KEHA-keskus TNO – ELO -foorumi videolla 11.2.2016 TEM:n terveisiä elinikäisen ohjauksen kehittämiseen A-P Leminen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ydinvoimaa rakennetaan lisää – miten suomalaista osaamista kehitetään
Advertisements

Hyvä Diili ohjausta yrittäjille
Strategiaa ja laatua etsimässä
 VARSINAIS-SUOMEN AIKUIS- JA  AMMATILLISEN KOULUTUKSEN KEHITTÄMISPIKNIK   Kehittämispäällikkö Martti Rantala  Koulutusjaoston puheenjohtaja,
Kohti suunnittelu- ja konsulttialan tulevaisuutta Toimenpide-ehdotuksia Ohjausryhmä TEKES MK.
Osaaminen näkyväksi ja tunnistetuksi EU-tason käytännöt ja suomalaiset sovellukset Kumppanuusfoorumi Helsinki Anni Karttunen.
| | Minne menet aikuisohjaus? –seminaari Elinikäinen oppiminen ja ohjauksen monet muodot Kommenttipuheenvuoro, Savonia-ammattikorkeakoulu.
Hyvän ohjauksen kriteerit perusopetukseen, lukiokoulutukseen ja ammatilliseen koulutukseen Juhani Pirttiniemi Opetusneuvos Opetushallitus Turku
Työssä olemassa olevalla työkyvyllä Työssä jatkamisen tuki ja osatyökykyratkaisujen edistäminen.
Uudistunut aluehallinto ja TYKE-tehtävä
Yhteiset kompetenssit Muokataan… ja täsmennetään.
J Kangasniemi 2010 Osaava-ohjelman taustaa ja rakenne Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin versio. (viimeksi.
Vapaaehtoistoiminnan määritelmä Yksittäisten ihmisten ja yhteisöjen hyväksi tehty toiminta, josta ei saa rahallista korvausta, joka tehdään ilman.
10/2009 © Copyright Tekes Kilpailukykyä ja työelämän laatua Tekesin työorganisaatioiden kehittämisen rahoitus (TYKE) Tekesin työorganisaatioiden kehittämisen.
AIKUINEN OPPIJA.
Kuuluu valtakunnalliseen Opin ovi –perheeseen Toiminta-aika Toimijat: Länsirannikon koulutus Oy WinNova Satakunnan koulutuskuntayhtymä.
Opetussuunnitelmatyö - keskiössä OPSviestintä Katariina Alha Jyväskylän yliopisto
EU-Aluepolitiikka Rakenne- toimenpiteet Agenda Euroopan aluekehitysrahasto Tehtävä: “myötävaikuttaa alueellisen epätasapainon poistamiseen.
Opin Ovi -hankkeet OSUVUUTTA JA KYSYNTÄLÄHTÖISYYTTÄ AIKUISOPISKELUUN TIETO-, NEUVONTA- JA OHJAUSPALVELUJEN VALTAKUNNALLISELLA KEHITTÄMISOHJELMALLA
Tiedon ja tiedon käytön merkitys työelämän arjessa tänään ja huomenna Marjo Huovinen-Tervo Ylihoitaja Kainuun maakunta –kuntayhtymä, Sosiaali-
Teija Felt, TM Ohjauspalvelut julkisten työvoimapalvelujen strategiassa Teija Felt, TM
Verkko-opetuksen kehityssuuntia Pohjois-Savon tietoyhteiskuntastrategiaseminaari Ulla Voutilainen vararehtori.
Ajankohtaisiltapäivä Uusi rakennerahastokausi Juha Pulliainen.
Toimitusjohtaja Petri Lempinen #ammatillinenkoulutus #työllistyminen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Simo Rista Kuva: Helsingin kaupunginmuseo Huippuosaamista.
W w w. h a m k. f i TUPA - Työpaikkaohjaajien kouluttajakoulutus Lähipäivä 4 KEHITTÄMISTILANTEEN ARVIOINTI – TUPA-KEHITTÄMINEN OPETTAJAN TYÖN JA OPPILAITOKSEN.
Ajattelu ja oppimaan oppiminen
Ryhmien tehtävistä : Etelä-Savon elinikäinen oppiminen ja nuorisotakuu Tuija Toivakainen ISO ELO -kokous.
Sosiaalityön käytännön, koulutuksen ja tutkimuksen strategista kumppanuutta Itä-Suomen yliopistossa Katri Savolainen Projektipäällikkö Itä-Suomen yliopisto.
NUORISOTAKUU ON ASENNE!. Jokainen järjestö ja toimija voi osaltaan tehdä nuorisotakuusta totta. On monia keinoja auttaa nuoria löytämään oma paikkansa.
Tästä pois logo Koulutusorganisaatiot innovaatiojärjestelmän toimijoina -projekti Verkostotapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY.
Julkiset tietoaineistot hyötykäyttöön 4VOITTO. I) Ongelman asettelu –Miten käyttäjäryhmien motiivit ja tarpeet saadaan tyydytettyä julkisen datan avulla?
Oppisopimusnuoren ohjaaminen työssä Helena Rajalinna.
Suomeen muuttaneiden alkuvaiheen ohjaus ja osaamisen kehittäminen ESR valtakunnallinen kehittämishanke (Toimintalinja 2; työllistymisen ja.
HYVINVOINTI JA SOSIAALIPOLITIIKKA Toni Uusimäki
Työpaja 2: KansainväliSYYSpäivät Lahti Tiina Sarisalmi.
Salmia ja Laituri-projekti 2013: Koulutus ja kehittämisen tuki ELY:ille Pasi Savonmäki Antti Laitinen TNO-foorumi Koulutus- ja kehittämiskeskus Salmia.
J YVÄSKYLÄN YLIOPISTO EFQM- MALLI 2013.
ELO-yhteistyöryhmän kokous
PEDAGOGINEN ILTAPÄIVÄ
Ari Maunuksela Toimitusjohtaja/Rehtori
Strategiaperusta ja ohjelmat
Katsaus elinikäisen ohjauksen toiminta-
LUKION OPETUSSUUNNITELMAUUDISTUS LOPS 2016
Ohjaus uudistuvassa ammattikoulutuksessa Elise Virnes
Saumat tulevaisuuteen -tapahtuma 2016 Toisen asteen koulutuksen mahdollisuuksia ja odotuksia Raija Meriläinen, opetusneuvos, KT Ammatillisen koulutuksen.
Elinikäisen ohjauksen kehittämisen koordinointitehtävä
Koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen ammattitutkinto
olevansa oman elämänsä tekijä.
olevansa oman elämänsä tekijä.
Jyväskylän yliopisto, Koulutuksen tutkimuslaitos
Elinikäinen ohjaus Suomessa
Kokkolan yliopistokeskus Chydenius
Työelämä ammatillisen identiteetin osat: KOMPETENSSI eli pätevyys
ELGPN:n toiminnan tulosten ja työkalujen levittäminen ja hyödyntäminen Suomen elinikäisen ohjauksen kehittämisessä Raimo Vuorinen & Jaana Kettunen Jyväskylän.
Taustaa vuotiaat suomalaiset osallistuvat koulutukseen vertailumaista kansainvälisessä vertailussa toiseksi eniten . Haasteena kuitenkin on, että.
Kehityskulkuja Työelämä muuttuu entistä nopeammin
Elinikäisen ohjauksen / tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelujen kokonaisuus ns. OHJAAMO – malli (luonnos TEM) Kansalainen oppimisen ja työn siirtymissä.
TE-toimiston yrityspalvelut
Itä-Suomen yliopisto – monialainen, kansainvälinen tiedeyliopisto
Kuntainfo Ajankohtaista monialaisten palvelujen kehittämisestä
Koulutusvienti käyntiin
Verkko-ohjaushankeen tilannekatsaus
KOHTAAMO Verkko-Ohjaus
Yhdessä koulutustakuuseen - hankkeen loppuseminaari Kilta-Sali, Helsinki, torstai , klo Klo n Kommenttipuheenvuoro Ilkka Halavan.
Nuorten Ohjaamo-palvelut – tukea koulutuksen ja työn poluilla
Valtakunnallisen ELO-ryhmän kokous
Puheenjohtaja Kati Turtiainen
POKE Pakolaistaustaisten ohjauksen kehittäminen ELO -foorumi 21. 9
Valtakunnallinen ELO yhteistyöryhmä
Osaaminen esille Europassilla
Esityksen transkriptio:

KEHA-keskus TNO – ELO -foorumi videolla TEM:n terveisiä elinikäisen ohjauksen kehittämiseen A-P Leminen

Ohjauksen toimintaympäristön muutoksia … teollisesta työstä jälkiteolliseen … … ammattien uudelleen rakentuminen … osaamisen merkitys … … monipuolisuus … pirstaleisuus …robotisoituminen … … hybridisaatio … kansainväliset arvoketjut … …peruskoulu-uudistus … … koulutustason nousu … työn ja koulutuksen limittäisyys … … elinikäinen oppiminen … oppiminen eri areenoilla … … osaamisperustaisuus/näytöt … … palvelujärjestelmien moninaisuus … Public - Private - People -Partnership … … valtio … IHA … kunta … … digitalisoitumien…monialaisuus …kaikkikanavaisuus … … kansainvälisyyden lisääntyminen … YK … EU … kansainvaellukset …

Ohjauksen tarve: Jälkiteollinen, kansainvälinen maailma on elävä sekä yllätyksellinen. Niin ovat myös koulutus- ja työmarkkinat. Tarvitaan muutosvalmiutta ja jatkuvaa osaamisen uusiutumista kaikilla tasoilla (yhteiskunta, työorganisaatiot ja kansalaiset) Tällainen maailma haastaa kansalaiset kehittämään osaamisen lisäksi myös urasuunnittelutaitojaan... kaikki tarvitsevat tietoa, useat neuvoja ja monet ohjausta ja tukea. ”Sumussa eivät tiedot ja neuvot riitä, tarvitaan suunnistus- taitoja” Urasuunnittelutaidot ovat sellaisia. Urasuunnittelutaidot ovat keskeinen osa hyvää työllistymiskykyä tai työllistyvyyttä.

ELO -kehittämisen keskiössä nyt: 1.Monialainen ohjaus nuorille ja kaikenikäisille 2.Tieto- ja viestintäteknologian hyödyntäminen ohjauksessa 3.ELGPN:n tulosten levittäminen ja hyödyntäminen 4.Maahanmuuttajien ohjauspalvelut 5.Elinikäisen ohjauksen tarpeen ja merkityksen näkyväksi tekeminen ---- … Ammatillisen koulutuksen reformi … … Nuorisotakuu …

Ministeriöt – ELY/AVI- palvelujen tuottajat Valtio – maakunta – kunta? Public – Private – People –partnership Monialaisuus - kaikkikanavaisuus Sijaitsipa missä tahansa, tärkeää on säilyttää henkilökohtaisuus! Valtak. ELO Alueell. ELOt Missä ohjaus sijaitsee?

Ohjaus huomenna: (vuodet ). T Ohjauksen monialainen toiminta- malli etenee ja vakiintuu Ohjauksen digiloikka menee ylipitkäksi: Digitaaliset palvelut kehittyvät hyvin, mutta kansalaisten palvelutarpeet ja palvelut eivät kohtaa, koska mm. kasvokkain palveluja on liiaksi vähennetty (vrt. Tanskan tilanne) Ohjauksen laadunhallinnan kokonaisjärjestelmä alkaa tuottaa tietoa, jonka avulla ohjausta voidaan perustellusti kehittää Kaikki -kanavaisten ohjauspalvelujen tarve kasvaa edelleen maailman monimutkaistuessa. Työ- ja koulutus- markkinoiden yllätyksellisyys lisää ohjauksen tarvetta entisestään ja vähitellen tämä tiedostetaan laajasti. Ohjaustoimijoiden luku- määrä on lisääntynyt entisestään. Ohjauksen laatu ja ohjaustoimijoiden osaaminen vaihtelevat liian paljon Eri ohjaustoimijoiden ohjausosaamisen kehittämiseksi luodaan ”sertifiointi”-koulutukset ja ne alkavat vähitellen tuottaa tulosta Alue- hallinto ?? IHA

Ohjaus ylihuomenna: (20- ja 30-luvut) Rajaton ohjaus: Ohjauspalvelujen yhteistuotanto ja tarjoaminen Euroopassa ja maailmassa(kaikki kanavat) Kasvokkain ohjauksen paluu ja riittävät resurssit siihen - tasapaino eri palvelu- kanavien välillä – asiakas valitsee aidosti Vertaisohjaus/kokemusohjaus (kaikki kanavat) entistä laajempaa Monialainen ohjaus on vakiintunut ja kehittyy rinnan erikoistuneen ohjauksen jatkuvan kehittymisen kanssa. Mukana nykyisiä toimijoita ja uusia. Erityisesti työorganisaatiot ovat nykyistä Sitoutuneempia. Virtuaaliset välineet työn ja oppimisen maailmaan tutustumiseksi ovat laajasti käytössä konkreettisten välineiden lisäksi Monikulttuurinen ohjaus on arkipäivää Työurien pidentyminen ja moninaisuus lisäävät elinikäisen ohjauksen tarvetta