TKI-aineistonhallinta ja uusi työkalu Minna Marjamaa, Laurea-ammattikorkeakoulu Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Aineistonhallintasuunnitelma osana tutkimuseettistä lausuntopyyntöä
Advertisements

Kuinka käyttää paint.net.  Työkalupalkki sisältää napit kaikille yleisille komennoille, asetukset miten kuva näytetään ja asetukset monien työkalujen.
Mistä on hyvä datapolitiikka tehty?
Creative Commons ja yhteisöttömän aineiston lumo Tietoisku Jari Sarja Otavan Opisto.
OPPIMINEN JA OPETUS / DIDAKTIIKAN KURSSIN WIKITENTTI.
Finna ja avoimen metadatan lisenssi Finnan konsortioryhmä Tapani Sainio, Kansalliskirjasto.
Opinnäytetyön tekijä: Etunimi Sukunimi
Tutkijan identifiointi kansallisella tasolla Hanna-Mari Puuska, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut UKJ toteutusvaihtoehtojen tutkiminen Minna Kivinen, UKJ-ohjausryhmän kokous
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
Verkko-opetuksen laadunhallinta- ja laatupalveluhanke (Vopla) Helsingin yliopisto, Kuopion yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto Verkko-opetuksen.
Verkko-opetuksen laatukäsikirja ja verkostotoiminnan laatu Annika Evälä, Kristiina Karjalainen SVY-yhdyshenkilöpäivä
Tutkijan identifiointi - kansallisen tason toteuttamisvaihtoehdot CSC:n toteuttama esiselvitys OKM:n toimeksiannosta Hanna-Mari Puuska CSC – Tieteen tietotekniikan.
Avoimuuden mahdollisuudet tutkimusprosessissa Tuuli Toivonen Helsingin yliopisto Geotieteiden ja maantieteen laitos Tämä teos.
Theseus avoimen julkaisutoiminnan edistämisen välineenä ammattikorkeakouluissa Minna Marjamaa, Laurea ja Tiina Tolonen, Oamk Tämä teos on lisensoitu Creative.
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla. Tarkastele käyttölupaa osoitteessa
Arkkitehtuurityön hyödyntäminen ATT seminaari 4.3 Anne Sunikka, asiakkuuspäällikkö, Aalto-ylipisto, ITS Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä.
AVOIMEN TIETEEN OSAAJAKOULUTUS: TUTKIMUSHALLINTO JA -PALVELUT EEVA NYRÖVAARA.
Data Management Planning & DMPTuuli ATT TRAINING , OULU MARI ELISA (MEK) KUUSNIEMI, PROJECT MANAGER, RESEARCH SERVICES HELSINKI UNIVERSITY LIBRARY.
Aineistonhallinta ja työkalu datanhallintasuunnitelmien tekemiseen Minna Ahokas & Jari Friman, Tuuli-projekti
OA julkaisemisen lisenssit Terhi Manninen, Kansalliskirjasto Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla. Tarkastele.
Avoimen tieteen palvelut ATT-palvelutyöryhmän pj. Ville Tenhunen © 2015 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu.
Tutkimusaineistojen säilytyspalvelu IDA © 2016 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.
Tutkijoiden osaamiskoulutus Työpajankooste
Tavoitteista toimenpiteisiin; avoimen tieteen käytännöt lisäävät tutkimuksesi vaikuttavuutta.
Open Access -lehtien julkaisumaksujen organisointi Arja Tuuliniemi, Kansalliskirjasto Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.
Lounaistieto.fi – alueellinen avoimen tiedon portaali Juha Pulmuranta Esa Halsti Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla.
KANSALLISKIRJASTO Finnan viestintä- ja markkinointi 2016 Tiedottaja Heidi Mustajoki, Finnan markkinointityöpaja
Avointen aineistojen julkaisualusta AVAA © 2016 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.
Tutkimusaineistojen hakupalvelu Etsin © 2016 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.
Avoin TKI-toiminta ammattikorkeakouluissa Seliina Päällysaho, tutkimuspäällikkö, SeAMK Jaana Latvanen, informaatikko, SeAMK Tämä teos on lisensoitu.
Avoimuus päämääränä jo tutkimusta suunniteltaessa Annaleena Okuloff Tutkija Tieteenala-asiantuntija Minna Niemi-Grundström Tämä teos on lisensoitu Creative.
Tietoarkiston avoimen tieteen palvelut Arja Kuula-Luumi ATT osaajakoulutus
Taideyliopiston tutkimusaineistopolitiikka. MuT Tommi Harju Tommi Harju TaiY tutkimusaineistopolitiikka.
© SUOMEN AKATEMIA 2 Avoin tiede Suomen Akatemian hakuohjeissa Avoimen tieteen huomiointi tutkimuksen suunnittelussa tiedeasiantuntija Jyrki Hakapää
AINEISTONHALLINTA- SUUNNITELMAN LAATIMINEN MARI ELISA (MEK) KUUSNIEMI, HELSINGIN YLIOPISTON KIRJASTO, TUTKIMUKSEN PALVELUT TUTKIMUSDATATIIMI.
Avoin tutkimusdata -tilaisuus
Avoimen datan jakaminen ja uudelleenkäyttö
              OIKEUDELLISET KYSYMYKSET LIITTYEN TAITEELLISIIN ESITYKSIIN JA TALLENTEISIIN OTK Maria Rehbinder, Tekijänoikeusasiamies Taideyliopistojen.
Datan hallinnan asiantuntijan työnkuva ja siinä tarvittava osaaminen
Datan ja aineistojen avaaminen Finnan avulla
Aineistonhallintasuunnitelma – miksi ja miten
Tutkimusdatan hallinta
Tutkimusinfrastruktuurien tietopankki
Avoin tiede tutkijoille
Lean Canvas palveluiden suunnittelun ja kehittämisen apuvälineenä
Oikeuksien hallintaan liittyvät metatiedot
Informaatikot Päivi Kanerva ja Minna Toikka
Työkaluja tehtävien tueksi
Aineistonhallintasuunnitelmatyökalu dmpTuuli
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4
Datan metadata - mitä metadata on ja miksi sellaista tarvitaan?
Open Science Turun yliopistossa
R6: IKÄNÄKÖKULMA - TUTKIMUSSUUNNITELMA
Datan ja aineistojen avaaminen Finnan avulla
Tutkimusaineistoihin liittyvät oikeudelliset kysymykset
Avoin tiede ja tutkimus Case Karelia
Mitä avoimuus on?.
Amkien avoin TKI & Opetus
Datan ja aineistojen avaaminen
Datan ja aineistojen avaaminen
Avoimen tiedon julkaisuprosessi ja lisensointi
Amkien ATT-hanke edistämässä avointa TKI-toimintaa
Tilastokeskuksen tutkijapalvelut Käyttöluvat ja hakuprosessi
Kysely yleisille kirjastoille 2013
Tuotesuunnittelu ja tietosuoja-asetus OTK Maria Rehbinder
DATAN JA AINEISTOJEN AVAAMINEN FINNAN AVULLA
Data management plan – miksi ja miten? KNK-tutkimusseminaari
Kooste työpajan kysymyksista
Datan ja aineistojen avaaminen Finnan avulla
Esityksen transkriptio:

TKI-aineistonhallinta ja uusi työkalu Minna Marjamaa, Laurea-ammattikorkeakoulu Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla. Tarkastele käyttölupaa osoitteessa

Mitä ovat tutkimusaineistot tai TKI-aineistot?  Tutkimusaineistoilla tarkoitetaan niitä resursseja, joita tutkija tuottaa tai joita hän käyttää tutkimusprosessin aikana.  Jotta aineisto olisi tutkimukseen kelpaavaa, siihen täytyy liittyä tietoja ainakin sen alkuperästä, esim. datan liitteeksi tarvitaan kuvailevaa ja teknistä tietoa siitä mitä informaatiota se sisältää  metadataa  Data + metadata = tutkimusaineisto

Miksi aineistohallintaa? 1/2  Luo pelisäännöt = helpottaa hanketyöskentelyä niin tutkijan kuin korkeakoulun näkökulmasta  Varmistaa TKI:n laadun ja läpinäkyvyyden kaikilla TKI-prosessin tasoilla  Rahoittajat vaativat yhä useammin (mm. Suomen Akatemia, Horizon2020, Tekes, National Institute of Health)  Helpottaa rahoittajien seurantaa

Miksi aineistohallintaa? 2/2  Helpottaa aineiston käyttöä ja löydettävyyttä  Helpottaa tutkimuksen toistettavuutta ja mahdollistaa jatkokäytön ja pitkittäistutkimukset  Luo toivottavasti jatkossa kaupallisia innovaatioita

Mikä on tilanne tällä hetkellä?

Aineistonhallintasuunnitelma apuvälineenä  Hankkeen aineistonhallintasuunnitelma  auttaa hahmottamaan hankkeen aineistonhallintaa, avaamista ja jatkokäyttöä koko elinkaaren ajan  Helpottaa hallitsemaan prosessia sekä tekijänoikeuksia ja IPR-kysymyksiä  Rahoittajat vaativat rahoitushakujen yhteydessä

Aineistonhallintasuunnitelman tulee kattaa seuraavia asioita  Miten dataa hankitaan, dokumentoidaan, säilytetään ja miten tutkimusdatan jatkokäyttö mahdollistetaan  Minkälaisia sopimuksia tehdään datan omistajuudesta, käyttöoikeuksista, lisensseistä sekä datanhallinnan kustannuksista  Datanhallintasuunnitelma on muuttuva dokumentti eli sitä on tarkoituksenmukaista päivittää tutkimuksen edetessä.

DMPTuuli – työkalu aineistonhallintasuunnitelman tekoon  Helsingin yliopiston kirjaston koordinoima projekti, jossa yhteistyössä yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa otettiin käyttöön Tuuli-työkalu kesällä 2016  Avoimen lähdekoodin ratkaisuun perustuva työkalu perustuu DCC:n eli Digital Curation Centren (UK) avoimen lähdekoodin DMPonline-työkaluun, joka on jo vakiintuneessa käytössä Iso-Britanniassa.

DMPTuuli auttaa aineistonhallintasuunnitelman ja rahoitushaun teossa  Hankkeiden rahoituksenhaussa aineistonhallintasuunnitelman teossa suositellaan käytettäväksi DMPTuulia  DMPTuulissa on ammattikorkeakouluille oma aineistonhallintasuunnitelman mallipohja  Sen lisäksi Tuulissa on valittavana joidenkin rahoittajien vaatimusten mukaisia mallipohjia ja voit katkoa esimerkkisuunnitelmia

DMPTuuli kysyy koostaa rahoitushakemusta varten valmiin suunnitelman  Työkalu kysyy keskeiset kysymykset  Niiden pohjalta koostetaan valmis aineistonhallintasuunnitelma  Suunnitelman voi tulostaa tai tallentaa ja liittää osaksi rahoitushakemusta  Työväline hankeen toimintaa varten

DMPTuuli kysyy seuraavia kysymyksiä:  Millaista aineistoa kerätään tai uudelleen käytetään?  Missä tallennusformaatissa aineisto tulee olemaan?  Miten aineisto dokumentoidaan?  Miten aineiston eheys ja laatu varmistetaan ja dokumentoidaan?  Miten aineisto tallennetaan ja varmuuskopioidaan?  Miten huolehditaan pääsyoikeuksista suojataksesi aineiston?  Kuinka hallinnoit eettisiä asioita?  Kuinka hallinnoit tekijänoikeuksia sekä IPR:iä?  Miten ja koska aineisto on muiden hyödynnettävissä?  Missä, miten ja kuka voi hyödyntää pitkäaikaissäilytettävää aineistoa?  Oletko huomioinut pitkäaikaissäilytyksen ja jakamisen kustannukset?

Kuinka DMPTuulin käyttäjäksi?  Lounaan aikana esittelemme käytännössä Tuulia halukkaille  Palveluun voi luoda tunnukset ja ottaa sen käyttöön

Mikä on tilanne tällä hetkellä?

Aineistonhallintapolitiikka amkeihin  Osassa amkeja aineistonhallintapolitiikka on jo tai asia on vireillä  Asia otettava jokaisessa amkissa agendalle  Yhteistyössä TKI, IT, johto ja mahdollisesti kirjasto

Aineistohallintapolitiikka konkreettiseksi  AMK:lle toimintamalli, joka vastaa mm. seuraaviin kysymyksiin:  Missä dataa käsitellään, tietosuojataan ja varmuuskopioidaan?  IT:ltä verkkolevytilaa  Mistä apua tekijänoikeuskysymyksiin, metadataan ja sen tallentamiseen, työnjakoon hallinnoinnissa  Datan mahdollinen avaaminen ja jatkokäyttö