Astma. Mikä astma on?  Pitkäaikainen keuhkosairaus, johon kuuluvat keuhkoputkien limakalvojen jatkuva tulehdustila (inflammaatio) ja siihen liittyvä.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hiv ja aids.
Advertisements

Kansantaudit.
Keuhkosairaudet ja liikunta
Kappale 21 Kansantaudit ovat väestössä yleisiä sairauksia. Näiden ehkäisy tuottaa suuria säästöjä terveydenhoitokuluissa. Suomalaisten kuolinsyyt kuvassa.
ASTMAN HOITO 2006 OHEISMATERIAALI MED-KOULUTUSOHJELMA A 117
TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA
Allergiat s
Astma Eeva-Maija Nieminen Keuhkosairauksien erikoislääkäri, LT
Kotitehtävä.
Allergiat.
Allergiat.
Sydän- ja verisuonitaudit
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Allergia ja astma + muut hengityselinsai- raudet
Sydän- ja verisuonitaudit
Verenpainentauti & Sepelvaltimotauti & Sydäninfarkti
Matti, Atte, Olli ja Jasmin
Masennus eli Depressio.
ASTMAN HOITOTYÖ. Astma eli asthma bronchiale Minkälainen sairaus on astma? -Keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus  Keuhkoputket ahtautuvat tulehduksen.
Allergia s. 88 Puolustusjärjestelmän epätarkoituksenmukainen reagointi ympäristössä esiintyviin aineisiin (proteiini / molekyyli / hiukkanen )  allergeenit.
PSYKOOSI JA KAKSISUUNTAINEN MIELIALAHÄIRIÖ
Nivelreuma ja nivelrikko Venla, Sonja ja Marianne.
Osteoporoosi.  Osteoporoosi, joka tunnetaan yleisemmin nimellä luukato, on sairaus jossa luun tiheys ja rakenne on heikentynyt ja se saa luun murtumaan.
Allergia & Astma. Mitä astma on?  Astma on keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus (inflammaatio)  Limakalvon reagoinnin taustalla on tavallisesti.
Mielenterveyden Häiriöt. Vuosittain 1-2 ihmistä sadasta sairastuu mielen sairauteen. Ihmisen mieltä ei voida mitata yhtä helposti kuin verenpainetta tai.
KEUHKOSYÖPÄ Rita Klemola & Annika Onnela. KEUHKOSYÖVÄSTÄ…  Maailmanlaajuisesti keuhkosyöpä on yleisimmin diagnosoitu syöpätauti  Se on pääasiassa iäkkäiden.
ASTMA JA COPD (keuhkoahtaumatauti). AIHEUTTAJA Astma -Allergiatekijät, eli allergeenit, kuten siite- ja eläinpölyt -Tulehdus -Flunssan seurauksena -Rasitus,
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Astma on lapsuusiän tavallisin pitkäaikaissairaus. Noin prosenttia lapsista potee astmaa ja lisäksi noin viidellä prosentilla on astman kaltaisia.
IMMUNITEETTI puolustuskeinomme. Syöpäsolut ja mikrobit ovat uhkana elimistölle.
KELIAKIA MIKÄ/MISTÄ JOHTUU? Elinikäinen autoimmuunisairaus. Rukiin, vehnän ja ohran sisältämä valkuaisaine gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolle.
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
5. ALLERGIA JA ASTMA TERVEYSTIETO 9. TEHTÄVÄ: ENNAKKOTIEDOT  Kirjoittakaa taululle kokonaisilla lauseilla kaikki, mitä tiedätte ja muistatte allergiasta.
Masennus eli pitkäkestoinen masentunut mieliala. Masennuksen yleisyys Joka viides suomalainen kärsii masennuksesta jossain vaiheessa elämäänsä Yli puolet.
ILMAN EPÄPUHTAUDET Lähteet, torjunta, mahdolliset terveysvaikutukset.
Muistisairaudet dementia ja Alzheimer. Miten syntyy ja mitkä tekijät vaikuttavat? Dementian yleisin syy on alzheimerin tauti (yli 50%) tai vaskulaarinen.
Kuume ja Flunssa. Kuume Kuume on tavallien oire monissa virusten ja bakteerien aiheuttamissa sairauksissa. Tulehdussairauksille on tyypillistä että kuume.
Meeri, Katariina ja Heidi. Riikka 4-vuotta Riikka on 4-vuotias astmaa sairastava tyttö. Hänen perheeseen kuuluvat äiti, isä ja 2-vuotias pikkusisko. Perhe.
Allergia ja Astma. Astman hoito Astmaa hoidetaan lääkkeillä, jotka otetaan yleensä sisäänhengittämällä niitä keuhkoputkien limakalvolle, mutta sitä voidaan.
63. Mielenterveyden häiriöt
Mielenterveyden häiriöt
Allergiassa immuunipuolustus reagoi poikkeavalla tavalla - tunnistaa aiheuttajan viholliseksi ja alkaa puolustautua  allergisen elimistössä on vasta-aineita.
Hengityselimistöön vaikuttavat lääkkeet
Epilepsia.
Mielenterveyden häiriöt
Tuki- ja liikuntaelinsairudet
Osteoporoosi (luukato)
Mielenterveyden häiriö
Syömishäiriöt 5.6.
14 Masennus on yleisin mielialahäiriö
KEUHKOSYÖPÄ …..
Tuki- ja liikuntaelintensairaudet
Oireiden vaikeus ja haittaavuus
Keuhkoahtaumatauti eli COPD
Kuume ja flunssa Mika ja Eerik.
Onko meillä syytä olla huolissaan?
kysymyksiä Mikä on diabetes?
Tules, diabetes, MBO ja keuhkosairaudet
Keuhkosyöpä Keuhkosyöpä syntyy, kun keuhkoputken tai varsinaisen keuhkokudoksen solut muuttuvat pahanlaatuisiksi. Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä.
Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät.
Kansantaudit 7 Allergia ja astma.
ORTOPEDINEN HOITOTYÖ.
Erikoissairaanhoitaja Pirjo Murto, HUS
ASTMA Bronchiale 12/8/2018.
2-08 Elinmuutokset 1 1.
Altistuskokeista A. Savolainen 2013
Puolustuskeinot: 1. ulkoinen puolustus 2. sisäinen puolustus
2-02 Lääkehoidon merkitys.
Oireiden vaikeus ja haittaavuus
Esityksen transkriptio:

Astma

Mikä astma on?  Pitkäaikainen keuhkosairaus, johon kuuluvat keuhkoputkien limakalvojen jatkuva tulehdustila (inflammaatio) ja siihen liittyvä keuhkoputkien lisääntynyt supistumisherkkyys (hyperraktiivisuus).  Astmaa sairastavalla henkilöllä ilmenee helposti hengitysoireita, koska tulehtunut ja turvonnut limakalvo on herkkä erilaisille ärsykkeille kuten kylmälle ilmalle.

Astmatulehdus  Astmatulehdukselle ovat tyypillisiä tulehdussolujen (syöttösolut, eosinofiilit, neutrofiilit, makrofagit ja T- auttajasolut) kertyminen limakalvolle ja sen alaiseen kudokseen ja eosinofiilisten valkosolujen runsas esiintyminen limakalvolla. Kroonistuneessa sairaudessa neutrofiilisten valkosolujen määrä kasvaa ja vaikeasti hoidettevaa astmaa luonnehtii usein neutrofiilien runsaus.  Voimakas ja pitkään jatkuva astmatulehdus voi aiheuttaa limakalvolla ja sen alaisessa kudoksessa rakenteellisia muutoksia.

Oireita  Tavallisia oireita ovat limakalvotulehduksen aiheuttamat yskä ja limannousu sekä keuhkoputkien supistumisesta johtuvat hengityksen vinkuminen ja hengenahdistus.  Astmaoireet vaihtelevat, ne voivat pahentua äkillisesti tai pikkuhiljaa.  Lievässä astmassa keuhkojen toiminta on suurimman osan ajasta normaalia, oireita esiintyy siis vain ajoittain.  Vaikeassa astmassa oireilu ja keuhkoputkien ahtautuminen voi olla pysyvää ja osittain palautumatonta.  Pitkittynyt yskä  Lisääntynyt limaneritys  Hengenahdistus  Uloshengityksen ajoittainen vinkuna tai pihinä  Oireita usein öisin ja aamuisin  Oireilua yksilöllisesti pahentavat  hengitysteiden virusinfektiot  rasitus  kylmä ilma  allergeenit

Tausta- ja riskitekijät  Taustatekijät ovat yksilöllisiä.  Voi puhjeta missä iässä tahansa. Sen taustalla voi olla perinnöllinen taipumus.  Allerginen nuha ja muut ylähengitystiesairaudet lisäävät riskiä sairastua astmaan.  Puhkeamiseen liittyy usein ympäristön ärsykkeet tai pitkittynyt hengitystietulehdus, mutta aina astmalle ei löydy syytä.  Allergiat ja atopia  Perinnöllinen alttius / astman esiintyminen vanhemmilla ja sisaruksilla  Allerginen nuha  Muut ylähengitystiesairaudet  Tupakointi ja passiivinen tupakointi  Ylipaino  Sisätilojen home- ja kosteusvauriot

Hoito  Hoidon tavoitteina ovat oireettomuus, keuhkojen normaali toiminta ja pahenemisvaiheiden estäminen  Keskeinen osa astman hoitoa on hoitavien lääkkeiden säännöllinen käyttö. Hoitavat lääkkeet pitävät astmatulehduksen keuhkoputkien limakalvolla kurissa.  Hyvä hoitotasapaino:  Hyvä toimintakyky ja elämänlaatu  Oireeton arki  Oirelääkettä korkeintaan kaksi kertaa viikossa  PEF-seurannassa ei ole poikkeavia arvoja  Tablettimuotoiset, tulehdusta rauhoittavat lääkkeet, kuten leukotrieenisalpaajia tai teofylliinejä.  hengitettävät yhdistelmälääkkeet, joissa on hoitavan kortisonin lisäksi pitkävaikutteinen avaava lääke.  Kohtaus- eli oirelääkkeitä käytetään silloin, kun astmaoireet pahenevat tai henkeä ahdistaa. Ne voivat olla nopea- tai pitkävaikutteisia.  Painonhallinta ja liikunta  Savuttomuus

Yleisyys  Astma on Suomen yleisin pitkäaikainen hengityssairaus.  Sitä sairastaa arviolta noin 10 prosenttia väestöstä.  Astma on myös lasten tavallisin pitkäaikaissairaus.  Alle 15-vuotiaita lapsiastmaatikkoja arvioidaan olevan noin 7-9 prosenttia.

Lähteet  Sähköiset  B42FF F428611ED0F5?id=hoi06030#s9_2 B42FF F428611ED0F5?id=hoi06030#s9_2   Kuvat 