Sairaudet ja niiden ehkäisy Yleisesti kansanterveydestä.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Yhdessä työkyvyn tukena – TELAn koulutuskiertue
Advertisements

Duodecimin ratkaisut terveyden ylläpitoon
MUISTISAIRAUTTA VOI ENNALTAEHKÄISTÄ
KANSANTERVEYS TERVEYSTIETO 2011.
Terveyden edistämisen politiikkaohjelma Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelman asiantuntijaryhmä
Terveyden edistäminen
Kansantaudit.
Matti Rautalahti Syöpäjärjestöt
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen uudessa terveydenhuoltolaissa ja kuntien ja sairaanhoitopiirien yhteistyössä – sisäistetäänkö salutogeneettinen.
Mitä terveys on? s. 8 – 15.
Ympäristöterveys.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet eli tule-sairaudet
Vaikuttavat suuresti väestön terveyteen s
Etelä-Karjalan hyvinvointistrategia 2010 Terveyden ja sairaanhoidon kehittämisalue.
Terveyden edistäminen diakoniatyössä
Kappale 21 Kansantaudit ovat väestössä yleisiä sairauksia. Näiden ehkäisy tuottaa suuria säästöjä terveydenhoitokuluissa. Suomalaisten kuolinsyyt kuvassa.
TYÖTERVEYSLÄÄKÄRIN NÄKÖKULMA
TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA
Työikäiset ja verisuonisairaudet Sekundaaripreventiosta primaaripreventioon!
Kansanterveystyö s Kansanterveystyö lisää tietoa ja ymmärrystä tutkimukset tutkimukset tilastot tilastot rekisterit rekisterit.
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Sydän- ja verisuonitaudit
Diabetes.
Diabetes (sokeritauti).
Sydän- ja verisuonitaudit
Terveys kansanterveysohjelma
Hurtig TE1 Terveyden edistäminen ja terveyserojen kaventaminen.
Yo-tehtävä syksy -07 Suomessa on tuhansia rockyhtyeitä. Pohdi, minkälaisia terveysvaikutuksia tähän harrastukseen tai työhön voi liittyä.
UUSI yo-tehtävä, joka mittaa arviointikykyä  Suomen kansalliseen rokotusohjelmaan sisällytettiin vuonna 2013 papilloomavirusrokote (HPV) vuotiaille.
D IABETES JA MBO T EKIJÄT : M ATIAS, M IKKO JA H ENRIK.
Pitäisikö terveyseroja pyrkiä kaventamaan? Miten? Pitäisikö jokaisen kustantaa omista elintavoista johtuvien sairauksien kustannukset? Miksi?
Kansantaudit Tartuntataudit
PROMOOTIO JA PREVENTIO, VÄESTÖSTRATEGIAT
Suojelee ja edistää suomalaisten terveyttä
Te3 KANSANTERVEYDEN HISTORIAA SUOMESSA
Kansanterveys. Kansanterveystyö Kansanterveystyön keskeisenä tavoitteena on väestön tai sen osan terveydentilan ja hyvinvoinnin parantaminen Kansanterveyttä.
Keski-Suomen Kansanterveyden edistämiskeskus-hankkeen JUHLASEMINAARI Jyväskylä
Mitä yksilö / yhteisöt / yhteiskunta voi tehdä ehkäistääkseen mielenterveyden häiriöitä? vastaa vain siihen, mitä kysytään (keskity tähän koko vastauksen.
Mikä näistä mielestäsi kuvaa terveyttä? Perustele.
TE3 TERVEYDENHOITOA LUVULTA ALKAEN Hurtig
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Terveystiede oppiaineena. Monitieteisyys taloudellinen näkökulma historiallinen näkökulma liikuntatieteellinen näkökulma biologinen, lääketieteellinen.
1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.
Muistisairaudet dementia ja Alzheimer. Miten syntyy ja mitkä tekijät vaikuttavat? Dementian yleisin syy on alzheimerin tauti (yli 50%) tai vaskulaarinen.
Mitä terveys on? s. 8 – 15.
Kansanterveystyö Yksilöön, yhteisöihin ja ympäristöön kohdistuva terveyden ylläpito ja edistäminen, sairauksien ehkäiseminen sekä sairaanhoito 1972 kansanterveyslaki.
Pitäisikö terveyseroja pyrkiä kaventamaan. Miten
NYKYAIKA JA TERVEYS Hurtig
ERI AIKAKAUSIEN NÄKEMYKSIÄ TERVEYDESTÄ
Tuki- ja liikuntaelintensairaudet
5. Mitä kansanterveydellä tarkoitetaan
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
Mikä näistä mielestäsi kuvaa terveyttä? Perustele.
Onko meillä syytä olla huolissaan?
Metabolinen oireyhtymä
TE1 Terveyden perusteet
kysymyksiä Mikä on diabetes?
UNI JA LEPO.
Tules, diabetes, MBO ja keuhkosairaudet
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Yleisimpiä tarkasteltavia näkökulmia (1/3):
Terveystiede oppiaineena
Näkökulmia vastaamiseen
Mielenterveystyön kehittämissuunnitelma
Valvira Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto
Kansanterveys ; koko väestön terveys
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Hyvät käytännöt pysyvään käyttöön Tavoitteet:
Esityksen transkriptio:

Sairaudet ja niiden ehkäisy Yleisesti kansanterveydestä

KANSANTERVEYS Yksilöön, väestöön ja elinympäristöön liittyvää terveyden edistämistä ja sairauksien ja tapaturmien ehkäisyä sekä sairaanhoitoa Voidaan mitata eri indikaattoreilla, kuten  eliniän odote  kuolleisuus  kuolinsyyt  lääkärissäkäyntien määrä  työkyvyttömyyseläkkeiden määrä

KANSANTAUDIT Yleisiä ja pitkäaikaisia sairauksia, joilla on suuri vaikutus väestön terveydentilaan Aiheuttavat eniten haittaa väestössä Aiheuttavat yhteiskunnalle todellista haittaa

Muutos tartuntataudeista elintapasairauksiksi  Lepra  Kolera  Rutot  Isorokko  Tuberkuloosi  Kuppa, tippuri  Kurkkumätä  Polio  Sydän- ja verisuonitaudit  Syövät  Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet  Mielenterveyden ongelmat  Hengityselinten sairaudet  Allergiat  (Tyypin 2) diabetes  Tapaturmat  Infektiotaudit PERIMÄLLÄ OMA VAIKUTUKSENSA

YLEISESTI MELKEIN KAIKKIA KANSANSAIRAUKSIA VOIDAAN EHKÄISTÄ TERVEILLÄ ELÄMÄNTAVOILLA ELI: riittävästi monipuolista (sydän- ja verenkiertoelimistöä sekä lihaksistoa ja nivelistöä vahvistavaa kuormittavaa) liikuntaa tarkoituksenmukainen terveyspalvelujen käyttö (myös rokotukset, preventiiviset toimenpiteet) terveellinen, monipuolinen, kuitupitoinen ravinto (tärkeää esim. painonhallinnassa, verenpaineen hallinnassa ja suolistosyöpien ehkäisyssä) riittävä lepo, liiallisen stressin välttäminen normaalin painon säilyttäminen (ylipaino lisää mm. diabeteksen ja TULE- sairauksien riskiä) tupakoinnin välttäminen alkoholin kohtuukäyttö (alkoholin käyttö voi lisätä esim. tapaturmariskiä, ylipainoriskiä sekä sydän- ja verenkiertoelinten sairauksia)

Kansantautien ehkäisystrategiat Korkean riskin strategia – Suunnataan ehkäisytoimet niihin, joilla on suurin sairastumisvaara Väestöstrategia – Pyritään vaikuttamaan koko väestön elintapoihin

KANSANTAUTIEN EHKÄISYSTRATEGIAT KAIKILLA PREVENTION TASOILLA Enemmän ja parempia palveluita niille, joilla kansantauteja eniten on, eli VANHENEVALLE VÄESTÖLLE! Ikääntyvän väestön työ- ja toimintakyvyn ylläpitäminen Terveyteen vaikuttavien elintapojen tarkkailu ja kulutukseen vaikuttava lainsäädäntö Kansantautien ehkäisyyn panostaminen Hoidon saatavuuden parantaminen Väestöryhmien terveyserojen supistaminen Hyvät terveydenhuoltopalvelut, hyvä sosiaaliturva → elinolojen parantaminen etenkin heikko-osaisilla Järkevästi kohdennettua tehokasta tiedotusta ja valistusta

Prevention tasot Promootio = mahdollisuuksien luominen Primaaripreventio = riskitekijöiden ja haittojen ehkäisy Sekundaaripreventio = hoito Tertiaaripreventio = kuntoutus, haittojen minimointi