Diabetes. Mitä diabetes on? ▪ Diabetes on sokeriaineenvaihdunnan sairaus. ▪ Diabetes johtuu insuliinin tuotannon vähenemisestä tai sen lakkaamisesta haimassa.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Aivoverenkierron häiriö oireina mm.
Advertisements

KANSANTAUDIT.
AIVOVERENKIERRON HÄIRIÖT
DIABETES DIABETES ON TAUTI, JOSSA ELIMISTÖN HIILIHYDRAATTIEN SIETOKYKY ON HEIKENTYNYT ja eri mekanismeillä sitten aiheutuu verensokerin kohoaminen. Korkea.
Voiko tyypin 1 diabeetikko sairastua tyypin 2 diabetekseen?
Diabetes s. 65 –
Diabetes mellitus Leena Lahti.
Elimistön tasapaino.
Kappale 10 Umpieritys ja hormonit.
Kappale 21 Kansantaudit ovat väestössä yleisiä sairauksia. Näiden ehkäisy tuottaa suuria säästöjä terveydenhoitokuluissa. Suomalaisten kuolinsyyt kuvassa.
TYÖTERVEYSLÄÄKÄRIN NÄKÖKULMA
DIABETEKSEN ITSEHOITO
TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA
HIILIHYDRAATIT.
HIILIHYDRAATIT.
DIABETES.
- Se suomalaisten juttu
Sydän- ja verisuonitaudit
Diabetes.
Diabetes (sokeritauti).
Sydän- ja verisuonitaudit
Hypoglykemia eli alhainen verensokeri
Verenpainentauti & Sepelvaltimotauti & Sydäninfarkti
TYYPIN 1 DIABETES Suomessa on noin tyypin 1 diabeetikkoa.
Paranitko lääkkeistä huolimatta? Helena Puistola Sairaanhoitaja-terveydenhoitaja, Terveystieteiden maisteri.
Diabeteksen hoitotyö. Diabetes mellitus (DM) (”sokeritauti”) Diabetesta sairastaa n suomalaista Millainen tauti on diabetes?  Nykykäsityksen.
Asetonitauti eli ketoosi Emilia ja Viivi S14LELHOB.
SYDÄN- JA VERISUONITAUDIT
Verensokerin (glukoosin) viitearvot – plasmasta
D IABETES JA MBO T EKIJÄT : M ATIAS, M IKKO JA H ENRIK.
Kansantaudit Tartuntataudit
PROMOOTIO JA PREVENTIO, VÄESTÖSTRATEGIAT
Oppiainerajat ylittävä tehtävä. Aiheeseen liittyviä YO-tehtäviä  Kuvaile osteoporoosin syitä, seurauksia ja ehkäisykeinoja (S 2007), BIOS 4, s. 91 
Tyypin 2 diabetes Aikuistyypin diabetes. Yleisyys Suomessa diabetesta esiintyy tiedettävästi :lla ihmisellä ja henkilöä sairastaa sitä.
Sairaudet ja niiden ehkäisy Yleisesti kansanterveydestä.
Taukoliikunnasta energiaa! Vinkkejä istumisen tauottamiseen.
ALUEELLINEN DIABETESKOULUTUS KETOASIDOOSI  Nuoria tyypin 1 diabeetikoita kuollut viime vuosina  70-90% tyypin 1 diabeetikoita  Epäiltävä.
Metabolinen oireyhtymä. MBO eli metabolinen oireyhtymä tarkoittaa tilaa jossa henkilöllä on samaan aikaan useita terveydelle haitallisia tiloja yhtä aikaa.
6. SYÖPÄ TERVEYSTIETO 9. MIKÄ SAIRAUS ON KYSEESSÄ?  Sairauden latinankielinen nimi tarkoittaa rapua.  Sairaudesta on tietoja jo muinaisesta Egyptistä.
RAVINTO 9LK.. TUTKIJARYHMÄT A, B, C, JA D – VALITSE TEHTÄVÄ PARIN KANSSA TAI YKSIN Perehdy aiheeseesi Tee tehtävät käyttäen oppikirjaa ja nettiä – luotettavia.
VATSAKIPU JA RUUANSULATUSVAIVAT. YLEISTÄ VATSAVAIVOISTA OHIMENEVÄT VATSAKIVUT OVAT IHAN NORMAALEJA JOKAISELLA IHMISELLÄ JOIDEN TAKIA EI KANNATA MENNÄ.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
Diabetes mellitus Johdantoa sairauteen.
Tyypin 2 Diabetes mellitus.
Tyypin 2 eli aikuisiän diabetes
I TYYPIN DIABETEKSEN LÄÄKEHOITO
Tyypin 2 eli aikuistyypin diabeteksen lääkehoito
Hevosen metabolinen oireyhtymä Yleistyvä elintasosairaus
Epilepsia.
Ruuansulatus Ihminen koostuu: vedestä, noin 63% painosta
KEUHKOSYÖPÄ …..
Alkoholin haittavaikutukset
Verensokerin säätely Veren glukoosi on pääasiallinen solujen energianlähde Elimistömme pyrkii pitämään verensokerin mahdollisimman tasaisena Säätely tapahtuu.
Päänsärky – ”kansantauti” % / 20-45v
Onko meillä syytä olla huolissaan?
Metabolinen oireyhtymä
Hevosen metabolinen oireyhtymä Yleistyvä elintasosairaus
kysymyksiä Mikä on diabetes?
Tules, diabetes, MBO ja keuhkosairaudet
Keuhkosyöpä Keuhkosyöpä syntyy, kun keuhkoputken tai varsinaisen keuhkokudoksen solut muuttuvat pahanlaatuisiksi. Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä.
Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät.
Diabetes eli sokeritauti
MBO eli metabolinen oireyhtymä
diabetes mellitus tai sokeritauti
Syöpä.
Diabetes - aineenvaihdunnan sairaus, jossa verensokeri on koholla
Kansantaudit Suomessa
Idan tarina DM1 on energia-aineenvaihdunnan häiriö/sairaus, jossa haima ei eritä insuliinia ollenkaan. Keho tarvitsee insuliinia sokerin pilkkomisessa.
Umpieritysrauhasten sairaudet
Kansanterveys ; koko väestön terveys
Esityksen transkriptio:

Diabetes

Mitä diabetes on? ▪ Diabetes on sokeriaineenvaihdunnan sairaus. ▪ Diabetes johtuu insuliinin tuotannon vähenemisestä tai sen lakkaamisesta haimassa. ▪ Diabeteksessa veren sokeripitoisuus kasvaa liian suureksi. ▪ Ravinnossa olevat hiilihydraatit hajoavat glukoosiksi ja kulkeutuvat vereen. ▪ Normaalioloissa kun veren glukoosipitoisuus kasvaa, haima erittää insuliinia, joka auttaa siirtämään glukoosia soluihin ja alentamaan veren glukoosipitoisuutta.

Diabetestyypit ▪ Tyypin 1 diabetes ▪ Tyypin 2 diabetes ▪ Raskausdiabetes ▪ Muista syistä johtuva diabetes ( Syynä esim. haimatulehdus, hormonitoiminnan häiriö, haiman leikkaus tai hemokromatoosi eli raudanvarastoitumistauti.)

Tyypin 1 diabetes ▪ Alkaa usein jo lapsuudessa tai nuoruusvuosina. ▪ Insuliinia tuottavat solut tuhoutuvat ja insuliinin tuotanto loppuu. ▪ Insuliinihoito on välttämätön. Tyypin 2 diabetes ▪ Solujen kyky reagoida insuliiniin heikkenee. ▪ Insuliiniresistenssi lisää insuliinin tarvetta. ▪ Metabolinen oireyhtymä eli MBO.

Oireet Tyypin 1 diabetes ▪ pahoinvointi ▪ oksentelu ▪ vatsakivut ▪ asetonin haju hengityksessä ▪ uneliaisuus ▪ lopulta tajuttomuus. Tyypin 2 diabetes ▪ väsymys ▪ vetämättömyys varsinkin aterioiden jälkeen ▪ masennusta ja ärtyisyyttä ▪ jalkasärkyjä ▪ näön heikkenemistä ▪ tulehdusherkkyyttä.

Yleistä Yleistyvä diabetes ▪ Suomen nopeimmin yleistyvä kansantauti on tyypin 2 diabetes. ▪ Varmaa syytä yleisyyteen ei toistaiseksi tiedetä. ▪ Tyypin 1 ja 2 diabetesmuodot ovat Suomessa ylestyneet. Diabeteksen hoito ▪ Hoitamattomana riski liitännäissairauksiin mm vaurioittaa verisuonia. ▪ Säännöllinen liikunta, terveellinen ravinto ja painon hallinta välttämättömiä.

Video Diabeteksesta

Lähteet ▪ Suomen diabetesliitto ▪ Wikipedia ▪ YouTube ▪ Ystävämme Anni ja Ronja<3