Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Muiden palveluiden hyödyntäminen

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Muiden palveluiden hyödyntäminen"— Esityksen transkriptio:

1 Muiden palveluiden hyödyntäminen
TOR Arkkitehtuuri Muiden palveluiden hyödyntäminen Tietovirrat Master data -malli Tietojen siirto

2 Tietovirrat

3 Olemassaolevien palveluiden hyödyntäminen
TOR hyödyntää vähintään opintopolun organisaatiopalvelua, henkilöpalvelua, käyttöoikeushallintaa, ePerusteita, koodistopalvelua, lokalisaatiopalvelua sekä lokituksen komponentteja. Lisäksi iso joukko alemman tason komponentteja ja kirjastoja. Esim. TOR:iin ei tallenneta henkilön perustiedoista muuta kuin oppijanumero. Muut tiedot tallennetaan henkilöpalveluun, josta ne ovat oppijanumerolla haettavissa. TOR kokonaisuus joka koostuu useista eri - jo olemassa olevista - palveluista ja erillisistä fyysisistä tietovarannoista.

4

5 Tiedon loogiset vastuut:
Sanastoa: Master data tietovaranto = synonyyminä käytetään myös termiä “päätietovaranto”. Tietovaranto johon useiden toimijoiden tarvitsema tieto pääasiallisesti tallennetaan ja jonka oikeellisuus pyritään varmistamaan ja johon luotetaan. Kopiotietovaranto, replikoitu tietovaranto = Tietovaranto jossa säilytetään kopiota yhden tai useamman päätietovarannon tiedoista. Looginen tietovaranto= jollekin toimialueelle tärkeiden tietojen muodostama looginen kokonaisuus, joka voi koostua useasta eri fyysisestä tietovarannosta/rekisteristä. Looginen rekisteri = Viranomaisen hallinnoima ja yleensä laissa määritelty yhteenkuuluvista merkinnöistä koostuva tietojoukko, joka voi koostua useasta eri fyysisestä tietolähteestä. Fyysinen tietovaranto = Paikka johon tiedot konkreettisesti tallennetaan.

6 Missä master data? Selvityksissä tarkasteltu kolmea vaihtoehtoa:
Malli 1: TOR säilyttää vain kopiota paikallisista rekistereistä Tiedon laatua vaikea validoida Oikea tieto aina tarkistettava paikallisesta rekisteristä eTodistus ei mahdollinen Tiedot arkistoitava paikallisesti Kovin ajantasaista tieto ei luultavasti olisi

7 Missä master data? Malli 2: TOR suoritus- ja opiskeluoikeustiedon päätietovarantona (eli, master data -lähteenä). Tiedot tallennettaisiin ensisijaisesti TOR:iin. Paikallista kopiota tiedosta voi säilyttää, mutta tiedon oikeellisuus tarkistetaan TOR:ia vasten. Rekisterin tiedot niin luotettavia ja ajantasaisia kuin ne voivat ylipäätään olla. eTodistus mahdollista toteuttaa Koulutuksen järjestäjien arkistointivelvoite voitaisiin hoitaa keskitetysti Kuitenkin epätodennäköistä että lyhyellä tähtäimellä korkeakoulut ja ylioppilastutkintolautakunta saataisiin mukaan.

8 Missä master data? Malli 3: Hybridimalli jossa osa tiedoista master datana TOR:ssa ja osa tiedoista vain välittyy TOR:in kautta TOR päätietovarantona niiden koulutusasteiden osalta joiden tietoja ei vielä ole missään saatavilla olevassa keskitetyssä rekisterissä. TOR välittää sidosryhmille ja kansalaiselle Virran ja Ylioppilastutkintorekisterin tietoja -> asiakkaan näkökulmasta ne olisivat looginen osa TOR:ia Tieto pääosin niin luotettavaa ja ajantasaista kuin se voi olla Arkistointi voidaan osittain hoitaa keskitetysti Tieto kuitenkin epätasalaatuista Päästään nopeasti liikkeelle Myöhemmin korkeakoulut voisivat myös siirtää tietonsa suoraan TOR:iin.

9 TOR Loogisella tasolla

10

11 Tiedon loogiset vastuut
Seurauksia: Koska TOR:in suorituskyky- ja palveluaikavaatimukset ovat huomattavasti kovemmat kuin Virrassa ja Ylioppilastutkintorekisterissä, pitää em. rekistereiden kapasiteettia lisätä ja olisi syytä saattaa ne TOR:in kanssa saman valvontainfrastruktuurin piiriin. “Pitää olla valtuudet uudelleen käynnistää tarvittaessa sunnuntaina klo.06 kaatunut Virta”. On myös syytä pitää ovet avoinna sille että pitkällä tähtäimellä myös näiden tietojen tallentaminen suoraan TOR:iin on mahdollista.

12 Entä miten ne tiedot saadaan sinne TOR:iin?
Haasteita: Oppilaitoksien suuri määrä. (3552 oppilaitosta yhteensä, ammatillisia oppilaitoksia 266, perusasteen yläkouluja 463, Lukioita 401) Kun tavoitteena on siirtää tietoa paikallisista rekistereistä keskitettyyn, tulee integraatioyhteyksiä valtava määrä. Oppilashallintaohjelmia ei ole kovin montaa, mutta asennukset paikallisia. Yhteyksiä siis silti paljon. Esim. Starsoftin Primus n. 300 eri konesalissa. Osa järjestelmistä elinkaarensa päässä Erilaisia tietojen kirjaustapoja koulutuksen järjestäjillä. Ammatillisen koulutuksen tutkinnon osilla ei ole ollut yhteistä kooditusta.

13 Entä miten ne tiedot saadaan sinne TOR:iin?
Vaihtoehtoja: Tietojen siirto reaaliaikaisesti rajapinnan kautta. ei todennäköisesti realistista yhteyksien suuren määrän vuoksi. Välissä niin monta palasta jotka voivat “rikki” kummankin pään varotoimista huolimatta. 2. Siirto eränä automaattisesti. Yhteyksien määrä on edelleen ongelma, mutta koska riippuvuus ei reaaliaikaista, luultavasti mahdollinen vaihtoehto Sopii huonosti yhteen master data ajatuksen kanssa.

14 Entä miten ne tiedot saadaan sinne TOR:iin?
3. Virkailija-avusteinen eräsiirto Ei juurikaan paranna nykytilaa. Päällekkäiset siirrot jäisivät pois, mutta siirto työllistäisi silti virkailijaa. Ei voida olettaa siirtoa tehtäväksi kovin usein Sopii huonosti yhteen master data ajatuksen kanssa 4. TOR palveluna, eli tiedot kirjataan TOR:in käyttöliittymän kautta Mahdollista vain jos voidaan korvata paikallinen olemassa oleva toiminnallisuus. Muuten tuplatyö virkailijalle. Ovatko koulutuksen järjestäjät saatavissa yhteiseen prosessiin? Joillekin pienille toimijoille tehtävä joka tapauksessa

15 Tavoitetila tiedonsiirtoon
Siirretään tiedot koulutuksen järjestäjiltä tor:iin automaattisin eräsiirroin sekä toteuttamalla käyttöliittymä niille toimijoille, joilla ei kyvykkyyttä siirtoon. Seurataan tietojen muuttumista ja lähetetään opiskelijan tiedot vain silloin kun niissä on tapahtunut muutos Eräsiirron ja TOR:in roolin päätietovarantona välinen ristiriita ratkaistaan säätämällä TOR todistustiedon ainoaksi viralliseksi lähteeksi. -> Tämä edellyttää sitä että ne suoritukset joista pitää tuottaa todistus, pitää erikseen vahvistaa TOR:iin. Vaikka opiskelijalle annettaisiin käteen “paperinen todistus”, sen pitää perustua TOR:in tietoihin.

16

17


Lataa ppt "Muiden palveluiden hyödyntäminen"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google