vastaaminen Toimet muutosjoustavuuden parantamiseksi Viranomaisten työjako ja toimenpiteet ÄRM-tilanteessa

ERM-varautumissuunnitelman sisältö: 3. Suunnitelma AIKO-rahoituksen käytöstä – Keskeiset teemat, prosessit ja prioriteetit, joita AIKO-rahoituksella aiotaan käynnistää ja tukea – Keskiössä kokeilut, jotka tukevat elinkeinojen ja yritystoiminnan uudistumista, kasvua ja kansainvälistymistä – Suunnitelma kattaa koko maakunnan.

ERM –suunnitelman laadinta ja käsittely Satakunnassa Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma laaditaan osaksi maakuntaohjelman toimeenpanosuunnitelmaa – Lisäluku MAKO toteuttamisohjelmaan Satakuntaliiton valmisteleva tiimi kirjoittaa ohjelmaa Osallistavat tilaisuudet: – Tulevaisuusfoorumi, biotaloustilaisuudet, TKI-työryhmät, teollisuuspilotin valmisteluryhmä, alue-ennakoinnin johtoryhmä, ELY-yhteistyö, pyydetyt kommentit AIKO-teemat ja pilotointipainopisteet on hyväksytty maakuntahallituksessa Suunnitelma jätetään TEM:lle mennessä TEM:n päätökset huhtikuussa 2016 Rahoituksen käynnistyminen syksyllä 2016

Digitalisaatio ja älykkäät ICT-ratkaisut Osaamisen kehittäminen sekä yrittäjyyden ja työllistymisen uudet mallit Kokeilevat TKI-kehitysalustat ja investointien edistäminen ERM-toimintaa ohjaa Satakuntaliiton koordinoima alueellinen ennakointi- ja tulevaisuustyö sekä yhteistyöverkostot Kestävät energiaratkaisut ja resurssitehokkuus UUDISTUVA TEOLLISUUS KASVAVA BIOTALOUS MUUTTUVAT PALVELUT SATAKUNNAN ERM-TEEMAT JA LÄPILEIKKAAVAT PILOTOINTIPAINOTUKSET Kokeilu Varautuminen ÄRM-tilanteisiin

Alustava ERM – budjetti ja hallinnointimalli Satakunnassa Prosessia koordinoidaan Satakuntaliitosta Sisällöllisenä tukena ja seuraajana on alue-ennakoinnin johtoryhmä (jäseninä keskeisten ennakointia tekevien organisaatioiden edustajia Satakunnasta) Tuetaan AIKO-rahoituksella kokeiluja, jotka täyttävät sekä ERM-teemojen ja pilotointipainotusten kriteerit Arvioitu AIKO-budjetti Satakunnassa tullee olemaan noin €/vuosi, josta – TEM 70 %, alueen toimijat 30 % Tavoitteena: – käynnistää vuosittain 5-10kpl AIKO-kokeiluja kooltaan noin – €/vuosina – Tavoitteena nopea ja kevyt AIKO-rahoituksen käsittelyprosessi