Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Arkkitehtuurivisio.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kansallisen opetustoimen tietomallin vaatimukset korkeakoulujen tietomallille.
Advertisements

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Hakulomake Hakulomakkeen luonti, hakeminen ja hakemusten käsittely uudessa palvelussa Marcus Caselius Demotilaisuus.
Julkaisuportaalin prototyyppi Tutki-ohjausryhmä, Jyrki Ilva
LVI: vaihtoehtoiset etenemistavat Tavoitteisiin liittyvät kysymykset Opiskelijalle saumaton palvelu paikan vastaanotosta ilmoittautumiseen.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kooste kotitehtävien vastauksista Kotitehtävä 2 - Valinta ( )
Oppijan verkkopalvelu keskitetyt palvelut
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
4.2 Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon toteuttaminen s.11.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Todennetun Osaamisen Rekisteri (TOR) Raketti Synergia-työpaja Esa Keränen.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tietovarannon.
AIPAL – näyttötutkintojen opiskelijapalautejärjestelmä
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto VIRTA-projektin.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto VIRTA-projektin.
Arvioijien valinta ja tutkintosuoritusten arviointi
VIRTA - Opintotietopalvelu. 2 VIRTA-Opintotietopalvelu - csc.fi/virta RAKETTI-VIRTA hankkeessa luotiin korkeakoulujen valtakunnallinen tietovaranto.
Tietovarannon järjestelmä- ja teknologia-arkkitehtuurin kehittäminen.
VIRTA osana korkeakoulujen tietohallinnon kehittämistä Ilmari Hyvönen Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osasto Tietohallinnon vastuualue.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustusten tiedotustilaisuus Seppo Hyppönen Yksikön päällikkö Ammatillinen.
Uudet tiedonkeruut VIRTA-opintotietopalvelusta. Uudet tiedonkeruut [tietovarannosta] Arkkitehtuuriperiaatteista VIRTA-opintotietopalvelu Nykyisellä mallilla:
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Valintaperusteiden mallintaminen
Lyhyt johdanto CVS:ään (ict1td002 - Ohjelmointitaito)
Tiedonkeruitten tiekartta. 2 VIRTA-Opintotietopalvelu - csc.fi/virta RAKETTI-VIRTA hankkeessa luotiin korkeakoulujen valtakunnallinen tietovaranto.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Juuli-julkaisutietoportaali Seminaari tutkimuslaitosten ja yliopistollisten sairaaloiden julkaisutiedonkeruusta.
Kansainvälinen liikkuvuus VIRTA-opintotietopalveluun.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Todennetun Osaamisen Rekisteri TOR-Projekti Esa Keränen
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto VIRTA-PROJEKTI.
Julkaisutiedot valtakunnalliseksi tietovarannoksi Korkeakoulujen valtakunnallinen tietovaranto -seminaari Hanna-Mari Puuska CSC – Tieteen tietotekniikan.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto VIRTA-PROJEKTI.
1 ASIAKAS/PALVELIN -JÄRJESTELMÄ Järjestelmän tarkoituksena on mahdollistaa käyttäjän kyselyt tietokantaan asiakasohjelman avulla. Asiakasohjelma ottaa.
Korkeakoulusektorin tiedot Kansalaisen palvelunäkymään VIRTA-opintotietopalvelusta Paula Merikko
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi T odennetun O saamisen R ekisteri TOR Opintopolku ja Oppijan palvelut infotilaisuus Päivi Sassi, OPH.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Haku- ja valintatiedot tietovirtojen kokonaisuudessa Tietovirta- ja sanastotyön koordinaatioryhmän kokous Laila.
EuroSTAT:n tutkintoliikkuvuustilastointi: Korkeakoulututkinnon Suomessa suorittaneiden liikkuvuus Paula Merikko
VIRTA-opintotietopalvelu ja oppijan tietovirrat Tilannekatsaus viranomaisintegraatioihin ja tietovarantoa hyödyntäviin palveluihin Helena Majamäki
VIRTA-opintotietopalvelun tulevaisuuden skenaariot.
Opetus- ja koulutusyhteistyöhön liittyvä korkeakoulujen tietojärjestelmien yhteentoimivuuden kehittäminen ja arkkitehtuurityö – HAHMOTELMAA
Tutkimustietovaranto
SYKSY 2016 Päivi Pakkanen.
KOSKI Kansallisten opiskeluoikeuksien ja suoritusten keskitetty integraatiopalvelu
Muiden palveluiden hyödyntäminen
Tutkimustietojen näkyvyys ja hyödynnettävyys
VIRTA-opintotietopalvelun tutkimuskäytön kehittäminen
Kehittämissuunnitelma ja ennakointi Päijät-Hämeen ennakointiverkosto
VIRTA – Opiskelutietojen kysely -käyttöliittymä
OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖN
Varhaiskasvatuksen tietotuotannon nykytila ja haasteet Tarja Kahiluoto, neuvotteleva virkamies Yleissivistävän koulutuksen ja varhaiskasvatuksen osasto.
VIRTA-julkaisutietopalvelu
06/16.
Ylioppilastutkinto-rekisterin uudistus ja Antero-tietoalusta Tietovirta- ja sanastotyön koordinaatioryhmän kokous 3/2017 Thomas Vikberg
Juuli-julkaisutietoportaali
Tutkimuksen tietovirrat
Tutkimustietovaranto ja tutkimustietovirrat
Opiskelijoiden yhteystiedot ja VIRTA-opintotietopalvelu
OKM:n tietovarastopalvelut -kokonaisuuteen liittyvän tiedon avaaminen
Todennetun Osaamisen Rekisteri TOR
KOSKI-palvelu ja TEM HE 72/2017: Opetushallitus ylläpitää opinto- ja tutkintotietojen luovutuspalvelua, jolla tässä laissa mainituissa rekistereissä ja.
VIRTA-opintotietopalvelu korkeakoulujen toiminnan tukena –kysely Palaute Synenergiaryhmältä ja KOOTuelta Helena Majamäki
Yliopistojen JOO-sopimusta tukeva palvelu
AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA
Oppijan verkkopalvelu eHOPS
Koulutus- ja opetusyhteistyö ja VIRTA-tiedot
KOSKI-palvelu Esitys 3/2018.
Koulutus- ja opetusyhteistyö Opintohallintoon ja kirjauksiin liittyviä kysymyksiä Taustamateriaali kokoukseen (OKM, Ristiinopiskeluhankkeet,
Ajankohtaista VIRTA-opintotietopalvelussa ja oppijan tietovirroissa
Oppijanumeron haku-prosessi ja KOSKI-kuulumiset
Kehittämishankkeista Virtaa ja Synergiaa
Helena Majamäki , Yhteistyökokous Korkeakoulut-Kela-CSC
Muiden palveluiden hyödyntäminen
Opintopolku.fi uudistuu oppijan parhaaksi
Henkilötietojen käsitteleminen VIRTA-tietovarannossa
Esityksen transkriptio:

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Arkkitehtuurivisio

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Nykytila - Rekisterit -Korkeakoulujen opiskelijarekisterien tiedot replikoitu korkeakoulujen valtakunnalliseen tietovarantoon (VIRTA), johon korkeakoulut siirtävät tietoja väliajoin - osa tiheämmin, osa harvemmin. -Ylioppilastutkintorekisteri ylioppilastutkintolautakunnalla. Sen uudistus käynnissä. -Lukion ja sitä alempien “koulutusasteiden” suoritus ja opiskeluoikeustiedot koulutuksen järjestäjien rekistereissä. -Tilastokeskuksella tutkintorekisteri, jossa tutkintosuorituksia -Kelalla tutkintorekisteri, jossa tutkintosuorituksia

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Nykytila - tiedonkeruut/tiedonsiirrot -Korkeasteen tiedot Virtaan ja sieltä viranomaisille -Alemmilla kouluasteilla useita rinnakkaisia viranomaisten toimeenpanemia tiedonkeruita: Tilastokeskus, KELA/ETK, VALVIRA, KARVI, Opetushallitus, jne… -Siirrot eivät ole automaattisia vaan työllistävät koulutuksen järjestäjän “virkailijoita”. Pääsääntöisesti mallia: “Virkailija tuottaa oppilashallintajärjestelmästä siirtotiedoston. Kirjautuu toiseen tietojärjestelmään johon lataa tiedoston.

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi TOR:in tavoitteita -Tiedot saatavilla eri toimijoiden erilaisten toimintaprosessien käyttöön yhdestä luotettavasta ja ajantasaisesta tietolähteestä. -Tiedot kansalaisten käytössä: eTodistus - silloin todistusten paperikopiot menettävät merkityksensä. -Päällekkäisten, mutta formaatiltaan hiukan erilaisten siirtojen korvaaminen. -Koulutuksen järjestäjien työtaakan vähentäminen.

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Tietovirrat

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Haasteita tavoitteiden tiellä -Oppilaitoksien suuri määrä. (3552 oppilaitosta, ammatillisia oppilaitoksia 266) Kun tavoitteena on siirtää tietoa paikallisista rekistereistä keskitettyyn, tulee integraatioyhteyksiä valtava määrä. -Oppilashallintaohjelmia ei ole kovin montaa, mutta asennukset paikallisia. Yhteyksiä siis silti paljon. -Osa järjestelmistä elinkaarensa päässä -Erilaisia tietojen kirjaustapoja koulutuksen järjestäjillä. -Ammatillisen koulutuksen tutkinnon osilla ei ole ollut yhteistä kooditusta.

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Missä master data? Jos tavoitteena on tiedon korkea laatu (ajantasaisuus, oikeellisuus), tarvitaan master datan hallintaa. Selvityksissä tarkasteltu kolmea vaihtoehtoa: Malli 1: TOR säilyttää vain kopiota paikallisista rekistereistä (vrt. Virta). -Luotettavuus kyseenalainen. -Oikea tieto aina tarkistettava paikallisesta rekisteristä -eTodistus ei mahdollinen -Kovin ajantasaista tieto ei luultavasti olisi

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Missä master data? Malli 2: TOR suoritus- ja opiskeluoikeustiedon päätietovarantona (eli, master data lähteenä). Tiedot tallennettaisiin ensisijaisesti TOR:iin. Paikallista kopiota tiedosta voi säilyttää, mutta tiedon oikeellisuus tarkistetaan TOR:ia vasten. -Rekisterin tiedot luotettavia ja ajantasaisia. -eTodistus mahdollista toteuttaa -Kuitenkin epätodennäköistä että lyhyellä tähtäimellä korkeakoulut ja ylioppilastutkintolautakunta saataisiin mukaan.

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Missä master data? Malli 3: Hybridimalli jossa osa tiedoista master datana TOR:ssa ja osa tiedoista vain välittyy TOR:in kautta ●TOR päätietovarantona niiden koulutusasteiden osalta joiden tietoja ei vielä ole missään saatavilla olevassa keskitetyssä rekisterissä. ●TOR välittää sidosryhmille ja kansalaiselle Virran ja Ylioppilastutkintorekisterin tietoja -Tieto pääosin niin luotettavaa ja ajantasaista kuin se voi olla -Tieto kuitenkin epätasalaatuista -Päästään nopeasti liikkeelle -Myöhemmin korkeakoulut voivat myös siirtää tietonsa suoraan TOR:iin.

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi TOR Loogisella tasolla

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Entä miten ne tiedot saadaan sinne TOR:iin? Vaihtoehtoja: 1.Tietojen siirto reaaliaikaisesti rajapinnan kautta. -ei realistista yhteyksien suuren määrän vuoksi. Välissä niin monta palasta jotka voivat “rikki” kummankin pään varotoimista huolimatta. 2. Siirto eränä automaattisesti. -Yhteyksien määrä on edelleen ongelma, mutta koska riippuvuus ei reaaliaikaista, luultavasti mahdollinen vaihtoehto -Sopii huonosti yhteen master data ajatuksen kanssa.

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Entä miten ne tiedot saadaan sinne TOR:iin? 3. Virkailija-avusteinen eräsiirto -Ei juurikaan paranna nykytilaa. Päällekkäiset siirrot jäisivät pois, mutta siirto työllistäisi silti virkailijaa. -Ei voida olettaa siirtoa tehtäväksi kovin usein -Sopii huonosti yhteen master data ajatuksen kanssa 4. TOR palveluna, eli tiedot kirjataan TOR:in käyttöliittymän kautta -Mahdollista vain jos voidaan korvata paikallinen olemassa oleva toiminnallisuus. Muuten tuplatyö virkailijalle. -Ovatko koulutuksen järjestäjät saatavissa yhteiseen prosessiin?

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Tavoitetila Valitaan Master data -malli 3 Pyritään tuottamaan tiedot yhden rajapinnan kautta sidosryhmille Siirretään tiedot koulutuksen järjestäjiltä tor:iin automaattisin eräsiirroin sekä toteuttamalla käyttöliittymä niille toimijoille, joilla ei kyvykkyyttä siirtoon. Eräsiirron ja TOR:in roolin päätietovarantona välinen ristiriita ratkaistaan säätämällä TOR todistustiedon ainoaksi viralliseksi lähteeksi. -> Tämä edellyttää sitä että ne suoritukset joista pitää tuottaa todistus, pitää erikseen vahvistaa TOR:iin. Vaikka opiskelijalle annettaisiin käteen “paperinen todistus”, sen pitää perustua TOR:in tietoihin. * Rajapinnat ulospäin sovittava sidosryhmien kanssa.