Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

VIRTA – Opiskelutietojen kysely -käyttöliittymä

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "VIRTA – Opiskelutietojen kysely -käyttöliittymä"— Esityksen transkriptio:

1 VIRTA – Opiskelutietojen kysely -käyttöliittymä
Kristiina Lampinen ja Paula Heikkinen Kela, Kehittämispalvelut Etuusjärjestelmäyksikkö, Opintoetuusryhmä VIRTA - yhteistyökokous

2 Esityksen sisältö Tausta Kyseltävät tiedot ja tietojen käyttö
Kelan käyttöliittymä Aikataulu

3 Tausta Kelan tietotarpeet opintotukiasioiden käsittelyssä muuttuvat
Kela on irtisanonut Kansaneläkelaitoksen ja yliopistojen palvelusopimukset opintotukitehtävien hoitamisesta. Sopimus päättyy kaikkien ratkaisutyötä tekevien yliopistojen kanssa viimeistään (kahdeksan yliopistoa). Opintotukilautakunnat lakkaavat lainmuutoksen seurauksena (HE 36/2017) ja lautakuntien tehtävät siirtyvät Kelalle → Vuoden 2018 alusta alkaen kaikki opintotukiasiat ratkaistaan Kelassa.

4 Kyseltävät tiedot ja tietojen käyttö
Käyttöliittymä toteutetaan osana opintotuen ratkaisutoiminnan siirtoa koskevaa projektia. Käyttöliittymän avulla Kelan käsittelijät voivat kysellä rajapintayhteyden kautta CSC:n VIRTA-tietovarannosta opintotuen käsittelyssä tarvittavia opiskelutietoja: Opintosuoritustietoja Liikkuvuusjaksotietoja Lukukausi-ilmoittautumistietoja Tutkintotietoja Opiskeluoikeustietoja

5 Kyseltävät tiedot ja tietojen käyttö
Opintosuoritustiedoista Kelassa kysellään muun muassa: Suorituksen nimi Suorituksen opintopistelaajuus Suorituspäivämäärä Opintosuorituksen laji Suorituksen mahdolliset lisätiedot Suoritus on avoimessa korkeakouluopetuksessa suoritettu Opintosuoritustiedoista ei Kelassa kysellä esimerkiksi: Suorituksen arvosana Käsittelijä kyselee opintosuoritustietoja opintojen edistymisen seurantaan ja enimmäistukiajan pidentämiseen liittyvissä tilanteissa.

6 Kyseltävät tiedot ja tietojen käyttö
Liikkuvuusjaksotiedoista Kelassa kysellään muun muassa: Liikkuvuusjakson myöntäjä Liikkuvuusjakson alkamis- ja päättymispäivämäärä Liikkuvuuden maa Liikkuvuuden tyyppi Käsittelijä voi hyödyntää liikkuvuusjaksotietoja, kun opiskelija hakee opintotukea ulkomaan opiskelujaksolle. Huom.Toistaiseksi Oppilaitosten asiointipalveluun (OPAS) välittyy edelleen todistuspyyntöjä ammattikorkeakouluille ulkomaan opiskelujaksoista ja todistuksia ulkomaan opiskelujaksoista annetaan OPASissa. Kelan toive olisi saada kaikkien korkeakoulujen liikkuvuusjaksotiedot VIRTA- tietovarannosta käyttöliittymän avulla. Liikkuvuusjaksotiedot tarvitaan ennen jaksoa opintotuen tarkistamiseksi.

7 Kyseltävät tiedot ja tietojen käyttö
Lukukausi-ilmoittautumistiedoista Kelassa kysellään muun muassa: Ilmoittautumisen tila (Läsnä / poissa / ym. tiedon tila) Ilmoittautumisen tuloksen alkamispäivämäärä Ilmoittautumisen kohde Lukukausi-ilmoittautumistiedoista ei Kelassa kysellä esimerkiksi: Maksuihin (esim. YTHS) liittyvät tiedot Käsittelijä kyselee lukukausi-ilmoittautumistietoja esimerkiksi tilanteessa, jossa opiskelijan läsnäoloilmoittautumista ei ole saatu syksyllä kuukausittaisessa opiskelutiedostossa, ja opiskelijan opintotuen maksaminen on estynyt. Käsittelijä saa ajantasaisen tiedon, onko opiskelija läsnä oleva. Läsnä- ja poissaolotiedot saadaan edelleen myös kuukausittain opiskelutietojen seurantaa varten.

8 Kyseltävät tiedot ja tietojen käyttö
Tutkintotiedoista Kelassa kysellään muun muassa: Tutkinnon nimi Tutkinnon taso Tutkinnon opintopistelaajuus Tutkintopäivämäärä Tutkinnon koulutusalatieto Tutkinnon myöntänyt organisaatio Käsittelijä kyselee tutkintotietoja esimerkiksi tilanteessa, jossa opiskelija pyytää lakkauttamaan opintotuen valmistumisen perusteella, mutta opiskelija ei ole ilmoittanut valmistumispäivää eikä valmistumistietoa ole vielä saatu kuukausiseurannan tiedostossa. Tutkintotiedot saadaan edelleen myös kuukausittain opiskelutietojen seurantaa varten.

9 Kyseltävät tiedot ja tietojen käyttö
Opiskeluoikeustiedoista Kelassa kysellään muun muassa: Opiskeluoikeuden tila Opiskeluoikeuden tilat 4 (passivoitu) ja 5 (luopunut) tulkitaan Kelassa opintojen keskeyttämiseksi Opiskeluoikeuden tyyppi Opiskeluoikeuden alkamis- ja päättymispäivämäärä Opiskeluoikeus on myönnetty avoimen opintojen perusteella Opiskeluoikeuden organisaatio Opiskeluoikeustiedoista ei Kelassa kysellä esimerkiksi: Opiskeluoikeuden tavoitteena olevat pätevyydet Käsittelijä kyselee opiskeluoikeustietoja esimerkiksi tilanteessa, jossa opiskelija hakee tukea opintoihin, joista ei ole saatu vastaanottotietoa Opetushallituksen Opintopolku.fi –palvelusta.

10 Kelan käyttöliittymä LUONNOS

11 Aikataulu Käyttöliittymän käyttöönotto on 16.12.2017.
VIRTA-tietovarannon tietojen ajantasaisuus on tärkeää, jotta opintotuen käsittelyssä on käytettävissä mahdollisimman oikeat tiedot.

12 Kiitos! Kysymyksiä? Yhteystiedot (jos kysyttävää VIRTA-käyttöliittymän kautta haettaviin tietoihin liittyen): Kelan opintoetuusjärjestelmille avataan lähiaikoina sähköpostilaatikko johon toivomme asiaan liittyvät kysymykset.


Lataa ppt "VIRTA – Opiskelutietojen kysely -käyttöliittymä"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google