Myrkytystapaturmat.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Lähiympäristön turvallisuus. Osallistu turvallisuuden edist ä miseen  Tee ilmoitus havaitsemastasi turvallisuutta heikentävästä asiasta.  Vaadi turvallisuuden.
Advertisements

Aivoverenkierron häiriö oireina mm.
Ongelmajätteet ja niiden käsittely
Tulipalot ja palokuolemat
PUHTAANAPITO Kuva: Tero Takalo-Eskola. PUHTAANAPITO Kuva: Tero Takalo-Eskola.
Lääkkeiden haitta- ja yhteisvaikutukset
Myrkytystapaturmat.
KEMIALLISET ALTISTEET PUUALALLA
Tapaturmat s
Tunne lääkkeesi Itsehoitolääkkeiden järkevä ja turvallinen käyttö
Tunne lääkkeesi Toimiiko lääkehoitosi?
Tapaturmien ehkäisystä aiheittain
Lasten tapaturmat.
Kuljettaja ajaa Lapin maisemassa Kuljettaja pysäyttää auton ja menee katsomaan, mitä on tapahtunut Porot juoksevat eteen mutkan takaa, yksi paiskautuu.
Allergiat s
Hivesan Pro Antiseptinen voide.
Allergiat.
Allergiat.
SIENISTÄ.
Verenpainentauti & Sepelvaltimotauti & Sydäninfarkti
SÄHKÖTURVALLISUUS By: Emilia, Jaana, Janita, Mikko, Tomas.
Kemikaalit ja työturvallisuus
By: Carita, Kaisa & Minna.  Sähköturvallisuuden perusvaatimus on kirjattuna sähköturvallisuuslakiin. Sen mukaan sähkölaitteet ja laitteistot on suunniteltava,
KEMIKAALEIHIN LIITTYVÄ TYÖTURVALLISUUS
Kertaus 1. Miksi kestävyysharjoittelu on tärkeää? 2. Mikä nopeusharjoittelussa on tärkeää? 3. Miten nuoren kannattaa harjoittaa voimaa? 4. Mitkä ovat taidon.
Lääkkeen vaiheet ja vaikutukset elimistössä
TURVALLINEN HOITOYMPÄRISTÖ 0-6 VUOTIAAT. 0-6 v. lapsille  ei pieniä esineitä, koska lapsi voi tukehtua  ulkona aidat, ettei lapsi karkaa  luotettavat.
Hurtig TE1 Itsehoito ja ensiapu. Esimerkki uusista sähköisistä yo- koekysymyksistä Oheisessa videossa on kuvattu tapaturma.Tehtävänäsi on auttaa.
LÄÄKKEIDEN HAITTAVAIKUTUKSET. osa ennakoitavissa – perustuu lääkkeen tunnettuun vaikutusmekanismiin osa odottamattomia – lääkevalmisteen aiheuttama haittavaikutus,
Sattuu ja tapahtuu – yli miljoona tapaturmaa vuodessa Hurtig
TOSITIETOA Tupakka. TOSITIETOA Yleistä tupakasta Tupakan savu sisältää yli 4000 kemikaalia Nikotiinin lisäksi tupakka sisältää mm. arsenikkia, kadmiumia,
5. ALLERGIA JA ASTMA TERVEYSTIETO 9. TEHTÄVÄ: ENNAKKOTIEDOT  Kirjoittakaa taululle kokonaisilla lauseilla kaikki, mitä tiedätte ja muistatte allergiasta.
Puhtaanapito. Puhdistusvaiheet 1. Karkean lian poisto mekaanisesti, kaapimalla, 2. Esihuuhtelu ja liotus viileällä vedellä 2. Peseminen pesuaineen kanssa.
Palovammat 1. asteen palovamma: • iho punainen ja arka • paranee muutamassa päivässä 2. asteen palovamma • punoittaa, kivulias • rakkuloita 3. asteen.
Muistisairaudet dementia ja Alzheimer. Miten syntyy ja mitkä tekijät vaikuttavat? Dementian yleisin syy on alzheimerin tauti (yli 50%) tai vaskulaarinen.
Marianne Niinimäki Sairaaloiden ja laitosten perusruoka noudattaa sosiaali- ja terveysministeriön ravitsemushoito- ja ruokailusuositusta  hajautettu.
Navigaattori Liiku ja urheile turvallisesti.
 Kasvusta ja kehityksestä johtuen lasten elimistön lääkevaste ja lääkkeiden käyttäytyminen lapsessa poikkeavat huomattavasti.
Työskentely kuumassa KESÄKUU.
Tiivistelmä 2. Laboratoriotyöskentely ja työturvallisuus
Marjo Eronen, SPR, ensiavun ja terveystiedon kouluttaja
Tupakan uho ja tuho    .
HAMMASSÄRKY Juho ja janne.
Verisuonen kanylointi
Tupakka tuhoaa ja tappaa
Päihdyttäviä paineita
Päihteet Minna, elias ja kalle.
TURVALLISUUSTIETOA.
Lääkeaineet Ennen laboratorion lääkeaineita ihmiset käyttivät lääkkeinä luonnosta saatavia aineita kuten piharatamoa ja pajunkuorta. Kasvit ovat parantamistaidon.
Kemikaaleja kaikkialla
Syöpätaudit Miikka, Lintu, Eele.
Marjo Eronen, SPR, ensiavun ja terveystiedon kouluttaja
Mitä kemia on? KEMIA.
14. ENSIAPUTAIDOT HÄTÄTILANTEESSA
Huumeet.
IHOTTUMAT.
Alkoholista asiallista kpl.24
Ilmoita heti opettajalle vahingosta
Hätäilmoitusohje Hätänumero 112 Soita hätäpuhelu itse, jos voit.
Orgaaniset materiaalit
Linkki käyttöturvallisuustiedotteeseen
Typpihappo 60%.
Hyönteisten torjunta-aine (sisältää imidaklopridia)
Erikoissairaanhoitaja Pirjo Murto, HUS
Käyttöturvatiedotteet
KÄYTTÖTURVATIEDOTTEET
Kemikaalin tunnistustiedot
Acanto Prima.
HUMALAN VAIHEET (KALVO 1)
Tapaturmat ja niiden ehkäisy
Esityksen transkriptio:

Myrkytystapaturmat

Tavallisimmat myrkytystapaturmat Lapsista myrkytystapaturmille alttiimpia ovat alle 3-vuotiaat Kotona myrkytyksiä aiheuttavat tavallisimmin: Lapsilla (0-5v) lääkkeet kasvit pesuaineet ja kemikaalit Lapsilla (6-16 v.) alkoholi lääkkeet Aikuisilla lääkkeet alkoholi kemikaalit Lähde: Myrkytystietokeskus 2016

Myrkytyskuolemat Suomessa menehtyy myrkytyksiin vuosittain n. 900 aikuista. Usein myrkytys on tarkoituksellinen. Lasten myrkytyskuolemat ovat Suomessa erittäin harvinaisia. Myrkytyskuolemien syyt vuonna 2013 (lkm): Lähde: Ojanperä ym. Suomen Lääkärilehti 48/2015:3283-3289

Vaarallisimpia kodin kemikaaleja Voimakkaasti happamat tai emäksiset pesuaineet - putkenavaajat (lipeää), uuninpesuaineet Autokemikaalit - tuulilasinpesunesteet (metanoli!), jäähdytysnesteet, bensiini Maalaustarvikkeet - liuottimet, emäksiset pesuaineet Sytytysnesteet Lähde: Myrkytystietokeskus Vaaralliset kemikaalit tulee säilyttää lukitussa kaapissa lapsilta ulottumattomissa!

Vaarallisten kemikaalien varoitusmerkinnät VÄLITTÖMÄSTI MYRKYLLINEN Erittäin myrkyllistä tai myrkyllistä kemikaalia Voi aiheuttaa jo hyvin pieninä annoksina vakavan, jopa kuolemaan johtavan myrkytyksen tai vakavia pitkäaikaisvaikutuksia. SYÖVYTTÄVÄ KEMIKAALI Tuhoaa kudosta joutuessaan kosketuksiin hengityselinten, ihon, silmien tai ruoansulatuselimistön kanssa Esim. putkenavausaineet ja uunin puhdistusaineet VAKAVA TERVEYSVAARA / HAITALLINEN, ÄRSYTTÄVÄ Haitalliset ja ärsyttävät kemikaalit voivat aiheuttaa myrkytyksen suhteellisen pieninä annoksina. Vaikutus voi olla pitkäaikainen ja hengitettynä ne voivat aiheuttaa allergiaa. Esim. maalaustuotteet ja jäähdytysaineet

Vaarallisten kemikaalien poistuvat varoitusmerkinnät PÄÄKALLO Erittäin myrkyllistä tai myrkyllistä kemikaalia Voi aiheuttaa jo hyvin pieninä annoksina vakavan, jopa kuolemaan johtavan myrkytyksen tai vakavia pitkäaikaisvaikutuksia SYÖVYTTÄVÄ KEMIKAALI Tuhoaa kudosta joutuessaan kosketuksiin hengityselinten, ihon, silmien tai ruoansulatuselimistön kanssa Esim. putkenavausaineet ja uunin puhdistusaineet ANDREAAN RISTI Haitalliset ja ärsyttävät kemikaalit voivat aiheuttaa myrkytyksen suhteellisen pieninä annoksina. Vaikutus voi olla pitkäaikainen ja hengitettynä ne voivat aiheuttaa allergiaa. Esim. maalaustuotteet ja jäähdytysaineet

Myrkytystapaturmien ehkäisy Säilytä vaaralliset aineet turvallisesti Kodin kemikaalit ja lääkkeet lukkojen takana alkuperäispakkauksissaan Valitse turvakorkilla varustettuja tuotteita Pidä tupakat ja tupakantumpit lasten ulottumattomissa Perehdy tuotteiden varoitusmerkintöihin ja käyttöohjeisiin Opettele tunnistamaan sienet ja myrkylliset kasvit Tunnistamattomia sieniä ei pidä syödä Pidä myrkylliset sisäkasvit poissa lasten ulottuvilta Tunnista pihapiirin myrkylliset kasvit ja opeta lapsia, ettei kaikkea laiteta suuhun Älä käytä lääkkeitä ja alkoholia samanaikaisesti Varaudu myrkytystapaturmaan ennalta Pidä myrkytysten varalta lääkekaapissa lääkehiiltä (esim. Carbomix® 50g pullo) Hanki itsellesi riittävät ensiaputaidot

Ensiapu myrkytystapauksessa (1) Selvitä heti myrkytysvaara ja jatkotoimenpiteet myrkytystietokeskuksesta! Myrkytystietokeskus 24h/vrk puh. 09 471977 tai 09 4711. Hätätilanteessa soita aina 112

Ensiapu myrkytystapauksessa (2) Nielty myrkyllinen aine Huuhtele suu ja poista aine. (lääkkeet, myrkylliset kasvit tai sienet) Älä okseta. Selvitä myrkytysvaara ja mahdolliset jatkotoimenpiteet Myrkytystietokeskuksesta. Anna tarvittaessa lääkehiiltä. Syövyttävä aine tai petrolituote: Älä okseta, äläkä anna lääkehiiltä. Lasillinen vettä tajuissaan olevalle aikuiselle ja lapselle puoli lasillista. Hengitetty myrkky Siirrä altistuneet raittiiseen ilmaan puoli-istuvaan asentoon. Myrkyllinen aine iholla Riisu saastuneet vaatteet heti. Huuhtele iho välittömästi vedellä (syövyttäviä aineita vähintään 20-30 min ajan). Toimita tarvittaessa hoitoon.

Ensiapu myrkytystapauksessa (3) Myrkyllinen aine silmässä Huuhtele silmää välittömästi runsaalla vedellä noin 15 min. (Syövyttäviä aineita vähintään 20-30 minuutin ajan) Toimita autettava lääkäriin. Puremat ja pistot Kyyn purema: Vältä raajan liikuttelua. Tue puremakohta lepoasentoon, ei koholle. Toimita potilas aina hoitoon Ampiaisen ja mehiläisen pistot: Poista pistin ja lievitä kipua kylmällä. Jos pistos aiheuttaa hengenvaarallisen reaktion, soita hätänumeroon 112 Jos henkilöllä on ensiapulääke, annetaan se heti ohjeen mukaisesti.

Ensiapu myrkytystapauksessa, kun on hätätilanne Soita hätänumeroon 112 ÄLÄ VIIVYTTELE, JOS potilaalla on hengitysvaikeuksia potilas kouristelee potilas on tajuton Anna tarvittava ensiapu!

Soittaminen hätänumeroon 112 1. Soita hätäpuhelu itse, jos voit 2. Kerro, mitä on tapahtunut 3. Kerro tarkka osoite ja kunta 4. Vastaa sinulle esitettyihin kysymyksiin 5. Toimi annettujen ohjeiden mukaan 6. Lopeta puhelu vasta saatuasi siihen luvan Opasta auttajat paikalle Soita uudestaan, mikäli tilanne muuttuu