ROVANIEMEN KAUPUNGIN TOIMINNANOHJAUSMALLIN JA ORGANISAATION TOIMIVUUDEN ARVIOINTI VÄLIRAPORTTI KESÄKUU 2014 PETRI VIRTANEN & JARI STENVALL © Petri Virtanen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Turun kulttuuritoimen sopimusohjaus
Advertisements

Ä OHJAUSKESKUSTELU JA OHJAUKSEN TY Ö V Ä LINEET Teema 1. Ohjausprosessi ja ohjauksen ty ö v ä lineet Oppilaanohjauksen kehitt ä minen P ä ivi-Katriina.
Omistajapolitiikka tuotannon ohjauksessa ja valvonnassa
Alueverkoston ohjelma Nuorten Ystävien tervehdys, pääsihteeri Arja Sutela Järjestöjen mahdollisuudet Oulun kaupungin kuntalaislähtöisen kaupunkikehittämisen.
ROVANIEMEN KAUPUNGIN TOIMINNANOHJAUSMALLIN JA ORGANISAATION TOIMIVUUDEN ARVIOINTI VÄLIRAPORTTI KESÄKUU 2014 PETRI VIRTANEN & JARI STENVALL © Petri Virtanen.
Innokylä 2.1 – Innovatiiviset julkiset hankinnat Innokylään
SenioriKaste Lapin toiminnallinen osakokonaisuus Ohjausryhmä Projektipäällikkö Leila Mukkala.
Turvallisuustekniikan neuvottelukunta (TENK), Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja Kemianteollisuus ry Kirsi Levä I Turvallisuusosaamisen kehittäminen.
Kommenttipuheenvuoro Koulutusjohtaja Eija Mattila Huittisten kaupunki.
Kanta-Hämeen Sote III Ajankohtaiskatsaus Kanta-Hämeen alueverkosto Jukka Lindberg Projektipäällikkö Hämeen liitto Hämäläisten hyväksi – Hämeen.
Koulutuksenjärjestäjän kommenttipuheenvuoro KJY ry:n aluekehitysseminaari Eeva-Maija Mäntynen, OSEKK:n kehitysjohtaja.
Kulttuurilautakunta /Tarja Saarelainen 1 Transmodernin julkisen hallinnon tilaaja - esimerkkinä kulttuurilautakunta Fokus tehokkuuden, tuottavuuden.
JOHTAMISEN OSA-ALUEET:  Strateginen johtaminen / johtoryhmä  Visio, missio ja strategia  Johtamismetodit / taktiikat  Tavoitejohtaminen, yrityksen.
Hallinnon uudistus Väliraportin tulosten yhteenveto ja jatkotoimenpiteet Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen Hallituksen iltakoulu
Vaikuttavuuden arviointi
Kuntien parhaat palvelukäytännöt Hyvä Suomi
VALTIONEUVOSTON JOHTAMISJÄRJESTELMÄN MALLIKUVAUS
Yhteistyösopimuksen laadinta
Tiedolla johtaminen -Esperin näkökulma Meri Tikka
Tilannekatsaus
Sihteerin ammattitutkinto on uudistettu
Digitalisaation vaatima osaaminen
Innokylän arviointimittari
Tavoitteena poistaa työelämän hukkia (työelämän hukkaa)
Sote-järjestöt osana sosiaali- ja terveydenhuollon uudistumista
1. Strategiasta toiminnan kehittämiseen ja arvioimiseen
Organisaatioiden yhteistyö
Tiimien toimintasuunnitelmapohja
Tiedon hallinnan viitearkkitehtuurin osa-alueet
Monialainen yhteispalvelu
TK- johdon ja PPSHP:n yhteistyöseminaari
Kehityshankkeet Tietoallas toteutus
Kuntauudistushankkeiden tilannekatsaus ja aikataulu
Kuntoutuksen kuumat perunat
Maakunnille siirtyvät tehtävät ja henkilötyövuodet
Strategiset ohjelmat hyvinvointia rakentamassa - kommenttipuheenvuoro Tilaajapäällikkö Taru Kuosmanen T A M P E R E E N K A U.
Maakuntakierros -ETELÄ-SAVO UUDISTUKSENMYLLERRYKSESSÄ?
Maakunnille siirtyvät tehtävät ja henkilötyövuodet
VALTIONEUVOSTON JOHTAMISJÄRJESTELMÄN MALLIKUVAUS
Alueellinen yhteistyö hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä
RAI-välineiden arviointi Rovaniemen omaisten työryhmässä
Mahdollistamme hyvinvointia ja kilpailukykyä liikenteestä.
Terveiset Yö-ryhmästä
TULOKSET OPINNOISTA-TÖIHIN WEBROPOL-KYSELY SYKSY 2017
Tarkastuslautakunnan vpj. Maija Anttila
Haaga-Helia amk Liiketalouden koulutusyksikkö, Helsinki
Yrittäjyys ja yritystoiminta BUS1LH001-opintojakso, 6 op
Helsingin kaupungin avustukset 2017
Väliraportti – taloussuunnittelu työryhmä
Ohjaus ja yhteistyö: toimeenpanosuunnitelman tilanneraportti Maritta Korhonen (puheenjohtaja) Minna Saario (sihteeri)
Viestintäsuunnitelma
Asiakas- ja palveluohjaustyöryhmä helmikuu 2018
Esityksen nimi / Tekijä
HAAGA-HELIA amk Liiketalouden koulutusyksikkö Pasila
Pelastustoimen uudistaminen jatkuu - maakuntauudistus etenee
SDP:n linjaukset sote-valmisteluun
Meneillään oleva tutkimustoiminta/Mari Kivistö
Tulosten raportointi HALLITUKSEN KÄRKIHANKE OSATYÖKYKYISILLE TIE TYÖELÄMÄÄN (OTE) Projektin nimi ja numero SATAOSAA.
Arviointi, vaikutukset ja vaikuttavuus HYTE -työssä
Ohjaus ja yhteistyö -korin tilanne - JORY 7. 5
Kys. 8. Maakunnan talouden ohjaus perustuu erityisesti maakuntalakiin ja maakuntien rahoituslakiin. Ohjaavatko maakuntien rahoitusmalli ja maakuntalain.
Järjestötieto muutoksessa
VamO-hanke tuo asiakasosallisuuden palvelujen kehittämiseen
Ajankohtaiskatsaus kasvupalveluihin
Potilas- ja kansanterveysjärjestöjen näkökulma lääkejakelun kehittämiseen Etusivuvaihtoehto 1.
Video 5: Yleisesti kysyttyjä kysymyksiä ja niihin annettuja vastauksia
Video 4: Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintasuunnitelma
Case-työskentely Rovaniemellä
Koulutuskiertue Suomen Sotaveteraaniliitto, Leena Seppälä.
LUOTTAMUS LIIKUNNAN JA URHEILUN VERKOSTOJEN VALTIONOHJAUKSESSA
Esityksen transkriptio:

ROVANIEMEN KAUPUNGIN TOIMINNANOHJAUSMALLIN JA ORGANISAATION TOIMIVUUDEN ARVIOINTI VÄLIRAPORTTI KESÄKUU 2014 PETRI VIRTANEN & JARI STENVALL © Petri Virtanen & Jari Stenvall 2014

YLEISHAVAINTOJA Havainnot  Rovaniemi on aktiivinen toiminnan kehittäjä. Esimerkiksi sopimusohjaus on aikaansaanut myönteisiä vaikutuksia kuten kustannusten läpinäkyvyyden. Tällä hetkellä toiminnan ja talouden ohjauksen järjestelmä ei tuota riittävästi uudistuskykyä  Rovaniemellä on tiedostettu toiminnan ohjausjärjestelmän muutostarpeet  Ohjausjärjestelmä on kokonaisuudessaan liian sekava © Petri Virtanen & Jari Stenvall 2014 Arvioinnin tekijöiden johtopäätöksiä toiminnanohjauksesta ja organisaatiorakenteista: Toiminnanohjauksen ja organisaatiorakenteen uudistamistarpeet ovat ilmeisiä ja niihin on ryhdyttävä ensi tilassa, Käynnissä olevalla kuntarakenneuudistuksella ja SOTE-uudistuksella tulee olemaan merkittävät heijastusvaikutukset Rovaniemen kaupungin toimintatapoihin.

YLEISHAVAINTOJA HAVAINNOT:  Strategiat eivät juuri ohjaa toimintaa ja valintoja.  Toiminnan ja talouden kiinnittämisessä toisiinsa on edelleen tehtävää  Omistajaohjaukseen on viime vuosina kiinnitetty huomiota, mutta se ei vielä toimi parhaalla mahdollisella tavalla.  Organisaatiorakenne voi olla nykyistä kevyempi © Petri Virtanen & Jari Stenvall 2014 Arvioinnin tekijöiden johtopäätöksiä nykyisestä toiminnanohjausmallista: Toiminnan ja talouden ohjausmallin uudistaminen on välttämätöntä. Uudistamistyössä tulee varmistaa se, että talous ja toiminta nivotaan jatkossa paremmin yhteen ja että organisaation vastuukysymykset selkiinnytetään tässä uudistamistyössä.

KEHITTÄMISSUOSITUKSET © Petri Virtanen & Jari Stenvall 2014

Kaupunginjohtaja kaupunkistrategia, kaupunkiorganisaation uudistaminen, palvelujen järjestäminen ja ulkosuhteiden hallinta Apulaiskaupunginjohtaja konserniyhtiöt, kuntayhtymät ja kaupunkikehitys Johtaja Talous, hallinto, strateginen HR, osallisuus Toimialajohtaja ROVANIEMEN KAUPUNGIN UUSI ORGANISAATIO ( ) Perusteluja KH:n jaostoksi konsernijaosto vastaamaan omistajapolitiikasta Kaupungin virkamiesjohdon tehtäväkuvat uudistetaan selkeiksi vastuualueiksi Siirtyminen toimialajohtajamalliin © Petri Virtanen & Jari Stenvall 2014 Toimialajohtaja Esittely

TILAAJA 1 TUOTANTO- ORGANISAATIO 1 TOIMIALA 3 TOIMIALA 2 TOIMIALA 1 TILAAJA 2 TILANNE NYT: Sopimusohjausmalli TILANNE JATKOSSA: REFLEKSIIVINEN PALVELUSUUNNITTELU JA PALVELUJEN TUOTTAMINEN JAKELUKANAVIA PITKIN TULOSOHJAUSAJATTELUUN (PALVELUKESKUKSET ”MONIASIOINTIPISTEINÄ”) LIITTYEN Asiakasprosessi 1 Asiakasprosessi 2 Asiakasprosessi 3 Asiakasprosessi 4 Palvelutarpeet Tulossopimukset Olennaista: Palvelutarpeiden ymmärtäminen Vaikuttavuus- näkökulma Tilojen yhteiskäyttö TUOTANTO- ORGANISAATIO 2 Palvelu- sopimus KH & LAUTAKUNNAT Matriisitoiminnot toimialojen tukena Nykyisen sopimusohjausmallin parhaat käytännöt siirretään uuteen tulosohjausmalliin © Petri Virtanen & Jari Stenvall 2014 Johtaja Talous, hallinto, strateginen HR, osallisuus

LOPUKSI  Rovaniemen kaupungin toimintamalli ja organisaatiorakenne kaipaavat uudistamista.  Toiminnanohjausjärjestelmää ja organisaatiorakennetta tulee uudistaa ”käsi kädessä” varmistaen koko ajan se, että toiminta ja talous nivotaan uudessa toimintatavassa nykyistä paremmin yhteen.  Toimintamallin kautta pitäisi pystyä nykyistä paremmin keskittymään palveluiden tuottavuuden ja vaikuttavuuden kehittämiseen  Kaupungin ylimmän virkamiesjohdon uudistettu työnjako tekee mahdolliseksi paremman johtamisen ja keskittymisen laajoihin asiakokonaisuuksiin.  Uudistukset merkitsevät toteutuessaan tässä väliraportissa ehdotetussa tavassa sitä, että nykyisestä sopimusohjausmallista siirrytään entistä enemmän kohti tulosohjausmallia ja toisaalta sitä, että nykyiset erilliset tilaaja- ja tuotanto- organisaatio sulautetaan yhteen.  Uudistukset tulee valmistella – tarvittavine hallinto- jne. sääntömuutoksin – syksyn 2014 aikana niin, että uuteen toimintatapaan voidaan toiminnanohjauksen ja organisaatiorakenteen osalta siirtyä jo vuoden 2015 alusta lukien  Toiminnan kehittäminen edellyttää ennakoitavuutta ja keskeisten ohjausprosessien systemaattista määrittelyä © Petri Virtanen & Jari Stenvall 2014

Selvitettäviä asioita: * Ohjausprosessin asiakkaat ja tavoitteet Ohjausprosessien toimintosarjat Ohjausprosessin vastuutahot Ohjausprosessin edellyttämä osaaminen ja resursointi Ohjausprosessin toimivuuden mittaaminen ja uudistaminen Ohjausprosessissa tapahtuva päätöksenteko ESIMERKKI: KESKEISET TOIMINNAN OHJAUSPROSESSIT Elinkeinopoliittinen omistajaohjaus Kuntapalvelujen toiminnan ja talouden ohjaus Sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottaminen © Petri Virtanen & Jari Stenvall 2014