Laki raskaudenkeskeytyksestä vuodelta 1970 Lakisääteinen aikaraja 12 rv, myöhemmin lupa tarvitaan terveydenhuollon oikeusturvakeskukselta Suomessa ei.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Lisääntyminen ja synnytys Suomessa ja Pohjoismaissa
Advertisements

Palkkatuki.
Palkansaajakeskusjärjestöjen info isyysvapaan pitenemisestä
Työkaluja ajokyvyn arviointiin
Miten uusi korvaushoitoasetus muuttaa käytäntöjä
Huolen herääminen ja yhteydenotto Jatkohoito
Lastensuojelun asiakkaat (kriteeri: lapsen kasvu/kehitys tai terveys vaarassa, välitön ls-tarve) vanhemman/huoltajan päihteiden käyttö (lapsen hoito vaarantuu,
TYÖTÖN Työtön hakee siivoojan paikkaa Microsoftilta.
Johdatus lääketieteen etiikkaan
Tervetuloa synnyttämään Länsi-Pohjan keskussairaalaan
Flavian tarina. Nimeni on Flavia. Olen 15 vuotta vanha ja asun Ugandassa. Pidän ompelemisesta, etenkin laukkujen tekemisestä ystävieni kanssa.
JOHDANTO Seksuaali- ja lisääntymisterveyteen sekä oikeuksiin (SRHR*) liittyvät kysymykset ovat tärkeä osa kehitysyhteistyötä. SRHR tarkoittaa jokaisen.
HEDELMÖITYMINEN, ALKIONKEHITYS, SYNNYTYS
Raskaudenkeskeytykset 2010 – ennakkotiedot Anna Heino Mika Gissler.
Työolosuhteiden järjestelytuki
Synnytys Noora Riskula 2009.
PORIN KOTISAIRAALA Kotona loppuun asti/Moniammatillinen tiimityö
Lastensuojelu nuoren tukena
eli raskauden keskeytys
Naisten päihdetyön päivät kätilö Satu Viinikainen
Raskaudenkeskeytykset 2013 Anna Heino & Mika Gissler.
1 Vammaispalvelut Ann-Mari Einola, johtava sosiaalityöntekijä Kirjoita tähän nimi Dian perustyyli -tilassa: Lisää alatunniste.
Toisen asteen koulutus
Salla Säkkinen ja Tuula Kuoppala
Vastasyntyneet 2012 Eija Vuori Mika Gissler.
Hedelmöityshoidot ja syntymättömän lapsen etu
Anja Saloheimo, sosiaalipsykologi, pari- ja seksuaaliterapeutti
Laki raskauden keskeyttämisestä
Monisynnyttäjän raskaus
SYNNYTYS JOKAINEN SYNNYTYS ON YKSILÖLLINEN
Tervetuloa Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän perhevalmennussivuille! Näiltä sivuilta löydät tietoa liittyen sairaalaan lähtöön, synnytykseen, imetykseen.
Pohjoismaiset raskaudenkeskeytykset Anna Heino Mika Gissler.
HOMUNCULUS RASKAUS JA SYNNYTYS HEDELMÖITYS Hetki, jolloin munasolu ja siittiösolu sulautuvat yhteen Tapahtuu munanjohtimessa.
Jalkapalloturva –Aon vertailu 2016
Yhteiskunnan tuki lapsiperheille Peruspalvelut * Äitiys- ja lastenneuvola * Päivähoito * Koulu * Nuorisotyö Erityispalvelut * Lapsiperheiden kotipalvelu-
SOSIAALITURVA  Sosiaaliturva koostuu sosiaalihuollosta ja sosiaalivakuutuksesta  Sosiaalihuollolla tarkoitetaan 1. Sosiaalipalveluita.
Toimintaympäristö Asuntokunnat ja perheet Leena Salminen.
Työolosuhteiden järjestelytuki Laki julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta 10 luku 3 § VnA JTYPL, 9: Ohje JTYPL, sivut 275, , ja.
LASTENNEUROLOGIA poliklinikka ja päiväsairaala rakennus 45 TERVETULOA.
 Abortti eli raskaudenkeskeytys tarkoittaa raskauden keinotekoista päättämistä poistamalla alkio sikiö tai sikiökohdusta silloin, kun abortoitavan ei.
AMPUMARATAVASTAAVA Ampumaratalaki 763/2015 Jorma Riissanen
Vaihtoehdot session 12 oph 1 Vauvan pitäminen Sijaisvanhemmuus Adoptio Abortti.
Kummina olet korvaamaton! MUGUN TYTÖT NEPALISSA. ”Aloin uskoa tulevaisuuteen” ”Jos en olisi päässyt mukaan kummiohjelmaan, olisin päätynyt lukutaidottomaksi.
Kertaus 1. Miten ihastuminen eroaa rakastumisesta? 2. Millä eri tavoilla seurustelussa voi pettyä? 3. Milloin on valmis seurustelemaan? 4. Millainen on.
LÄNNEN KIRKKO USKONNOLLISENA VAIKUTTAJANA Luku 6 – Opetusvinkki 1.
Kadonnutta vanhempaa etsimässä Tarja Hiltunen Tohtorikoulutettava Jyväskylän yliopisto Lapsi- ja läheistyön koordinaattori Sininauhaliitto.
SOPIMUS LUOTTAMUKSELLISUUDESTA Meille on tärkeää, että voimme kurssillamme työskennellä turvallisessa ja luottamuksellisessa ilmapiirissä. Työskentelemme.
Meeri, Katariina ja Heidi. Riikka 4-vuotta Riikka on 4-vuotias astmaa sairastava tyttö. Hänen perheeseen kuuluvat äiti, isä ja 2-vuotias pikkusisko. Perhe.
 Kasvusta ja kehityksestä johtuen lasten elimistön lääkevaste ja lääkkeiden käyttäytyminen lapsessa poikkeavat huomattavasti.
Salla Säkkinen ja Tuula Kuoppala
OPPILASHUOLLOLLINEN POLKU
Anniskeuluvan myöntäminen
Erityisalueet.
Pohjoismaiset raskaudenkeskeytykset 2015
Poissaolot.
Tieteellinen tutkimus
KOTOUTTAMISPERHELUOKKA
Laki raskauden keskeytyksestä Suomessa
Anniskeuluvan myöntäminen
mikä tekee ihmisestä ihmisen?
Nuoret ja työlainsäädäntö
Miesparit ja sijaissynnytys
Sosiaaliturva erityistilanteet
Sterilisointilaki Niko 3c 2014.
Sairausajan palkka Työsopimuslaki
NAISTEN TERVEYSILTA Seksuaaliterveys
I Ihminen – Homo sapiens
Tasa-arvotoimikunta Varhaiskasvatuksen hakuprosessista
Lukuvuosi-ilmoittautuminen ja lakiperusteiset poissaolot
Esityksen transkriptio:

Laki raskaudenkeskeytyksestä vuodelta 1970 Lakisääteinen aikaraja 12 rv, myöhemmin lupa tarvitaan terveydenhuollon oikeusturvakeskukselta Suomessa ei vapaata aborttioikeutta toisin kuin muualla euroopassa

Raskauden keskeytyksen edellytykset -Suomessa raskauden keskeytys ei lain mukaan ole vapaa. - Raskaana oleva voi pyytää raskauden keskeytystä. -Raskaudenkeskeytyksestä päättää lain mukaan ainoastaan viranomainen, pääsääntöisesti lääkäri. -Raskaudenkeskeytykseen tarvitaan tapauksesta riippuen joko yhden tai kahden lääkärin lähete tai terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen lausunto, ja raskaudenkeskeytyksen saa suorittaa vain luvan saanut sairaala.

Ennen 12. raskausviikkoa raskaus voidaan keskeyttää, jos lapsen synnyttäminen ja hoito olisi kohtuuton rasitus, lapsi on saanut alkunsa raiskauksesta,raiskauksesta äiti on yli 40-vuotias tai alle 17-vuotias, naisella on jo neljä lasta tai lapsen epäillään olevan vammainen.

Aborttilain mukaan ennen raskauden keskeyttämistä koskevan päätöksen tekoa on tarpeen vaatiessa varattava lapsen isälle tilaisuus esittää käsityksensä asiassa. jos raskaus ollaan keskeyttämässä siksi, että lapsen synnyttäminen ja hoito olisi huomattava rasitus, on tarvittaessa pyydettävä esimerkiksi sosiaaliviranomaisen tai kätilön selvitys naisen ja hänen perheensä elämänolosuhteista. Raskausviikkoon 12 asti keskeytysmenetelmä voi olla kirurginen tai lääkkeellinen ja raskausviikon 12 jälkeen ainoastaan lääkkeellisesti käynnistetty synnytys.

 Myöhempään raskaudenkeskeytykseen tarvitaan aina terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen myöntämä lupa  Voidaan myöntää äidin nuoren iän, lapsen vakavan vamman tai muiden painavien syiden perusteella. Viimeinen takaraja on 20. raskausviikko, lapsen vamman kohdalla 24.

Yhden lääkärin luvalla  Raskauden kesto enintään viikkoa ja hakija raskauden alkaessa alle 17-vuotias  täyttänyt 40 vuotta tai  synnyttänyt neljä lasta

Kaksi lääkäriä Raskauden kesto enintään viikkoa ja – lapsen synnyttäminen ja hoito olisivat hakijalle huomattava rasitus – raskaus on alkanut väkisinmakaamisesta 1, tai – äidin tai isän sairaus tms. rajoittaa vakavasti heidän kykyään hoitaa lasta. Raskauden kestosta riippumatta, jos raskauden jatkuminen aiheuttaisi hakijan hengelle tai terveydelle vaaran.

Keskeytysmenetelmät Suojaamatonta yhdyntää seuraavan 72 tunnin aikana tarjotaan jälkiehkäisyä, joka pyrkii estämään hedelmöittyneen munasolun kiinnittymisen kohdunseinämään. Tällöin jälkiehkäisypilleri estää raskauden tapahtumisen, eikä raskaudenkeskeytystä tarvita.jälkiehkäisyä

Raskaudenkeskeytykset raskauden keston mukaan 2013  92% ennen rv.12  8% 12-24rv Raskaudenkeskeytysmenetelmät  Lääkkeellinen 95% (1.tri)7,3%(2.tri)  Imukaavinta 5%

Lääkkeellinen raskaudenkeskeytys  Mifepristoni-prostaglandiinihoito  Mifepristoni otetaan 1-3 vrk ennen— vastahormoni raskaushormonille, tavoitteena, että sikiö kuolee(progesteroni hormoni ei pääse kohtuun)-lääke otetaan yleensä poliklinikalla  -sitten potilas saa prostaglandiinia, joka käynnistää supistukset ja sikiö poistuu kohdusta, joko kotona tai poliklinikalla

Kirurginen  Kirurginen raskaudenkeskeytys  Imukaavinta, joka suoritetaan nukutuksessa, kohdunsuun pehmentäjä lääkkeet otetaan edellisenä päivänä(yleensä kotona) ja seuraavana päivänä suoritetaan raskaudenkeskeytys