Ympäristön myrkyttyminen. Orgaaniset ympäristömyrkyt  Orgaanisilla ympäristömyrkyillä tarkoitetaan hiiliyhdisteitä, jotka ovat vahingollisia eläimille.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Metallit Kuva :
Advertisements

Kasvihuoneilmiö Kasvihuoneilmiö on tapahtuma, jossa planeetan pintalämpötila nousee sen kaasukehän vaikutuksesta. Ilmakehä päästää Auringon valon lävitseen.
Kemia, luento1 lisämateriaalia
Ympäristöterveys.
TYPPI JA TYPEN KIERTOKULKU
PUU, TURVE JA BIOMASSA.
Jätteenpolton ja sen vaihtoehtojen terveysvaikutukset
Palaminen Esimerkki tehtävä Nimi……. Luokka…...
Ryhmätyö ympäristöongelmasta
luonnontieteellinen tausta
Bios 1: Eliömaailma 1 Happonen P, Holopainen M, Sotkas P, Tenhunen A, Tihtarinen-Ulmanen M & Venäläinen J (2011)
Ekologinen teatteri s
Luonnonvarat Ja Bruttokansantuote
HIILI Hiili on yleinen epämetalli, neliarvoinen alkuaine, jolla on myös useita allotrooppisia muotoja. Sen kemiallinen me rkki on C (lat. carbonium) ja.
Väder- och Klimatförändringar
Maatalouden lannoitteet
Paavo Laurila, Tiina Pikki, Tiia Ervasti, Olavi Laakso Kokki 1
Fotosynteesi.
KIVIHIILEN KORVAAMINEN ENERGIAN TUOTANNOSSA
Ekosysteemien tila MERET: Saastuminen: Ylikalastus Tulokaslajit
Maapallon muuttuva ilmasto
Metalliseoksia.
6. Luonnon happamoituminen
Rikki
Typpi.
Ilmakehä suojaa elämää
Happi Esiintyy ilmakehässä toiseksi yleisin ilmakehän kaasu (21%)
JÄÄKARHU Ursus maritimus.
Yhteenveto ympäristöongelmista
Yhteyttäminen Eliöiden vanhin yhteyttämistapa on kemosynteesi (jotkin bakteerit) => epäorgaanisten aineiden hapettaminen (esim. rauta, rikki..) => energiaa.
HIILEN KIERTOKULKU. Hiili Esityksen nimi / Tekijä -Hiili on yleinen epämetalli, neliarvoinen alkuaine, jolla on myös useita allotrooppisia.
ILMASTO. Ilmastojen vaihtelut pitkän ajan muutokset: –Auringon aktiivisuus –Maan radan ja akselikaltevuuden muutokset –mannerlaattojen liikkeet merivirrat,
Kivihiili. Maailman eniten käytetty sähkötuotannon polttoaine Öljyn jälkeen maailman tärkein energianlähde.
KE3 Hapot, emäkset ja ympäristö. 19. Liuos voi olla hapan, neutraali tai emäksinen Aineet voidaan luokitella happamiin, emäksisiin ja neutraaleihin aineisiin.
Elinympäristömme tärkeitä aineita Vettä tarvitaan elämiseen. Suomalaisen vedenkulutus on keskimäärin 155 litraa vuorokaudessa. Saastunut juoma- ja käyttövesi.
1. Arkipäivän fysiikkaa ja kemiaa
ELÄMÄN EDELLYTYKSET 1) LÄMPÖTILA - veden jäätyminen (0°C) - valkuaisaineiden hajoaminen eli denaturoituminen (~42°C) - veden kiehuminen (~100°C) => eli.
ILMAN EPÄPUHTAUDET Lähteet, torjunta, mahdolliset terveysvaikutukset.
Ravinteiden kierto ja sen häiriöt Marianna, Anna, Veeti, Janne ja Joel.
KASVIEN RAVINNETALOUS  16 alkuainetta, jotka välttämättömiä kasvin kasvulle ja kehittymiselle makro- ja mikroravinteet tarve erilainen eri kasveilla ja.
Ravinteiden kierto ja sen häiriöt Tekijät: Niklas, Elmeri, Mikko, Jarno, Camilla.
YMPÄRISTÖN TERVEYS Kemikaalit, saasteet, ravinnon+ veden vierasaineet … Bakteerit, virukset, siitepöly, home… Melu, tärinä, säteily, lämpötila …
4.1 PLANKTON 7. BIOLOGIA. 73 % Maan pinta-alasta on veden peittämää Mistä päin maapalloa ilmakuva on otettu?
19. Maannokset ja kasvillisuusvyöhykkeet. Maaperä ja maannos Maaperä = kallioperän päällä oleva irtain maa- aines syntyy peruskalliosta rapautumalla tai.
Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen
Ilmansaasteet.
Ilma.
TURVE On muodostunut kuolleista kasvin osista maatumalla kosteissa olosuhteissa. Kasvava turvekerros syntyy, kun kasvit eivät pääse hajoamaan hapenpuutteen.
Kemia 1ov sosiaali- – ja terveysala
ILMANSAASTEET
Ilmastonmuutos.
Tiivistelmä 12. Energian tuotanto ja käyttö
Kestävä ja vastuullinen vedenkulutus
MALMIT & KAIVANNAISET Malmit & epämetallit ovat uusiutumaton luonnonvara Esiintyy etenkin vanhoissa poimuvuoristoissa => vuorten kuluminen paljastanut.
Tulevaisuuden energiantuotanto
Hiili ja sen yhdisteet Hiiltä on kaikessa elollisessa (kasvit,
TUPAKAN JA NUUSKAN AINESOSAT
14 Makrokosmos ihminen: 100 m = 1m  Suomi: 106 m
ILMA Emma ja Vilma 5B.
KASVIEN RAVINNETALOUS
Metallit Rauta Kupari Alumiini Nikkeli Sinkki Litium Kromi Lyijy Tina
I AINEET YMPÄRILLÄMME Kemia on … Aineen eri muodot Maailmankaikkeus
8. Ihmisen toiminta tuottaa ilmansaasteita
Metsäteollisuus Aapo rantonen 8b.
Pisara 6 Fysiikka ja kemia
14. Ympäristömyrkkyjen haitalliset vaikutukset luontoon
Ilmastonmuutoksen Syyt ja seuraukset.
Lukion biologia Eliömaailma BI 1.
2 Palaminen ja päästöt Biomassan poltto
Esityksen transkriptio:

Ympäristön myrkyttyminen

Orgaaniset ympäristömyrkyt  Orgaanisilla ympäristömyrkyillä tarkoitetaan hiiliyhdisteitä, jotka ovat vahingollisia eläimille ja kasveille.  Orgaaniset ympäristömyrkyt eivät hajoa luonnossa helposti ja ovat siten pitkäikäisiä.  Ympäristömyrkyt ovat rasvaliukoisia.  Ne sitoutuvat eliöiden rasvakudoksiin ja rikastuvat edelleen ravintoketjussa ylemmille tasoille edettäessä.  Orgaanisia ympäristömyrkkyjä on lukuisia erilaisia ja niiden vaikutukset organismeihin myös vaihtelevat paljon.  Aineet voivat myös joko heikentää tai vahvistaa toistensa vaikutuksia.

Raskasmetallit  Raskasmetalleja on kallioperässä, maaperässä, kasveissa ja eläimissä luonnostaan mineraaleina, veteen liuenneina ioneina, suoloina tai kaasuina.  Raskasmetallit ovat alkuaineita, eivätkä ne ikinä häviä luonnon kiertokulusta, muuttavat vain ainoastaan muotoaan.  Raskasmetalleista ympäristön kannalta ongelmallisimpia ovat elohopea, lyijy ja kadmium. Jotkut niistä ovat kuitenkin eläville organismeille välttämättömiä hivenravinteina. Tällaisia ovat esimerkiksi kupari, sinkki ja rauta.  Niitä pääsee ilmakehään ja vesistöön ihmisen toiminnan seurauksena pääasiassa kolmesta lähteestä: fossiilisten polttoaineiden poltosta, muiden kuin rautametallien tuotannosta sekä jätteiden poltosta.

Ionisoiva säteily  Monia ionisoivan säteilyn lähteitä: avaruudesta tulee kosmista säteilyä ja maaperässä on luonnostaan radioaktiivisuutta.  Ionisoiva säteily on suurienergiaista säteilyä.  Vahingoittavat solujen kalvorakenteita, DNA:ta ja muita molekyyleja.  UV-säteily

Fossiiliset polttoaineet & kasvihuonekaasut  Noin kolme neljäsosaa ihmisen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä viimeisten 20 vuoden aikana johtuu fossiilisten polttoaineiden käytöstä.  Tärkeimmät fossiiliset polttoaineet ovat öljy, kivihiili, maakaasu ja turve.  Jos ilmaston lämpeneminen halutaan pitää aisoissa, fossiilisten polttoaineiden jäljellä olevat varannot pitäisi kuitenkin jättää lähes kokonaisuudessaan maan poveen.  Poltettaessa syntyy polttoaineesta riippuen erilaisia savukaasuja, joista yleisin on hiilidioksidi, joka on kasvihuonekaasu. Palaessa vapautuu myös rikkidioksidia, typen oksideja ja lukuisia pienhiukkasia. Rikin ja typen oksidit aiheuttavat vesissä ja maaperässä happamoitumista.

Lähteet        Oppikirja

Tekijät  Krista Lyytikäinen  Daria Semkina  Jan Rytilahti  Senja Ovaskainen  Emilia Häkkinen