Nivelreuma ja nivelrikko Venla, Sonja ja Marianne.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
Advertisements

Keuhkoahtaumatautipotilaan perioperatiivinen hoito
Ortopediaa.
Diabetes s. 65 –
Tules - Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Kotitehtävä.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Osteoporoosi Sarita ja Marleena.
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Sydän- ja verisuonitaudit
Diabetes.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Sydän- ja verisuonitaudit
Matti, Atte, Olli ja Jasmin
Bulimia ja laktoosi-intoleranssi
Sydän- ja verisuonitaudit
Osteoporoosi Julia ja Sara.
Syöpä.
PSYKOOSI = vakava mielenterveyden häiriö, jossa todellisuudentaju hämärtyy ja vääristyy, synonyymi sanalle mielisairaus.
Osteoporoosi.  Osteoporoosi, joka tunnetaan yleisemmin nimellä luukato, on sairaus jossa luun tiheys ja rakenne on heikentynyt ja se saa luun murtumaan.
D IABETES JA MBO T EKIJÄT : M ATIAS, M IKKO JA H ENRIK.
Astma. Mikä astma on?  Pitkäaikainen keuhkosairaus, johon kuuluvat keuhkoputkien limakalvojen jatkuva tulehdustila (inflammaatio) ja siihen liittyvä.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Oppiainerajat ylittävä tehtävä. Aiheeseen liittyviä YO-tehtäviä  Kuvaile osteoporoosin syitä, seurauksia ja ehkäisykeinoja (S 2007), BIOS 4, s. 91 
Harri Hakkarainen LL, LitM, valmentaja
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
KILPIRAUHASEN VAJAATOIMINTA Hypotyreoosi Essi Järvelä & Roosa Kaivoluoto 2A.
TUKI-JA LIIKUNTAELINSAIRAUD ET Nea, Enni, Sanni ja Kukka-Maaria.
KELIAKIA MIKÄ/MISTÄ JOHTUU? Elinikäinen autoimmuunisairaus. Rukiin, vehnän ja ohran sisältämä valkuaisaine gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolle.
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
Masennus eli pitkäkestoinen masentunut mieliala. Masennuksen yleisyys Joka viides suomalainen kärsii masennuksesta jossain vaiheessa elämäänsä Yli puolet.
SYÖMISHÄIRIÖT. YLEISTÄ - SYÖMISHÄIRIÖT ALKAA USEIN NUORUUSIÄSSÄ - OVAT MIELEN JA KEHON SAIRAUKSIA -TAUSTALLA YLEENSÄ PSYYKKISTÄ PAHAA OLOA, PELKOA, JA.
VATSAKIPU JA RUUANSULATUSVAIVAT. YLEISTÄ VATSAVAIVOISTA OHIMENEVÄT VATSAKIVUT OVAT IHAN NORMAALEJA JOKAISELLA IHMISELLÄ JOIDEN TAKIA EI KANNATA MENNÄ.
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
Syöpätaudit Konstantin Into ja Susanna Kankaanpää.
62. Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet Tuki-ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Mielenterveyden häiriöt
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Lääkekorvausoikeudet
Epilepsia.
Tuki- ja liikuntaelinsairudet
Parkinson.
Mielenterveyden häiriö
Tuki- ja liikuntaelintensairaudet
Liisa Ollikainen-Paananen /H2913SA MAMK/Savonlinna
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
Kuume ja flunssa Mika ja Eerik.
Onko meillä syytä olla huolissaan?
IHOSYÖPÄ.
kysymyksiä Mikä on diabetes?
Tules, diabetes, MBO ja keuhkosairaudet
Syöpä.
Keuhkosyöpä Keuhkosyöpä syntyy, kun keuhkoputken tai varsinaisen keuhkokudoksen solut muuttuvat pahanlaatuisiksi. Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä.
Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät.
Syöpätaudit Miikka, Lintu, Eele.
Tules - Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Syöpä.
ORTOPEDINEN HOITOTYÖ.
NIVELREUMA Elena, Marie, Natalia.
Kivunhoito ja Kipulääkkeet
Nivelrikko Syyt / Oireet / Hoito.
Erikoissairaanhoitaja Pirjo Murto, HUS
2-07 Nivelpsoriaasi 1.
KOTITEHTÄVÄN VASTAUKSET
2-02 Lääkehoidon merkitys.
Esityksen transkriptio:

Nivelreuma ja nivelrikko Venla, Sonja ja Marianne

Nivelreuma M06 Nivelreuma on krooninen immuunijärjestelmän sairaus, jossa keho kääntyy itseään vastaan Nivelreumaan sairastaa suomalaisista n.0.8-1% ja vuosittain sairastuu n henkilöä, esiintyvyys on 45: Sairastumisriski on naisilla 2-3 kertaa suurempi kuin miehillä ja henkilöillä joiden läheinen sairastaa 2-4 kertaa suurempi kuin muilla Sairaus puhkeaa useimmiten n.60 vuoden iässä ja 2/3 nivelreumaa sairastavista on alle 65-vuotiaita

Oireet Niveltä ympäröivät nivelkalvon solut. Nivelreumassa nämä solut ärtyvät ja lisääntyvät ja alkavat muodostaa ylimääräistä ns. synoviakudosta. Niveleen kertyy nestettä ja tulehdussoluja, minkä seurauksena se turpoaa. Nivelreuman tyypillisiä oireita ovat nivelten särky ja jäykkyys sekä turvotus ja arkuus. Myös väsymys, ruokahaluttomuus, anemia ja lievä kuumeilu ovat yleisiä oireita. n. 30% potilaista esiintyy silmä- ja suuongelmia eli kuivuutta, punoitusta, ärtyneisyyttä ja kirvelyä.

Oireet Tulehdukset alkavat yleensä pienistä nivelistä kuten sorminivelistä, mutta tulehdus voi esiintyä lähes missä tahansa nivelessä. Niveliin voi syntyä ns. reumakyhmyjä sekä bakteerikystiä, jotka ilmestyvät polviin. Oireille on tyypillistä ilmetä jaksoittain eli välillä oireita on paljon ja toisinaan vähän tai tuskin lainkaan Niveltulehdusten ja -turvotuksen lisäksi reuma voi aiheuttaa myös muita oireita mm. jännetupentulehduksia sekä jänteen ja muun kudoksen välissä olevien limapussien tulehtumisen

Haittavaikutukset Nivelreuma voi haitata arkielämää sekä työ- ja liikuntakykyä Reumalla on elinikää lyhentäviä vaikutuksia Nivelreuma lisää myös osteoporoosin ja sydän- ja verisuonitautien riskiä Koska nivelreuma on autoimmuunisairaus, sitä sairastavalla on suurempi riski sairastua myös muihin autoimmuunisairauksiin, kuten kilpirauhasen vajaatoimintaan tai selkärankareumaan

Hoito ja ennaltaehkäisy Nivelreumaa hoidetaan pääasiallisesti fysioterapialla, kevyellä liikunnalla ja lääkehoidoilla. Kipuoireiden hoitoon käytetään kipulääkkeitä, useimmiten parasetamolia, ja lääkehoitojen tehostamiseksi voidaan poistaa lääkeaineille vastustuskykyistä tulehduskudosta nivelistä tai jännetupista Koska synnyn syitä ei tiedetä, nivelreumaa on vaikea ennaltaehkäistä. On kuitenkin havaittu, että infektiot ja voimakas stressi sekä raskaus voivat laukaista nivelreuman Tupakoimattomuuden on havaittu pienentävän miesten sairastumisriskiä

Nivelrikko M15-M19 Nivelrikkoa sairastavan henkilön nivelrusto on vaurioitunut, eikä se uusiudu Rikon vaikutukset leviävät koko niveleen, myös luuhun ja nivelkapseliin Nivelrikko on maailman yleisin nivelsairaus, joka Suomessa puhkeaa tavallisesti 50 vuoden iän jälkeen Yli 30-vuotiailla esiintyvyys on 4,6-8% riippuen sukupuolesta ja rikon tyypistä Polven nivelrikko on yleisempi naisilla Yli 75 -vuotiasta naisista 32% ja miehistä 16% kärsii polvinivelrikosta

Oireet Nivelrikon aiheuttamat kivut johtuvat vaurioituneen ruston aiheuttamista tulehduksista ja luun muutoksista, jotka voivat pahimmillaan tuhota koko nivelen Nivelrikkokivut ovat jomottavia, paikallisia ja pahenevat liikkuessa, lisäksi liikkeelle lähtiessä esiintyy niveljäykkyyttä. Taudin edetessä niveliin syntyy luukyhmyjä. Toisinaan kipu säteilee myös muihin niveliin Kuten nivelreumassakin, perimmäistä syytä ei tiedetä ja oireet etenevät hitaasti

Hoito ja syyt Nivelrikkoa hoidetaan fysioterapialla, kylmähoidoilla, ylläpitämällä lihaskuntoa, painonhallinnalla sekä toisinaan lääkehoidoilla(kortisoni) Niveltuki on hyvä helpotuskeino nivelrikkopotilaalle ja jos kivut yltyvät sietämättömiksi, eivätkä kipulääkkeet(Parasetamoli tai tulehduskipulääkkeet) auta, voidaan asentaa tekonivel Nivelrikkoon ei ole hidastavaa tai parantavaa lääkehoitoa Rikkoon johtavia syitä ovat ylipaino, ikääntyminen, perimä, virheasennot, rasittava liikunta raskas työ sekä nivelvammat

Haittavaikutukset ja ennaltaehkäisy Nivelrikko aiheuttaa työ- ja liikuntakyvyttömyyttä ja näin olleen voi haitata arkielämää Kivun lievitykseen käytettävät tulehduskipulääkkeet voivat aiheuttaa mahahaavan Nivelrikkoa voidaan ennaltaehkäistä ylläpitämällä normaalia painoa, harrastamalla liikuntaa ja ehkäisemällä tapaturmia Myös tupakoimattomuus pienentää riskiä saada nivelrikko

Lähteet p_osio=&p_selaus= (viitattu ) p_osio=&p_selaus 7A4E7D78862DF7A?id=hoi21010#R8 (viitattu ) 7A4E7D78862DF7A?id=hoi21010#R8 p_osio=&p_selaus= (viitattu ) p_osio=&p_selaus (viitattu ) (viitattu ) (viitattu ) Eklund, Kari Nivelreuma, Helsingin Reumakeskus. (viitattu )