Sananen tiedonhausta osana tieteellistä kirjoittamista Tieteellisen kirjoittamisen kurssi / Hanna Kumpulainen Kalvosarjan pohjana kirjastoamanuenssi Johanna.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
INTERNET-TIEDONHAKU JA GOOGLEN EDISTYNYT KÄYTTÖ
Advertisements

INTERNET-TIEDONHAKU JA GOOGLEN EDISTYNYT KÄYTTÖ
Kirjasto avoimena oppimisympäristönä – kirjastojen tarjontaa yrittäjille.
Systemaattisen tiedonhankinnan perusteet
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
ARTIKKELI- JA LEHTITIETOKANNAT. Sisällöt artikkeliviitetietokannat Arto ja Aleksi Elektroniset lehdet ePress, PressDisplay, Suoma ja Googlen lehdet.
ARTIKKELI- JA LEHTITIETOKANNAT
ELEKTRA - kotimaisia tieteellisiä artikkeleita sähköisessä muodossa Alustus Vapaa pääsy tieteelliseen tietoon -seminaarissa Jyrki Ilva
Lehtiartikkelitietokannat ja elektroniset aineistot Mitä tietoja tai asioita asiakkaat voivat löytää kirjaston elektronisista aineistoista? Faktat, tilastot,
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
FILOSOFIAN KOE YLIOPPILASKIRJOITUKSISSA. Kokeen sisältö -Koetehtävät perustuvat kursseihin FI1-FI tehtävään riittävät 1. kurssin tiedot -Myös oppiainerajat.
Yleiset kompetenssit (Generic competences) Osaamisen kuvaus (description of the competence) Oppimisen taidot (Learning competence) Tradenomi  osaa arvioida.
Tiedonhaku Tiedonhaun käsite ja menetelmät 2. Ryhmätyö 2 ● Muodostetaan 4 henkilön ryhmät ● Keskustelkaa millä tavoilla käytätte internetiä ‒ selailua.
Puheviestintä 2 Palautetaidot ja opponointi Rinna Toikka.
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus Ydinsisältö.
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Kokonaisuus 2 Mistä luotettavaa tietoa lääkkeistä? Lääkekasvatustunti 7–9-luokkalaisille Oppimistavoite: Tavoitteena.
Tiedonhaku ”Tiedon käsitteen kannalta ongelmallista on se, että verkkoihin syötetään ”tietona” mielipiteitä, joiden esittäjistä ja heidän luotettavuudestaan.
Koulutuksen ja opetuksen järjestämisen prosessit
KEHITYSKESKUSTELU - Ennalta sovittu ja suunniteltu keskustelu esimiehen ja työntekijän( voi olla myös tiimin) välillä Tuija Takkula,
Opettaja opettaa persoonallisuudellaan- vai opettaako?
Johdanto Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
Tuotteen dokumentointi
Tietokanta (database) on kokoelma tietoja, jotka liittyvät tavalla tai toisella toisiinsa (esim. henkilö -> auto -> katsastus aika -> …) Tietokannan (relaatiomalli)
Yleistajuisemman artikkelin kirjoittaminen
1. 2. Tapahtuman opinollistaminen-teemoja pohdittavaksi, 1- 7
TAI-E1126 Taidekasvatusseminaari
LUMI-hakupalvelu kokoaa ulkomaisia verkkojulkaisuja
Ennakkotehtävä, työpaja
Tekstin kokonaisrakenne ja argumentointi
Referaatti eli seloste.
LABORATORIOTOIMINNAN AUDITOINTI
Kirjaston tiedonhaku - alakoulu
Viestintä ja tiedonhankinta MA, (Vo 3)
1. Blogin pitäminen ja hallinta
Tiedon hallinnan viitearkkitehtuurin osa-alueet
Laadullisten tutkimusmenetelmien seminaari
Novellianalyysin kirjoittaminen
2. tieto osana maailmankuvaa
YLEINEN TUKI TEHOSTETTU TUKI ERITYINEN TUKI YLEINEN TUKI
Tuottotehtävä tekstitaitokokeessa
Kaivosteollisuus ry:n asiakirjat
Oman alan lehdet (1) Käy lainaamassa oppilaitoksen kirjastosta oman alan lehti. Pohdi ja kirjoita blogiisi (tee oma sivu nimeltään ”Oman alan lehdet”)
Muutamia uskomuksia patenteista
OSUMA-Visio syntynyt työpajassa
näkökulmia toimistotyön organisointiin ja kehittämiseen
Esteellisyys KA-työryhmissä
Kuinka tärkeää tiedon luotettavuus on netissä
9-luokan Ilmiöprojektin tiedonhankinta
Aineisto CANopen projektit Simulointikirjasto Prosessi RDF-malli
Avoin rajapinta Espoon kaupungin internet-sivuille
TYÖPOHJA KESKUSTELUN SUUNNITTELUUN
Microsoft SharePointin mukauttaminen Verkkosivusto
Miksi? Palkanlaskennan koulutusta vähän tarjolla
Koulutus- ja opetusyhteistyö ja VIRTA-tiedot
Kirjoitusviestinnän opinnot yliopistossa
OPH:n kansainvälistymispalvelut –osaston ohjelmia
GDPR:n hyvää syksyn alkua
Elämän syyspuolen suuret päätökset
Esteellisyys KA-työryhmissä
Tilaustoimitusprosessin kuvaus
Päällekkäisyys ja AFO-ontologia
Opettajan pedagoginen ajattelu
KAUPPAHALLI PAIKKA: ”Kauppahalli”, jossa myyjät ja ostajat kohtaavat
Hyvinvointi- ja terveyserot -sivusto
ESITELMÄ OMALTA AMMATTIALALTA
Tervetuloa uuteen PowerPointiin
TYÖPOHJA KESKUSTELUN SUUNNITTELUUN
Raportointiharjoitus
Suomi.fi-viestien käyttöönotto
Mitä SFX-ylläpitäjän kannattaa tietää e-aineistojen hankinnasta
Esityksen transkriptio:

Sananen tiedonhausta osana tieteellistä kirjoittamista Tieteellisen kirjoittamisen kurssi / Hanna Kumpulainen Kalvosarjan pohjana kirjastoamanuenssi Johanna Lahikaisen esitys Tieteellisen kirjoittamisen kurssilla

Informaatiolukutaito Informaatiolukutaidon omaava henkilö kykenee määrittelemään tarvittavan tiedon laajuuden pääsemään käsiksi tarvittavaan tietoon tehokkaasti arvioimaan tietoa ja sen lähteitä kriittisesti liittämään valitun tiedon omaan tietopohjaansa käyttämään tietoa tehokkaasti saavuttaakseen tietyn päämäärän ymmärtämään tiedon käyttöön liittyviä taloudellisia, oikeudellisia ja yhteiskunnallisia kysymyksiä ja toimimaan eettisesti ja laillisesti hakiessaan ja käyttäessään tietoa.

Informaatiotulva  informaatioähky? Paha informaatioähky voi ilmetä muun muassa analyysiparalyysinä: ihminen on kykenemätön tekemään päätöksiä. Yksi lähestymistapa on koulutus, jossa ihminen oppii arvioimaan itselleen tarpeellista tietoa ja tuottamaan sitä itse (Drew Whitworth).

Kysymyksiä tiedonhaun aluksi Mitä haluat tietää? -> tutkimuskysymys/hypoteesi Mihin tarkoitukseen tarvitset tietoa? Tarvitsetko yleistä vai tieteellistä tietoa? Kuinka syvällisesti aiheeseen pitää perehtyä? Paljonko aikaa/resursseja on käytössä? Mitä tiedät jo entuudestaan? Mistä näkökulmasta lähestyt aihetta? Mitä aiheeseen kuuluu, mitä ei? Mitkä ovat aiheen pää- ja sivukysymykset? Minkä ikäistä tietoa tarvitset? Tiedonhaku, kuten myös kirjoittaminen, on avoin prosessi, jonka aikana esimerkiksi alkuperäinen (tutkimus)kysymys voi tarkentua tai jopa muuttua.

Painetun lähteen arviointi Painetun aineiston arviointi on usein yksinkertaisempaa kuin verkkotiedonlähteiden, koska painettu aineisto käy läpi asiantuntija-arvioinnin tai toimitusprosessin ennen julkaisemista.

Painettujen lähteiden keskeisimmät sisällönarviointikriteerit ovat seuraavat: Luotettavuus – Kuinka virheetöntä ja luotettavaa sisältö on? Onko sisältö arvioitua tai toimitettua? Asiantuntemus – Onko kirjoittaja alansa asiantuntija? Kuinka arvostettuja ja tunnettuja ovat julkaisija ja kustantaja? Puolueettomuus – Onko sisältö puolueetonta, vai yrittääkö kirjoittaja vaikuttaa lukijan mielipiteisiin? Onko sisältö tasapuolista, objektiivista? Ajantasaisuus – Minkä ikäistä tieto on? Onko julkaisuajankohta helposti löydettävissä? Kattavuus – Kattaako sisältö aiheen laajasti? Onko jokin asia selkeästi jätetty käsittelemättä ja miksi? Kuinka syvällistä aiheen käsittely on? ( / html)

Mitä hakukone (esim. Google) ei löydä? Arvioidaan, että jos kaikki sanahakukoneet yhdessä etsivät tietoa samasta aiheesta, ne löytävät vain noin 85 % verkossa olevasta aineistosta. Sanahakukoneet eivät löydä esimerkiksi sivuja, joilta linkitys hakukoneisiin on kielletty/estetty sivuja, joille pitää rekisteröityä, vaikka ne olisivatkin maksuttomia. kaikkia tietokantoja uusimpia tiedostomuotoja (esimerkiksi opiskeluaineistoja, jotka esitetään flash-animaatioina) joitakin monitasoisten sivustojen "syvemmällä olevia sivuja" tai asiakirjojen "alalukuja" (tai ne jäävät tuloslistojen "hännille"). suuria tiedostoja, esimerkiksi yli 0,51 MB:n tiedostoja (monet tieteelliset tutkimukset voivat ylittää tämän rajan). kuvatiedostoja, jollei niiden lähettyvillä ole kuvaa selittävää tekstiä sellaisia dynaamisia www-sivuja, joiden sisältö muuttuu jatkuvasti. Tällaisia ovat useimmat verkkolehtien uutissivut. ( / / html)

Tietokannat Tietokanta voi olla Viitetietokanta – kokoelma viitteitä painettuihin teoksiin, teoksien tai lehtien artikkeleihin (HELKA, Linda, Arto) Kokotekstitietokanta – kokoelma kokotekstejä, esimerkiksi lehtiartikkeleita (NELLIstä löytyviä: Academic Search Complete, JSTOR) Faktatietokanta – kokoelma numeerista tai muuta ns. faktatietoa, esimerkiksi tilastoja, impact factoreita Kirjastoluettelo HELKA ja tiedonhakuportaali NELLI

Avoin verkko vs. internet (Alaterä & Halttunen 2006) TietokantaAvoin verkko / Internet Määritelty kokonaisuusLeviää kuin avaruus Tietty sisältö, tietyt tuottajat Tiedon tuottaja voi olla lähes kuka tahansa, sisältö riippuu tuottajista Sisällön kontrolli ja standardisointi Ei yhteisiä sopimuksia eikä standardisointia Järjestelmää varten luodut hakumahdollisuudet Ei alun perin luotu tiedonhakua varten, hakujärjestelmiä luodaan kilpaa kehityksen kanssa PäivitysVanhaa ja uutta sekaisin

Lähde Lahikainen Johanna: Tieteellinen kirjoittaminen – kirjaston näkökulma. Luento tieteellisen kirjoittamisen kurssilla syksyllä 2011.