Modernismi 1900. Määrittelyä Taiteen, kirjallisuuden ja yhteiskunnan totaalinen uudistaminen johon kuului yksinkertaisuus Tyyliltään vapaampaa, ”rajojen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
L’art pour l’art Taidetta taiteen vuoksi
Advertisements

Valistus.
Realismi Syntynyt 1800 luvulla Rami, Anniina ja Tomi.
Vamhempien ilta Paimion 6-luokkalaisten vanhemmille
Nykytaide -Mitä se on?.
Modernismi ja 1800-luvun vaihteessa ensimmäisestä maailmansodasta jääneen epävarmuuden vuoksi alettiin etsiä uusia sanoja, muotoja ja kuvia maailmasta.
ANTIIKIN KIRJALLISUUS (800 eKr. – 300 jKr.)
Romantiikan aikakausi
Estetiikka on filosofian kauneutta ja taidetta tutkiva osa-alue.
L’art pour l’art Taidetta taiteen vuoksi
Taide on terapiaa! Jorma Heikkinen Tsemppi talo,
UE1 syksy 2007© Anne Rongas1 Uskonto ja kulttuuri  Millä eri tavoin aihetta voisi hahmottaa?  Kulttuuri vaikuttaa uskontoon ja uskonto kulttuuriin 
Keskiajan taiteesta Fokus Jumalan ja maailman suhde; hieraattisuus
1800-LUVUN LOPPU – 1900-LUVUN ALKU
Renessanssi By: Tiia, Erik & Oona.
Hy02 : Eurooppalainen ihminen
Tervetuloa eksymään symbolimetsän sokkeloihin!
MODERNIN KUVATAITEEN TYYLISUUNTIA
EUROOPPALAISEN KUVATAITEEN TYYLISUUNTIA
Mikael Agricola Mikael Agricola syntyi vuonna 1510 ja kuoli 9. huhtikuuta vuonna 1557 ja hänen kuolinpäivänsä on vakiintunut liputuspäivä. Keskiajalla.
1800-luvun taidesuunnat ja tieteen kehitys
Proosatekstin erittelyä tekstitaitokokeessa
Taidefilosofia V Dos. Timo Kaitaro ja , klo , U 40 Sali 4.
Modernismin tulo Suomeen
9. luokan muistiinpanot.  Ennen suomen kirjakielen syntyä eli keskiajalla ( luvulla)tarinat,vitsit, sananlaskut, runot ja loitsut kulkivat sukupolvelta.
REALISMI 1800-LUVUN LOPPU – LUVUN ALKU. AATTEELLINEN PERUSTA AUGUST COMTE: SOSIOLOGIA; POSITIVISMI yhteiskunnassa vallitsevat luonnonlakien kaltaiset.
ELOKUVATAITEESTA Antti Pönni. MITÄ ON TAIDE? Arvottavassa ja suppeassa merkityksessä teos on taidetta, jos sillä on sellainen esteettinen arvo, joka erottaa.
Pablo Ruiz Picasso : Avignonin naiset, 1907 Kubismi on pääasiassa maalaustaiteen ja kuvanveiston, sekä joissakin maissa taideteollisuuden ja arkkitehtuurin.
Itsenäisyyden ajan alkuvuosikymmenet (1900 – 1940-luvut) kirjallisuudessamme Monien ryhmittymien aikaa.
Renessanssi luku. Renessanssi ’uudelleensyntyminen’ Ihminen syntyy yksilöksi, taide ja tiede elpyvät; antiikin kulttuurin arvostus Sai alkunsa.
KESKEISET TYYLISUUNNAT TEKSTITAITOKOKEESSA ROMANTIIKKA, REALISMI JA MODERNISMI.
7 Psykodynaamisen teorian mukaan persoonallisuus on jatkuvassa liikkeessä Ydinsisältö.
Modernismi 1900-luvun kirjallisuus. Taustaa ► Sigmund Freud: psykoanalyyttinen teoria; Albert Einstein: suhteellisuusteoria ► tekniikan kehitys: kaupungistuminen,
Modernismi ja populaarikulttuuri s Modernismi 1920-luvulla 1920-lukua kutsutaan modernismin vuosikymmeneksi: kaupungit kasvoivat, autot ja lentokoneet.
Modernismi (Sivu 133). Modernismin synty luvun alussa maailmasta oli tullut entistä monimutkaisempi: kaupungit olivat kasvaneet, tiede ja tekniikka.
KULTTUURIN PIRSTOUTUMINEN
- yhteisö, yhteistyö, tasa-arvo, tarpeiden tyydytys ja yhteisomistus
Runo auki! ÄI6, syksy 2016.
KPL 19 Afrikan rikkaudet jaetaan
Modernin maailman taide
s. 21 pilakuva Irakin sodasta Tulkitse kuvan sanoma.
KANSAINVÄLISET SUHTEET
Lilja Suominen lv15j miro laitinen lv15J Mari Honkamäki LV13D
Kirjallisuus.
KESKIAJAN KULTTUURI ( ) Kristinuskon/ kirkon merkitys
SURREALISMI Surrealismi on taidesuuntaus, joka syntyi Dada-ryhmän hajotessa ja André Bretonin vuonna 1924 julkaiseman surrealismin manifestin mukana. Manifestissa.
Modernismin sateenvarjo
Mitä taide on? Sari Toivakka, Kauhavan lukio.
Proosatekstin erittelyä tekstitaitokokeessa
8 Humanistisen psykologian persoonallisuuskäsitys on myönteinen
Novellilajit novella (italia): uutuus.
KIRJALLISUUTEMME ALKUVAIHEET
Nykyaikaa etsimässä.
Pop-taide syntyi 60-luvun alussa vastareaktiona modernistiselle taiteelle, ja erityisesti Yhdysvalloissa vankan aseman saavuttaneelle abstraktille ekspressionismille.
Realismi.
EKSPRESSIONISMI saksalais-pohjoismaalainen virtaus Euroopassa
Eksistentialismi Eero Jussila.
SURREALISMI Sara Kihlman, Sara Korpela, Elisa Tirkkonen, Elina Kallijärvi, Artur Rattul.
Historia2 eurooppalainen Ihminen
Ekspressionismi Anni, Sege ja Emmi.
NYKYTAITEEN TOIMINTATAVAT
HI8 – Historian abikurssi
SURREALISMI Surrealismi on taidesuuntaus, joka syntyi Dada-ryhmän hajotessa ja André Bretonin vuonna 1924 julkaiseman surrealismin manifestin mukana. Manifestissa.
2.4. Kirkkotaide ja taide uskonnoissa
Ulkomainen modernismi
Suomalaisen kirjallisuuden modernismi
REALISMI (1850-).
Romantiikka.
Aida Nuutinen, Enni Anttila & Anton strömmer 16g
Jakso III Monikasvoinen Aasia.
Esityksen transkriptio:

Modernismi 1900

Määrittelyä Taiteen, kirjallisuuden ja yhteiskunnan totaalinen uudistaminen johon kuului yksinkertaisuus Tyyliltään vapaampaa, ”rajojen rikkominen”, omaperäisyys, luovuus, uutuus, ainutlaatuisuus Taustalla muun muassa teollistuminen, maailmansodat, tekniikan kehittyminen ja talousongelmat Eri suuntauksia: Kubismi (pääasiassa kuvataiteen suuntaus, Pablo Picasso) Dadaismi (syntynyt sodan vaikutuksen alaisena, kapinallisuus) Futurismi (konservatismin halveksunta) Surrealismi (yllätyksellisyys, Sigmund Freud, alitajunnan hyödyntäminen) Ekspressionismi (tunnetaan kuvataiteen suuntauksena, elämyksellisyys)

Yhteiskunta Ihminen osa yhteiskuntaa, mutta yksilön asema ja oikeudet korostuivat Ihmiskuva moderni ja abstrakti Erilaisuuden ja omalaatuisuuden vaaliminen Poliittinen tilanne: Jatkuva muutos! Ranskan suuri vallankumous ja muu kansankiihkoilu, Maailmansodat, Kylmä sota… Uskonnollinen tilanne: Teollistumisen ja kaupungistumisen myötä uskonnon merkitys väheni merkittävästi

Kulttuuri Nykytaide sai alkunsa Taiteilijan omat kokemukset ja tunteet tärkeitä Yksittäisten tapahtumien kuvaaminen Abstraktit asiat Irrottautuminen todellisuudesta ja realistisuudesta Poliittinen kannanotto taiteen kautta Värikkyys ja erilaiset muodot Taiteilijoita muun muassa: Pablo Picasso Salvador Dali Edvard Munch Pablo Picasson Guernica Espanjan sisällissota Sodan kauhut ”Mitä tapahtuu?” Vincent Van Goghin Tähtikirkas yö Näkymä mielisairaalan ikkunasta Ekspressionalismi

Kirjallisuus Keskeistä: Rinnastukset ja monimerkityksellisyys Kirjailijan oma symboliikka Epäkronologista tajunnanvirtaa Charles Baudelairen ”modernismin manifestina” pidetty teos 1860-luvulta loi modernismin ensimmäiset piirteet Modernismin aikana syntyi myös monia muita manifesteja esimerkiksi André Bretonin Surrealismin manifesti (1924) Tunnettuja kirjailijoita: J.R.R Tolkien Tove Jansson Franz Kafka William Faulkner Tunnettuja (ja tuttuja) teoksia: Taru sormusten herrasta Muumit Liisa ihmemaassa

Anna Ahmatovan runo ”Vieras” ( ) Kaikki on kuin ennenkin: lunta tuiskuaa, ruokasalin ikkunaan. Ja sama olen itsekin, vaikka luonani kävi muuan ihminen. Pyysin vastaamaan: ”Mitä haluat?” Hän sanoi: ”Olla helvetissä kanssasi.” Minä nauroin: ”Kenties tuhoat, meidät molemmat.” Kevyesti hyväillen, hänen hengetön kätensä, kosketti kukan terälehteä. ”Kerro kuinka sinua suudellaan, kerro kuinka itse suutelet.” Ja silmiensä katsetta sameaa, hän ei sormuksestani irrottanut. Ja yksikään lihas ei liikahtanut hänen kavalilla kasvoillaan. Oi, minä tiedän: mikä häntä lohduttaa, - jännittyneenä, intohimoisena hän tietää, ettei hän tarvitse täältä mitään, että minä en voi, häneltä mitään kieltää. Ahmatovan omat kokemukset ja tunteet Vapaamittainen runo Loppusoinnuttomuus Imagismi: Luodaan kuvaa konkreettisia asioita kuvaamalla (runojen suoruus) Tajunnan virta Kirjoittajan ajatukset tulevat mitään karsimatta

Tekijät Aliisa Roosa Venla Veera