Hallitusohjelman vaikutukset haavoittuvassa asemassa oleviin Pasi Moisio Sosiaalipolitiikan tutkimusyksikkö Järjestelmät -osasto Terveyden ja hyvinvoinnin.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Leikkaukset koulutuksesta ja tutkimuksesta. Leikkaukset koulutukseen ja tutkimukseen tällä hallituskaudella Leikkauksia on tehty • laskennallisista valtionosuuksista,
Advertisements

Taloustutkijan terveiset hallitusohjelman valmisteluun Pasi Holm Pellervon Päivä
Sisämarkkinoilla selvitään, mutta Miten käy EU:n sosiaalisen ulottuvuuden globalisaation puristuksessa?
Onko mahdollista yhdistää Vihreä verouudistus ja tuloerojen kaventaminen? Anni Sinnemäki
Kulttuuri- ja nuorisoalojen kunta- ja järjestötoimijoiden koulutus- ja verkostoitumispäivä Yhteisöllisyys ja hyvinvointi Hannu Kareinen.
TOP3 – PAMin kärkiteemat keväällä 2013 PAMin kärkiteemat kevät 2013.
HE 112/2013 Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi 2014 Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan asiantuntijakuuleminen Erityisasiantuntija.
Kuntien juridinen asema: itsehallinto, tehtävät ja rahoitusperiaate Kuntatalo Heikki Harjula.
Työelämäosallisuuden lisääminen on YHTEINEN ASIA Asiantuntijaryhmän ehdotukset heikossa työmarkkina-asemassa olevien henkilöiden työelämäosallisuuden lisäämiseksi.
Hyvinvointivaltio ja vapaaehtoistyö osana kansalaisyhteiskuntaa Sakari Möttönen
Tutkimusosasto Perusturvan kipupisteet ja Kelan asiakaskyselyt Pertti Honkanen
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND 1 Suomen talouden näkymät Pääjohtaja Erkki Liikanen
Kirjoita otsikko tähän Kainuun hallintokokeilun päättyminen/Seurantasihteeristön loppuraportti 5/13 Valtiovarainministeriö / Esa Toivonen / Kalevi.
Talouspolitiikka ja kunnat Valtiovarainministerin valtiosihteeri Tuire Santamäki-Vuori
Timo Soini, Perussuomalaiset
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Hyvinvointivaltion tila 2010-luvulla Tiivistelmä Palkansaajien tutkimuslaitoksen raportista.
Hyvinvointiyhteiskunnan kunto-ohjelma ja yritysten kilpailukyky Jyri Häkämies Elinkeinoelämän keskusliitto
Kokeilut Suomen uudistamisessa Karina Jutila. Tekemättömyydestä ratkaisuun Ongelman havaitseminen Tahto ratkaista Erimielisyys ratkaisuvaihtoehdoista.
Pohjois- Suomen Kompassi Pohjois-Suomen strategia, s. 35: ”Lapin ja Oulun yliopistojen yhteistyöllä, verkottumalla myös Kainuuseen ja Keski-Pohjanmaalle,
Julkisen talouden sopeutus ja palkkaverotus
Vihreiden tavoitteet sosiaaliturvan uudistukselle 1.Perusturvaa parannettava 2.Henkilökohtaisuutta vahvistettava 3.Byrokratiaa vähennettävä 4.Työnteon.
Georg Henrik Wrede1 Lapsi- ja nuorisopolitiikan uudistuvat tavoitteet.
Valtion PARAS –hankkeen tilanne Jaana Simola Päijät-Hämeen liitto, Hämeenkatu 9 A, LAHTI
Ajankohtaista toimeenpanon näkökulmasta Toimintaryhmien puheenjohtajien tapaaminen Tampere Kirsi Murtomäki ylitarkastaja Varainhoito-osasto.
Sosiaaliturvan ABC toimittajille Kela lainsäädännön toimeenpanijana
TYÖLLISYYS- JA KASVUSOPIMUKSEN OSTOVOIMATARKASTELU.
ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS, ETLA THE RESEARCH INSTITUTE OF THE FINNISH ECONOMY Mitä hyvinvointivaltion pelastamiseksi tarvitaan? Vesa Vihriälä 14.4.
1 Työnhakijoiden terveyden edistäminen Matti Heikkinen.
Julkinen Suomen Pankki Suomen talouden vaikeuksien voittaminen Lauri Kajanoja
ONKO EUROOPPA JAPANIN TIELLÄ? OP-ryhmän tutkimussäätiön teemapäivä VTT Jaakko Kiander.
Innovatiiviset hankinnat vauhdittamaan SOTE-kehitystä Kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee STM, Meritulli.
Perustoimeentulotuki siirtyy Kelaan – miten asiakas saa sosiaalityön palvelut? Eduskunta, Pikkuparlamentin Kansalaisinfo Minna Kivipelto, THL.
Asuntomarkkinat Asuntovaikuttajien areena Hotelli Scandic Park Helsinki Elinkeinoministeri Olli Rehn Mikä on järkevää alue- ja kaupunkipolitiikkaa?
Talousarvio 2010 ja taloussuunnitelma Tiedotustilaisuus Kaupunginjohtaja Mauri Gardin.
HYVINVOINTI JA SOSIAALIPOLITIIKKA Toni Uusimäki
HAVI Hallitusohjelman toimeenpano aluehallintovirastoissa Selvityshanke 9/2015-1/2016 Sidosryhmäyhteistyöhankkeessa
Work Research Centre University of Tampere Toisen asteen koulutuksen läpäisy ja keskeyttäminen: valikoituja tuloksia Simo Aho Ari Mäkiaho.
Strategian kansalaisosion toimeenpano Johtoryhmä Teemupekka Virtanen, STM Karri Vainio, Kuntaliitto/AKUSTI.
OP Ryhmän tutkimussäätiön teemapäivä Vallila Helsinki Elinkeinoministeri Olli Rehn Raha- ja talouspolitiikka pitkittyneessä 0-kasvun ja 0-koron.
SAK:N EHDOTUS TYÖMARKKINOIDEN KRIISISOPIMUKSEKSI 24. SYYSKUUTA 2015.
Tulevaisuuden kunta – parlamentaarinen työryhmä
HT Eero Laesterä – KTM Tuomas Hanhela – KTM Katja Pesonen
Sosiaali- ja terveydenhuolto viidelle sote-alueelle
Kunta- ja sote -uudistus hyvinvoinnin ja terveyden edistäjänä
ASUMISPERUSTEINEN SOSIAALITURVA -Työpaja I Puhdas pöytä
Digitalisaation ohjausmalli
Hannele Tanhua & Sirkka Kiuru
Alla on katkelma pääministeri Juha Sipilän hallituksen ohjelmasta keväältä Julkisen talouden tasapainottaminen käynnistetään välittömästi. Suomen.
Kasvatus- ja opetuslautakunta/huhtikuu 2017
Kuntatalouden kehitys vuoteen 2021 Lähde: Kuntatalousohjelma 19. 9
Sivistystoimialan/Kasvatus- ja opetuslautakunnan tilinpäätös 2016
OMA –projektiryhmäläisten kanta – vuoden lisäaika reformin säädöksiin?
Seppo Laakso Näkökulmia väestöennusteisiin
Suomen talouden tulevaisuus
Kuntaliiton kehittämistoiminnan vaikuttavuus
SAK:n luottamushenkilöpaneeli 11/2016
KESTÄVYYSVAJE.
Tarkastuslautakunta /
Arvio maan hallituksen 8. 9
Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali- ja terveysasiat
Puolue D Vaihtoehtobudjetti vuodelle 2018:
KESTÄVYYSVAJE.
SAK:N EHDOTUS TYÖMARKKINOIDEN KRIISISOPIMUksekSi 24. SYYSKUUTA 2015
Vaasan kaupunki Talousarviokehys 2009 Kaupunginvaltuuston info 26. 5
Kuntien ja kuntayhtymien toimintamenojen
Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta
Kuntien ja kuntayhtymien talous, mrd. € (painelaskelman mukaan)
Potilas – renki vai isäntä
Lähde: Kuntaliitto/Sanna Lehtonen
TEHTÄVÄ s . 95.
Esityksen transkriptio:

Hallitusohjelman vaikutukset haavoittuvassa asemassa oleviin Pasi Moisio Sosiaalipolitiikan tutkimusyksikkö Järjestelmät -osasto Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Sosiaaliset oikeudet ja säästötoimet Kelan auditorio, Helsinki

Ratkaisujen Suomi HO on rakenteeltaan ja sisällöltään kaksijakoinen: Ohjelmaosio painottaa uudistumista ja luottamusta, HO liitteissä ja RAPO uudistuksissa esitetään mittavia julkisten menojen ja tehtävien karsimisia. Kilpailukyvyn ja työllisyyden parantaminen sekä julkisen talouden tasapainottaminen keskeisimmät tavoitteet. Edellisiin hallitusohjelmiin verrattuna ohjelma on – konkreettinen ja fokusoitu, – siinä esitetään julkisten menojen ja tehtävien vähentämistä ja – rakenteellisia uudistuksia työmarkkinoille. Julkisen sektorin uudistamisen keinot RAPO:n lisäksi hallinnon ja palvelujen digitalisaatio, sääntelyn purkamista ja kokeilukulttuurin juurruttamista.

Sopeutustoimien kohdistuminen Eri arvioiden mukaan kohdistuvat epäsuhtaisesti etuuksien varassa oleviin pienituloisiin ja haavoittuvimmassa asemassa oleviin sekä sukupuolten näkökulmasta epätasa-arvoisesti. Etuuksiin ja verotukseen ehdotettujen muutosten voidaan arvioida lisäävän tuloeroja ja suhteellista köyhyyttä. Tosin pienipalkkaisten tulot kasvavat ansiotulovähennyksen korotuksen ym. ansiosta kautta.

Isoin sopeutustoimi: indeksijäädytys Vuonna 2016 indeksijäädytyksellä on varsin vähäinen vaikutus etuuksien ostovoimaan matalan inflaation vuoksi. Vuoteen 2019 mennessä indeksikorotusten jäädyttäminen 0,4 prosenttiin leikkaa oletetulla inflaatiokehityksellä etuuksien reaalista tasoa arviolta 4 prosenttiyksikköä. Perusturvaetuuksien saajista enemmistö on naisia, joten etuuksiin ja indekseihin tehtävät leikkaukset kohdistuvat voimakkaammin naisiin miehiin verrattuna.

Normitalkoiden vaikutukset Kuntien norminpurkutalkoiden riskinä on, että keskeisiä velvoitteita puretaan ennen kuin on kehitetty keinoja ohjata, mitata ja valvoa palvelutoiminnan tuloksia. Normien purkaminen (säästöjen kohdentumisen lisäksi) erityisesti haavoittuvassa asemassa oleviin ryhmiin on ongelmallista perusoikeuksien toteutumisen näkökulmasta. Julkisten palvelujen ja hallinnon digitalisaatiolla ei vaikuteta yhteiskunnan kaikkein huono-osaisimpien asemaan, vaan siihen tarvitaan muita sosiaali- ja terveyspolitiikan toimia.

Isoja sosiaalipoliittisia suunnanmuutoksia Hyvinvointivaltion kasvun rajat niin menojen kuin sääntelyn osalta – kehykset ja normien purku Perhepolitiikan suunnanmuutos mm. subjektiivinen päivähoito-oikeuden rajaus. Sosiaaliturvan indeksisuojan murtaminen. Perusturvan kuihtuminen toimeentulotuen Kela-siirron ja perusosan indeksisuojan myötä. Verotuksen painopisteen siirtäminen haittaveroihin, jota tosin ei toteutettu. Suositusperusteisesta ohjauksesta luopuminen ja siirtyminen “asiakkaan saaman palvelutuloksen valvontaan”.

Kiitos!