2. Ihmisen erityispiirteet Ihmislajin erityispiirteillä on yhteys evoluutioon! Oletko pohtinut, miksi ihmisillä on surkastumia?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Luku 2 Luusto on sisäinen tukirankamme.
Advertisements

Ihmisen evoluutio Helena Rimali Mankkaan koulu
Bi4 Ihmisen biologia I Opettaja: Mika Sipura Sähköposti: mika
Työasennot ja -liikkeet
Tanssi edistää kommunikointia sosiaalisuutta body-imagen hahmottamista
Finska Simförbundet rf.
Sisämarkkinoilla selvitään, mutta Miten käy EU:n sosiaalisen ulottuvuuden globalisaation puristuksessa?
Method Putkisto Lajiesittely
Herkkyyskausien huomiointi harjoittelussa
PS aivot Anne Rongas © Anne Rongas.
Henkiset ominaisuudet Fyysiset ominaisuudet
Kappale 9 Linnut Fossiilinäyttöjen perusteella linnut ovat teropodien (dinosaurukset) erikoistunut alaryhmä. Yhteistä linnuille: hampaaton nokka, sulat/höyhenet,
Oppia ikä kaikki - Työkaluja yhteisöllisyyden kehittämiseen syksy 2014
Mitä on hijab: alistamista vai vapautusta?
Nuoruus kehitysvaiheena
EVOLUUTIO MUUNTELU VALINTA
Terveystieto 7.
1. Median korostama seksuaalisuus painostaa nuoria hankkimaan kokemuksia. Seksikokemuksia saadaan yhä nuorempina. TV-ohjelmissa ja mainoksissa seksiä/seksuaalisuutta.
©Copyright Marja Putkisto 2009
Kappale 2 Luuston tehtävät 1. tukee suojaa.
Tietoisuus ja maailmankuva Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin viides luento.
1. IHMINEN.
Alkoholi.
Hirvi Alces alces On hirvieläinten heimoon kuuluva suurikokoinen nisäkäslaji, joka elää pohjoisella havumetsävyöhykkeellä Euroopassa ja läntisessä Aasiassa.
Veijo Nikkanen: Sisällön ja rakenteen saavutettavuus Kaikille hyvä -koulutus 5. ja Selko-e Sisällön ja rakenteen saavutettavuus Veijo Nikkanen.
LUUSTO.
Ajattelu ja oppimaan oppiminen
Nainen ja seksi eri ikävaiheissa. Vanhan sanonnan mukaan nainen on kauneimmillaan 17-vuotiaana. Mutta vaikka alle parikymppinen neito onkin ulkoisesti.
TERVEYSTIET O 8 7. MURROSIÄN MUUTOKSET. Kaikki muuttuu  Pohdi, mitä murrosikä tarkoittaa?  Lue tarina ”Kaikki muuttuu” (OK s. 50) ja listaa vihkoosi.
Tällä ohjelmalla väänetään sun naama uuteen uskoon Klikkaa tätä.
Ergonomia Seisomatyö.
ELÄMÄ TOTEUTUU SUHTEESSA MUIHIN Luku 11  Ydinsisältö.
Hyttynen pituus: aikuinen: 4-10 mm, toukka: 7-8 mm Ravinto: koiraat eivät syö, naarailla lintujen ja nisäkkäiden veri Hyttysen toukkia veden pintakalvoon.
Hanna Nieminen Uudenkaupungin sosiaali- ja terveyskeskus 1 Kävelyn havainnointi Perustuu kliinisessä työssä observointiin, joka on aistinvaraista.
 Koulussa oli liikunta- ja rentoutumistila, jota kutsuttiin ”pommariksi”. Ankea ja virikkeetön huone muuttui projektin edetessä aisteja stimuloivaksi.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Kehonhallinta liikkeessä
BI1 - Eliömaailma.
 MARJAT, HYÖNTEISET, VILJA, HUNAJA JA KALA.  karhu syö myös lihaa.
HURTIG Hyötyä ja haittaa auringosta. Kertaus 1. Mitä kuuluu päivittäiseen hampaiden hoitoon? 2. Mikä on karies? 3. Miksi happohyökkäys on haitaksi.
I HMISEN ELÄMÄNKAARI Hurtig ETSI KAPPALEESTA IHMISEN ELÄMÄNKAAREN ERI VAIHEITA Samuli Putro: Elämä on juhla
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Motivointi 1: Pohdintapilvi: Oletko sosiaalinen silloin kun olet sosiaalisessa mediassa?
Mitä turvataidot ovat? Taitoa pitää huolta itsestä ja omasta turvallisuudesta. Taitoa toimia itseä suojelevalla tavalla uhkaavissa tilanteissa. TURVATAIDOT,
IHMISEN EVOLUUTIO Ihmisen evoluutiolla tarkoitetaan ihmisen kehittymistä ja eriytymistä omaksi lajikseen ihmisen ja apinoiden tai apinaihmisten yhteisestä.
IHMISEN EVOLUUTIO Ihmisen ominaispiirteitä:
Taukojumppa Työterveysergonomia.
Pharmanex® Bone Formula
Luku Nykyihmisen sukupuu, s. 14–19
Liikutaan Kpl 29.
Bonobo pan paniscus.
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Motivointi 1: Pohdintapilvi: Oletko sosiaalinen silloin kun olet sosiaalisessa mediassa?
Liikutaan.
Nivelten, lihasten ja luuston rakenne ja toiminta
UNI JA LEPO.
Tekijät: Topias, Hilja ja Linda
Syöpätaudit Miikka, Lintu, Eele.
Kehonkoostumusmittaus
Historia2 Eurooppalainen Ihminen
Elämän kehitysvaiheita s. 102 – 132
Asento! – Lepo! KPL 31.
Oppimisvalmiuksien tukeminen liikunnan avulla
Luusto Ihmisessä n. 200 luuta Luukudos on sidekudosta
FYYSINEN Petra Suonio 2013.
Liikunta tukee työhyvinvointia
Fyysinen kunto ja ongelmanratkaisukyky Ongelmanratkaisutaidot
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
BI 4 Solu ja perinnöllisyys
Luku Nykyihmisen sukupuu, s. 14–19
Työkaluja, malleja ja materiaaleja lasten kehotunnekasvatukseen
Esityksen transkriptio:

2. Ihmisen erityispiirteet Ihmislajin erityispiirteillä on yhteys evoluutioon! Oletko pohtinut, miksi ihmisillä on surkastumia?

Pystyasento Pystykävelyn etuja: vapautti kädet eri toimintoihin pidempiä matkoja nopeammin pienempi energiankulutus auttoi myös kehon viilentämisessä

Pystyasento Ihmisapinoiden luuston vertailua: gibboni, gorilla, simpanssi, oranki ja ihminen. Miten ihmisen luusto on sopeutunut kahdella jalalla liikkumiseen?

Pystyasento: jatkuu Selkärangan kaarevien mutkien ansiosta selkäranka joustaa, taipuu ja tasaa kehon kuormitusta Jalan luiden ja polven rakenne muuttui sopivaksi vartalon painon kannatteluun

Vartalon muoto, koko, iho ja karvapeite Ruumiin koko ei ole kasvanut tasaisesti evoluution aikana, vaan eri aikakausina evoluutio on suosinut erilaista ruumiinkokoa erilaisissa ilmasto-oloissa Evoluutio alkoi suosia karvattomuutta (mm. viilennys- ja loisteoria) Tummasta ihonväristä oli suojaa auringon UV-säteilyä vastaan

Ravinto ja hampaisto Nykyistä suuremmat leuat, poskihampaat ja terävät kulmahampaat olivat sopeumia raakaravinnon syömiseen Hampaat pienenivät Leuat lyhenivät

Aivot ja käden taidot Evoluution aikana aivojen tilavuus on kasvanut ja samalla kallon muoto muuttunut Ihmisaivot kehittyvät sekä yksilönkehityksen aikana että vielä nuoruusvuosina Tarkkuusote (”pinsettiote”), sormenpäiden tuntoaisti Hyvä väri- ja stereonäkö Pitkä lapsuus ja murrosikä, jonka aikana opitaan sosiaalisia ja fyysisiä taitoja

Muuta merkittävää Työkalut: käsikirves Tulen käyttö Yhteistyö Puhekyky Sosiaalisuus

Lisääntyminen, seksuaalisuus Ihmisen seksuaalisuudessa ja sukupuolielämässä on erityispiirteitä muihin kädellisiin verrattuna Seksuaalinen mielihyvä, naisen orgasmi, piilo-ovulaatio ja myöhäinen sukukypsyys