Ihmiselle tehtävät geenitestit Minttu Koskela 3A.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sairastavuusindeksit ja työkyvyttömyysindeksit v Lähde: Kela, Terveyspuntari.
Advertisements

Kenen lapsi?.
Mielenterveys- kuntoutuja työnantajan kannalta
Katsotaan, sanoi lääkäri!
GENETIIKKA - PERINNÖLLISYYSTIEDE
Persoonallisuus Biologinen perusta.
Tunne lääkkeesi Toimiiko lääkehoitosi?
(Joskus puhutaan myös komponenttitestauksesta.) Pienin kokonaisuus, joka on järkevä testata erikseen. ● Perinteisesti yksittäinen aliohjelma. ● Olio-ohjelmien.
MITEN MÄÄRITTELEMME VAMMAISUUTTA?
TAYS tutkimusprojektit
Parkinsonin taudin ensioireet ja diagnosointi
Skitsofrenian epidemiologia
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Karita, Milia, Aino, Iina ja Kirsi
Mielenterveys Mielenterveys Pinja ja Iiris H 1c.
Hypoglykemia eli alhainen verensokeri
Paniikkihäiriö.
Matti, Atte, Olli ja Jasmin
Bulimia ja laktoosi-intoleranssi
Masennus eli Depressio.
2 Tutkimuksen suunnittelu
Syöpä.
PSYKOOSI = vakava mielenterveyden häiriö, jossa todellisuudentaju hämärtyy ja vääristyy, synonyymi sanalle mielisairaus.
PSYKOOSI JA KAKSISUUNTAINEN MIELIALAHÄIRIÖ
Geenikirjastot ja -pankit Annariikka Hietala 2a. Mikä on geenikirjasto? Geenikirjasto on esim. bakteeriviljelmään.
2. SyDÄN- ja verisuonitaudit
D IABETES JA MBO T EKIJÄT : M ATIAS, M IKKO JA H ENRIK.
Astma. Mikä astma on?  Pitkäaikainen keuhkosairaus, johon kuuluvat keuhkoputkien limakalvojen jatkuva tulehdustila (inflammaatio) ja siihen liittyvä.
Oppiainerajat ylittävä tehtävä. Aiheeseen liittyviä YO-tehtäviä  Kuvaile osteoporoosin syitä, seurauksia ja ehkäisykeinoja (S 2007), BIOS 4, s. 91 
TUKI-JA LIIKUNTAELINSAIRAUD ET Nea, Enni, Sanni ja Kukka-Maaria.
Geeniterapian eli geenihoidon muotoja Siiri Virolainen, 2A.
LAKTOOSI-INTOLERANSSI. YLEISTÄ Laktoosi-intoleranssi on oireyhtymä, jossa laktaasi-entsyymi ei pilko laktoosia Aiheutuu ohutsuolessa olevasta mutaatiosta.
Normaali ihmisen karyotyyppi (= kromosomit asetettu pareittain kokonsa mukaiseen järjestykseen) - Ihmisen diploidi kromosomisto (2n), jossa jokaisella.
Metabolinen oireyhtymä. MBO eli metabolinen oireyhtymä tarkoittaa tilaa jossa henkilöllä on samaan aikaan useita terveydelle haitallisia tiloja yhtä aikaa.
BMI = painoindeksi= paino/(pituus x pituus metreinä) Body Mass Index eli painoindeksi on ainoastaan viitteellinen väline painon arvioimiseen. Se ei ole.
Geeninsiirtomenetelmien vertailu – edut ja haitat LASSI VANHANEN 3A.
1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.
SYÖMISHÄIRIÖT. YLEISTÄ - SYÖMISHÄIRIÖT ALKAA USEIN NUORUUSIÄSSÄ - OVAT MIELEN JA KEHON SAIRAUKSIA -TAUSTALLA YLEENSÄ PSYYKKISTÄ PAHAA OLOA, PELKOA, JA.
Muistisairaudet dementia ja Alzheimer. Miten syntyy ja mitkä tekijät vaikuttavat? Dementian yleisin syy on alzheimerin tauti (yli 50%) tai vaskulaarinen.
VATSAKIPU JA RUUANSULATUSVAIVAT. YLEISTÄ VATSAVAIVOISTA OHIMENEVÄT VATSAKIVUT OVAT IHAN NORMAALEJA JOKAISELLA IHMISELLÄ JOIDEN TAKIA EI KANNATA MENNÄ.
Kuume ja Flunssa. Kuume Kuume on tavallien oire monissa virusten ja bakteerien aiheuttamissa sairauksissa. Tulehdussairauksille on tyypillistä että kuume.
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
BIOS BIOS 2 jakso 1 Geenit ohjaavat proteiinien rakentumista 4 aminohappo DNA emäskolmikko geeni Golgin laite koodaava juoste lähetti-RNA mallijuoste Avainsanat.
Tutkimuksen suunnittelu
Tavallisten tautien genetiikkaa
63. Mielenterveyden häiriöt
Mielenterveyden häiriöt
Tutkimustyypit ja tutkimusasetelmat
Parkinsonin tauti parkinsonismus idiopathicus
Epilepsia.
Mielenterveyden häiriöt
Parkinson.
TE1 KANSANTAUDIT RYHMÄTÖINÄ
Mielenterveyden häiriö
Tuki- ja liikuntaelintensairaudet
Tupakan haittavaikutukset
5. Mitä kansanterveydellä tarkoitetaan
Kuume ja flunssa Mika ja Eerik.
Aina ei voi valita mitä syö
Metabolinen oireyhtymä
Tules, diabetes, MBO ja keuhkosairaudet
Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät.
TUPAKAN JA NUUSKAN AINESOSAT
11. Perinnöllisyys ja ympäristö
Gerontologisen kokonaisarvioinnin prosessimalli
5 Solun toimintaohjeet ovat geeneissä.
Oppiainerajat ylittävä tehtävä
Ms-tauti Jenina Pesonen.
Yhteenveto: Kohtaamisen kulmakiviä
Esityksen transkriptio:

Ihmiselle tehtävät geenitestit Minttu Koskela 3A

Yleistä geenitesteistä Geenitestit perustuvat ihmisen genotyypin selvittämiseen ja tietyn tautia aiheuttavan geenin etsimiseen Yleensä geenitesti tehdään verinäytteestä erotetulle DNA:lle, osa testeistä voidaan ottaa myös esim. lapsivedestä tai posken sisäpinnalta Testillä voidaan selvittää, onko fenotyypiltään täysin terve henkilö mahdollisesti tautialleelin kantaja Geenitestit voivat myös kertoa onko henkilöllä taipumusta tulevaisuudessa sairastua esim. rintasyöpään

Kuinka geenitesti tehdään? Ensiksi testattavalta henkilöltä otetaan näyte, joka sisältää DNA:ta  DNA pilkotaan entsyymeillä  Entsyymit pilkkovat DNA:n yksilöllisiin eripituisiin pätkiin  DNA:n pätkät asetetaan geelille, johon johdetaan sähkövirtaa  Sähkövirta saa DNA:n pätkät liikkumaan, mutta pituuserojensa vuoksi pätkät liikkuvat eri nopeuksilla  Lopulta geeliin muodostuu DNA-pätkistä kuvio, joka on erilainen jokaisella ihmisellä  DNA:n pätkiä voidaan valomikroskopioida ja näin löytää geenivirheitä tai jo ennalta tunnettuja sairauksia aiheuttavia geenejä

Esimerkkinä Huntingtonin tauti Huntington-potilailla CAG- kolmikoita on normaalia enemmän Vaikka taudin oireet puhkeavat usein vasta keski-iässä on geenimutaatio ollut kuitenkin olemassa koko henkilön iän hedelmöittymishetkestä alkaen Huntingtonin tauti on vakava keskushermoston sairaus, joka aiheuttaa häiriöitä liikkeiden hallinnassa sekä muisti-, päättely- ja havaintotoiminnoissa Tehokasta ja parantavaa hoitoa sairauteen ei ole. Maassamme arvioidaan olevan ainakin 70–100 Huntington- sukua ja 200 sitä sairastavaa.

Esimerkkinä fragiili X-oireyhtymä Fragiili X-oireyhtymä on yleisin kehitysvammaisuutta aiheuttava perinnöllinen sairaus Downin oireyhtymän jälkeen toiseksi yleisin kehitysvammaisuuden syy Tyypillisiä oireita ovat katsekontaktin välttäminen, keskittymishäiriö ja tyypillinen ulkonäkö Parantavaa hoitoa ei ole 1990-luvulla saatiin selville, että juuri tässä kaventumakohdassa sijaitsee oireyhtymään liittyvä FMR1-geeni

Aiheeseen liittyviä artikkeleita uutiset/perinnollisen- rintasyopaalttiuden- geenitutkimus- edistyy/#.VfbciNLtmko

_keski- iassa__geenitestit_synnyttavat_suuria_eettisia_kysymyksia /

Lähteet: oireyhtym_2014.pdf oireyhtym_2014.pdf itutkimukset/ itutkimukset/ Oppikirja: Bios 5 (2013) Video: