Omat raha-asiat hallinnassa? Nuorisoasuntoliitto ry.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vihreän liiton kesäpäivät 2006 Panu Laturi
Advertisements

Mieti ennen kuin muutat
Kuluttajan e-lasku Lyhyt tietopaketti laskuttajille
Kuluttajan e-lasku Lyhyt tietopaketti kuluttajalle
NAO/Maija-Leena Haapa-alho
Asuintalovaraus ja rahastointimenettely
eläkkeensaajan asumistuki
Asunnon vuokraaminen:
HARMAA TALOUS YRITTÄJÄN NÄKÖKULMASTA.  Kun hintahaitari eri tarjoajien välillä on yli 40 % voi kysyä pelaako kaikki samoilla pelisäännöillä ?  Pelisäännöthän.
OSA VI MISTÄ APUA TALOUDEN SUUNNITTELUUN? MISTÄ APUA TALOUDEN SUUNNITTELUUN? VI / 2 Talouden suunnitteluun löytyy ideoita internetistä – surffaile ja.
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Asunto Sivakka konsernin asunnoista. Aluksi Asiakas -Ottaa yhteyttä -Käy hyvästä harjoituksesta omien asioiden hoidossa vapautumisen jälkeen -Kertoo sitoutumisesta.
Moni aloittava yrittäjä aliarvioi ajan, joka kuluu ennen kuin liikeidea alkaa tuoda rahaa yritykseen
KYT/ph-p 2006 Erityisryhmien asuminen Jyväskylän kaupungin alueella Seminaari Nikolainsali Asumisneuvojatoiminnan näkökulma.
- Vuokra-asunto: - Asunnon voi vuokrata yksityiseltä tai julkiselta taholta esim. kunnalta (yleensä edullisempia) - Ei tarvita suuria pääomia, pääsee helposti.
Aino Manninen, Nal Tiina Saarinen, Riinu ry Asumisneuvontakoulutus Nuorten tarpeet asumisneuvonnassa.
Lupa tulla näkyväksi Kemissä
Yrityksen talouden peruskäsitteet
Voimistelujaoston talousprosessi
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Asuminen & rahankäytön suunnittelu
- Vanhemmat itsenäistyvän nuoren tukena
antajat.fiwww.suome nvuokranantajat.fi MITEN LAADIN HYVÄN JA KESTÄVÄN VUOKRASOPIMUKSEN VEROMESSUT Toiminnanjohtaja Marina Furuhjelm.
Verkkokauppa Internetissä on isompi tavaravalikoima kuin lähimmässä kauppakeskuksessa, siitä voit olla varma.
AJANKOHTAISTA ASUINHUONEISTONVUOKRALAISTA ASUNTOMARKKINAILTA TURKU Lakimies Tiina Hallberg Suomen Kiinteistöliitto ry.
HyPS P06 Joukkueen omat säännöt 1. 2 Säännöt Kannustamme reilusti ja rehdisti kaikkia, emme arvostele toisten suorituksia Kiusaamissa ja häiriökäyttätymisissä.
Olet ostamassa omaa asuntoa Pirkanmaalta. Bruttopalkkasi on 2971 €/kk, josta sinulle käteen jää verojen jälkeen 2018 €/kk. Omia säästöjä sinulla on 8000.
VEROHALLINTO ESITTÄÄ Uusi yrittäjä pulassa Pimeä työ pettää Sinä valitset! 1.
Lakitieto VELKA JA VAKUUDET.
Lakitieto ASUNNON VUOKRA. VUOKRALAIT Pakottavaa oikeutta vuokralaisen hyväksi Pakottavaa oikeutta vuokralaisen hyväksi Vuokrasopimus tehtävä kirjallisesti.
Siviilipalvelusvelvollinen ja verot Verohallinto vero.fi 2016.
PERINTÄ Marika Mäkelä Maksumuistutus  Maksamatta jääneestä laskusta lähetetään ajoissa muistutus: 1. maksullinen maksumuistutus  kaksi viikkoa.
Asuminen & rahavaikeuksien ennaltaehkäisy Nuorisoasuntoliitto ry Helppo olla – rästejä nolla -projekti.
Kuka voi saada opintolainan
Perustoimeentulotuki siirtyy Kelaan – miten asiakas saa sosiaalityön palvelut? Eduskunta, Pikkuparlamentin Kansalaisinfo Minna Kivipelto, THL.
H ELSINGIN V IERASKOTI RY / PERHETYÖ ASUNNOTTOMIEN PERHEIDEN PARISSA J ÄSENJÄRJESTÖPÄIVÄT I LKON KURSSIKESKUS Perhetyöntekijä Hanna-Mari Pusaa.
Paras paikka asua –näyttely Kuopion korttelimuseo ALOITA Peli nuorille ensimmäiseen omaan kotiin muuttaville aikuisille OMAAN ASUNTOON MUUTTAMINEN.
VEROHALLINTO ESITTÄÄ Uusi yrittäjä pulassa Pimeä työ pettää Sinä valitset! 1.
Rahankäyttö vaatii harkintaa s Nordean viime marraskuussa (2011) julkistama tutkimus antaa osviittaa yleisistä suuntaviivoista: Viikkorahaa.
Tussitaikurit video ja kuva KESKEN. TERVETULOA OPPILAITOSTEN VEROPÄIVÄÄN 2014 Verohallinto TERVETULOA OPPILAITOSTEN VEROPÄIVÄÄN.
Oma koti kullan kallis.
Mitä kaikkea meidän täytyy tänään tehdä? (Työ ja koulutus)
Parempia luottopäätöksiä maksamisen datan avulla
22 Valtiontalous tarvitsee veroja s
11 Sosiaaliturva auttaa vaikeuksien yli s
Kirjaston tiedonhaku - yläkoulu
Käytännön tietoa maksuhäiriöistä ja perinnästä
Mun rahat -paja Kehittäneet:
Bridgen jatkokurssi 2 – lähtökortit jatkuvat
16 Kotini on linnani s
NÄYTÄ TÄMÄ DIA: JOHDANTO
21 Kansantalous on koko Suomen talous s
Kassos ry.
Apurahan maksu maksuosoituksena
Askel askeleelta ohjeita tulla ammattivalokuvaaja
Verkkokauppa Internetissä on isompi tavaravalikoima kuin lähimmässä kauppakeskuksessa, siitä voit olla varma.
Tervetuloa oman verotuksen asiantuntijaksi
OSA IV SÄÄSTÄMINEN JA TALOUDEN SUUNNITTELU
Suomen verotus selkokielellä
ASUMISEN ABC Kohti omaa kotia
OSA II Luotot ja takaus. OSA II Luotot ja takaus.
Asumisen ABC - Nuorisoasuntoliitto ry
OSA III Jos lasku tai luotto jää maksamatta
Opintotuki ja Aalto-yliopiston opintotukipalvelut
Volitioprosessi, tahdon!
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Opintotuki ulkomaanjaksolle
Jangsterit- nuoret hoivaajat meillä ja muualla -hanke
Kirjaston tiedonhaku – yläkoulu ja lukio
Tunnetko jo talous- ja velkaneuvonnan palvelut?
Esityksen transkriptio:

Omat raha-asiat hallinnassa? Nuorisoasuntoliitto ry

I Asuminen ja rahankäytön suunnittelu Sisältö  Mikä raha-asioiden hoitamisessa on tärkeää?  Rahankäytön suunnittelu  Budjetin tekeminen  Säästäminen

Mikä raha-asioiden hoitamisessa on tärkeää?  Tunnista omat tapasi käyttää rahaa  Tiedä omat tulosi ja menosi  Tiedä, miten selviät laskujen maksamisesta  Suunnittele rahankäyttöäsi - Mikä on pakollista / ylimääräistä?  Seuraa menojasi itselle sopivalla tavalla  Suunnittele hankintasi ja se, miten maksat ne  Tunnista taloutesi ”varomerkit”

Rahankäytön suunnittelu  Selvitä tulosi (esim. palkka, tuet ja eläkkeet) ja seuraa menojasi, jotta tiedät, mihin rahat kuluvat.  Hyviä lähteitä: - Tulotiedot: palkkalaskelmat pää- ja sivutuloista, tukipäätökset (asumis-, opinto- ja toimeentulotuki, yms.), muut ilmoitukset, joissa on tieto sosiaalietuuksista tai muista tuloista. - Menotiedot: vuokra, laskut (sähkö-, vesi-, vakuutus-, televisio-, lehti-, puhelin- ja nettiliittymät, yms.), tiliotteet  Huomioi, että erilaiset elämänmuutokset vaikuttavat tuloihin.

Budjetin tekeminen  Viikkojaksotus toimii, jos tulot ovat epäsäännölliset tai on tarve maksusuunnitelmien tekemiselle.  Kuukausijaksotus soveltuu erityisesti säännölliseen elämäntilanteeseen.  Vuosibudjetti auttaa kaikkien menojen arvioimisessa ja harvemmin maksettavien laskujen ennakoimisessa. Myös seuraavan vuoden budjetti on hyvä huomioida.  Budjettipohjia: > rahat > talouden suunnittelu > selvitä ja suunnittele > taloussuunnitelma

Säästäminen  Laadi itsellesi sellaisia säästötavoitteita, jotka pystyt toteuttamaan.  Tee konkreettisia suunnitelmia, kuten: - Laitan joka kuukausi säästöön 20 euroa. - Kilpailutan sähkösopimuksen. - Käytän vain yhtä luottokorttia ja suljen muut  Säästövinkkejä: /

II Asuminen ja rahavaikeuksien ennaltaehkäisy Sisältö  Omillaan-lyhytelokuva  Miten voit välttää rahavaikeuksia?  Maksuhäiriömerkintä  Jos jotain menee pieleen…  Mistä voit kysyä apua?

Omillaan-lyhytelokuva  Mikä johti päähenkilön rahavaikeuksiin ja velkaantumiseen?  Millaisia seurauksia näillä oli päähenkilön elämään?  Mikä päähenkilöä auttoi rahavaikeuksien ratkaisemisessa? Mikä oli ensimmäinen askel?  Mitä henkilöt olisivat voineet tehdä toisin? 

Miten voit välttää rahavaikeuksia?  Pienilläkin arkielämän valinnoilla voi välttää rahavaikeudet.  Tiedä omat tulosi ja menosi ja se, miten selviät laskujen maksusta.  Laskut ja velanlyhennykset on hyvä aina maksaa ajallaan, koska niiden maksamatta jättämisestä tulee helposti ylimääräisiä kuluja.  Muista, että myös asunnon kunnon ylläpitäminen auttaa pitämään oman talouden tasapainoa yllä.

Miten selvitän vuokravelan? Mitä maksan? EnnakointiEräpäivä 1. maksu- muistutus 2. maksu- muistutus Perintä Miten velka etenee? Häätö ja ulosotto ENNAKOINTI Ilmoitan maksuvaikeuksistani vuokranantajalle ennen eräpäivää. Muistitko hakea esim. toimeentulotuen, asumistuen? ERÄPÄIVÄ Voin neuvotella maksuaikataulusta vuokranantajan kanssa. Suunnittelen maksamista etukäteen. 1. MAKSUMUISTUTUS Yritän sopia uuden maksuaikataulun vuokranantajan kanssa. 2. MAKSUMUISTUTUS Voin vielä neuvotella maksuaikataulusta vuokranantajan kanssa. Myös seuraava vuokra pitää huomioida! PERINTÄ Nyt voin neuvotella maksuaikataulusta perintätoimiston kanssa. Perinnästä tulee paljon lisäkuluja – n. 340 euroa! HÄÄTÖ JA ULOSOTTO Maksamalla velan kuluineen vuokranantajalle voin vielä välttää maksuhäiriömerkinnän ja häädön. Vuokra Vuokra Muistutusmaksu Vuokra x 2 Muistutusmaksu x 2 Vuokra x 2 Muistutusmaksu x 2 Perintä Oikeudenkäynti 500 € 505 € 1010 € 1350 € 1350 € + ulosoton kulut ja viivästyskorot

Mitä kustannuksia asunnon huonosta kunnosta voi seurata? Välioven vaihto120 € Kattopistorasia asennettuna100 € Palovaroitin asennettuna100 € Muuttosiivous € Irtainvaraston tai parvekkeen tyhjennys150 € + jätekustannukset Lukkojen vaihto220 €

Miksi pikavippi voi johtaa ylivelkaantumiseen?  Pikavipeissä laina-ajat ovat lyhyitä ja korot suuria.  Eräpäivä tulee nopeasti vastaan, koska laina-ajat ovat lyhyitä.  Usein pikavippi maksetaan uudella pikavipillä, jos rahaa ei ole eräpäivänä lainan maksamiseen.  Hyvä keino ennaltaehkäistä rahavaikeuksia on välttää kallista lainaa ja varmistaa, että itsellä on tarpeeksi rahaa lainan takaisinmaksuun eräpäivään mennessä. Aina kannattaa varmista lainaa ottaessa, että ymmärtää, mitä laina loppujen lopuksi tulee maksamaan.

Maksuhäiriömerkintä  tulee, jos laskuja tai velkoja ei maksa pitkään aikaan  Maksuhäiriö/luottotietomerkintä voi aiheuttaa, että - luottokortti vaaditaan takaisin - lainan saaminen vaikeutuu - ei saa tehtyä osamaksusopimuksia - vuokra-asunnon ja kotivakuutuksen saanti vaikeutuvat - puhelinliittymä- ja vakuutussopimuksissa vaaditaan vakuutta tai ennakkomaksuja - työpaikan saanti vaikeutuu, jos työhön liittyy taloudellista vastuuta  Toisaalta se voi myös lopettaa holtittoman kulutuksen…

Jos jotain menee pieleen…  Ongelmatilanteissa ei kannata jäädä yksin! Asiasta puhuminen voi jo auttaa.  Mitä tekisit, jos jonain kuukautena ei olisi varaa maksaa vuokraa? Vuokranantajalla on oikeus purkaa vuokrasopimus, jos vuokralainen elää häiritsevää elämää tai ei maksa vuokraansa.  Maksuvaikeuksissa kannattaa aina olla vuokranantajaan tai muuhun laskuttajaan yhteydessä ja sopia maksusuunnitelmasta, ennen eräpäivää.  Vaikeassa rahatilanteessa laskujen maksaminen tärkeysjärjestyksessä kannattaa miettiä huolellisesti.

Mistä voit kysyä apua?  Tarkista, saatko sinulle kuuluvat tuet –  Kysy neuvoa: Kotoa, koulusta, nuorisotyöntekijöiltä ja sosiaalityöntekijöiltä. Velkojienkin kanssa voi neuvotella. NAL:n asunnoissa auttavat asumisohjaajat.  Kuntien talous- ja velkaneuvonta  Takuu-Säätiön maksuton puhelinneuvonta p ja Kysy rahasta - chat

Lähteet  Asumisen ABC -materiaali, Asumisen ABC -materiaali,   Hyvän mielen talo ry:n Talous tasapainoon –opintomateriaali  