AVOIMEN TIETEEN OSAAJAKOULUTUS: TUTKIMUSHALLINTO JA -PALVELUT 14.9.2015 EEVA NYRÖVAARA.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
1 TEKIJÄNOIKEUDET TIETEELLISTEN LEHTIEN VERKKOJULKAISEMISESSA Jukka-Pekka Timonen KOPIOSTO.
Advertisements

LIIKUTTAVAN HYVÄ HENKILÖKUNTA Hämeenlinna
YMALin strategia: tavoitteet ja painopistealueet.
Strategisesti eheytyvä kaupunkiseutu? Näkökulmia Tampereen seudun rakennesuunnitelmatyöhön Jari Kolehmainen Olli Ruokolainen Tampereen yliopisto.
– SUOMEN EKONOMILIITTO – – FINLANDS EKONOMFÖRBUND – EkonomiEsimies - Lähikoulutus: itsetuntemuksen kautta muutokseen Tahko ja
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO RV/12/11/2004 Internet ohjausalan ammattilaisten, tutkijoiden ja päätöksentekijöiden yhteisenä työalustana Raimo Vuorinen Tutkija,
Miten laatutyöhön sitoutetaan?
Palveleva tietoarkisto. Tietoarkisto arkistoi ja välittää sähköisiä tutkimusaineistoja tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun edistää tieteen avoimuutta.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
Kokonaisuudet: Aineistojen hallinta Henkilöresurssit Innovaatiotoiminta Johtaminen, kehittäminen ja arviointi Julkaiseminen ja tulosten hyödyntäminen Tiedonhaku.
Verkko-opetuksen laadunhallinta- ja laatupalveluhanke (Vopla) Helsingin yliopisto, Kuopion yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto Verkko-opetuksen.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAKETTI-TUTKI-hankkeen.
Miten tuotetaan digikansalaisia? Näkökulmia ja keskustelua
Avoin tiede ja tutkimus-hanke - oikeuksien hallinta Oikeuksien hallinta-työryhmän puheenjohtaja, tekijänoikeusneuvos Viveca Still, opetus ja kulttuuriministeriö.
Avoimuuden mahdollisuudet tutkimusprosessissa Tuuli Toivonen Helsingin yliopisto Geotieteiden ja maantieteen laitos Tämä teos.
Avoin julkaiseminen hiukkasfysiikassa ja kosmologiassa Syksy Räsänen Helsingin yliopisto, fysiikan laitos ja Fysiikan tutkimuslaitos.
Avoin tiede ja tutkimus Suomessa– Toimintakulttuurin avoimuus korkeakouluissa 2015 Seminaari
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla. Tarkastele käyttölupaa osoitteessa
Avoin tiede ja tutkimus ammattikorkeakouluissa ATT Osaajakoulutus, Helsinki Seliina Päällysaho, tutkimuspäällikkö, SeAMK Jaana Latvanen, informaatikko,
Arkkitehtuurityön hyödyntäminen ATT seminaari 4.3 Anne Sunikka, asiakkuuspäällikkö, Aalto-ylipisto, ITS Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä.
Avoimuuden huomiointi tutkimuksen suunnittelussa Jessica Parland-von Essen CC-BY 4.0 Opetus- ja kulttuuriministeriö.
TKI-aineistonhallinta ja uusi työkalu Minna Marjamaa, Laurea-ammattikorkeakoulu Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla.
Avoin tiede ja tutkimus -tiekartan vastuut tutkimusrahoittajille Ilona Lundström
Avoimen tieteen palvelut ATT-palvelutyöryhmän pj. Ville Tenhunen © 2015 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu.
AVOIMEN TIETEEN EDISTÄMINEN YLIOPISTO(I)SSA EEVA NYRÖVAARA
Tutkimusaineistojen säilytyspalvelu IDA © 2016 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.
Avoin tiede –keskustelutilaisuus TTA-hanke, Opetus- ja kulttuuriministeriö Liisa Siipilehto, Helsingin yliopiston kirjasto.
AVOIN TIEDE JA TUTKIMUS HY:SSA EEVA NYRÖVAARA CC BY 4.0.
Tampereen yliopiston avoimuuden käytännöt ja palvelut tutkijoille Minna Niemi-Grundström johtaja, Tampereen yliopiston kirjasto Avoimen tieteen osaajakoulutus.
Tutkijoiden osaamiskoulutus Työpajankooste
Tieteellinen julkaiseminen hiukkasfysiikassa Syksy Räsänen Helsingin yliopisto, fysiikan laitos ja Fysiikan tutkimuslaitos Avoin.
Tavoitteista toimenpiteisiin; avoimen tieteen käytännöt lisäävät tutkimuksesi vaikuttavuutta.
KANSALLISKIRJASTO Finnan viestintä- ja markkinointi 2016 Tiedottaja Heidi Mustajoki, Finnan markkinointityöpaja
Avointen aineistojen julkaisualusta AVAA © 2016 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.
Tutkimusaineistojen hakupalvelu Etsin © 2016 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.
Avoin tiede ja tutkimus Suomessa– Toimintakulttuurin avoimuus korkeakouluissa 2015 Seminaari
Avoin tiede ja tutkimus – tutkimusdatan hallinnan palvelut © 2014 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons.
Hallinnon kehittämisosasto - Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö 1 Julkisen hallinnon tietopolitiikan kohteita ja yhteentoimivuuden tasot (EIF)
Taideyliopiston tutkimusaineistopolitiikka. MuT Tommi Harju Tommi Harju TaiY tutkimusaineistopolitiikka.
Itä-Suomen yliopiston julkaisu- ja datapolitiikka
Julkisen hallinnon digiosaamisten kehittäminen
Tutkimuksen viitearkkitehtuuri – Tutkimuksen tuen ja hallinnan näkökulma Mari Riipinen Turun yliopisto.
Avoin tutkimusdata -tilaisuus
Avoimen datan jakaminen ja uudelleenkäyttö
Aikuisten uraohjaajien erikoistumiskoulutus
Open Science Turun yliopistossa
Oikeudelliset vaatimukset avoimuudelle & lisenssit
Datan hallinnan asiantuntijan työnkuva ja siinä tarvittava osaaminen
Tutkimusinfrastruktuurien tietopankki
Avoin tiede tutkijoille
Aineistonhallintasuunnitelmatyökalu dmpTuuli
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4
Open Science Turun yliopistossa
Kehityskulkuja Työelämä muuttuu entistä nopeammin
ATT verkkokurssi tohtorikoulutettaville
Julkisen hallinnon metatietopalvelu
Organisaatiotason linjausten huomioiminen tutkimuksen suunnittelussa
Avoin tiede ja tutkimus - viitearkkitehtuuri
Avoin TKI: case LAMK Amkien Avoin TKI & opetus -päivä
Avoin tiede ja tutkimus Case Karelia
Amkien avoin TKI & Opetus
Avoimen tiedon julkaisuprosessi ja lisensointi
TIETEELLINEN TUTKIMUS (7ET)
Tapahtuman järjestämisen työpaja Combo -hanke MORO!
Johdatus aiheeseen: Tutkimusdatan elinkaari ja FAIR-periaatteet
ERÄTAUKO-KOULUTUKSEN SUUNNITTELUPOHJA
Järjestökoulutuksen kehittäminen
Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus vankilaopetukseen
AVOIN TIEDE JULKAISUTIEDONHALLINTA METRIIKKA
Esityksen transkriptio:

AVOIMEN TIETEEN OSAAJAKOULUTUS: TUTKIMUSHALLINTO JA -PALVELUT EEVA NYRÖVAARA

Hahmottaa tutkimushallinnon ja -palveluiden suhde avoimeen tieteeseen ja tutkimukseen Osaamiskartoitus Mitä osaamista löytyy? Koulutustarpeet Minkälaista koulutusta tarvitaan? Mitä koulutusta jo järjestetään? Koulutusmateriaali Millaista (koulutus)materiaalia on käytössä? Mitä ja miten uutta materiaalia voidaan tuottaa? TYÖPAJAN TAVOITTEET

1.Lämmittely (15 min) Parikeskustelu: Avoimia kysymyksiä ja ihmettelyn aiheita Teemasta kiinni: Mistä tässä on oikein kyse? 2.Treeni (60 min) Ryhmätyöskentely Osallistujat jaetaan 2-4 ryhmään (noin 7 hlö/ryhmä) Jokainen ryhmä tekee saman harjoituksen 3.Loppuverryttely ja venyttely (30 min) Yhteiskeskustelu Työskentelyn konkretisoiminen TYÖPAJAN RAKENNE

Miten tutkimushallinnon ja -palveluiden työ (prosessit, tehtävät) liittyy avoimeen tieteeseen ja sen tukemiseen? Miten oma työ liittyy avoimeen tieteeseen ja tutkimukseen? Avoimia kysymyksiä? PARIKESKUSTELU

Keskeiset teemat ja kysymykset: Open access: yksittäisten artikkelien maksaminen vapaaksi, vainko välivaihe vaiko pysyvä? Miksi yliopistot laitetaan tallennuttamaan tutkimuksia rinnakkain? Sekä tutkimusjulkaisille että yliopiston omaan järjestelmän. Liiallista työtä tutkijoille Tutkijan vaivan tulisi olla mahdollisimman vähäistä Datapoliitikkojen pitää olla perusteltuja Osallistujien taustojen ja osaamisen moninaisuus, miten maksimoida työskentelyn ja koulutuksen hyöty Esittävän taiteiden ominaispiirteet tutkimushallinnossa Myös AMK kentän tarpeet täytyy muistaa (esim. yrityselämän tarpeet loppukäyttäjinä vs. tutkijat) Omien järjestelmien liiallinen kehittäminen mahdollinen tulevaisuuden ongelma, riskinä eriytyminen Aineistonhallinnan suunnitelman luominen, kuka tukee tutkijoita? Open access näkökulman huomioiminen koko datan kehityskaaren aikana (”kiihtyvyysmalli”) Rajapintakysymykset aineistonhallinnan tuessa, mitä dokumentaatiota ja ohjeistusta Eri tyyppiset repositoryt, tietoisuus eri vaihtoehdoista 1. AVOIMEN TIETEEN AVOIMET KYSYMYKSET & KOMMENTIT

Mitä hallinnon prosesseja ja palveluita liittyy tutkimuksen eri vaiheisiin (näkökulmana avoin tiede)?  yksi asia/tarralappu Sijoitetaan prosessit ja tehtävät (tarralaput) elinkaareen Järjestetään yhdessä Huom! Tehtävät ja prosessit, jotka eivät sijoitu suoraan elinkaareen, vaan liittyvät laajempiin kokonaisuuksiin (esim. strategia) RYHMÄTYÖSKENTELY 1: TUTKIMUKSEN ELINKAARI

Mitä osaan jo nyt? Mihin tarvitaan koulutusta?  yksi asia/tarralappu Sijoitetaan prosessit ja tehtävät (tarralaput) elinkaareen Järjestetään yhdessä  kootaan yhteen samanlaiset kokonaisuudet Huom! Osaaminen, joka ei liity suoraan elinkaareen, vaan laajempiin kokonaisuuksiin (esim. strategia) RYHMÄTYÖSKENTELY 2: OSAAMISKARTOITUS

TeemaKoulutustarveOlemassa oleva osaaminen / materiaalit Sopimus ja IPR-asiatSopimusasiat, Creative commons, case työpajat IPR-juristit Alaspesifit kysymykset Esitysaineiston tallentaminen Repositoryn valintaAineistojen arkistoiminen, mihin tallentaa minkäkin tyyppinen data? Lyhyen ja pitkän tähtäimen tallentaminen Lyhyt- ja pitkäaikaistallennus, mitä säilötään ja kuka päättää? ATT-palvelupajaMiten hyödyntää palveluja eri vaiheessa hanketta Avoin julkaiseminenKäytännön esimerkit, miten tehdä julkaisemisesta kannattavaa ATT-hanke ja palvelutIdeologiat ja politiikan avoimuuden takana, reflektointi, palvelukarttakehitys Aineiston kuvailuMiten kuvata aineistoa, metadata DatapolitiikkaStrategiat ja politiikat Avoimen tieteen kulttuurin muutosMiten pitää kaikki samassa veneessä, miten motivoida tutkijoita KOULUTUSSUUNNITELMA

Neuvonta, koulutus ja palvelut tutkijoille liittyvät aiheisiin: -Aineistonhallinta -Tutkimusdatan hallinta ja sopimusasiat -Tutkimustulosten avoin julkaiseminen Keskeisimmät palvelut: rahoitushakujen ja hallinnon tuki, julkaisemiseen liittyvät asiat, muodolliset normatiiviset tarpeet Palvelut ja niistä tiedottaminen, datan tallentaminen ja keruu Aineistonhallinnan jatkuva huomioiminen 2. TUTKIMUKSEN ELINKAARI, KOMMENTIT

Viestintä, budjetointi, rahoitusosaaminen, heikkoutena IPR- ja sopimusasiat Palvelujen sisäinen yhteentoimivuus välillä heikkoutena Sopimusoikeusasiat, miten tietää mitä tulee tietää, tutkijoiden motivointi 3. OSAAMISKARTOITUS

SuunnitteluToteutusTallennusJulkaisuHaku Uudelleen käyttö Tutkimuksen elinkaari Avoimen tieteen ja tutkimuksen käsikirja Datan- hallinnan opas ja muistilista